Hae
Palasia Arjestani

Hyvin voiva kroppa – mikä se on?

Processed with VSCO with a6 preset

Joo, ei ole täällä näkynyt viime aikoina kovin hyvin voivaa kroppaa. Henkisesti ja fyysisesti tämä alkuvuosi on ollut yhtä perseilyä ja toivon, että pian tulisi edes jonkunlainen suvantovaihe. Tuntuu, että heti kun pääsen yhden askeleen eteenpäin, joudun ottamaan kaksi taaksepäin. Motivaatio soutaa edes takaisin ja välillä se on kadoksissa kokonaan. Isäni kuolemasta olen toipunut joten kuten, mutta kyllä sekin painaa vielä tuolla takaraivossa. Eniten mua huolestuttaa tällä hetkellä tämä jatkuvasti prakaileva kroppani. Ei kai 33-vuotiaalla pitäisi olla näin paljon kipuja ja särkyjä?

Processed with VSCO with a6 preset

Mä olen viime päivinä joutunut pohtimaan paljon omaa treenaamistani ja ruokavaliota. Tällä hetkellä kipuilee olkapää (chest to bareista), selkä (kyykyistä) ja vasen kyynervarsi (mistäpä lienee). Tilanne crossfitin treenaamiselle ei siis ole kaikista optimaalisin, koska pystyn tekemään melkeinpä vain yksinkertaisimpia oman kehonpainon liikkeitä, kuten airsquatteja ja vatsoja. Jotenkin en näe tässä touhussa nyt mitään järkeä. Kävin eilen taas Powerfitillä treenaamassa ja siellä pystyn tekemään paljonkin. Eilenkin tein hyvät setit rinnalle ja muutaman sarjan hauiksille. Mä tahtoisin niin kovasti jatkaa crossfittiä, mutta kroppa pistää ihan urakalla vastaan. Onko siis järkeä jatkaa? Järjellä ajateltuna ei sitten niin minkäänlaista järkeä. Treenaaminen on mulle yksi hyvinvoinnin tärkeimmistä kulmakivistä ja haluaisin toteuttaa sitä ilman kipuja. Haluan treenata säännöllisesti ja kehittyä. Tällä hetkellä otan pelkästään takapakkia. Joudun jättämään jatkuvasti liikkeitä pois ja motivaatio on suoraan sanottuna pyöreät nolla. Crossfitissä rakastan eniten sitä yhteisöllisyyttä, mutta tällä hetkellä en pääse siitä osalliseksi ollenkaan. En edes muista koska olen viimeksi pystynyt treenaamaan yhdessä muiden kanssa. Ihan hirveää, kun tahtoisin niin kovin jatkaa, mutta kun ei pysty eikä kykene. Joskushan se mitta tulee täyteen ja nyt on tainnut tulla sen hetki. Bodaus here I come?

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Ja sitten ruokapuoli. Aloin pari viikkoa sitten ujuttamaan ruokavaliooni taas gluteenituotteita. Alkuun kaikki menikin ihan hyvin, mutta nyt on kaikki vatsaoireet taas palanneet. Maha ei tykkää ollenkaan viljatuotteista ja jos syön niitä enemmän niin seuraukset on kauheat. En usko, että haluatte kuulla mitä kaikkea mun vatsassa on meneillään, joten jätän ne tarinat välistä 😀 Ettette menetä yöunianne. Ennen tätä kokeiluahan mä söin suurin piirtein gluteenittomasti. Viikolla tarkasti ja viikonloppuisin vähän löysemmin rantein. Näin homma toimi todella hyvin ja tällä systeemillä aion jatkaa tästäkin eteenpäin. Näköjään välillä täytyy iskeä päätään kunnolla seinään, jotta löytää ne itselleen parhaat systeemit. Ja mähän tykkään kokeilla! Varsinainen oman elämäni hullu tiedemies.

Miltä nämä mun pohdiskelut kuulostaa teidän mielestä? Onko teillä ollut samanlaisia ongelmia?

17 kommenttia

 1. veepu kirjoitti:

  Tuli mieleen, että itse olkapäätä sairastaessa tein paljon kehonpainotreenejä painoliivin kanssa. Onko teidän salilla painoliivejä, meinaan niistä on paljo hyötyä tommosessa tilanteessa!

  • Jonna kirjoitti:

   Ei oo ja mulla on se este kun en voi tehdä oikeastaan muita kuin kyykkyjä ja vatsoja. Aika yksipuoliseksi käy 😀

   • Veepu kirjoitti:

    Yhdellä tutulla oli sama ongelma, hän teki salilla painoliivin kanssa paljon hyppyjä (boksille, ylös ilmaan, eteen taakse, miten tahansa), kyykkykävelyä, pistoolikyykkyjä ym. Ketteryyttä ja räjähtävyyttä voi treenata helposti ja se on tehokasta! 🙂

    • Jonna kirjoitti:

     Joo, jotainhan tässä pitää kehitellä kun yläkropalle ei ihmeitä pysty tällä hetkellä tekemään 🙁

 2. gunagolu kirjoitti:

  Ehkä sun keho yrittää sanoa sulle jotakin ja sitä kannattaisi kuunnella 🙂 Kaikki liikuntalajit ei sovi kaikille ja kaikkien keho ei kestä syystä tai toisesta tietynlaista harjoittelua. Kehon merkit kannattaa ottaa ihan tosissaan, ettei mitään peruuttamatonta pääse tapahtumaan. Löydät varmasti vielä sellaisen lajin, joka sopii sulle ja mistä pidät. Ehkä pääset vielä myöhemmin palaamaan vanhojen harrastusten pariin, kun kroppa taas on myötämielinen sen suhteen. Tsemppiä!

  • Jonna kirjoitti:

   Ihan varmasti yrittää jotain kertoa ja näitä olkapääongelmiahan on ollut jo vuoden verran. Olen päättänyt siirtyä nyt pelkkiin salitreeneihin ja katsellaan sit myöhemmin taas uudelleen painonnostoa ja crossfittiä 🙂

 3. Taavis kirjoitti:

  Joskus vaan tulee sellaisia vaiheita elämässä, että kaikki paikat on ns. telakalla. Silloin pitää hetken aikaa ottaa rennommin ja nukkua ja syödä hyvin ja yleensä se myös menee ohitse.

  Itse olen treenailut kaikenlaista ja näitä jaksoja on tosiaan ollut. Jos tuota telakkaa en ole kuunnellut (näinkin on joskus käynyt), niin vaivojen määrä vaan lisääntyy. Toki hyvänä puolena, että se ei välttämättä kestä kauaa, toisaalta vaikeus on, että koska on oikea aika aloittaa kunnon treenit uudestaan.

  Tsemppiä, ihan varmasti ohimenevä vaihe ja pääset vielä tositoimiin, ennen kuin huomaatkaan.

  • Jonna kirjoitti:

   No lepoa tässä ollaan otettu viime aikoina ihan urakalla. Pikku hiljaa eteenpäin kroppaa kuunnellen. Eipä mulle ole mikään maailmanloppu jos en pysty viittä kertaa viikossa treenaamaan. Parikin riittää 🙂

 4. Anni kirjoitti:

  Hei kuule, tulit mieleen kun muistin että Hämäläisen Laura Lahen boksilta pitää mobility/stability-seminaarin Crossfit Kirkkonummella 2.4, ja siellä ihan varmasti käsitellään näitä juttuja paljon. Mene ihmeessä jos sattuu aikataulut natsaamaan! Lauralla on älytön osaaminen aiheesta, ja saisit varmasti sieltä vinkkejä näiden krempparuumiinosiesi käsittelyyn ja uusien vammojen ennaltaehkäisyyn. Et ole ollenkaan ainoa crossfittari jolla paikat hajoilee, mutta olen ymmärtänyt että juuri siksikin tämä seminaari järkätään. Me jotkut onnekkaat lahtelaiset saadaan nauttia Lauran tietotaidosta (yök mikä sana!) omalla boksillamme päivittäin, että siinä mielessä ollaan etuoikeutettuja! Kyllä sä saat itses kuntoon!

  • Jonna kirjoitti:

   Laura onkin todella hyvä näissä jutuissa! Oon seurannut häntä jo pitkään instan puolella ja tehnyt hänen laittamiaan liikkeitä. Täytyy mennä jos pääsen! Te oottekin siellä melko etuoikeutettuja kun teillä on Lauran kaltainen pro 😉

 5. K kirjoitti:

  Mitä luulet voisko se sun käsivarsi (tenniskyynerpää?) -kipu johtua vetoremmien käytöstä? Mulla on samaa vaivaa ja yhdistän sen remmien käyttöön. Painoja sai lisätä niiden käyttöön oton jälkeen tankoon ja taljaan huomattavsti. Treeni tuntuu hyvältä tehdessä mutta jälkikäteen oirii vaihdelleen ranteet ja kyynerpään nivelet.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en käytä vetoremmejä ollenkaan. Sillon kun toi käsi alkoi kipuilemaan niin kokeilin, mutta ei niistä mitään hyötyä ollut. Kuulemma johtuu tuosta olkapäästä 🙁

 6. piippo kirjoitti:

  Mä oon 25v. Polvet leikattu kolme kertaa ja selkä leikattiin 4viikkoa sitten (VIHDOINKIN) 2 vuoden hermosärkyjen ja muun paskan jälkeen. Oli siis tosi paha välilevytyrä. Piti olla kisat viime syksynä, mutta selkä sano nounou. Olkapää mulla on myös paskana, mutta sille ei tehdä vielä toistaiseksi mitään. Lisäks mulla on tissien kanssa ollu ongelmia, psoriasis, nivelvaivoja. Koitan olla kauheasti valittamatta, koska ne ei sillä parane. Eikä mulla oo kyllä ketään kelle valittaakkaan. Käyn kuitenkin silti salilla kaikesta huolimatta ja kiipeen vielä kisalavoille jokupäivä. Että et sä niin romu ole. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Ou nou, nyt kyllä lopetan tämän masistelun ja valittamisen tähän! Ihan niin kuin sanoit niin ei nämä valittamalla parane. Sulla on mielettömän hieno asenne!

 7. Moona kirjoitti:

  Olen samaa mieltä, kuin joku tuolla jo aiemminkin, että ehkä sun kroppa yrittää kovasti kertoa sulle, että se kaipaisi lepoa ja erilaista rasitusta 🙂 Eihän kipuja pitäisi olla, jos kaikki toimisi hyvin. Itsekin näiden asioiden kanssa joudun kipuilemaan…

  Olisiko helpompi olla hetken treenaamatta crossfittiä, jos päättäisit jonkun tietyn ajanjakson (esim. kuukauden tai kaksi), jolloin et treenaa ollenkaan crossfittiä, vaan keskityt ihan muihin lajeihin ja muihin juttuihin. Mua itseäni on ainakin helpottanut se, että jos olen voinut todella huonosti, niin olen päättänyt, että nyt en treenaa ollenkaan esim kahteen viikkoon, käyn kävelemässä, joogaan, venyttelen ym. Silloin ei tarvitse joka päivä pohtia uudelleen, että menisikö tai ei. Kroppa ja eritoten pää saa lepoa 🙂 Se nimittäin syö ihmistä todella paljon, jos koko ajan on pieni stressi ja mielen päällä se, että ”pitäisi” päästä treenaamaan, mutta kun ei pysty. Sitten kun asian hyväksyy, että okei nyt en hetkellisesti pysty treenaamaan, silloin siitä voi tulla vähän helpompaa 🙂 Ja toki sullakin on paljon asioita, joita pystyt tehdä, niin itselleni tuli mieleen, että ehkä sellainen selkeä, tietyn ajan kestävä breikki crossfitistä voisi tehdä hyvää 🙂 Ja uskon vahvasti, että pystyt sitä harrastusta vielä tulevaisuudessa jatkamaan aivan hyvin, kunhan kaiken krempan saa ensin hoidettua. Paljon tsemppiä, ja kaikkea hyvää kevääseen! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, kyllä mä nyt uskon jo ja siirryn hetkeksi kokonaan salille treenaamaan tai teen jotain ihan muuta, vaikka vaan lenkkeilen! Ompahan aikaa kaikelle muulle, ihan niin kuin sanoit. Onhan elämässä paljon muutakin ja kotona riittää puuhasteltavaa vaikka kuinka 🙂 Kyllä tää tästä!

   Mukavaa kevättä Moona 🙂

 8. Kati kirjoitti:

  Voi, hyvinkin samanlaisia kokemuksia, vaikka en ole noin urheilullinen kuin Sinä. Pientä remppaa ja särkyä kokoaika. Ehkä sun kroppa, nyt tarvii lepoa ja crossfitin aika tulee taas myöhemmin? Itsestä tuntuu, ettei oma kroppa kestäisi raskaampialajeja. Samanlaisia kokemuksia gluteiini-tuotteista. Mahani ei kestä gluteiiniviljoja, vaan se menee todella pahasti sekaisin ja kivuliaaksi. En kyllä myöskään käytä gluteiinittomia tuotteita/jauhoja tilalla, koska ovat pääsääntöisesti ravinnollisesti vielä huonompia. Lähinnä käytössä luontaisesti gluteiinittomat vaihtoehdot, manteli-, riisi-, kookosjauhot, siemenet, jne.

  Tsemppiä ja kiitos kun jaksat tehdä postauksia, piristävät aina arkea!

  -Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *