Hae
Palasia Arjestani

Onko 3-kymppisen treenattava joka päivä pysyäkseen kunnossa?

Mua on peloteltu jo pitkään, että kyllä sinäkin alat löysistyä ja rupsahtaa kunhan 30 täytät. No, tässä mennään jo kohta kolmekakkosta ja kondis tuntuu vaan paranevan sitä mukaa kun löydän munlaisia uusia juttuja treeneihin ja ruokavalioon. Tiedän, että mulla on todella hyvä pohja kunnossa pysymiseen, kiitos vuosikausien salitreenin mutta ihan rehellisesti sanottuna joudun minäkin aika paljon tekemään duunia etten leviä leivinuunin kokoiseksi!

kuvia 002kuvia 001

Jos olisin ollut fiksu niin olisin alkanut kiinnittää enemmän huomiota ruokavaliooni jo 15 vuotta sitten. Muutin juuri silloin pois kotoa eikä mulla ollut minkäänlaista ruuanlaittotaitoa. Söin kumipizzoja ja valmisruokia. Aamiaiseksi pelkkää sokerijogurttia ja välipalaksi keksejä ja suklaata. Lihoin parissa kuukaudessa 10 kiloa ja niitä kiloja kertyi pikku hiljaa vielä enemmänkin. Olisipa ollut silloin joku neuvomassa! Kotoa en siis saanut minkäänlaisia taitoja ruuanlaiton maailmaan vaan kaikki on pitänyt opetella kantapään kautta. Ehkä just sen takia olenkin nykyään todella kiinnostunut ruuasta ja kaikkeen siihen liittyvästä 🙂

kuvia 003kuvia 004

Tässä vuosien aikana on tullut vedettyä dieetti jos toinenkin ja kokeiltua vaikka mitä ruokavaliosäätöjä. Pikku hiljaa olen rakentanut lihasmassaa ja rakentanut kroppaa haluamaani malliin vaikkei aina ole ollutkaan hajua mikä se malli on 😀 Nyt 3-kymppisenä en enää stressaa treenaamisesta ja syömisistä juuri ollenkaan ja luulen, että juuri se on kunnossa pysymisen salaisuus! Kun ruokavalio on kunnossa viitenä päivänä viikosta niin kahtena voi syödä vähän sinne päin. Aikaisemmin en luistanut yhdestäkään treenipäivästä ja mun oli suorastaan pakko treenata kuutena päivänä viikosta, koska muutenhan lihoisin aivan varmasti! Nyt pyrin treenaamaan vähintään kolmena päivänä viikosta, loput on vain plussaa. Ja ihan hyvässä kunnossa pysyn koko ajan. Sitten jos alkaa hanuri leviämään ja jenkkikset kasvamaan liikaa niin katsotaan entistä tarkemmin ruokajuttuja ja treenejäkin lisätään.

kuvia 005kuvia 006

Niinhän sitä sanotaan, että abs are made in kitchen ja olen tässä aivan samaa mieltä. Hyvä ja terveellinen ruokavalio on kaiken a ja o. Jos syö laadukasta ruokaa ja sopivia annoksia niin treenimäärienkään ei tarvitse olla kovin hurjia. Edes meillä 3-kymppisillä, saati 4-kymppisillä 😉 Jos ruokailuissa on parantamisen varaa niin aloita tasoittamalla ruokarytmejä (ateria 3-4 tunnin välein) ja lisäämällä veden määrää. Kun nämä ovat kunnossa ala kiinnittää enemmän huomiota lautasen sisältöön. Kämmenen kokoinen määrä proteiinia (kanaa, kalaa, lihaa), puolet lautasesta kasviksia eri muodoissa (kypsennettyä ja raakaa) ja loput hiilihydraatteja. Painota hiilihydraattipitoiset ateriat treenien ympärille. Jos treenaat vasta illalla niin et tarvitse heti aamusta hirveää hiilaripläjäystä vaan pieniä määriä tasaisesti pitkin päivää. Kun ruoka-aineet ja hyvät määrät juuri sinulle alkavat olla hyppysissä niin voit alkaa enemmän pelailla noilla hiilarien ajoituksilla ja määrillä. Ei tämä niin vakavaa ole! Oma peilikuva ja ennen kaikke fiilis omasta kropasta ovat parhaita mittareita.

kuvia 008kuvia 009

Mitä treenaamiseen tulee niin oli ikää kuinka vähän tai paljon tahansa niin tärkeintä on treenata juuri sen verran kuin hyvältä tuntuu. Itse en suosittele sitä, että treenataan joka päivä vaan viikossa täytyy olla vähintään yksi lepopäivä jolloin tehdään korkeintaan lihashuoltoa. Ammattiurheilijat ovat sitten asia erikseen! Mun mielestä kolme treenikertaa viikossa on jo aika hyvä normitallaajalle, kunhan noilla kerroilla tulee kunnolla hiki ja syke nousee 😉 Mikä teidän mielestä on hyvä määrä? Mä aloin viime viikolla olemaan ihan selkeästi todella väsynyt treeneistä. Kroppa oli jumisen oloinen ja voimatasot jumahti oikein kunnolla. En saanut treeneissä itsestäni todellakaan kaikkea irti ja sykkeetkin nousi tosi korkealle helposti. Pidin suosiolla koko viikonlopun taukoa treeneistä ja voi olla että pidän vielä tänäänkin yhden lepopäivän. Bodausaikoina tällainen kolmen päivän suunnittelematon tauko olis ollut ennen kuulumatonta! Olisin vetänyt treenit läpi hampaat irvessä vaikka väkisin. Nykyään osaan kuunnella kroppaa enemmän ja haluan säilyttää hyvän fiiliksen liikkumisessa. Pitäkää siis lepoa aina kun siltä tuntuu! Liikkumisen pitää olla ennen kaikkea hauskaa 🙂

kuvia 010kuvia 011kuvia 012

Pistetäänpä tähän pika-arvonta! Koska Tafferin sponssaamat krippersit eivät koskaan löytäneet uutta omistajaa niin laitetaan ne uudestaan jakoon kaikkien teidän kesken, jotka postauksen luitte tänne asti. Arvonta-aikaa on tämä päivä eli 13.10 klo 21 asti ja osallistua voit kertomalla tai kommentoimalla jotain omasta treenisysteemeistäsi! Good luck 🙂

IMG_20140801_091920

Kuvituksena toimii eräs viime viikon treeneistä, jossa näköjään tehtiin ainakin boksihyppyjä ja push jerkkiä. Jerkit ei todellakaan ole mun suuria suosikkeja, koska en tajuu sitä allemenoa. Yritys oli kuitenkin hyvä ja tuli sieltä kuulemma joku varsin onnistunutkin!

107 kommenttia

 1. Pauliina.K kirjoitti:

  Samalla linjalla liikunnan ja syömisen suhteen! Ennen söin ja liikuin pakonomaisen terveellisesti mutta onneksi joku napsahti päässä ja nykyään liikun, koska siitä tulee hyvä olo ja syömiseen suhtautuminenkin muuttuu pikkuhiljaa rennommaksi 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kiva kuulla 🙂 En ymmärrä miten itsekään jaksoin vuosikausia punnita kaiken niin tarkasti.. Mitään ei voinut laittaa ohi suun!

  • Sirpa K kirjoitti:

   Samoilla linjoilla sun kanssa – ei turhaa stressiä. 3x vko kunnon treeni ja siihen päälle sit mitä tulee niin on kaikki plussaa 🙂 Lisäksi oon pyrkinyt oleen mahdollisimman paljon ”arkiaktiivinen” eli kaikessa yritän valita aktiivisemman tavan toimia.

   • Jonna kirjoitti:

    Arkiaktiivisuun on todella hyvä keino lisätä liikuntaa ja kulutusta ihan huomaamatta. Tytön kanssa tuleekin helposti hypittyä, pompittua ja juostua pihalla ja sehän on parasta hyötyliikuntaa mitä voi olla! 🙂

 2. Katja K kirjoitti:

  Oishan tuo Tafferit mukava lisä sitten joskus kun punttisalille asti takaisin pääsisi 😀 Eturistiside vamman johdosta ei oo oikein sinne päästy reenailemaan 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Höh, ompa kurjaa! Ehkä jotain yläkroppatreeniä pystyis tekemään jos intoa riittää 😉

 3. suffeli kirjoitti:

  Kiva kirjoitus! Täällä toinen 31-vuotias joka pohtii samanlaisia asioita 🙂 Itse olin 30-vuotiaaks asti alipainon puolella, mutta lihoin n 10 kiloa heti kun täytin 30 😀 Noh, siihen aikoihin puhjennut kilpirauhasen vajaatoiminta varmaan edesauttoi asiaa. Nyt en jaksa enää stressata kiloista niin paljon. Mielummin pyrin siihen että keho olis vahva ja toimisi hyvin!

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, maaginen 30! Ei vaan, hienoa että olet saanut painon normaalin puolelle 🙂 Vahva ja toimiva keho on se mitä itsekin tavoittelen.

 4. Maare kirjoitti:

  On onni, että oon ite tajunnut nyt muutaman vuoden sisällä alkaa tekemään niitä parempia valintoja. Välillä tuntuu, että eihän tässä mun ruokavaliossa oo muuttunut mikään ja syön pelkkää p*skaa, mutta kun miettii että 5 vuotta sitten söin surutta sokerijugurttia ja muita sokerijuttuja, aivan tajuttomia määriä, niin jo pelkkä maustamattomaan jogurttiin ja marjoihin + pähkinöihin tai siitä eteenpäin chia-vanukkaasen siirtyminen on ollut suuri askel. 🙂 Treeneissä pitäisi kiinnittää huomiota enemmän kehonhuoltoon, rullailuun ja venyttelyyn, joka mahdollistaisi paremman palautumisen ja itelle paremman olon. Samaten arkiaktiivisuutta pitäisi tulla enemmän, nykyään kun tulee koulussa istuttua päivittäin se melkein 8 (!!!) tuntia, niin eipä niitä haittoja kumota sillä tunnin lenkillä. 🙁

  • Jonna kirjoitti:

   Aivan liian harvoin minäkin muistan ajatella asioita siltä kantilta mitä ne on ollut vuosia sitten. Huima parannus on mullakin tapahtunut tässä ajan saatossa :)Ääh, kehonhuolto… ikuinen ongelma! Olevinaan ei ole koskaan aikaa siihen vaikka se on kovin tärkeää. Itekin toivon, että pystyisin mahdollisimman pitkään pyöräilemään töihin ja saisin sitä kautta enemmän hyötyliikuntaa.

 5. Henna kirjoitti:

  Otsikkoon kannattais ehkä korjata ”3-kymppinen” jos tarkoitat 30-vuotiaita… ;D 30-kymppinen = 300-vuotias

 6. Tarja kirjoitti:

  Mulla on tapana tehdä neljät salitreenit viikossa ja jotain kevyttä aerobista jos aikaa jää. Nyt on useammassa blogissa painotettu näitä kevyitä viikkoja ja itsekin jo vakavasti harkitsen näin aluksi vaikka kolmea päivää. Ja siitä sitten pidentää mutta näin alkuun on ihan ensin opeteltava se rentous että malttaa olla poissa 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Juu, kevyitä viikkoja kannattaa pitää noin 4-5 viikon välein. Kevyellä viikolla sit lähinnä aerobista liikuntaa ja paljon lihashuoltoa. Jos salilla tahtoo huhkia kevyestä viikosta huolimatta niin siellä painot puoleen ja sarjoja vähemmän 😉

 7. Tiina kirjoitti:

  Minäkin yli 30-vuotias ja vasta nyt paremmassa kunnossa kuin aiemmin! Kotona syötiin suht terveellisesti, mutta heti kun muutin yksin asumaan lihoin yli 10 kiloa, koska sain ostaa herkkuja juuri niin paljon kun tahdoin! 25-vuotiaana laihdutin 16 kiloa painonvartijoiden avulla ja arvaat varmaan kauanko se kesti? Reilun kolmen vuoden päästä olin lihavampi kuin koskaan. Lapsen myötä aloin syömään terveellisesti ja kiinnittämään huomiota säännölliseen! ruokarytmiin. Liikkunut olen aina, mutta jos syömiset on retuperällä ei tuloksia tule. Nyt siis.vihdoin liikunta ja ruokailut on balanssissa. Minulle sopiva liikuntamäärä on 3-4krt viikossa. Kiitos kivasta blogista!

  • Jonna kirjoitti:

   Kuulostaa tutulta tarinalta! Lapsilla on jännä vaikutus saada vanhemmatkin syömään terveellisemmin. Tai no suurin osa ainakin. Niin kuin sanoit niin ruokavaliolla on hurjan suuri merkitys kunnossa pysymiseen. Kiva kun kommentoit 🙂

 8. Aino kirjoitti:

  Itellä treenit aikalailla jokasuhteessa tauolla pahasti päällä olevan anoreksian takia.. :/ rakastan salitreenaamista ja halu takas bodaamaan on kova! Sen eteen on vaan tehtävä töitä nyt kahta kovemmin että joskus sitten on kroppa sellasessa kunnossa että salille voi muutaki ku joogaa tai vatsoja mennä tekemään.

  • Jonna kirjoitti:

   Oijoi, toivottavasti saat hyvän avun ja selätät sairauden! En voi kuvitellakaan minkälaista elämää elät tällä hetkellä. On varmasti todella kurjaa kun ei voi treenata. Mut hei, joogakin on erittäin hyvästä 🙂 Toivon sulle koko sydämestäni tsemppiä ja voimia paranemiseen <3

 9. ninnu kirjoitti:

  3-kymppisenä täytyy olla vähän, korostan sanaa vähän armollisempi itselleen. Esim. jos treenaan kovasti niin panostan sitten vastaavasti unen laatuun ja määrään. Käyn yksinkertaisesti aiemmin nukkumaan ja palaudun. Ruokapuoli hanskassa läpi vuoden eli herkkuja ja terveellisyyttä sopusuhtaisesti. Ei mitään dieetteja tms. koska dietti tarkoittaa vain kärsimystä joka loppuu joskus…! mutta mikä parasta 3-kymppisenä kestävyys on aivan erilaista kuin 2-kymppisellä! haha!

  • Jonna kirjoitti:

   Mä huomaan myös heti jos olen nukkunut liian vähän. Olen luonteeltani vielä kunnon iltakukkuja ja nukkumaanmeno vänyy usein liian pitkälle. Aamulla sit väsyttää ja paljon! Herkkuja ja terveellisyyttä sopusuhtaisesti – kuin mun ajatuksista!

 10. Sanni kirjoitti:

  Käyn salilla ympäri vuoden, mutta määrä vaihtelee, koska kesällä tykkään juosta enemmän. Talvella teen 3-4 salitreeniä viikossa ja kesällä pari.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä niin tahtoisin myös saada juoksun osaksi viikko-ohjelmaa. En vaan tunnu onnistuvan siinä koskaan 😀

 11. Emmah kirjoitti:

  Oli osuvasti kirjoitettu, just samat ”teesit” itselläkin käytössä! 🙂 Syömiset pääpiirteittäin fiksuja ja reeniä se 3-4 tehokasta per viikko, niin ollaan jo hyvällä mallilla ja sellainen perussiisti kunto pysyy lähes itsestään, kun alkaa kuitenkin olla jo vuosien pohja tähän tekemiseen. Ja just toi, että nykyään ymmärtää olla vääntämättä itseään väkisin sinne salille.

  • Jonna kirjoitti:

   Pelkällä sillä vuosien hyvällä pohjatyöllä pääsee jo aika pitkälle 😉 Kun on lihasta nahkan alla sopivasti niin peruskulutuskin pysyy normaalia korkeammalla. Mikä taas tarkoittaa sitä että voi ottaa vähän rennommin kuin naapurin Pirkko 😉

 12. Elinaaaa kirjoitti:

  Moikka Jonna! Mä oon intohimoinen crossfittaaja ja tykkään lueskella sun blogista erityisesti treeni juttuja sekä reseptejä erilaisiin raakaherkkuihin. Meillä menee boxilla ohjlemointi niin, että viikkoon tulee 5 treenipäivää ja 2 lepoa, se on tuntunut mulle toimivalta. Kehitystä tapahtuu ja muistaa myös levätä kun ohjattuja treenejä ei edes pidetä kuin se 5/viikko. Oon nähnyt noista ”hanskoista” juttua joskus muissakin blogeissa ja oisin kovin mielelläni yhden parin omistaja 😉 Mulla on tälläkin hetkellä kädet niin pahasti auki ettei leuanveto tangolle oo mitään asiaa.. Kiitos kivasta blogista, jatka samaan malliin 🙂 ps. hyvältä näytät vähän nuoremmankin mielestä 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä on ohjattu treeni kans viitenä päivänä, joista sunnuntaina ja maanantaina on sama treeni. Muina päivinä onkin sit open gym mikä helpottaa mun mielestä omaa treenien rytmitystä. Mä en harmikseni pääse juuri koskaan torstaisin ohjatulle tunnille niin yritän tehdä niitä sit openeissä tai vötkytä jotain omia juttuja 😀

   Saitko mun sähköpostin? Sulle tulis krippersit!

   • Elinaaaa kirjoitti:

    Meillä on myös open gym noina kahtena päivänä, kun ohjattuja WOD-tunteja ei ole. Lisäksi meillä on kerran viikossa ohjattu mobility tunti ,mikä myös on ollut tosi kiva lisä, sillon tulee keskityttyä kehonhuoltoon ja liikkuvuuteen oikein kunnolla 🙂

    Ja sain sun mailin, KIITOS! Ilahdutit mua ihan uskomattoman paljon! 🙂

 13. lis kirjoitti:

  Mielestäni monipuolinen ruoka ja monipuolinen treeni on kaiken a ja o. Ei liikaa ruokaa eikä liikaa treeniä, mutta ei tietenkään kumpaakaan liian vähän 😀

 14. Tuija kirjoitti:

  Salilla käyn 4 kertaa viikkoon ja lyhyt aerobinen salitreenin päätteeksi. Ruokavalio terveellinen, johon mahtuu herkkuja silloin tällöin. Tavoitteena olla 3-kymppisenä (ensi vuonna 🙂 ) paremmassa kunnossa kuin vielä tähän mennessä olen ollut.

  • Jonna kirjoitti:

   Kolmekymppisenä on hyvä olla elämänsä kunnossa! Teetkö intervalleja vai minkälaista aerobista?

 15. Elina S kirjoitti:

  Samat systeemit pitäs itelläki ottaa käyttöön. 30 tulee täyteen ens kuun alussa ja tässä on kyllä päässy vähä levähtää homma käsiin. Sopivasti ruokaa ja liikuntaa niin sillä pärjää. Tällä hetkellä vaan oon toista viikkoa sairaslomalla selän takia niin kaikki ylimääränen liikunta on jääny ja tästä kyllä ku paranen niin otan itteeni niskasta kiinni!

  • Jonna kirjoitti:

   Selkäongelmat on aika hanurista! Itekin niistä kärsin jokusen vuoden ja tiedän sen tunteen kun ei oikeasti pääse edes sohavala ylös ilman apua 🙁 Pieni liikunta on kuulemma selällekin hyväksi! Mä yritin köpötellä pieniä lenkkejä, ei mitään sen suurempaan kyennyt. Toivottavasti paranet pian ja pääset treenaamaan!

 16. Sanni Häkkinen kirjoitti:

  Hyvä teksti, näitä asioita tulee kanssa mietittyä ja tuo rentous on kyllä yks avainasia. Sekä treenaamisessa että ruokailussa ja muutenkin elämässä 😀 crossfittiä treenailen, treenikertoja tulee 4-5 viikkoon, just kaks lepopäivää putkeen eikä yhtään ahdista vaan ennemmin odotan salille menoa lihakset palautuneena!! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Sama mulla, parin lepopäivän jälkeen oon entistäkin energisempi ja valmiina uusiin haasteisiin 😉

 17. Li kirjoitti:

  Oma ikä alkaa vielä kakkosella ja treenailtua tulee melkein päivittäin vaihtelevasti salia, jumppia, juoksua jne. Tämä enimmäkseen sen takia, että olisi tekemistä ja että jaksaa istumatyössä. Vähemmälläkin varmasti pysyisi hyvässä kunnossa, mutta aikansa kutakin. Yksi lepopäivä riittää yleensä palautumiseen, mutta välillä pidän reilusti kevennettyjä viikkoja vastapainoksi. Vuoden vaihteen jälkeen on edessä uudet kuviot ja ehkä myös uudet treenikuviot. Saa nähdä tarkoittaako se vähemmän treeniä vai mitä.

  • Jonna kirjoitti:

   Oman fiiliksen ja jaksamisen mukaanhan sitä täytyy mennäkin. Jos on intoa ja jaksua niin anna mennä vaan 🙂 Muistat vaan myös lihashuollon jos treenailet enemmän!

 18. sipe kirjoitti:

  olen nyt 32 vuotiaana paremmassa kunnossa kuin koskaan! sopivasti salia, lenkkiä jne ja ruokavalio, puhdasta laadukasta ruokaa ja omaa kehoa kun kuuntelee! selkein huomio on että unta tartten paljon enemmän nyt palautumiseen, 8 tunnin yöunet on aika ehdoton edellytys että jaksaa 5.30 startata aamut koirien käytön kautta salille, moni ihetellee mun mummounirytmiä mutta antaas ihmetellä 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Jes, mahtava kuulla! Mä oon huomannut myös yöunien merkityksen. Tarviin nykyään huomattavasti enemmän unta kuin ennen 🙂 Mä herään myös arkisin 5.15 mut salille en ihan niin aikasin vielä mene 😀

 19. Taina kirjoitti:

  Samoilla linjoilla treenamisen ja syömisen suhteen! Myös näin kolmikymppisenä 😉 Tämän blogin innoittamana oon siirtänyt omat PT-tapaamiset crossfitsalille ja en ole kyllä katunut 🙂

 20. Aada kirjoitti:

  Pyrin tekemään 4 treeniä viikossa, 2 x sali, kahvakuula ja lenkki. Oon ottanut tuon lenkin mukaan ihan hiljattain siitä syystä että muut treenit painottuu voimapuoleen eikä 10-15 alkulämppä salilla varmaan kehitä aerobista kuntoa kovin hurjasti. Tuo neljä treeniä on aika sopiva määrä, tulee kuitenkin kolme lepopäivää viikkoon. Lapsia ei vielä ole niin omat menot voi järkkäillä aika lailla mielensä mukaan.. Joskus pitää ehtiä olla kotonakin tai siellä jää hommat tekemättä, ei ne pyykit pese itse itseään eikä kaappiin ilmesty ruokaa jos ei käy kaupassa. Oon myös huomannut että ne illat kun ei ole treenejä on saaneet lisää arvoa kun saa ja ehtii touhuta kotona, se tuntuu eri tavalla kivalta kuin silloin kun vielä makasin kaikki illat kotona telkkarin ääressä.

  • Jonna kirjoitti:

   Mun pitäis myös saada joku lenkki survottua viikko-ohjelmaani… mun kestävyys ei tunnu paranevan millään ja uskon, että juoksulenkit vois olla tässä avainsana 🙂 Kotona on myös ihana olla välillä ja siivota oikein kunnolla ja laittaa paikkoja kuntoon! Mä osaan myös arvostaa koti-iltoja huomattavasti enemmän kuin ennen eli samoilla linjoilla olllan!

 21. sipe kirjoitti:

  kommentoin, mutta hävisi :O 32 vuotiaana olen paremmassa kunnossa kuin koskaan, sopivassa suhteessa salia ja lenkkiä ja muuta mukavaa, omaa kroppaa kuunnellen. Ruokana puhdasta ruokaa sopivassa määrin.
  Unen tarpeen mnäärä on kasvanut iän myötä, 8 tunnin yöunet on välttämättömyys 😀
  nukkuun puoli kymmenen että jaksaa nousta puoli kuudelta , mummorytmi!

  • Jonna kirjoitti:

   Mummorytmillä täälläkin! Se on tää vanhan elämä tämmöstä 😀

 22. Tipe kirjoitti:

  Pyrin liikkumaan mahd. monipuolisesti! Salia, ryhmäliikuntaa, lenkkeilyä, tankotanssia jne

 23. salla kirjoitti:

  Trafferit! Itellä viikkoihin kuuluu 2-3 salitreeniä ja yleensä pari ryhmäliikuntatuntia. En jaksa noudattaa mitään orjallista treeniohjelmaa, joten treeneissä paljon vaihtelua. Tärkeintä, että viihtyy ja tuntuu! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Vaihtelu virkistää, varsinkin treeneissä! Meillä onneks crossfitissä jokainen treeni on erilainen niin ei pääse kyllästymään 😉

 24. NB kirjoitti:

  Ikää itsellä ”jo” 34 ja 2 pientä lasta kotona. Motivaatiota liikkumiseen olisi huomattavasti enemmän, kun mitä perheen menot ja aikataulut antaa periksi. Joten joutuu tyytymään 3-4 treeniin viikossa ja toivoa, että se riittää kunnossa pysymiseen. Ehkä sitä voi sitten 4-kymppisenä treenata itsensä huippukuntoon 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Jännityksellä odotan minäkin niitä aikoja kun tyttö alkaa harrastaa omia juttujaan. Täytyy vaan keksiä itse sitten harrastusten ajaksi joku juoksulenkki tms että pääsee myös liikkumaan!

 25. Orvokki kirjoitti:

  Hei! Itsekin tässä kolmekymppisenä ei niin jaksa enää stressata treenistä ja ruokailuista. Terveellisesti tulee syötyä ihan automaattisesti, urheilla yrtitän ainakin 3-4 kertaa viikossa, ja tietty työmatkapyöräily päälle! 🙂 Omaa kroppaa pitää osata ja muistaa kuunneella myös, välillä lepoviikot ovat tarpeen!

  http://punainenorvokki.blogspot.fi/

  • Jonna kirjoitti:

   Kroppa kyllä ilmoittaa aina kun on levon tarpeessa! Tuleeko paljon kilometrejä työpaikalle?

 26. Katia kirjoitti:

  Kahden lapsen jälkeen huomasi, että se ”ei niin terveellisen ruoan” syöminen useammin kuin kerran viikossa alkoi vaikuttamaan negatiivisesti, vaikka urheilikin. Nyt muutaman vuoden ajan syönyt terveellisemmin ja olotila parantanut huomattavasti. Huomaan, että näin yli 30v täytyy kiinnittää huomiota ennemän siihen ruokaan. Nyt yritän tehdä väh. 2 juoksulenkkiä viikossa ja 2 lihaskuntotreeniä. Tavoite on olla huippukunnossa kun joskus tulevaisuudessa täyttää sen 40v.

  • Jonna kirjoitti:

   Ruokavaliolla onkin yllättävän suuri merkitys, sitä ei uskokaan kuinka suuri! Mä kans haluun olla elämäni kunnossa 40-vuotiaana 😉

 27. elisa kirjoitti:

  Treenihommat vielä vähän hakusessa reissun ja työharjoitteluhommien jäjiltä, viikon päästä elämä alkaa normalisoitua niin pääsen salille taas säännöllisesti! Huikeen hyvän kuulonen treeni- ja ruokafilosofia sulla 🙂 ps. Ihan aiheesta poiketen, ootko sh koulutukseltas?

  • Jonna kirjoitti:

   En sh, oon labranhoitaja 😉 Kiva että sun arki normalisoituu ja pääset taas treenailemaan normaalisti!

 28. Mummis kirjoitti:

  Itestäni tuntuu, että nyt kolmenkymmenen ikävuoden lähestyessä alan pikkuhiljaa olemaan sinut kroppani kanssa ja osaan kuunnella sen signaaleja ylirasituksesta, levon tarpeesta ja toisaalta myös siitä milloin on aika reenata. Tekeminen ei ole enää suorittamista niinkuin aiemmin oli, vaan liikkuminen lähtee halusta liikkua! En tosin väitä, etteikö näin olisi nuoremmalla iällä, itselläni meni vain astetta kauemmin päästä tähän pisteeseen 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen huomannut myös, että ikä tuo lisää itsevarmuutta. Tässä iässä tietää jo minkälainen ihminen on eikä tarvitse esittää mitään muuta 🙂 Onneksi ollaan molemmat päästy eroon pakkosuorittamisesta!

 29. Jenna kirjoitti:

  Itellä tavoitteena viikoittain 3 salitreeniä ja 3 lajitreeniä. Aina ei nää ihan täyty, mut eipä siitä jaksa stressata, joskus puolestaan enemmän 🙂 Muutaman vuoden päästä se kolmekymppinenkin häämöttää, niin hyvä saada rutiinia alle. Syömispuolta vois kyllä selvästi parantaa, tottunut syömään vaan sillon kun on nälkä..

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, mulla onkin lähes aina nälkä 😀 Mitä lajia harrastat? Kuusi kovaa treeniä viikkoon on jo aika huikee suoritus! Siinä saa syödäkin ihan urakalla 😉

 30. Anu kirjoitti:

  Teen pari salitreeniä viikossa, nelijakoisella ohjelmalla tällä hetkellä. SIihen päälle pari kahvakuulaohjausta viikossa. Tein aiemmin liikaa, liian usein ja liian kovaa. Itselleen on niin helppo olla liian luja ja ankara. Aerobista en tee tällä hetkellä ollenkaan. Hidasta painonlaskua ja kehon kiinteytymistä odotellessa!!

  • Jonna kirjoitti:

   Kahvakuulailua olis kiva tehdä enemmänkin 🙂 Mä oon kans aika huono aerobisten kanssa, mut toisaalta meillä on treeneissä paljon korkeasykkeisiä settejä niin eiköhän ne aja asiansa..

 31. Sarppa kirjoitti:

  Ikää 28 ja kaksi pientä lasta. Haluisin liikkua joka päivä jossain muodossa, mutta aina ei paukut riitä lähteä iltakasilta vielä salille treenaamaan, sohva houkuttelee enemmän. Ja kun lähimmälle salille on matkaa 20km. Toki lenkkipolut ja käsipainot löytyy ja niilläkin saa jotain aikaseksi, mutta eihän se ole sama asia kuin käydä jossain muualla treenaamassa 😉 Ja oispa muuten kivat treeneihin nuo krippersit!

  • Jonna kirjoitti:

   Tiedän tuonkin tunteen! Lapset osaavat välillä olla melkoisia energiasyöppöjä.. Mä tein tytön kanssa kotona ollessa paljon treenejä kotonakin, mut ei sitä kyllä aina jaksanut. Joskus piti vaan todetta ettei tänään jaksa ja mieluummin kömmin sit päiväunille 🙂

 32. Mssna kirjoitti:

  Itse tykkään treenata aika paljon(n.12h/vko), mutta kuuntelen kehoani että jos olen väsynyt ja ei jaksa niin sitten jätän välistä. Pyrin pitämään yhden lepopäivän viikossa, jolloin korkeintaan kävelyä tulee harrastettua. Ruuan kanssa on vielä haasteita, sillä lasken kaloreita. Haluaisin päästä tavasta eroon ja kuunnella omaa nälkää. Noh pikkuhiljaa! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä veikkaan että sun kohdalla kalorien laskeminen voi olla ihan hyvästäkin, koska treenaat niin paljon. Lähinnä niin päin, että saat riittävästi kaloreita! Jossain vaiheessa huomaat, että homma on niin hyvin hanskassa ettei mitään laskureita tarvita 😉

 33. Mariem kirjoitti:

  Kolme treeniä viikkoon on munkin mielestä hyvä tahti. Pitää muistaa pitää myös kevyempiä viikkoja, oon joutunu tekemään ihan sopimuksenkin itseni kanssa, että esim jooga voi olla treeni kevyellä viikolla 🙂 Lihaksia rakennetaan keittiössä, mutta myös vaakatasossa rentoutuen ja venytellen 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en oo vielä päässyt sisälle joogauksen maailmaan, mutta se olis mullekin varmasti hyvä lisä, rautakanki kun olen 😀

 34. Jonna A. kirjoitti:

  Itse täytän juuri kaksikymmentä ja samalla periaatteella mennään – 5pv viikosta syön tarkasti ja loput kaksi päivää vähän sinne tänne, rennolla asenteella ilman suurempia paineita. Treenattua tulee kolmijakoisella ohjelmalla salilla 3krt viikossa, kahden salitreenin päälle 20min aerobista ja lisäksi lenkkeilyä muutama tunti viikossa. Oman jaksamisen ja fiiliksen mukaan tietenkin – joskus treenaa enemmän ja joskus vähemmän.

  Kuitenkin elämä on lyhyt ja siitä pitää nauttia, miksi kuluttaa sitä huono-oloisena pelkkää kuraa syöden ja sohvalla maaten, eikä myöskää stressaten joka suupalasta ja liikuntaminuutista? Nautitaan kun voidaan (:

  • Jonna kirjoitti:

   Mä rakastan viikonloppuja juuri siitä syystä, että sillon saan syödä rennommin 🙂 Syön kyllä viikollakin jos siltä tuntuu mutta aika usein meen viikolla tietyn kaavan mukaan. Helpottaa arkea! Elämä on tosiaan liian lyhyt stressattavaksi, mutta myös itsensä huonosti kohtelemiseenkin.

 35. hoovee kirjoitti:

  Hei!

  Minäkin kolmikymppisenä paremmassa kunnossa kuin koskaan. Monipuolista treeniä salilla ja lenkillä, myös työmatkat taittuu monesti pyörällä. Onneksi salilla on loistava lapsiparkki, joka mahdollistaa tämän yh-äidin treenit ilman ainaisia lastenhoito-ongelmia.

  • Jonna kirjoitti:

   Lapsiparkki on ehkä maailman nerokkain keksintö! Kunhan meilläkin tyttö vähän kasvaa niin aion ottaa hänet silloin tällöin mukaan salille. Saapahan isikin sitten omaa aikaa ja tyttökin näkee vähän erilaisia paikkoja 🙂

 36. Sartsa kirjoitti:

  Olen kahdenkymmenen paremmalla puolella ja vasta hiljattain löytänyt liikunnan todellisen riemun hyötypyöräilyn ja crossfitin myötä. Tavoitteenani on saada vähintään kolme kunnon treeniä viikkoon. Näin oloni pysyy selvästi energisempänä ja hyväntuulisena. Kolmet treenit tuntuvat onnistuvan, vaikka aikataulu olisi tiukka ja kouliintumaton kroppakin vaatii pitkähkön palautumisajan. Treeni-innon pakottamana opettelen liikunnan, ravinnon, levon ja kehonhuollon tasapainottamista. Onneksi olen jo joitakin vinkkejä saanut blogistasi napattua. Ehdottomasti haastavimmaksi koen säännöllisen ruokarytmin noudattamisen ja riittävän, monipuolisen ja terveellisen ravinnon saannin.

  Kiitos virkistävästä ja persoonallisesta blogistasi, sitä on ilo lukea oli aiheena mikä tahansa.

  • Jonna kirjoitti:

   Kiitos kivasta kommentista! 🙂

   Itselleen hyvät ruoka-ajat ja ruoka-aineet sekä määrät oppii vain kokeilemalla. Kroppa kyllä kertoo milloin sen on aika saada lisää polttoainetta. Itsekin yritän kovasti lisäillä esim. vihanneksia ruokavalioon enemmän, mutta miten se onkin niin vaikeaa!?

 37. Laura kirjoitti:

  Treenaan pääasiassa kuntosalin ja juoksun parissa, mutta toisinaan viikkoihin mahtuu myös joku ryhmäliikuntatunti tai crossfit tyyppinen harjoitus. Treenitunteja kertyy aika lailla, mutta omia mielitekoja ja voimavaroja kuunnellen ollaan menty jo kauan. 🙂 Hyvin jaksaa, kun pitää palauttavat ja kehittävät harjoitukset tasapainossa ja VÄHINTÄÄN yhden lepopäivän viikkossa. Puhumattakaan keventelyistä, rennon ravitsevasta ja puhtaasta syömisestä (ilman turhaa nipottamista) ja kunnon yöunista. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Sun systeemit kuulostaa todella hyvältä! Kun vaan muistaa levätä ja syödä riittävästi niin jaksaa treenatakin yllättävän paljon. Kroppa kyllä kertoo millon on levon paikka 🙂

 38. Susanna kirjoitti:

  Itse en huomaa kolmekymppisyyttä kuin siitä, että huonoista yöunista on vaikeampi päästä yli 😀 Jos olen nukkunut liian vähän tai tosi huonosti, treenit ei kulje ja laadukas ruoka ei maistu. Parikymppisenä oli tän suhteen helpompaa.

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, sama homma! Nimim. viime yönä neljä kertaa herätetty. Tänään ei ole ollut maailman virkein päivä ja kun oon väsynyt niin tekee mieli karkkia ja kaikkea sokerihöttöä 🙁

 39. Vilppu kirjoitti:

  Noita Krippersejä tarvii ehkä joku muu enemmän ku minä, niin en osallistu arvontaan mut pakko kommentoida kun aihe on hyvä. Ite oon kans ennen harrastanu kilpaurheilua ja ollu tosi vaikee totutella siihen et oikeesti 3-4 treeniä viikkoon on tavalliselle tallaajalle todellakin riittävästi! Jotenkin sellanen ajattelumalli et ei tollasilla määrillä kehity mihinkään. Mut päinvastoin – tuntuu et pari viime vuotta mä oon vaan tahkonnu sitä määrää vaikka oon ollu ihan väsyksissä ja veto pois treeneissä. Kehitys sitten junnannu paikallaan. Nyt vähän heränny tän asian suhteen ja onhan se kivempaa, kun treenejä on harvemmin mut niistä saa tuhatkertasesti enemmän irti!

  Kiitos Jonna ihanan tavallisesta blogista 😀 Pelkästään positiivisessa mielessä!

  • Jonna kirjoitti:

   Juurikin näin! Treeneihin saa tehoja huomattavasti enemmän kun pitää välillä lepoakin. Vaikka se tuntuu omituiselta niin näin se vain on 🙂 Täytyy vaan muistaa kuunnella oman kropan (ja pääkopan) viestejä!

   Kauniisti sanottu, kiitos 🙂

 40. Annika kirjoitti:

  Odottakaas kun täytätte 50 niin kuin minä

 41. Petra kirjoitti:

  Vaikka mulla ei oo vielä 30 lasissa (1,5vuotta ”vielä”), kyllä huomaa et ylimääränen ei lähekään niin helposti, kun nuorempana 😀 Sen sijaan en oo huomannu et herkut kertys lantiolle herkemmin… Oon huomannu lähivuosina et mä tuun heti kipeeksi, jos treenaan liikaa 🙂 5 salitreeniä viikkoon on liikaa, sellanen 3-4 on optimaalinen. Samalla tavalla on levättävä kahen peräkkäisen treenipäivän jälkeen tai kroppa antaa kuulua 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen huomannut etten palaudu treeneistä läheskään niin nopeasti kuin ennen. Jalat on vieläkin kipeet perjantain treeneistä 😀 Joo ja herkut tosiaankin kertyy lantiolle! Menis vaikka… no, pohkeisiin 😀

 42. Annika kirjoitti:

  En ymmärrä kuinka vain pieni osa-ensimmäinen lause – näkyy postauksestani?. En jaksa kirjoittaa uudestaan..

 43. Toni kirjoitti:

  Itse en kolmekymppisen treenaamisesta vielä tiedä kun olen vasta 29 v mutta pirun hyviä on sulle joku ottanut 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Alamäki alkaa kuule kohta sullakin 😀 Ammattikuvaaja ollut asialla! 😉 Semmosia meidän boksilla.

 44. Jaana kirjoitti:

  Oooh, onneksi ehdin vielä mukaan!

  Oon niin samoilla linjoilla näissä treeni- ja ruoka-asioissa sun kanssa. Ihailen sitä sun tasapainoisuutta itsesi kanssa, jonka tuot blogissa hienosti esiin. Ikä ja kokemus tuo varmuutta. Itselläni on saman verran kilometreja mittarissa ja nyt ihan viime vuosina oon kehittynyt enemmän kuin koskaan. Ja mitenkös se saavutettiin? Vähentämällä treeni ja syömällä enemmän 😀 Hyvin tyypillinen tilanne siis. Vain kolme punttia viikossa ja pari kävelyä ja johan alkoi keho tiivistymään ja liha kasvamaan. Toivottavasti moni oppisi sellaisen inhimillisyyden itse kohtaan ja kehon kunnioittamisen enemmin ajoissa kuin myöhässä. Siksi on tärkeää, että on kaltaisiasi bloggaajia. Itse panostan nykyään kehonhuoltoon ja stressittömään elämään – kuormittava liikunta on myös stressitekijä elimistölle.

  • Jonna kirjoitti:

   Ihana kommentti! Kuin suoraan mun ajatuksista <3

   Ikä on selkeästi tuonut lisää kokemusta ja itsetuntemusta ja näinhän sen kuuluu mennäkin. Se on muuten aika yllättävää, että tuloksia alkaakin tulla kun vähentää treenikertoja ja lisää ruokamääriä. Harva sen vaan uskaltaa tehdä!

   Body is my temple ja sen mukaan tahdon elääkin. Vain parasta parhaalle 🙂

 45. Jensseni kirjoitti:

  Itellä sellanen tietynlainen rentous reenaamiseen, syömiseen ja omaan ulkonäköön suhtautumiseen on löytyny Crossfitin kautta. Syitä siihen vois pohtia pitkäänkin… 🙂 Paljon samanlaisia ajatuksia oon pyöritelly, mitä sinun blogista saan myös lukea! Taffereita oon kerran testannu ja tykkäsin, kelpais!

  • Jonna kirjoitti:

   Rentous alkoi munkin tekemiseen ja olemiseen tulla siinä vaihessa kun aloitin crossfitin. Uskon, että syynä on se, että crossfitissä huomio ei ole ulkonäössä vaan itse tekemisessä. Kenestäkään et voi ulkonäön perusteella sanoa, miten vahva tai taitava hän on. Tulokset puhuvat puolestaan 😉

   Kiva kuulla etten ole yksin ajatusteni kanssa!

 46. Sara kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus!
  Mulla tuli koko kesä treenattua viisi tai kuusi kertaa viikossa, syyskuussa sitten väsähdin ja nyt suunnilleen kuukauden tauon jälkeen olis tarkotus taas alkaa treenailemaan enemmän! Itse siis treenaan aika fiilispohjalta. Vuosi sitten ku noista bodausjutuista olin enemmän kiinnostunut niin ajatukset oli aika samanlaisia mitä säkin sanoit, eli tollanen spontaani treenitauko ei tulis kysymykseenkään! Nyt on erilaiset treenifiilikset ja viihdyn hyvin näin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Juu, bodarit ei lepoa pidä 😀 Ei vaiskaan. Jostain syystä mäkin luulin että kehitys tyssää siihen jos pidän ylimääräisiä lepopäiviä. Metsään meni! Onneks nykyään olen viisaampi 😉

 47. leenu kirjoitti:

  Täällä ”vanhempi” crosfittaaja, moro! Neljäkymppiä saavutetaan kolmen vuoden päästä ja tätä ihanan ihanaa lajia olen harrastanut nyt reilun vuoden. Ja kunto ja vartalo parhaassa kunnossa kuin ikinä elämän aikana. Eli ei siis Jonna huolta vaikka 40:kin lähestyy sitten joskus, crossfit hoitaa homman. 😀 Tosin kehonhuoltoa pitäisi kyllä muistaa tehdä ja taukoja malttaa pitää, kun kremppaa meinaa tulla.. Mutta ihan omaksi iloksi treenaan ja syönkin nykyään aika terveellisesti. Ja nimenomaan kehittyminen omalla tasolla motivoi nykyään huimasti eikä ”laihtuminen”, joka mulla on aikaisemmassa elämässä (ennen crossfitin aloittamamista 🙂 ) oli aina liikunnan tavoitteena. Nyt treeneihin ajaa kova palo ”jumppaamaan” ja salin hieno sakki. Rehellisesti sanottuna cf on tuonut elämääni (tähän tavalliseen perheenäidin ja työssäkäyvän arkeen) jotain aivan uutta ja ihanaa energiaa. Kaikkiin juttuihin suhtautuu paljon iloisemmin, kotona jaksaa paremmin ja työkin koki hieman muutoksia. Joten peukut ihanalle lajille, sun kivalle blogille ja ”hanskat tilaukseen” ! 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, mä en neljääkymppiä pelkää! Itse asiassa odotan sitä innolla. En tiedä miksi, mutta niin vain on 🙂 Pääsen sit maters-sarjaan kisaamaan Karjalan Kovimpaan 😀

   Crossfit on tuonut munkin elämään ihan erilaista iloa. Sali on täynnä samanhenkisiä ihmisiä ja siellä läppä lentää ja pää nollautuu! Mikäs sen parempaa 🙂

   Hurjasti tsemppiä treeneihin! Missä päin Suomea treenaat?

   • leenu kirjoitti:

    Jonna, Seinäjoella. Juurikin tuo omalla tasolla kehittyminen on kyllä huippua. Tänään tein suoria leukoja 5+5+4+3 ja on-rampilla ihan aidosti oli sitä mieltä, että ilman kuminauhaa en ikinä tule yhtään leukaa saamaan kipillä tai ilman. Nykyään sujuu siis ihan hyvin molemmilla tavoilla. 😀 Hauskaa, kun ”vanhanakin” voi oppia ja kehittyä!

    • Jonna kirjoitti:

     Vahva mamma sä oot! Mä kuulin miljoona kertaa saliaikoinani että jotkut naiset vaan ei pysty koskaan vetämään leukoja. Niin vaan on jokainen crossfit-salille tullut nainen oppinut ja pystynyt vetämään leukoja jo lyheynkin treenijakson jälkeen! Siitähän se vaan on kiinni kun alkaa tehdä, so simple 🙂 Mä odotan sitä hetkeä, että mun voimatasot alkais taas nousta. Ne on ihan jämähtäneet 🙁 Skillit taas kehittyy paremmin kuin aikoihin!

 48. jenni1983 kirjoitti:

  Mä olen sun kanssa samaa ikäluokkaa ja pyrin pitämään 1-2 lepopäivää viikossa. Tavoitteena on kuiten saada 7h liikuntaa kasaan per viikko. Niistä 4-5 tuntia tulee crossfitista, joskus enemmänkin. Ja joo todellakin lähtee ruho leviämään , jos jää pidempiä taukoja. MÄ tosin en ole vielä päässyt eroon ahdistuksesta, joka tulee jo pelkästään ajatuksesta, että olisi kolme lepopäivää putkeen, vaikka hyvä varmasti niitäkin olisi pitää.. Opittava ikä kaikki.

 49. katri kirjoitti:

  Samoilla ajatuksilla mennään. Tavoitteena 3 treeniä viikkoon. Ruokavalio välillä lipsuu mutta eihän se ole vaarallista. Oon huomannut että iän myötä on myös oppinut kroppaa paremmin ’kuuntelemaan’ . Kiitos kivasta blogista!

  • Jonna kirjoitti:

   Ei ole vaarallista! Ja kivahan se on että voi viikollakin välillä herkutella jos mieli tekee 🙂 Elämää tää vaan on!

 50. Lotta kirjoitti:

  Viime keväänä oli hyvä treenifiilis ja treenikertoja 2-3 viikossa. Keväällä tuli joku pitkittyny flunssa ja sen jälkeen treenaaminenki on jääny, siis nimenomaan voimatreeni, joka olis tosi tähellistä istumatyöläiselle jumien ehkäisemiseksi. Kolmenkympin rajapyykki tuli ylitettyä viime vuonna ja sen kyllä huomaa, jumit tulee paljo herkemmin!

  • Jonna kirjoitti:

   SAirastelut on kyllä ihan bärssistä. Tiedän kokemuksesta kun sairastelin viime vuoden lopussa ja tän vuoden alussa 8kk putkeen 🙁 Jumit pysyy tosiaankin treeneillä poissa! Ennen kärsin itsekin pahoista niskajumeista vaan en enää 🙂 Toivottavasti innostut taas treenailemaan!

 51. outi kirjoitti:

  Hih, luin tän postauksen sopivasti synttäriaamunani 😀
  Ihan asiaa postaus!
  Kiinnitti huomiota tohon kuvaan kun oot hypännyt boxin päälle, katoin, että oot kyllä vahvan näköinen ja niinhän sä varmasti ootkin 😉 hyvä kuva!

  • Jonna kirjoitti:

   Onneksi olkoon! Haha, ulkonäkö hämää. Ei ainakaan itestä tunnu tällä hetkellä olo kovin vahvalle kun kaikki voimaliikkeet junnaa…. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *