Hae
Palasia Arjestani

Fyysinen jaksaminen töissä

Processed with VSCO with c1 preset

Kaupallinen kampanja: Suecos.

Osa teistä ehkä tietääkin, että olen ammatiltani biolanalyytikko eli laboratorionhoitaja. Työ ei sinänsä ole fyysisesti kovin raskasta, mutta itseään joutuu kannattelemaan vaikka missä asennoissa pitkin päivää ja kävelyä tulee työpäivän aikana useita kilometrejä. Laboratoriohoitajilla on eniten vaivoja juuri olkapäissä, niskoissa ja hartioissa, ranteissa, sormissa sekä selässä. Koska työasennot ovat välillä kaukana ergonomisesta, niin itseään pitää osata ja pystyä kannatella oikein, ja työvälineiden sekä -vaatteiden on oltava työhön sopivia. Fyysistä työssä jaksamista edistää toki urheileminen sekä lihaksiston sekä kunnon vahvistaminen, mutta on olemassa myös muita tärkeitä seikkoja, jotka vaikuttavat fyysiseen jaksamiseen ja työkykyyn.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Työssä on paljon tilanteita ja asentoja joihin ei välttämättä pysty vaikuttamaan, mutta yksi tärkeä tekijä, joilla huonoja työasentoja pystyy korjaamaan, ovat hyvät kengät. Otan paljon verinäytteitä päivän aikana. Parhaimpina päivinä minulla saattaa käydä 50-60 asiakasta. Koska olen kohtuullisen lyhyt (163 cm) niin helpointa ja ergonomisinta näytteenotto on minulle seisten. Istuen jalkani eivät yllä kunnolla maahan ja jaloilla olisi kuitenkin saatava hyvä tuki lattiaan, jotta pystyn liikkumaan tuolin kanssa ja reagoimaan esimerkiksi pyörtymistilanteisiin. Siinä ei paljon ilmassa sätkivät jalat auta.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Olen käyttänyt työssäni monenlaisia kenkiä aina halvoista malleista kalliisiin. Tärkeintä työkengissä on kestävä ja helposti puhdistettava materiaali, hengittävyys sekä seisomatyöhön sopiva pohjat. Kengät eivät missään nimessä saa olla liukkaat tai sopimattomat jalkaan. Sain loppukeväästä testattavaksi Suecosin Skollit, joilla olen tepastellut täällä töissä siis jo useamman kuukauden (pois lukien sairasloma). Myös työkaverillani on samanlaiset kengät käytössä. Skollit näyttävät hyvin paljon crocseilta ja ovatkin hyvin kevyttä materiaalia. Minulla oli joskus crocsit käytössä, mutta luovuin niistä, koska ne eivät hengittäneet kunnolla ja jalat hikosivat päivän aikana todella paljon. Suecosin Skoll-kengät soveltuvat kaikille seisomatyöläisille aina kampaajista kaupan kassalla työskenteleviin ja värivaihtoehtoja on saatavilla lukuisia. Jokaiselle siis jotakin! Minun ammatissani pukukoodi on suhteellisen tarkka ja siksi valikoin itselleni valkoiset työkengät. Nämä ovat toki aremmat lialle, mutta kengät ovat materiaaliltaan todella helpot puhdistaa sekä desinfioida!

Tässä vähän speksejä Suecosin Skoll-työkengistä

  • ultrakevyet jalassa
  • rentouttavat jalkoja, polvia ja selkää
  • lukuisia eri värivaihtoehtoja
  • voidaan käyttää pohjallisen kanssa tai ilman
  • hengittävät hyvin ilmastointiaukkojensa ansiosta
  • sisäpohjan nystyt stimuloivat jalkojen verenkiertoa
  • pyöreä kärki antaa tilaa varpaille
  • liukumaton pohja kuivalla alustalla
  • edulliset
  • helppo puhdistaa

Ehkä turhamainen juttu, mutta minusta on ihan mukavaa ettei sukat näy kauheasti työkengistä. Ei haittaa sukkien kuviot tai reiät! Bonusta ja plussaa näissä kengissä on edullisuus. Esimerkiksi tämä oma mallini maksaa 39,90e, joka ei mielestäni ole liikaa pyydetty laadukkaasta kengästä vai mitä olette mieltä? Suosittelen valitsemaan yhtä numeroa suuremman koon kuin mitä normaalisti käytätte. Itselläni on kengät normaalisti koko 39, mutta näissä se oli aivan liian nafti. Sen sijaan koko 40 on täydellinen.

Processed with VSCO with c1 preset

Tässä myös samaisia kenkiä käyttävän työkaverin ajatuksia kengistä:

  • hyvät työhön, jossa seisotaan ja kävellään paljon
  • kengät ovat kevyet
  • hengittävät, uskomatonta kyllä, todella hyvin
  • miellyttävät jalassa
  • valkoiset likaantuvat helposti, mutta ovat helpot myöskin puhdistaa
  • kokonaisarvosana 9+

Tsekkaa Askelterapian nettikauppa ja sivut täältä (paljon muitakin kenkiä) ja Suecos Skoll kengät täältä.

Minkäslaiset kengät teillä on työkäytössä?

5 kommenttia

  1. Janika H kirjoitti:

    Työskentelen myös sairaala/terveyskeskusympäristöissä, ja kenkien pitää olla mukavat ja helposti puhdistettavat. Lisäksi työn luonne vaatii umpinaista kärkeä, koska vaarana on mm. kuuman veden roiskeet tai varpaille tippuvat työkalut. Viim. pari vuotta mulla on ollut Oxypasin kengät käytössä ja nää on kyllä tullut jäädäkseen. Tosi kevyet, hyvät jalkaan, ja voi puhdistaa pesukoneessa ja jopa autoklaavissa.

    • Jonna kirjoitti:

      Tippuvat esineet (neulat) unohdin kokonaan mainita. Muutoin en juuri työssäni nesteitä ym käsittele. Mutta neulavahinko voi sattua milloin vain ja kenelle vain. Onneksi ei ole itselleni sattunut vielä kertaakaan…

  2. Hafi kirjoitti:

    Hei Jonna
    Olen kiinnostunut bioanalyytikon työstä, mutta minulla käden motoriikka ei toimi aina hyvin eli minulla on liikevapina käsissä ja raajoissa (lääkkeellä vapina rauhoittu kyllä mutta stressi tekee pahaa tai jonkun seurassa työskentely). Onko sitten maahdotonta olla bioanalyytikko jos kädet vapise välillä vaikka analyysi tehtävissä?

    • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

      Moi,

      Riippuu oikeastaan täysin työnkuvasta, mutta suurimmassa osassa analyysitöistä käsien vapina ei haittaa ollenkaan. Ei muuta kuin hakemaan kouluun 🙂

  3. Nimetön kirjoitti:

    Moi
    Oikein paljon kiitoksia vastauksesta.???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *