Hae
Palasia Arjestani

Kuinka selvitä flunssakauden yli terveenä?

Processed with VSCO with c3 preset

Flunssakausi jyllää nyt todenteolla. Olen itse töissä yksityisessä laboratoriossa, jossa käy paljon juuri flunssaisia ja muuten kipeitä ihmisiä. Asiakasvirran kasvusta huomaan, että flunssakausi on taas täällä. Aikuisilla on kovaa kuumetta, kurkkukipua ja jäsensärkyjä. Influenssaa se ei vielä ole, vaan nyt jyllää suurimmaksi osaksi jokin kovan luokan virus. Nämä alkavat tosin olla jo niitä aikoja, kun myös influenssakausi starttaa. Testejä otetaan päivittäin, mutta yhtään positiivista ei ole vielä sattunut eteen. Oletteko te ottaneet influenssarokotetta? Minä olen aina ollut vähän rokotevastainen mitä influenssaan tulee. Viime vuosi oli ensimmäinen, kun otin rokotuksen. Ajatus oli jättää se silloinkin välistä, mutta kun näin miten kipeitä ihmiset olivat, totesin etten kyseistä tautia itselleni halua.

Kuinka sitten selvitä näistä taudeista terveenä? Kaikkihan me toki tiedämme, että liikunta, terveellinen ja vitamiinirikas ruokavalio, stressitön elämä sekä riittävä lepo on kaiken a ja o. Aina nekään eivät kuitenkaan riitä. On otettava käyttöön vieläkin järeämmät keinot ja ne löytyvät purkista tablettimuodossa. Minä olen todella huono näiden tablettien kanssa ja unohdankin ottaa päivittäiset annokset aivan liian usein. Tytölle muistan antaa vitamiinit joka aamu ja nostankin nykyään omat vitamiinit samalla pöydälle esille. Tämä on ollut ainoa keino muistaa ne.

Processed with VSCO with c3 preset

Mitä mulla sitten on käytössä ympäri vuoden flunssien estämiseksi?

D-vitaminia syön ympäri vuoden. Kesällä ehkä pikkuisen vähemmän kuin talvella, mutta syön kuitenkin. Suomessa ”viralliset” suositukset ovat 10 mikrogrammaa, joka kuulostaa todella vähäiseltä. D-vitamiinin riittävä saanti ehkäisee mm. diabetesta, infektiotauteja, syöpää sekä verenkiertotauteihin. Terveyskirjaston mukaan turvallinen raja on 75-100 nmol/l. Todellisen d-vitamiinipitoisuuden saa selville mittauttamalla sen laboratoriossa. Itse olen jo pitkään syönyt 100-125 mikrogrammaa päivässä (en tosin ihan joka päivä) ja kolme viikkoa sitten mitattu arvo oli 90 nmol/l. Olen kuullut, että d-vitamiini kannattaa ottaa aamulla, koska sen nauttiminen voi vaikuttaa yöuneen. Syöttekö te d-vitamiini ja oletteko mittauttaneet arvoa koskaan?

Processed with VSCO with c3 preset

Sinkki on yksi parhaista lisäravinteista mitä tulee flunssien ehkäisyyn. Aloitin sinkin käytön yhdessä magnesiumin kanssa joitain vuosia sitten nukahtamisongelmien vuoksi, mutta nykyään käytän sitä myös vastustuskyvyn parantamiseen sekä flunssan lyhentämiseen. Flunssan ehkäisyn lisäksi sinkki on oiva lisäravinne vahvistamaan kynsiä ja hiuksia! Sinkin saantisuositus aikuisella on 15 mg/vrk. Flunssan iskiessä tuplaan aina annoksen.

Magnesiumin käytönkin aloitin vasta muutamia vuosia sitten nimenomaan nukahtamisongelmien vuoksi. Kärsin tuolloin myös öisin pahoista pohjekrampeista. Magnesium on tärkeää varsinkin palautumisen vuoksi ja kun kroppa palautuu hyvin, se myös imee vähemmän itseensä pöpöjä. Magnesiumin saantisuositus miehillä on 350 mg ja naisilla 280 mg vuorokaudessa. Myös magnesiumin eri muotoja kannattaa testata. Meillä on ollut useimmiten käytössä sitraatti tai lysinaatti. Magnesium suositellaan otettavaksi illalla. Lisää magnesiumista täältä sekä täältä. Meille magnesiumit on tilattu jo pitkän aikaa Iherbistä.

Processed with VSCO with c3 preset

Monivitamiini minulla on käytössä ympäri vuoden, mutta flunssakaudella pidän sitä erittäin tärkeänä. Täytyy kuitenkin muistaa laskea vitamiinien pitoisuudet tarkkaan, jos monivitamiinin lisäksi ottaa vitamiineja muista purkeista. Nyt on ollut paljon juttua monivitamiinien laadusta ja hinnoista ja on todettu, että suurin osa halvemmista merkeistä on aivan yhtä hyviä kuin kalliimmatkin! Muista siis tarkistaa purkin kyljestä sisältävien ainesosien pitoisuudet. Minulla on käytössä Luontaistukun monivitamiini.

Näiden lisäksi flunssan jo iskiessä turvaudun aina c-vitamiiniin, tuoreeseen valkosipuliin (jota käytän myös paljon ruuanlaitossa), inkivääriin sekä Arctic Warriorsin puolustajaan, joka sisältää väinönputkea sekä nokkosta. Tällä kombolla olen saanut jo monet flunssat selätettyä! Näiden lisäksi käytän säännöllisesti myös omega-3:a sekä opti-MSM:ää.

Mitä lisäravinteita sinä käytät flunssan ehkäisyyn tai sen aikana?

Minäpä tässä alan henkisesti valmistautua influenssarokotteen ottoon! Vaikka olen labranhoitaja ja päivittäin neulojen kanssa tekemisissä niin en todellakaan pidä siitä, että minua pistetään…

*Pharma Nordin tuotteet saatu

 

 

2 kommenttia

  1. Johanna / Best version of myself kirjoitti:

    Kiitos ajankohtaisesta postauksesta 🙂
    Täällä on just kärsitty flunssaa jo neljättä viikkoa. Nyt alkaa sentään pikkuisen antaa periksi mutta on ollut ärsyttävä tauti ja koetettu häätää vähän sun millä. Viimeisin keino on ollut sitruunavesi ja erityisesti vielä vihreä tee hunajalla ja sitruunalla. Ainakin kuvittelen sen viimein auttaneen, ja jos ei niin ihoa se on ainakin heleyttänyt, ei näytä naama aivan niin flunssaisen harmaalta kuin tähän saakka. D-vitamiinia syön, ja sitä hunajaa muutenkin, sinkkiä ja magnesiumia löytyy kaapista mutta ehkä flunssakaudella pitäisi syödä niitäkin enemmän ja päivittäin. Myös monivitamiinia ja C-vitamiinia tankkaan. Inkivääriä on vinkattu kokeilun arvoikseksi myös flunssan torjuntaan. Tuon MSM pistän nyt kanssa harkintaan, koiralle menee nivelravinteen joukossa mutta itse en ole syönytkään.

    • Jonna kirjoitti:

      Sitruunavesi on ihana aamunaloittaja! Itse vaan unohdan senkin aivan liian usein. Ehkä viherjauheetkin olisin voinut lisätä listaan! Mä sain myös aivan järkyttävän räkätaudin toissa yönä. Iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Nyt täällä vedetään kaikkea mahdollista troppia, että paranisin nopeasti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *