Hae
Palasia Arjestani

Terveelliset eväät vai halpoja eineksiä nassuun?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruoka on melko kallista näinä päivinä. Jos vielä tahdot syödä terveellisesti ja monipuolisesti niin se vasta kallista onkin! Mä kuulun niihin ihmisiin, jotka rakastavat ruokaa yli kaiken ja haluan myös töissä syödä hyvin. Mikään ei ole ihanampaa kuin tietää aamun kiireiden keskellä, että jääkaapissa on odottamassa herkullinen lounas. Monesti odotan lounashetkeä kuin kuuta nousevaa juuri sen herkullisen ruuan takia. Mulle lounastauko ei ole vain hetki jolloin vedetään joku sapuskaa nopeasti naamaan vaan hetki jolloin pysähdytään nauttimaan ruuasta ja keskitytään vain ja ainoastaan ruokailuhetkeen. Töitä en halua syödessäni miettiä. Ne ei kuitenkaan mihinkään sieltä häviä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun mielestä eväiden teko on erittäin helppoa, nopeaa ja edullista. Saan syödä aina just sitä mitä haluan eikä tartte stressata että mitähän sontaa ruokalassa on tällä kertaa tarjolla. Ruokalassa tulee usein vedettyä ns. koko rahan edestä eli ihan liikaa. Se tietää kauheaa iltapäivän väsymystä ja energiatasojen laskua. Ja onhan ruokalassa syöminen huomattavasti kalliimpaa kuin omien eväiden syöminen… Omatekoisista ruuista tietää tasan tarkkaan mitä ne sisältää ja ne on varmasti omalle makumaailmalle täydellisiä 🙂 En sano, että kaikkien ruokaloiden ruuat on huonoja tai pahanmakuisia, mutta usein ne vähän paremmat on myös arvokkaampiakin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eväiden teko käy nopeasti muun ruuanlaiton ohessa. Mä laitan illalla sen verran enemmän ruokaa,  että siitä riittää myös seuraavalle päivälle, useimmiten useallekin päivälle. Jos ei kiinnosta syödä samaa ruokaa montaa päivää niin sitten vaan osa pakkaseen myöhempää käyttöä varten. Mä suosin lounaissa paljon salaatteja ja ihan perusruokaa, jotka valmistuvat illalla nopeasti ja jotka on helppo lämmittää seuraavana päivänä töissä. Ensi viikolla syödään ainakin äsken tekemääni jauhelihakastiketta ja spagettia kera salaatin. Välipalana pidän töissä yleensä hedelmiä ja pähkinöitä. Mä en ymmärrä miks pitäis vaan nopeesti hakea kaupasta lounaaksi huono eines kun pienellä panostuksella saa syödä hemmetin hyvää omatekoista ruokaa? Itse syön lounaallakin kaurapuuroa, jos jääkaappi sattuu ammottamaan tyhjyyttään. Parempi sekin kuin ravinneköyhä ja tympeän makuinen eines. Jotta ei ihan jeesusteluksi mene niin myönnän, että silloin tällöin haen itsekin täytetyn patongin tai valmiin salaatin lounaaksi. Ihan vaan vaihtelun vuoksi 🙂 Ja kiireen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leivän teko itse on se minkä haluaisin vielä osaksi normaalia arkea. Mies teki meille tänään gluteenitonta banaani-cashewleipää :)

Leivän teko itse on se minkä haluaisin vielä osaksi normaalia arkea. Mies teki meille tänään gluteenitonta banaani-cashewleipää 🙂

Mites teillä, teettekö aina eväät, käyttekö lounasravintolassa/ruokalassa vai eksyykö ostoskoriin kerta toisensa jälkeen helppoja eineksiä?

14 kommenttia

 1. Maare kirjoitti:

  Mulla on myös eväät aina mukana. Opiskelijana oon onnellisessa asemassa, että vanhemmat vielä auttaa ruokien ostamisessa, koska muuten terveellisesti syömisestä ei tulis varmaan yhtään mitään! En siis halua sanoa, että jes kiitos vanhemmat kun maksatte, vaan että jeesaavat. Sitten kun töiden teko opiskelujen ohessa on mahdollista, niin varmaan on mahdollista myös se itse kaiken maksaminen. Mutta niihin eväisiin siis. 😀 Että kyllä se vaan on niin paljon kivempaa, kun tietää, mitä oikeasti tunkee suuhunsa. Jos syön kouluruokalassa, niin helposti tulee vedettyä ihan hirveät määrät ruokaa ja leipää, joten omat eväät (punnittuna) on mulle se parempi vaihtoehto. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla oli kans koulussa omat eväät matkassa. Vähän sain vinoilua ja outoja katseita osakseni mutten jaksanut niistä välittää. Meillä ei ruoka ollut kovin kummoista, joten ihan mielelläni raahasin kylmälaukkua matkassa 🙂

 2. Mari kirjoitti:

  Vaikka mulle kuuluis ilmainen kouluruoka, niin syön kyllä omat eväät aina koulussa. Saapahan aina hyvää ruokaa!

  • Jonna kirjoitti:

   Totta! Mulla oli kans aina omat eväät. Kouluruoka oli kauheeta sontaa 🙁

 3. Gunagolu kirjoitti:

  Mä myös teen aina omat eväät töihin. Työpaikkaruokalan ruoka on ihan ok, mutta lounaille tulee vähän turhan paljon hintaa viikossa ja tykkään muutenkin laittaa ruokaa, niin miksipäs en sitten tekisi itse eväitä. Sen lisäksi pääsen nopeammin nauttimaan ruuasta kun ei tarvitse kävellä pitkää matkaa ruokalaan ja vielä jonotella siellä ruokaa vaan voi nopeasti kipaista taukohuoneeseen ja lämmittää ruuan mikrossa 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Joo kyllä se kalliiksi käy syödä ruokalassa päivittäin. Tänään tein poikkeuksen ja kun aikaa oli niin kävin hakemassa Picnicistä jonkun texmex käntyn 🙂

 4. Mia kirjoitti:

  Ehdottomasti omien eväiden kannattaja täälläkin 🙂 iso säästö rahallisesti, eikä juurikaan tule tuota ”pitää syödä koko rahan edestä” efektiä. Lisäksi herkkuhimot pysyy iltapäivästä paremmin kurissa kun on lounaaksi saanut varmasti ravinne rikasta sapuskaa 🙂
  Ps. NAM, saako tuon banaani cashew -leivän reseptin?!

  • Jonna kirjoitti:

   Juurikin näin! Makeanhimoa ei ole ollut kun syö omia hyviä eväitä 🙂

   Laitan reseptin!

 5. Tea kirjoitti:

  Tein tosi kauan omat eväät töihin, mut nyt kävin parin viikon ajan syömässä työpaikan ruokalassa ihan sen sosiaalisuuden takia. Meidän taukotila on aika ankea ja mun kaa samaan aikaan ei käy kovin montaa syömässä, ehkä tämä pitäisi ottaa plussana eikä miinuksena 😉 mutta mua alko jo tän kahden viikon aikana tökkimään se ruoka ja ne vaihtoehdot eivät olleet aina sellaisia, että olisi ollut helppo koostaa se terveellinen vaihtoehto sekä luin niiden ruokien sisällyslyettelot ni morjens, mikä luettelo kaikkia erilaisia E-koodeja ja turhia juttuja. Söin yleensä aina vaan salaattia ja siihen kylkeen jotain lihaa/kalaa/kanaa niin tulihan se lounas minulle kalliimmaksi kuin se joka ottaa ruokajuomat, leivät, jälkiruoan, kahvin yms.
  Meillä oli töissä salaattibuffee- linjasto, johon kuuluu keitto, kasvisruoka-linjasto ja kaksi lämmintäruokaa tarjolla.
  Tämä on se syy miksi alan taas oikein mielelläni tekemään eväitä töihin, saan ainakin maistuvaa ruokaa ja pysyn sen avulla virkeänä! 🙂 Meillä ei oo duunin lähellä kauppoja, joten tein aina kotona valmiiks lounaan ja välipalat. Muiden positiiviset ajatukset omista eväistä taas muistutti mua miks oon jaksanut niitä omia eväitä tehdä töihin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Sosiaalisuus oliskin varmaan ainoa syy miks kävisin ruokalassa välillä. Meillä ei oo ruokalaa vaan syödään omalla porukalla aina. Välillä tosin on kiva syödä yksinkin 🙂

 6. Elina kirjoitti:

  Mullakin on 95% omat eväät mukana. Joskus satunnaisesti jätän eväät tarkoituksella pois jos ollaan sovittu työkavereiden kanssa lounaasta jossain ravintolassa. Ja joskus vielä harvemmin en vaan ole ehtinyt/jaksanut tehdä omia eväitä, niin tyydyn johonkin lähikahvilan salaattiin tai vastaavaan. Mutta yleensä omien eväiden teko on ihan ok ja tykkään myös siitä, että tietää varmasti mitä syö ja saa oman maun mukaista terveellistä ja edullista ruokaa.

  • Jonna kirjoitti:

   Mun ruokatunti on vaan 20 min niin en edes ehdi muualle syömään 🙁

 7. Outi Karita kirjoitti:

  Eväät kulkee töissä mukana, maaliskuussa kerran turvauduin kaupan eineshyllyyn ja tää tapahtuu ehkä kerran-kaks vuodessa…
  Jos on joku koulutuspäivä tms. niin en kanna välttis eväistä mukana vaan syön koulutuksen tarjontaa tai käyn muiden kanssa jossain lounaalla, mutta tää on niin harvinaista, että tuo vähän luksusta arkeen 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Joo jos on joku koulutus tmv niin en mäkään sinne omia eväitä raahaa jos on lounas tarjolla 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *