Hae
Palasia Arjestani

Aina sitä on liikaa tai liian vähän

Raha. Mielenkiintoinen keskustelun aihe. Vähän niin kuin ruokavalio – jokaisella tilanne erilainen kuin vieruskaverilla. Jostain syystä mä tykkään puhua rahasta vaikkei sitä kauheasti olekaan. Just sen verran, että aina pärjää. Saa ruokaa kaupasta, maksettua laskut ja katon pään päälle. Havahdun aika ajoin tarkastelemaan omaan rahankäyttöäni ja nähtävästi jälleen on sen aika. Huomasinpa nimittäin jotain erikoista männä viikolla. Sain lomarahat eli tili oli suurempi kuin normaalisti. Niin vain ei ole tällä hetkellä sen enempää rahaa tilillä kuin normaalistikaan tässä vaiheessa kuuta. Mitä suuremmat tulot, sitä suuremmat menot. Näköjään.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Omaa rahankäyttöä on hyvä syynätä välillä vähän tarkemmin. Ainakin minä ajaudun ihan huomaamattani tuhlaamaan välillä johonkin mihinkä ei välttämättä tarvitsisi. Ihmettelin laskuja maksaessani, että mistä niitä kertyy. Kuukauden aikana niitä ei olevinaan tule ollenkaan, mutta kun se surullinen laskujen maksupäivä koittaa niin niitä onkin kauhea pino! Katselin omia tilitietojani ja huomasin jotain todella kauhistuttavaa. Tunsin oloni typeräksi ja tunnen vieläkin. Tiedättekö mitä? Mulle tulee 13 eri lehteä kotiin kannettuna. K o l m e t o i s t a. How stupid is that. Ja suurin osa on sellaisia, joita ne edes ostaisi kaupasta irtonumeroina. Olen tilannut, kun olen halvalla saanut. Tai niin ainakin olen ilmeisesti olettanut. Ei ihme, että laskuja on joka kuukausi niin paljon. Usein niistä pari kolme on lehtilaskuja. Mutta nyt se loppuu. Olen päättänyt, että muutaman lehden jätän ja kaikki muut perun.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Mitä shoppailuun tulee niin senkin osalta olen välillä melko impulsiivinen. Jos näen jotain mitä haluan niin ostan sen. Siinä mielessä olen rauhoittunut, että katselen asioita aika paljon käytettynä. Nytkin ostin kesäshortsit, bikinit ja mekon fb-kirpparilta. Hintaa näille tuli pari kymppiä kun taas uutena ne olisivat olleen ainakin kolme kertaa kalliimmat. Yhden laukun ja kesäsandaalit ostin uutena, mutta nekin 40% alesta. Ruoka on sellainen, jossa en kauheasti säästele. Toki jos saatavilla on punaisella lapulla varustettu tuote niin otan sen, mutta muuten ostan aika lailla sitä mitä haluan. Lidlissä käydään paljon ja mahdollisimman paljon keskitetään myös S-kauppaan. Me otettiin yhteinen S-etukortti melko lailla meidän suhteen alussa eli 10 vuotta sitten eikä olla yhtään kertaa ostettu sillä kortilla. Hauska olis tietää kuinka paljon ollaan kerätty kortille bonareita tässä ajassa! Ei vaan koskaan muisteta tsekata saldoa 😀 Matkoilla en myöskään halua kauheasti miettiä rahanmenoa, mutta se vaatii säästämistä. Nyt onkin säästökuuri menossa elo- ja syyskuun matkoja varten!

Processed with VSCOcam with c1 preset

Olen ennekin kysynyt teiltä rahankäytöstä, joten jos olet sellaiseen postaukseen jo vastannut niin ei ole pakko tähän mitään kommentoida. Mutta kiva olisi tietää minkälaisia rahan käyttäjiä olette? Tiedän, että ruudun toisella puolella on mestarisäästäjiäkin! Noh, olen minä tuhlailun ja typeryyden ohella jotain säästänytkin. Säästöillä maksoin meidän kaksi ulkomaanmatkaa ihan itse. Ja olen todella ylpeä siitä. Koskaan aiemmin en ole tällaista onnistunut tekemään 🙂

Processed with VSCOcam with c1 presetKuvituksena viime aikaisia ruokaostoksi, Aleksi13:sta alesta ostettu laukku ja kengät sekä yksi mun suuri heikkous eli kukat. Kävin viime torstaina ostamassa synttärisankarille kukkakimpun ja samalla mukaani mönki tuollainen puikkoanopinkieli. Mä rakastan kukkia ja viherkasveja! Tekis mieli tänäänkin käydä ostamassa itselleni joku kimppu…

Ps. Vitamokselta on nyt tilattavissa minttusuklaa Questbareja! Kauppaan pääset tuosta bannerista oikeassa sarakkeessa 🙂

24 kommenttia

 1. mari kirjoitti:

  Härreguud teillä on lottopotti tuolla s-tilillä muhimassa:)
  Meille tulee nimittäin s-bonusta noin 50€ joka kuukausi ja jos olisi 10vuoden bonukset jemmassa niin vau mutta kun ei oo yhtään, käytän ne joka kuukausi:)
  Olen tosi tarkka kukkaron nyörien vahtija enkä raaski ostaa juuri mitään vaikka usein haluaisinkin vaikka mitä, PAITSI treenivaatteita. Niitä on pakko saada jatkuvasti lisää:)
  Ruoka on minusta typerin rahankäyttökohde. Meillä syödään todella terveellisesti ja ruoat tehdään itse eikä osteta koskaan eineksiä eikä osteta herkkuja eikä heräteostoksia ja itse syön tarkalla bodariruokavaliolla eikä osteta yhtään turhaa vaan tarkkaan juuri se mitä viikossa menee eikä ruokaa mene koskaan roskikseen mutta vertailen hyvin tarkkaan ja ostan vain mitä listassa lukee. En ikinä raaskisi laittaa rahaa johonkin kalliiseen lihamöykkyyn tai johonkin juustoihin.
  Selaan joka päivä nettikauppoja ja monesti näen jotain mikä olisi kiva saada mutta en kuitenkaan koskaan raaski ostaa mitään. Sitten jos monen viikon jälkeen edelleen tuntuu sille että tuo juttu on pakko saada niin saatan tilata mutta useimmiten se fiilis menee parissa viikossa ohi, juuri sopivasti ennenkuin palkka tulee ja olisi varaa ostaa. Mutta kaikki menee aina mikä tulee ihan sama paljon tienaa.
  Mutta en juo en polta enkä käy koskaan baareissa/ravintolassa harvoin leffassa tai muussakaan joten rahat menee ihan perus asioihin ruokaan,bensaan, asumiseen. Lehtiä en tilaa koskaan. Jos haluan jonkun irtonumeron ihan välttämättä ostan kaupasta mutta tosi harvoin, ehkä pari lehteä vuodessa.
  Tiivistettynä olen natsipihi mutta treenivaatteita ja lisäravinteita pitää ostaa.
  -mari-

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, treenivaatteisiin tuhlaan mäkin välillä liiankin kanssa. Nyt on taas pihiysvaihe menossa ja lähinnä katselen kaappia sillä silmällä mitä voisin myydä pois. Ei tee mieli ostaa yhen yhtä treenivaatetta tällä hetkellä lisää 😀

   Ei mekään mitään kalliita lihoja ostella saati muitakaan kalliita raaka-aineita. Tarkotin sitä, että kaupassa haluan ostaa juuri niitä aineksiä ja vihanneksia mitä tahdon. Eineksiä ei meillekään ostella. Haluan voida ostaa just sitä mitä sillä hetkellä tahdon tehdä ruuaksi. Tai jos haluan leipoa niin en mä mieti kustannuksia. Ei me silti mitään tuhlareita ruokakaupassa olla. Katsotaan tarjouksia ja vertaillaan paljon hintoja. Aika perusmeininkiä.

 2. Tiia kirjoitti:

  Mä oon ihan järkyttävän PIHI :D. Toki piheyspäissäni onnistuin säästämään ASP-tilin opintotuista ja kesätöistä täyteen ja kiitin asuntoa ostaessani, mutta kyllä välillä vois hemmotella itseään.
  Vaatteita ja elektroniikkaa ostan tosi harkiten ja pohdin usein pitkäänkin. Vaikka varaa olis ostaa hienompiakin vempeleitä niin usein tyydyn vähän huonompaan malliin, koska en koe tarvitsevani kalliiden laitteiden kaikkia ominaisuuksia.

  Ruoka taas on sellainen asia missä en sääatele. Ostan tasan tarkkaan sitä mitä tekee mieli ja usein syödäänkin esim. Entrecoteta :D. Tätä tosin helpottaa se, että ollaan poikaystävän kanssa kahdestaan, jaetaan kulut eikä oo muita suita ruokittavana.

  Luulen että mun piheys tulee ihan kotikasvatuksesta. Varsinkin isä on aina ollut varsin tarkanmarkan mies ja painottanut aina rahan arvoa.

  • Jonna kirjoitti:

   No mutta miksipä tuhlailemaan jos ei ole tarvetta? Ja aika hieno hommahan toi oman asunnon hankinta on! Meillä syödään entrecoteeta harvoin, lähinnä silloin kun se on tarjouksessa 😀 Mä en muista, että meillä olis mitään ihmeellistä rahasta puhutta. Ei kait sitä kauheasti ylimääräistä ollut..

 3. Karoliina kirjoitti:

  Kääk! Äkkiä tsekkaamaan bonukset. Niitä on varmasti useampi satanen jos ei useampi tonni 😀 itse en edes keskitä s-kauppaan ja silti 10-20e kuukaudessa tulee melko vähilläkin ostoilla takaisin 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, mä sanoinkin jo miehelle, että seuraavan kerran täytyy käydä ne tsekkaamassa!

 4. Bonushaukka kirjoitti:

  Apua!! Tarkista ihmeessä bonarit, nyt rupes jo itteänikin kiinnostamaan 😀 Kerrot sitten meille bonushaukoillekin! Meidän taloudessa kertyy noin 350e vuodessa s-bonuksia ja käytämme ne aina lasten joululahjoihin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Meilläkin kertyi jossain vaiheessa bonareita tosi hyvin, kun lähikauppa oli S-kauppa ja muutenkin käytiin vain Prismassa. Täytyy kyllä tsekata bonarit! Kiinnostaa itseänikin aika paljon 🙂

 5. Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

  Siis mitä helvettiä? Ootte 10 vuotta käyttäneet S-bonuskorttia mutta ette kertaakaan ole katsoneet kortin saldoa? Katsokaa se seuraavaksi kaupassa, senhän näkee sieltä päätteeltä ym. Mä oon aina parisuhteessa ollessani saanut bonareita 50-100e/kk (mutta me ollaankin AINA panostettu S-ryhmään juuri sen takia että saadaan säästöt rahana takaisin ja laitetaan ne matkoihin ym), ja mun kulutuksella bonustilillä olisi 6000 – 12 000 e 😀 Siis haloo…

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä on tunnusluvut hukassa niin ei nähdä edes päätteeltä. Täytyy käydä siellä asiakaspalvelussa tsekkaamassa tilanne ja tilata samalla tunnusluvut. Me ollaan vissiin joskus ihan alkuaikoina käytetty kerran niitä bonuksia, mut sekin oli tyyliin 100e. Pitäis keskittää enemmän, koska plussapisteistä ei kyllä ole minkään sortin hyötyä. Onneks meidän lähelle tulee parin kuukauden päästä Alepa niin voidaan keskittää entistä enemmän 😉

 6. sari kirjoitti:

  Nojoo, muakin rupes nuo bonusket kiinnostamaan, nyt äkkiä kattomaan ne!!:D Kyllä sinne aika mukava summa varmasti kertyy, jos keskitätte ostokset sinne. Pitäis itsekkin tehdä noin,e ttei niitä bonuksia käytä niin sais kivan bonuksen sitten jonkun ajan päästä. Mutta kun minä tällä hetkellä opiskelen niin rahasta on tiukkaa kyllä :/ Nyt kun olen töissä kesän, niin tulot on suuremmat mutta kummasti kyllä menotkin kasvaa ja olenkin ostellut mitä on tarvinnu 😉 Ois voinu kyllä senkin laittaa säästöön kun syksyllä taas kitukuuri alkaa. Mutta nyt oon huomannu, että rahan käyttö itsellä on järkevöityny, kun on ollu niin pienet tulot. Tuntuu melkein lottovoitolta olla taas töissä ja tienata. Mutta aina vois elää säästeliäämmin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Me ollaan täysin unohdettu koko bonarit, vaikka korttia käytetäänkin ahkerasti. Tunnusluvut on hukkuneet aikoja sitten niin ei sit olla muistettu tarkastaa saldoakaan. Mä niin tiedän tuon tunteen, kun yhtäkkiä saakin vähän enemmän rahaa ja kummasti menotkin kasvaa saman tien. Mä olen ollut todella tyhmä kun oon maksellut jotain lehtiä… Itku meinas tulla kun laskeskelin päässä rahasummaa mitä niihin vuodessa menee!

 7. Riidu kirjoitti:

  Ohoh, no teillä on varmaa joku jättipotti siellä 😀 Meillä on miehen kanssa omat erilliset s-kortit. Katsoin itse oman saldon joku aika sitten ja siellä oli päälle 200e, ja mies pääosin ostaa meillä ruuat ja vinguttelee omaa korttiaan. Minä ostan välillä ruuat ja jotain omia satunnaisia juttuja ja silti sinne jotain kertyy. Toki voishan ne kortit yhdistääkin, mutta ei olla yhdistetty. 13 lehteä tilauksena kuulostaa myös aika hurjalta, miten ne ehtii edes lukea ? x)

  Mä mietin välillä aika tarkkaan ostoksiani, en niinkään sen takia, että ei ois rahaa johonkin alle satasen juttuun vaan siksi, että tarviinko oikeasti sitä ja mihin se mahtuu. Nurkat pullistelee tavaraa 😀 Yleensä päätös on, että en tarvitse. Riippuen toki vähän taas mitä oon ostamassa.

  Ruuassa mietin mitä joku tuote maksaa. Ostan tai jätän ostamatta, tuntuu,, että pohdin välillä kaupassa ihan liikaakiin tuollaisia asioita. Tykkään käydä välillä ulkona lounaalla ihan vaan siksi, että saa helpolla valmista ruokaa 😉

  Yhteenvetona: mietin ja en mieti rahankäyttöäni 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Ei niitä aina ehdi edes lukemaan. Siks olenkin päättänyt lopettaa suurimman osan. Muutaman suosikin jätän, joita oikeasti luen. Noillakin lehtirahoilla pääsis melkeinpä jo matkalle…

   Mä olen kans alkanut aika paljon miettiä ostoksiani, että tarviinko oikeasti ja onko tilaa. Aika usein jää ostamatta kun tiedän ettei ole paikkaa. Yritän pistää tavaraa kans mahdollisimman paljon kiertoon ja tänään oon naputellut yhtä sun toista kirpparille myyntiin.

 8. Annika kirjoitti:

  Herremintiiid, teillä täytyy olla monta tonnia s-tilillä. Hyvää matkaa 🙂

 9. Mari kirjoitti:

  Mä oon aika pihi rahankäyttäjä, kunnes mulla aina kerran puolessa vuodessa lähtee mopo keulimaan ja teen jonkun hullun heräteostoksen. Mutta perus arki on siis aika pihiä, kyttäilen kaupasta ruokatarjoukset, en käy baareissa, en tilaa lehtiä kotiin, en käy ulkona kauheasti syömässä… Vaatteita ostan silloin tällöin ja niissä panostan laatuun. Säästän ASP-tilille joka kuukausi ja sen lisäksi minulla on hätävaratilillä 500-600e siltä varalta, että joku kodinkone hajoaa, koira sairastuu tms.

  • Jonna kirjoitti:

   No mutta sen takiahan sitä säästetään, että voi välillä ostaa jonkin ihan hullun jutun! Joo, toi lehtien tilaaminen on ihan typerää ja siitä aion luopua. Muutenkin yritän koko ajan vähentää tavaran määrää kotona ja suosin käytettyä. Vaatteitakin saa käytettynä todella hyväkuntoisia. Mut treenivaatteet ostan aika usein uutena, niitäkään en enää kovin usein.

 10. daeph kirjoitti:

  Mä oon perusluonteeltani aika pihi – lamavuosien lapsuus ja käytetyt koulukirjat on jättäneet jälkensä. Osittain olen pihi myös ekologisista syistä, en esimerkiksi omista juuri mitään elektroniikkaa ja sykemittaristakin olen haaveillut vuosia. Nyt varmaan lähikuukausina hankin sen viimein 😀

  Yks mun kulutusta ohjaava tekijä on mainokset. Meillä oli pitkään postilaatikossa mainoskielto ja nyt kun isäntä halusi taas lueskella mainoksia niin huomaan itsekin niihin tarttuvani. Yllättäen sieltä jää alitajuntaan erilaisia ”tarpeita” joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

  Ruoan kanssa me ei pihistellä. Toki ostetaan välillä tarjoustuotteita, mutta myös paljon luomutuotteita, jotka on arvokkaampia. Viime aikoina oon ostanu lihaa ja munia suoraan tuottajilta, sekin on varmaan lidliä kalliimpaa mutta meneepä ainakin raha suoraan oikeaan osoitteeseen 🙂

  Mun tuhlauskohde on lehtien irtonumerot, joita nappaan joskus kassajonossa. Myös vaatteita ostan spontaanisti, mutta loppujen lopuksi melko harvoin. Melko paljon rahaa menee kuukausitasolla myös työpaikkaruokailuun ja erilaisiin tienpäältä ostettuihin kahveihin, vesipulloihin ja sämpylöihin. Sen rahan vois käyttää järkevämminkin.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en oikeastaan mainoksia edes lue, vaikka ne meille aina postilaatikkoon tuleekin. Lähinnä Lidlin mainokset luen ja silloin tällöin jonkun Bauhausin tai Askon/Iskun. Mä haaveilen myös, että voitais ostaa kaikki lihat ja kanat pientuottajilta. Välillä ostetaankin, mut olis kiva ostaa säännöllisesti. Tietää ainakin, että rahalle saa vastinetta. Mä taidan kans siirtyä irtonumeroihin lehdissä. Ei tule läheskään niin usein ostettua, mutta jos tulee kotiin kannettuna niin laskun joutuu aina maksamaan..

 11. Gunagolu kirjoitti:

  Olin ennen paljon tarkempi rahan käytössä mutta viimeisen vuoden oikeastaan kaikki on mennyt mitä on tullutkin. Kaiken arkisen lisäksi suurempia menoeriä on ollut lomamatkat ulkomaille sekä erilaiset sisustusjutut. En mielelläni tingi ruuasta ja ostan usein luomua ja jotain ns. Erikoisjuttuja esim. Chiansiemeniä, hamppuproteiinia jne. Olen kuitenkin nyt päättänyt että sistusjuttuihin tuhlaaminen saa riittäā enkä osta mitäān sisustukseen liittyvää enää tānä vuonna. Sillä säästyyksin ainakin sata euroa kuussa 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Sulla on selkeästi ollut joku sisustusvimma päällä 🙂 Mulla noi sisustusjutut tulee kans ajoittain. Joskus vaan on pakko saada jotain mitä olen monessa blogissa/lehdessä nähnyt. Viimeksi sellainen tais olla work it-lamppu, joka muuten on edelleen paketissa. Pakko oli saada, mutta en ole vielä paikkaa sille keksinyt. Noihin erikoisruoka-aineisiin mäkin tuhlailen välillä, mutta ne on aina kannattavia kun leipominen ja ruoka on harrastuksena 😉

 12. Outi Karita kirjoitti:

  Huh, teillä tosiaan taitaa olla aika potti s-tilillä 😉
  Mä oon tosi huononsäästämään rahaa, mutta s-tili on siihen hyvä. Lisäksi mulla menee satku suoraan palkasta siis omalla tilillä edes käymättä säästötilille, johon saan säästettyä, sillä nostaminen vaatisi paikan päälle menoa, jos saisi kotikoneelta rahan siirrettyä, niin ei onnais… 😛 sit mul on tapana kolikot heittää lompakosta säästöpossuun, sieltä tuli just meen Tallinnaan matkaan mukavasti rahaa kun vein kaikki kaksi euroiset pankkiin 😀 Mut oikeesti mä oon huono säästämään jos ei oo jotain kohdetta mihin säästän vartavasten, mut onneks mun mies on kuin Roope Setä säästämisen suhteen 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla menee kans satku joka kuukausi suoraan palkasta rahastoon jonne en pääse käsiksi vielä vuosikausiin. Säästötilille siirtelen itse, mutta se on vähän huono kuin sieltä saan helposti myös siirrettyä käyttötilille. Toisaalta se on myös hyvä asia 😀 Mä vien kans aika ajoin kolikot pankkiin ja miehen isä kerää meille jättilaatikon kolikoita tasaisin väliajoin. Niillä
   maksellaankin aika usein sit joku isompi lasku, kuten autovero tai muu mukava…Kolikoista kertyy nopeasti yllättävän iso summa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.