Hae
Palasia Arjestani

10 x asia, jonka haluaisin oppia

10 x asia, jonka haluaisin oppia

En ole opiskellut bioanalyytikko-tutkinnon jälkeen päivääkään ja huomaan, että alan kaipaamaan haasteita elämässäni. Arvostan asioiden oppimista ihan eri tavalla kuin opiskeluaikana, kun kaikki oli pakkopullaa ja odotin vain opintojen päättymistä. Jokunen vuosi menikin ihan tyytyväisenä perusarkea tallatessa. Olin onnellinen, kun ei tarvinnut ponnistella minkään uuden eteen. Nyt kädet ja aivot kaipaavat uutta tekemistä ja oppimista, joten tässäpä 10 ensimmäisenä mieleen juolahtanutta asiaa, jotka haluaisin oppia. Mieluiten heti.

10 x asia, jonka haluaisin oppia

1.Elämään enemmän hetkessä. Välillä ärsyttää suunnattomasti, kun jotain asiaa tehdessä ajatus harhailee jo ihan jossain muualla ja seuraavassa tehtävässä asiassa. Olisi ihanaa, kun voisi nauttia vain siitä jutusta mikä on juuri sillä hetkellä meneillään. Ehkä joku mindfulness-tyyppinen harjoittelu voisi auttaa asiaan.

2. Spagaatti. Joskus nuorempana taivuin vaivatta spagaattiin, mutta tällä hetkellä se ei ole edes lähellä. Olisi ihanaa olla niin notkea, että voisi heittää spagaatin milloin vain. Ja tietysti ottaa hienoja peiliselfieitä salilla spagaatissa 😀

3. Viron kieltä. Meillä käy todella paljon virolaisia asiakkaita töissä ja joskus kommunikointi heidän kanssaan on enemmän kuin hankalaa. Itsensä kehittäminen ja uusien asioiden oppiminen on parasta mitä tiedän, joten tämä voisi olla varsin hyvä taito moneltakin eri kantilta!

4. Leikkimään niin kuin lapsi. Miksi aikuisena on niin vaikeaa heittäytyä mielikuvituksen valtaan ja leikkiä samalla tavalla kuin lapsi? Antaisi leikin viedä eikä mikään olisi liian noloa? Oi sitä huolettomuutta! Sitä kaipaan todella. En ole mikään hyvä leikkimään barbeilla, mutta pelaamisesta tykkään.

5. Luopumaan asioista. Tykkään, että kodissa on siistiä ja avaraa eikä tavaroita saa olla liikaa. Silti välillä on todella vaikeaa päästää irti esineistä, vaikka niillä ei olisikaan enää mitään käyttöä tai tunnearvoa. Ikinä kun ei voi tietää, jos sitä tarvitsee….

6. Kasvattamaan orkideoja. Miksi oi miksi orkideat (ja oikeastaan kaikki kukat) kukkivat anopilla ja isovaarilla, mutta ei meillä? He istuttavat orkideat mustaan multaan läpinäkymättömään ruukkuun ja pitävät ne litimärkinä mitä ei kaikkien taiteen sääntöjen mukaan juuri saa tehdä! Silti orkideat kukkivat 365 päivää vuodessa. Minulla ne säilyvät hengissä, mutta eivät mokomat kuki.

7. Tekemään erilaisia kastikkeita ja sooseja. Tykkään todella paljon kastikkeiden tuomasta mausta ja kosteudesta ruuassa, mutta en osaa niitä itse tehdä. Aina tulee pahaa tai vähintäänkin epämääräistä lirua, jota ei syö kukaan.

8. Menemään nukkumaan ajoissa. Joka aamu ajattelen, että tänään menen nukkumaan viimeistään yhdeksältä. Kuitenkin löydän itseni kukkumasta vielä yhdentoista maissa, koska ei väsytä. Paitsi seuraavana aamuna. Mun sisäinen kello ei ole tehty aikaisia aamuja ja aikaisin nukkumaanmenoa varten. Nyt nukun noin 7h yössä, kun optimaalinen unimäärä olisi mulle 8-9 h.

10 x asia, jonka haluaisin oppia

9. Virkkaamaan asioita. Osaan juuri ja juuri perussilmukoita, mutta mitään kovin järkevää en saa koskaan aikaiseksi. Paitsi lomalla ampiaisenpesiä ja niitä tulikin tehtyä sitten paljon. Olisi ihanaa osata virkata tytölle hattuja, pehmoleluja ja keppareita. Kotiin tiskirättejä, tyynynpäällisiä ja mattoja. Jostain syystä virkkaaminen on minulle miljoona kertaa vaikeampaa ymmärtää kuin kutominen!

10. Tekemään hienoja lettejä ja kampauksia. Tyttö haluaisi kovasti, että tekisin hänelle joka aamu päiväkotiin jonkun kauniin kampauksen tai hienon letin. En saa useinkaan edes perusranskanlettiä tehtyä näillä nakkisormillani. Aina on sormet solmussa ja hermot menee. Toisilta se taas käy todella näppärästi. Viimeiset pari viikkoa eräs päiväkodin aikuinen on taikonut tytölle kauniita lettejä. Kateellisena ihastelen niitä iltaisin. Minäkin haluan osata!

Mitä asioita sinä haluaisit oppia?

Edellinen postaus: Kermainen nyhtökaura-curry

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

14 kommenttia

 1. Emmi kirjoitti:

  Tuohon kohtaan numero 7 kommentoisin, että kaurakermalla + yksinkertaisilla mausteilla saa mun mielestä yllättävän helposti hyvät kastikkeet tehtyä. Meillä ainakin uppoaa lapsiin paremmin kuin hyvin. ?

  • Sara kirjoitti:

   Jos vähän enemmän viitsii nähdä vaivaa kastikkeen eteen (eipä tässäkään montaa minuuttia kestä), kannattaa kokeilla tätä ihanaa kermakastiketta:
   http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/ruoka/reseptit/kermakastike

   Vegaaniliiton sivuilta (arki -> reseptit) löytyy hakukone, josta löytyy aivan törkeän herkullisia ja monipuolisia vegaaniaterioiden ohjeita! Etenkin toi maapähkinävoi-suklaaherkku = <3!

   • Jonna kirjoitti:

    Oijoi, kiitos vinkistä! Taas sain pitkän listan reseptejä kokeiltavaksi, slurps 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Pitää ehkä kokeilla miten meidän tyttöön uppoaa kaurakerma. Joku aika testasin eikä kelvannut…

 2. kata kirjoitti:

  Paljon asioita ois tietysti kiva osata, mutta juuri nyt mielessä se että haluaisin oppia parempaa englantia, siis selkeämpää viestintää ja paljon lisää sanoja! mulla on nolon pieni sanavarasto enkussa.. ehkä siihen auttais kun rupeis vaan ahkerasti päivittäin lukemaan englanniksi ja lähtis matkustelemaan ja rohkeasti puhumaan kieltä 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä käy paljon englantia puhuvia asiakkaita ja välillä tuntuu etten saa mitään järkevää sanaa suustani puhumattakaan, että pitäisi spirometriaa tmv ohjata…Yritän säännöllisesti käydä lauserakenteita ja ammatisanastoa läpi eli sama prokkis on täälläkin!

 3. Suvi kirjoitti:

  Mindfullness on sellainen minkä haluaisin oppia itsekin. Keskittyminen juuri elättävään hetkeen.

  Mitä leikkimiseen tulee, olisi huippua jos aikuisena löytyisi ”pihaleikkeihin” osallistujia..mielessä on käynyt järjestää tälläinen tapahtuma. Koska onhan nyt hipat, tervapadat yms. ihan hirveen hauskoja myös aikuisena. Nämä on vaan vähän unohdettuja leikkejä. Käynyt pihaleikkikoulutuksen ja sielläkin oli hurrjan hauskaa leikkiä pihalla reilu 3h. Ja siinä tulee liikuntaa vähän niinkun itsestään.

  • Jonna kirjoitti:

   Oi vitsi, pihaleikit on ihan huippuja! Muksuna tuli paljon leikittyä kirkkistä ja mitä näitä nyt oli. Ja pimeällä lamppuhippaa. Aikuisten pihaleikkitapahtuma olis ihan huippu!

 4. Laura K. kirjoitti:

  Just eilen mietin, kun leikin kummipojan kanssa että mä se osaan asettua lapsen tasolle ja leikkiä täysillä mukana että oonko mä aikuinen ollenkaan ??. Monet vanhemmat tuntuu istuskelevan syrjemmässä kun lapsi vaikka leikkii hiekkalaatikolla ja mä oon tyyliin ekana vääntämässä jotain kakkuja siellä ?. Hahh.

  Mä haluaisin osata kans jotain kehonhallintaan liittyviä juttuja, mutta oon niin arka ettei esim. päälläseisonnat tms. tunnu omimmalta. Pistoolikyykkyä yritän kyllä harjoitella siellä sun täällä mutten kamalan tavoitteellisesti ?

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, mäkin itse asiassa tykkään istua hiekkalaatikolla ja tehdä isoja linnoja, mutta barbie ym leikit ei oikein enää luonnistu. Ei ole enää samanlaista mielikuvitusta kuin lapsella. Oon silti yrittänyt aina välillä tytön kanssa leikkiä, mutta aika paljon pelataan vaikka mitä pelejä. Viime viikolla lainattiin just kirjastosta uusi peli 🙂

 5. Blonette kirjoitti:

  Moikka,

  mulla on äiti aivan mahtava taituri orkideojen kanssa 🙂 Joku 7 orkideaa kukkii aivan jatkuvasti. Luulen, että kasvupaikalla on iso merkitys. Käsittääkseni valoisa ja aurinkoinen paikka niille paras. Munkin pitäisi kokeilla virkata ”ampiaispesä”, kun nyt parvekkeella on vaan äkkiä suodatinpusseista väsätty ”ruttu”, joka ei oo kovin kaunis..

  Mukavaa kesää sinulle 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä on kyllä valoisia ja aurinkoisia paikkoja, mutta ei niin ei. Tytön huoneessa yksi orkidea puskee välillä kukkavanaa ja sekään ei ole kovin lähellä ikkunaa. Ota noista nyt selvää 😀

 6. Lissuu kirjoitti:

  Olen itse kotoisin Virosta tosin koko ikäni täällä asustellut.. viron kieli sujuu hyvin mutta ai että kun osais tuota englantia!!! Mua ala -asteesta asti jännitti ja pelotti enkun tunnit koska en vaan osannut ja kieli tuntui niin vaikealta (ja etenkin en tajunnut sitä että miksi äänetään ja kirjoitetaan ihan eri tavalla)… Olisi mukavaa osata seisoa/kävellä käsillä ? Haastavan tilanteen tullen olla jännittämättä/stresaaamatta, eli katsoa tilannetta rauhassa. Olla avoinempi. Puhua!!! Siinä oli nyt muutama! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mua pelotti kans nuorempana enkun tunnit, mutta ihan vain siitä syystä että meidän opettaja oli kammottava. Toisaalta hyvä, että hän oli todella tiukka, mutta toisaalta se oli ahdistavaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.