Hae
Palasia Arjestani

Refashion – Tehdään vanhasta uutta!

refashion

Oletteko törmänneet termiin refashion? Paljon on viime aikoina uutisoitu pikamuodista ja miten se kuormittaa maapalloa. Refashion antaa oivan vastineen pikamuotiin, sillä sen avulla pidennetään vaatteiden käyttöikää. Refashion tarkoittaa vanhan uudistamista tai tuunaamista näin karkeasti. Törmäsin termiin ekaa kertaa muistaakseni pinterestissä ja tallentelin jo silloin ison pinon ideoita muistiin miten vanhoja vaatteita voisi uudistaa ja tuunata uuteen uskoon. Vaikuttajamedialla bloggaava Villananna tuunaa vanhoja vaatteita paljon ja hän on mun todellinen idoli vaatteiden uudistamisessa 🙂

Kuten ehkä tiedättekin, niin olen innokas kirppistelijä ja ostan paljon vaatteita kirppareilta. Tähän syynä ovat ihan puhtaasti raha sekä ekologiset tekijät. Käyn myös säännöllisesti omaa kaappiani läpi ja laitan hyväkuntoiset kiertoon ja huonokuntoiset kierrätän tai pilkon siivousräteiksi. Nyt olen ymmärtänyt, että vanhat vaatteet kannattaa käydä huolella läpi, ottaa niistä irti napit ja toimivat vetoketjut ja jatkojalostaa vaatteet esim. trikookuteiksi, tytölle käyttöön tai tytön leikkivauvalle vaatteiksi. Netti on pullollaan ideoita miten vaatteita ja kankaita voi käyttää vielä senkin jälkeen kun ne eivät enää palvele varsinaisessa tehtävässään.

refashion

Rakkaudesta käsillä tekemiseen

Olen vielä aika kokematon ompelijana enkä todellakaan ymmärrä kaikkia lehtien ohjeita. Ompeleminen ja vaatteiden tekeminen itse on asia, jonka todella haluaisin oppia hyvin. Mulle itse tekeminen on todella tärkeää ja arvostan erilaisia käden taitajia todella paljon. Itse tehty on aina arvokkaampi kuin valmiina kaupasta ostettu, sillä mukana on myös rakkautta, verta, hikeä ja ehkä kyyneliäkin 😀 Ainakin mun tapauksessa juuri niitä riittää! Ompelun ja erilaisten käsitöiden lisäksi minua kiinnostaa suuresti uuden luominen vanhasta. Haluaisin olla todellinen ideanikkari, joka taikoo hienoja luomuksia käden käänteessä käytettävissä olevista materiaaleista. Mun mielikuvitus ei kuitenkaan (vielä) riitä siihen, sillä uskon, että myös ideanikkarin täytyy ensin hallita ompeleminen, tuunaaminen ja kaavojen teko. Näitä asioita opettelen koko ajan. Myös erilaiset nikkaroinnit ja puutyöt kiinnostaa minua suunnattomasti! Haluaisin osata entisöidä huonekaluja ja rempata itse asuntoni.

refashion

Vuosi sitten Turkin reissulla ostettiin tytölle vaaleansininen kaunis paita, jossa oli punottu (tai virkattu) perhoskuvio selässä. Totta kai paidalle roiskui jossain vaiheessa vuotta ruokaa tai jotain muuta, joka ei pesussa enää pois lähtenyt. En halunnut heittää paitaa pois, koska perhoskuvio oli niin kaunis. Tiesin, että jonain päivänä haluan tehdä siitä jotakin. Useamman kuukauden paita odotteli mun ideakassissa ja pari viikkoa sitten kaivelin sen sieltä esille. Tein tytölle uuden paidan vanhan paidan kaavoilla ja liitin perhosen siihen. Hieno tuli, vaikka itse sanonkin! Tämä oli ensimmäinen vaate, jonka kaavat piirtelin käsivaralla vanhaa vaatetta hyödyntäen. Vaatteiden viimeistelytaidot eivät ole minulla vielä ihan priimaa ja paidan helma kääntyy ikävästi ulospäin, vaikka kuinka ompelin helman opittujen ohjeiden mukaisesti. Noh, keksin tähänkin ratkaisun aikanaan. Kuvissa olevat housut olen myös itse ommellut tytölle. Itselleni en ole viime aikoina tehnyt juuri mitään. Ei vain ole tullut houkuttelevaa ideaa mistään eteen enkä oikeastaan tarvitse tällä hetkellä mitään uutta.

Alla mun uusin video, jossa vähän ompeluhommia ja muuta! Mun muita videoita pääset katselemaan täältä. Muistahan tilata myös kanava, se ei maksa mitään!

Edellinen postaus: Life update –  Missä mennään?

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

6 kommenttia

 1. villananna kirjoitti:

  Se mielikuvitus harjaantuu ja myös kokeilunhalu kasvaa. Niillä eväillä alkaa syntyä vaikka ja mitä. Toki myös Pinterestin ideat sekoittuu omiin ideoihin mukaan ja näin muovautuvat oman näköisiksi. Ei se ollut helppoa minunkaan alkutaival, mutta pikku hiljaa alkoi tulla ideoita ideoiden perään. Itseäni tosin tällä hetkellä kiinnosta paljon zeroWaste ja se tuo mukanaan uusia haasteita ja ideoita. Niin kuin nyt nuo minun tilkkuvaatteet 🙂
  Kiitos kovasti kauniista kommentistasi ja blogin huomioimisesta <3 Refashion tulee ja lujaa ja aiheeseen liittyviä blogeja ja vlogeja on paljon.

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  • Jonna kirjoitti:

   Zerowaste kiinnostaa minuakin kovasti, mutta siihen on kyllä aika paljon tekemistä! Haluan nyt oppia hyödyntämään jo kotona olemassa olevia asioita, sillä kankaita, lankoja ja materiaalia kyllä riittää omiksi tarpeiksi. Kun vain ehtisi toteuttaa kaikki ideat!

 2. Iisa / Aamupuurolla kirjoitti:

  Siitähän tuli tosi kiva! Ja tekemällä oppii parhaiten. 🙂

  https://www.lily.fi/blogit/aamupuurolla/

 3. Nik kirjoitti:

  Tulipas sievä toppi! Onneksi et heittänyt kaunista perhoskoristetta pois .
  Oletko muuten kokeillut muuttaa ompelukoneen alalangan kireyttä? Välillä liian kireä alalanka voi vetää helmaa ulospäin.
  Ja kiitos vielä mukavasta ja positiivisesta blogista 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   En muuten ole kokeillut! Täytyy se vielä tsekata, kiitos vinkistä 🙂 Jos löydän sen vipstaakkelin tuosta koneesta. On sen verran vanha masiina, että ohjekirjat hukassa….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *