Hae
Palasia Arjestani

Uhmaikä tuli kylään

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen kuullut paljon uhmaiästä ja olen itse ollut kuulemma pienenä aika kaamea tapaus. Jo puoli vuotta sitten luulin, että tytöllä on alkanut uhmaikä, mutta se taisi olla vasta harjoittelua… Tyttö vaikuttaa olevan ihan yhtä temperamenttinen kuin äitinsäkin ja syttyy hetkessä nollasta sataan! Tällä hetkellä eletään aamusta iltaan huudon, itkun ja kiukuttelun keskellä. Jos jokin asia ei tapahdu sillä sekunnilla niin alkaa huuto. Jos jokin asia ei suju niin kuin tyttö tahtoo niin alkaa huuto. Jos äiti tai isä ei tee niin kuin tyttö tahtoo niin alkaa huuto. Jos täytyy liikenteessä pysähtyä punaisiin valoihin niin alkaa huuto. Kaikki pitäisi passata valmiina nenään eteen ja hänet täytyisi kantaa joka paikkaan. Jos pyydän tekemään jotain niin ei varmasti tee. Suusta tulee vain kakkaa, pierua ja pissaa. Äiti on kakkapää. Äiti on ihan lieru. Niinpä. Mun ymmärrykseen ei vaan aina mene kaikki nämä mielenilmaukset. Tiedän, että ne kuuluu uhmaikään, mutta aina vaan en ymmärrä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mies sanoo, että ollaan tytön kanssa kuin tappelevat sisarukset. Lähden aivan liian usein temperamenttisena ihmisenä mukaan kiukutteluun ja huutamiseen, vaikka mun pitäisi olla se järkevä aikuinen. No, aina ei vaan jaksa käsittää miksi se juuri valittu pusero ei enää kelpaakaan vaan pitäisi saada jokin toinen. Ja minuutin päästä taas jokin toinen. Mikään ei tunnu olevan hyvin. Paitsi silloin kun asiat etenee niin kuin tyttö tahtoo. Ja useinhan ne ei etene sillä tavalla 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yritetään miehen kanssa pitää koko ajan yhtenäistä linjaa. Jos toinen kieltää niin se kielto pysyy. Jos uhataan ottaa jokin lelu pois jos tyttö ei tottele niin se myös otetaan pois. Yritetään selittää asiat rauhallisesi ilman kiihtymistä. Toisinaan se onnistuu, toisinaan ei. Nyt jos koskaan olen kokenut sellaista riittämättömyyden tunnetta ja avuttomuutta jos koskaan. Minkälaisia keinoja teillä on käytössä uhmaikäisen lapsen kanssa? Toimiiko jäähyt ja kiellot? Miten toimitte konfliktitilanteissa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

On meillä hyviäkin päiviä. Lauantaina meillä ei tainnut kiukutella kukaan. Aamupäivällä ulkoiltiin, keinuttiin, rakennettiin palapelejä ja otettiin päiväunet. Illalla tehtiin hyvää ruokaa ja leikittiin lisää. Mun mielestä on tärkeää huomioida myös ne hyvät hetket ja kehua tyttöä myös kiukuttelun hetkinä. Kiva vaan olisi tietää paheneeko tämä tästä ja kauanko tätä hulluutta vielä jatkuu?

7 kommenttia

 1. Mika kirjoitti:

  Ai kauanko kestää 😀 Meillä ainakin kuusivuotias käyttäytyy kuin teini ja välillä raivotessa meinaa mennä kalusteet uusiksi. Sama meininki taitaa meillä useimmilla olla kun ikää on 16 joten.. ei taida ihan heti loppua 🙂 No eipä se sitä onneksi aina ole, joskus vain – ja joskus ne päivät kasaantuu.

  Samalla tavalla me aikuisetkin käyttäydytään jos on nälkä, väsy, molemmat tai ei edes mitään syytä. Taidan itsekin välillä provosoitua ja se tie ei sitten ihan heti lopukaan. Paha ja kärttyinen mieli saa olla mutta senkin mielialan kanssa pitää oppia käyttäytymään.

  Pissa- ja kakkajutut on kyllä ajattomia. Välillä meinaa itsekin revetä nauramaan kun toinen käyttää niitä niin luovasti. Kaikesta huolimatta on noi nappulat vaan parasta mitä on olemassa.

  • Jonna kirjoitti:

   Huoh 😀 Ehkä tilanne rauhottuu viimestään sitten kun tyttö muuttaa pois kotoa 😀 Onneks nää on vain ohimeneviä juttuja ja välillä on niitä parempiakin päiviä. Pissa- ja kakkajutut tosiaan on ajattomia. Itekin repeilen niille välillä ihan totaalisesti!

 2. Kirsu kirjoitti:

  Meillä tepsii parhaiten noihin kyllä-minä-mieleni-niin-pahoitin kohtauksiin täysi ignooraus.. Välillä siis huomaa että tyttö oikein hakemalla hakee hermaria, silloin yritän olla kuin en olisikaan. Ei kyllä aina onnistu.

  Onneks täällä maalla on tilaa huutaa 🙂

  Hoen vaan mantraa että aika parantaa ja jatkan kinaamista siitä voiko -20 asteessa lähteä päiväkotiin pelkässä ballerinatutussa..

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä käytiin samaa keskustelua eilen aamulla. Tyttö olisi halunnut lähteä pelkässä mekossa päiväkotiin. Puoliväkisin sit toppapuvut ja systeemit päälle ja liikkeelle. Täytyypä muistaa tuo ignooraus seuraavan kerran 😀 Kerron sit miten kävi!

 3. Ninnunna kirjoitti:

  Tervetuloa joukkoon! 🙂 Meillä on kakka ja pissa sanoja alettu sylkeä vessanpönttöön, koska sinnehän ko. asiat kuuluu. Luova lapsi löysi heti toisia sanoja, mutta iloitsen juurikin eritesanojen käytön vähentymisestä ”Mä en halua taaaas mennä vessaan sylkemään niitä! Ei mua oikeesti kakata eikä pissata! Anteeksi äiti!”

  • Jonna kirjoitti:

   Ai jumankekka miten nerokas idea! Tuota täytyy kokeilla jos sama meno jatkuu 😉 Kiitos!

 4. LauraR. kirjoitti:

  Luin hetki sitten tätä monessa paikassa suositeltua Uhmakirjaa ja ai että sen lukemisesta tuli hyvä fiilis. SIellä oli moneen kertaan sanottu sitä, että aikuinenkaan ei pysty mitenkään olla johdonmukainen ja rauhallinen aina. Eikä tarvitsekaan, että lapsi tarvitsee niitä vanhempien reaktioita.

  Siitä huolimatta mua hävettää kuinka lyhytpinnainen ole tässä loppuvuodesta ollut, nimitääin meilläkin taas uhmailu pahentunut ihan hirveästi. Mutta onneksi vähän saa helpotusta tässä pyhien aikana kun mies pitelee viikon isyyslomia ja saa ite vähän erilailla lepäillä. Ja ensi vuoden puolella toivottavasti vähän pidemmällä pinnalla taas 😀 Tosin, odotan tässä kauhulla koko ajan kun nuorempi kasvaa ja alkaa enemmän kiinnostumaan isosiskon leikeistä ja tavaroista yms. että miten siihen suhtaudutaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *