Hae
Palasia Arjestani

Ei ylipainoinen voi mennä kuntosalille

Mä olen pitkään ihmetellyt erästä asiaa ja nyt se on tullut minua monena päivänä peräkkäin vastaan ja on melkeinpä pakko ottaa puheeksi täällä blogissakin. Mulla käy päivän aikana kymmeniä asiakkaita ja juttelen heidän kanssaan melko paljon. Viimeksi tänään minulla kävi asiakkaana ylipainoinen henkilö, joka on aloittamassa elämäntaparemonttia. Ruokavalio on jo mennyt uusiksi ja sisäänajossa, mutta treenaaminen tuottaa tuskaa. Tai oikeastaan sen aloittaminen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suurin laihduttajan työ tehdään keittiössä, mutta lisäbuustia täytyy hakea myös liikunnasta ja onhan liikunta jo terveyden kannalta erittäin tärkä asia. Melkeinpä kaikkien ihmisten kohdalla, joiden kanssa aiheesta on tullut puhetta, ovat sanoneet ettei voi alkaa treenaamaan ennen kuin on laihtunut. Eihän ylipainoinen voi mennä salille. Jaa miksi ei? Kunto ei kuulemma ole riittävän hyvä aloittaakseen salitreenin. Tämä on selitys jota en ymmärrä. Siis ei voi aloittaa laihtumista tukevaa treenaamista ennen kuin kunto on parantunut? Eikös sinne salille juurikin lähdetä parantamaan kuntoa, tiristämään rasvaa ja kasvattamaan lihasmassaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mä olen itse ollut nuoruudessani lievästi ylipainoinen ja raskaudenkin jälkeen kiloja oli ihan kiitettävästi. Raskauden jälkeen mulla toki oli jo vuosien kuntosalitreeneistä kokemusta, mutta ei niiden kilojen ja hyllyvän mahan kanssa salille lähteminen mitään herkkua ollut. Niinpä vain lähdin, koska halusin pudottaa painoa ja päästä entisiin mittoihin. En todellakaan välittänyt mitä muut minusta ajattelee, vaan keskityin vain omaan hyvinvointiini ja saamaan entisen kroppani takaisin. Suunittelin treenit huolella aina viikoksi eteenpäin ja toteutin ne. Pidin dieettiä muistaakseni neljä kuukautta ja siinä ajassa pudotin 14kg ja sain taas selän kuntoon. Selkä ja polvet oireilivat kertyneen painon vuoksi, mutta kaikki kivut hävisivät kun olin taas normaalipainossani ja saanut vanhan lihasmassan takaisin. Jos olisin odotellut sitä parempaa kuntoa kotona niin olisin odottelemassa sitä vieläkin…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun mielestä ylipaino ei saa olla selitys liikkumattomuudelle. Aivan varmasti liikunnan aloittaminen on aluksi pakkopullaa, koska kroppa ei ole tottunut tekemään mitään. Sama se on ruokavalionkin kanssa. Alku on hankalaa, mutta kun oppii uudet ja terveellisemmät tavat, ne tuntuvatkin oikeilta eikä vanhaan ole enää paluuta. Jokaisen pitäis vain aloittaa jostain. Jos ei halua mennä kuntosalille niin sitten vaikka kotitreeniä, kävelyä ja vaikka uimista, jos polvet ovat kovilla. Siitä voi pikku hiljaa siirtyä muihin lajeihin. Mä nostan isosti hattua kaikille ylipainoisille, jotka rohkaistuvat tulemaan crossfit-treeneihin. Ihan jokainen on saanut mielettömiä tuloksia lyhyessäkin ajassa, mutta se on vaatinut nimenomaan sen, että tekosyyt on heitetty nurkkaan ja lähdetty rohkeasti liikkeelle! Crossfit on vielä siitä hieno laji, että treenit pystyy keventämään just oman tasoisiksi. Ei siellä ketään polvi- tai selkäkipuista laiteta kyykkäämään isoilla painoilla, vaan liikkeet katsotaan jokaiselle sopivaksi.

Jos vielä mietit ettet voi aloittaa treenaamista, koska olet ylipainoinen, niin todennäköisesti vain valehtelet itsellesi. Aloita pienestä ja etene askel kerrallaan. Tai ole rohkea ja rysäytä kerralla isosti! Mene salille ja treenaa just niin kovaa kuin suinkin kykenet tai tule crossfit-tunnille ja kehity ja laihdu huimaa tahtia 😉 Mutta se on varmaa, kotona voivottelemalla tuloksia ei tule. Jos ei ole mitään hajua mistä aloittaa niin suosittelen palkkaamaan ammattilaisen avuksi.

Oletteko te törmänneet tähän samaan ilmiöön tai onko omakohtaisia kokemuksia aiheeseen liittyen?

12 kommenttia

 1. Tiitu kirjoitti:

  Mä en ollu ees ylipainoinen, mutta mielestäni huonokuntoinen! ”Eihän salille voi mennä ku se on vaa semmosten tositreenareiden paikka ja mulle nauretaan jos meen ees koittaa. Enhän mä ees osaa käyttää niitä laitteita! Kuin noloo ottaa joku kuntosaliohjaus, sit kaikki näkee että oon iha uuno enkä tiedä mitä oon tekemässä.” Rohkeus löytyi vasta maallemuuton myötä kun lähisali ei ollut enää keskustan Elixia. Nyt lähinnä ihmetyttää että mistä mä noi aiemmat ajatuksen oikein repäsin 😀 Kaikki uusi ja vieras on aina pois mukavuusalueelta. Kuntosaliohjaukset aloittelijaryhmille voisi auttaa kun ei tarvis yksin lähtee koittamaan.

  • Jonna kirjoitti:

   Kuntosaliohjaukset isommille ryhmille oliskin varmasti tosi hyvä juttu! Sinne uskaltais vähän ujompi ja epävarmempikin 🙂 Noh, jokainen meistä on jostain aloittanut ja ihan uuno olin minäkin alussa salilla pyöriessäni 😀

 2. Hanna kirjoitti:

  Mun ystävälle oli vuosien saatossa kertynyt muutamia kymmeniä kiloja ylimääräistä. Mä oon itse aina liikkunut aktiivisesti ja salilla käynyt. Useasti yritin yllyttää kaveria lähtemään mukaan, mutta aina vastaus oli ”sä naurat mulle kuitenkin, kun oon ihan aloittelija” tai ”muut ihmiset kattoo mua ja nauraa mulle”. Kesti aika kauan ennen kuin sain ystäväni vakuutettua, että päinvastoin! Kyllä mun salilla sellaset ihmiset saa enemmänkin respektiä, jotka lähtee pudottamaan kilojaan. Muutenkin käyn sellasella ns. äijäsalilla, että siel enempi mimmit ja kundit keskittyy omaan treeniinsä kuin siihen, että sopiiko joku nyt joukkoon ja onko nyt pukeutunut trendikkäästi 😀

  • Jonna kirjoitti:

   No just näin! Multa tulee isot respektit kaikille, jotka lähtevät rohkeasti treenaaman. Aika vähän taitaa enää olla saleja/ihmisiä, jotka menis sinne vain arvostelemaan muita ihmisiä. Eiköhän siellä suurin osa keskity vain omaan tekemiseen 🙂

 3. Elina/ Ellu jumppaa kirjoitti:

  Äidilläni on ollut samanlaisia ajatuksia: ”Kun sitten kaikki nauraa mulle, kun oon tällainen läski.” Onneksi hän on rohkaistunut ja käy nykyään kuntosalilla viikoittain treenaamassa. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mahtavaa kuulla 🙂 Moni huomaakin salille lähdettyään miten kivaa touhua se oikeasti on eikä siellä tosiasiassa kukaan välitä miltä muut näyttää.

 4. Nimetön kirjoitti:

  Minä kanssa oon miettinyt että pitäisi aloitella taas vuosien tauon jälkeen kuntosalilla käynti mutta aina sinne lähteminen on jäänyt kun on tullut noin 20kg ylimääräistä painoa.

  Tuntuu aina siltä ettei kehtaa mennä kun kaikki kuitenkin katsoisi että millainen möhömaha tänne salille yrittää tulla kuntoilemaan 🙁

  • Jonna kirjoitti:

   Höpsis! Nyt vaan rohkeasti alkuun niin kohta hymyilet hassuille ajatuksillesi 😉 Ei muuta kuin treenaamaan vaan! Ei siellä kukaan toisia katsele. Ja jos ei yksin hyvita lähteä niin haasta kaveri mukaan!

 5. Anni kirjoitti:

  Mä olen ihan rehellisen reilusti ylipainoinen, ja silti aloitin mutama kuukausi sitten crossfitin. Siitä lähti aika lailla käänteentekevä muutos omassa ajattelumallissa koskien ulkonäköä, omaa ja toisten. Ensimmäisistä treeneistä lähtien tajusin ettei sillä ole minkäään valtakunnan merkitystä, miltä se ruumis näyttää vaan sillä mihin se pystyy! Toki olisi helpompaa vetää leukoja tai dipata jos sitä liikuteltavaa massaa olisi vähemmän mutta mitäpä sitten? Tiedän tekeväni palveluksen kovia kokeneelle ruumisraukalleni joka kerta kun liikuntaa harrastan. Toki kiloja on lähtenytkin näinä kuukausina, mutta kuten sanottu enää se painonpudotus ei näyttele niin suurta roolia elämässäni. Tärkeintä on se, että olen löytänyt liikunnan riemun vuosien jälkeen!

  • Jonna kirjoitti:

   Aivan huikee juttu Anni! Mun mielestä crossfit on erinomainen laji naisille, koska siinä tulee voimaa ja lihasmassaa ja rasva palaa samalla syketreenien ansiosta. Mikäs sen kivempaa kun yhtenä päivänä huomaa, että kappas, kroppa näyttää ihan erilaiselta ja muskelia on tullut hulluna lisää!

 6. Mimmukka86 kirjoitti:

  Eipä ole tuollaista tullu vastaan, mutta allekirjoitan tästä jokaisen kirjoittamasi sanan!

  • Jonna kirjoitti:

   No näin on! Arvasin etten ole ainoa, joka näin asiaa ajattelee 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.