Hae
Palasia Arjestani

Ollappa mies niin ei tarvitsisi siivota

Processed with VSCO with a6 preset

Pidin äsken kunnon siivoussessiot. Siis semmoset for real siivoukser ja hommahan jatkuu vielä varmaan koko illan. Ennen urakkaa luin aika mielenkiintoisen jutun otsikolla Uupunut äiti: onko liikaa pyydetty, että mies tekee kotitöitä itse? Heh, ensimmäinen ajatus joka itselleni tuli jo otsikosta oli: Kyllä, se olisi  varmasti liikaa pyydetty. Ainakin suurimmalle osalle kaksilahkeisista. (Voipi olla, että yleistän.) Minä nimittäin satun asumaan yhden sellaisen kanssa, joka ei oikeasti juuri kotitöistä välitä. Kyseisen jutun voit muuten lukea täältä.

Aika lailla jokaisessa seurustelusuhteessa, joka mulla on ollut, on kotityöt jääneet mun tehtäväksi yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Tämä poikkeus olikin sitten se toinen ääripää eli todellinen perfektionisti. Kaiken piti aina olla tip top eikä pölyä ja epäjärjestystä saanut olla missään. Toisaalta ihailtavaa, toisaalta todella ärsyttävää. En minäkään mikään maailman siistein ihminen ole, mutta tykkään että on perussiistiä. Me asutaan kaksiossa kolmen kissan ja energisen tytön kanssa ja usein se perussiistikin on liika pyydetty. Varsinkin jos kaiken joutuu tekemään itse.

Minä koen myös usein uupuvani kaikista kötitöistä ja muistettavista asioista aika ajoin, ihan niin kuin linkkaamani artikkelin nainenkin. Kotona on koko ajan niin paljon tehtävää ettei omaa aikaa oikeastaan jää ollenkaan. Vaikka kuinka teen niin usein nukkumaanmeno myöhästyy sen vuoksi, että vielä on joku tärkeä asia tehtävänä. Ennen odotin, että mies olisi huomannut miten paljon kotona on oikeasti duunia, mutta sitten kun tajusin ettei häntä sotkut ja hommat juuri hetkauta niin aloin pyytämään apua. Aloin pyytämään apua sellaisiin pieniin asioihin, jotka helpottavat mun hommaa eikä ole hänellekään turhan vastenmielisiä. Mistään viikkosiivouksesta meillä on turha edes puhua. Siellä alkaa kummasti kalenteri täyttyä ja salitreenejä tulla parikin kertaa samalle päivälle. Mutta kun ovelasti pyytelee asioita pitkin päivää niin johan alkaa hommat hoitumaan. Aika usein hoidan suurimmat siivoukset itse ja otan sen vähän niin kuin urheilun kannalta.

Processed with VSCO with a6 preset

Mä en sano, että kaikki miehet olisi samanlaisia enkä usko, että suurin osa jättää kotitöitä naisille ilkeyttään. Luulen, että taustalla on ihan selkeä tietämättömyys. Jos nainen on tehnyt kaiken alusta asti niin eihän miehellä voi olla harmainta hajuakaan mitä kaikkea kodissa tapahtuu päivien ja viikkojen aikana. Varsinkin jos asiat hoidetaan kaikessa hiljaisuudessa. Minä olen meillä se joka huolehtii kaikki tytön neuvolat, hammaslääkärit ja päiväkotijutut. Mistäpä mies niitä voisi tietää kun en koskaan näistä asioista hänelle puhukaan, vaan hoidan kaiken itse. Ja yksi syy vähäiseen kiinnostukseen kotitöitä kohtaan on yksinkertaisesti kasvatus. Olen nimittäin asiasta keskustellut anoppini kanssa ja hän on suoraan sanonut, ettei hän koskaan miehen asuessa kotona edes pyytänyt tekemään mitään kotitöitä, vaan teki kaiken aina itse.

Mutta täytyy muistaa myös ne positiiviset jutut, kuten että pyykkihuolto on meillä 90%:sti miehen harteilla ja hän vie suurimmaksi osaksi aina roskat ja biojätteet. Ja kyllähän tuosta apua on muutenkin tytön kanssa. Mä olen huomannut ettei marttyyriasenteella saa mitään apua, vaan hyvä sopu säilyy kun asioista puhutaan ja päätetään yhdessä.

Kuvituksena pari räpsyä meidän olkkarista, joka alkaa kyllä vaatimaan hiljalleen päivitystä. Olen yrittänyt jo vuoden etsiä uutta mattoa, mutta sopivaa vaan ei löydy. Vaalea se ei voi olla, koska kissat ja sen pitäis olla pehmeä jalkojen alla, koska mies. Tapetit kyllästyttää mua todella, telkkari on täynnä pieniä sormen jälkiä ja kissat ovat terrorisoineet sekä sohvaa että rahin alaosaa. Koti on silti aina koti <3

Mä lähen nyt nauttimaan edes hetken siistinä pysyvästä kodistani! Mukavaa viikonloppua 🙂

Kukas teillä hoitaa kotityöt?

8 kommenttia

 1. Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

  Kuka hoitaa meillä kotityöt? SIIVOOJA 😀 Minä en jaksa enää siivoilla kuin pitkin hampain korkeintaan. Kyllä on kaikista paras kun pistää vähän pätäkkää tiskiin niin johan ei vituta ja koti pysyy siistinä 😀

 2. Vilma kirjoitti:

  Poikaystävä hoitaa kotityöt 🙂 meidän työnjako menee sanattomasti näin: poikaystävä: kokkaus, imurointi, pölyt, lattianpesu, keittiönsiivous ja vessat
  minä: pyykit, irtotavarat (koska kaikki omia)
  Kaupassa käydään yhdessä:) minusta toimii hyvin, poikaystävä eri mieltä ja patistaa noin kerran viikossa avuksi. Ruokaa en mielellään saa laittaa, koska keittiö näyttää sen jälkeen niin pahalta… Voisin siivota enemmän, mutta vain siivousfiiliksen tullessa. Tämä tapahtuu noin 1x/kk, ja sillon siivoan 5-10h. Arkisiivouksen poikaystävä tekee automaattisesti käden käänteessä, joten en ehdi hommaan mukaan… Ei haittaa yhtään;)!

 3. Hanna kirjoitti:

  Meillä ne aikalailla hoidetaan puoliksi. Ja tähän on vaan ajauduttu, ei ole mitään minä aina imuroin ja toinen pyykkää vai vuorotellen tehdään, eikä näistä asioista edes hirveästi puhuta. Siivotaan kun on sotkuista. Yleensä minä laitan pyykit koneeseen, mies viikkaa ne valmiiksi ja minä lopulta vien kaappiin koska mies ei ole varma kumman pojan kaappiin vaate oikeasti kuuluu, ja samanlailla hoituu esim imurointi; toinen siivoaa tavaroita paikalleen kun toinen imuroi. Tätä rataa.
  Saan kyllä olla ilmeisesti todella kiitollinen koska kotityöt, tai niiden tekeminen ole meillä mikään iso asia.

  Täytyy mainita jotain mikä vähän särähti korvaan : ”Ja kyllähän tuosta apua on muutenkin tytön kanssa.”En tiedä miten tarkoitit tuon mutta pakko tarttua että kyllähän sen pitäisi olla 100% itsestäänselvyys, eikä mikään kiitti kun jeesit tän meidän yhteisen lapsen hoitamisessa.

 4. Jonna1983 kirjoitti:

  No meilläkin suurimmaksi osaksi kaikki sujuu ihan omalla painollaan, mut välillä kinastellaan viikolla kuka vie pyykit, kun molemmat on väsyneitä. Mä konahdan väsyneenä muutenkin aika herkästi kotitöistä väsyneenä jos hommaa on paljon ja toinen vaan rötköttää sohvalla.

  Siis joo, muotoilun lauseen aika huonosti. Lähinnä tarkoitin sitä, että hän ottaa välillä täydellisen hoitovastuun lapsesta, kuten nytkin kun olen ollut hieman alla päin isän kuoleman jälkeen. Normaalisti lapsenhoito menee meillä aika lailla puoliksi, mutta nyt on mies hoitanut useampana päivänä isoimmat tyttöön liittyvät asiat, jotka normaalisti on puolitettu, ja perunut omia menojaan, jotta voi olla kotona. Mutta niinhän tekisin minäkin jos tilanne olisi toisinpäin. Ei siis ollut mitenkään negatiiviseksi tarkoitettu tuo lause!

 5. Heidi kirjoitti:

  Meillä menee aika hyvin puoliksi työt. Mies ehkä tekee enemmän, koska hänen vastuullaan mm. autot ja niiden huollattamiset jne. Mies tekee parempaa ruokaa, joten hän kokkaa enemmän. Hän myös tekee isomman market-kierroksen kerran viikossa, minä päivitän viikolla tarpeelliset lisukkeet. Kunnon siivous tehdään kerran viikossa: minä hoidan petivaatteiden tuuletukset ja lakanoiden vaihdot, samoin kylpyhuoneiden kuuraukset ja pölyjen pyyhkimiset. Mies imuroi huoneet ja pesee lattiat. Pyykkihuolto on melkein kokonaan minun vastuullani, koska osaan tehdä sen paremmin. Ainakin omasta mielestäni.
  Minulla lienee ollut tuuria anopin osalta: hän ei ole ollut koskaan mikään varsinainen kodin hengetär, joten on opettanut myös poikansa hoitamaan osuutensa.
  Minä haluaisin palkata siivoojan, mies ei. Tässäpä hyvä ”painostuskeino”, jos ei viikkosiivous tahdo joskus maistua.
  Olen todella pahoillani isäsi menetyksestä. Hyvä että sinulla on kotona apunasi mies, joka osaa ottaa tunteesi, olotilasi ja tilanteen huomioon.

  • Jonna kirjoitti:

   Tuo olisi minulle ihannetilanne eli kumpikin tekee ne asiat, joista tykkää ja loput laitetaan puoliksi. Siivooja olis huikea juttu, mutta ei rahavarannot riitä tällä hetkellä siivoojaan. Joskus keväällä olisi kiva palkata joku pesemään ikkunat 🙂

   Kiitos Heidi <3 Nyt tässä aletaan jo pikku hiljaa olla ihan kondiksessa mitä nyt asioita järjestellessä välillä romahdan. Aikansa se ottaa, mutta onneksi muistot säilyvät ikuisesti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *