Hae
Palasia Arjestani

Diagnoosina astma

Processed with VSCO with 6 preset

Tätä blogia pidempään seuranneet tietää, että mulla on ollut välillä todella pitkiä sairastelujaksoja. Olen saanut flunssan toisensa perään ja niistä paraneminen on vienyt joka kerta luvattoman pitkän ajan. Mulla on ollut ajoittaista hengenahdistusta ja välillä kauankin jatkunutta yskää. Muutama vuosi sitten sain osakseni kovan koivuallergian ja viime keväänä mökillä heräsin keskellä yötä siihen kun en saanut henkeä. Oli muuten ehkä elämäni pisimmät minuutit miettiessä täytyykö sieltä keskeltä ei mitään lähteä 60 kilometrin päähän Tampereelle päivystykseen. Onneksi tilanne rauhoittui ja sain seuraavana aamuna lääkäriltä avaavat lääkkeet lähimpään apteekkiin. Näin kun muistelen taaksepäin niin onhan näitä oireita ollut jo pitkään, mutta reilu kuukausi sitten hengenahdistukset ja kauheat yskänpuuskat alkoi olla jo päivittäisiä. Henki ei kulkenut kunnolla ja päätin hakeutua lääkärille. Tiistaina kävinkin keuhkolääkärin vastaanotolla ja diagnoosi oli varsin selvä: minulla on astma. Ollut ilmeisesti hoitamattomana vuodesta 2014. En oireile niin kuin monet muut astmaatikot, mutta oireilen kuitenkin.

Processed with VSCO with 6 preset

Mä olen jo vuosia ihmetellyt miksi mun keuhkot eivät pysy treeneissä matkassa. Kroppa jaksaisi puskea vielä vaikka kuinka pitkään, mutta hengitys ei kulje. Olen ajatellut olevani vain poikkeuksellisen huonokuntoinen ja kovalla treenillä aloin pikkuhiljaa saada hengityselimistöäkin parempaan kuntoon. Kunnes tuli kevät, koivun siitepölyt ja siihen vielä olkapään rikkoutuminen. Siihen loppui kovat treenit ja keskityin lähinnä kevyisiin hölkkälenkkeihin ja kuntosalitreeniin. Kun aloitin taas uudestaan crossfitin niin huomasin heti ensimmäisessä treenissä, että kaikki ei ole kunnossa. Sain välittömästi treenin jälkeen kauhean yskänpuuskan joka kesti kokonaisuudessaan yli tunnin. Siitä oireet vain paheni päivä päivältä ja homma päättyi keuhkolääkärin vastaanotolle. Nyt tehdään vielä muutamat tutkimukset ennen säännöllisen lääkityksen aloittamista ja sen jälkeen elämä alkaa toivottavasti vähän helpottaa.

Processed with VSCO with 6 preset

Aloitin taas eilen treenit flunssan jäljiltä ja pitäydyin pitkälti voimapuolessa. Tällä hetkellä kauheat sykehässäkät ei tunnu ajatuksena hyvältä, mutta voimatreeneissä harvoin hengästyy kauheasti. Kyykkäsin pitkästä aikaa ja jalat on olleet ihan muussina tänään! Huomaa ettei kyykkykertoja ole kertynyt leikkauksen jälkeen kovin montaa…Testasin taas mitä olkapää kestää ja nyt pystyn jo tekemään ylös työntöjä ja muutamat sarja vedin vetokumin avulla leukojakin. Pikku hiljaa kohti normaalia 😉 Nyt kun vielä saan nuo keuhkot kuntoon niin voin elää jo suht normaalia aktiivisesti urheilevan ihmisen arkea!

Onko siellä ruudun toisella puolella muita astmaatikoita? Saa jakaa kokemuksia!

Ps. Vlogin puolella uusi video julkaistu. Pääset vlogiin tästä.

10 kommenttia

 1. astmaatikko since ~94 kirjoitti:

  Minulla on pikkulapsesta asti ollut astma, joka rapiat 10 vuotta sitten todettiin ”parantuneeksi” siihen pisteeseen, etten enää tarvitse lääkkeitä päivittäin. Allergiakausina avaava suihke on käytössä ja kulkee arjessa mukana kaiken varalta.
  Mainitsit ettei hengitys kulje kunnolla treenissä, vaikka kroppa jaksaisi vielä painaa, niin taistelen tse saman ongelman kanssa. Tosin muutaman viime vuoden aikana aerobinen kunto on parantunut kohisten aktiivisen harjoittelun myötä ja auttaa huomattavasti tuohon sekä toisinaan ilmenevään henkitorven (?) kuivamiseen ( joutuu salilla ja juostessa hörppimään sarjojen välissä juomista). Pitää muistaa että keuhkojen sopiva rasittaminen toisinaan tekee vaan hyvää, myös astmaatikolle 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, mä huomasin myös viime alkuvuodesta, että aerobinen kunto lähti pikkuhiljaa paranemaan, kun vaan tein kunnon syketreenejä sekä kestävyystreenejä säännöllisesti. Mutta yhtä nopeasti se sitten romahtikin, kun en pystynyt enää treenaamaan. Nyt ollaan taas alkupisteessä sen asian kanssa, mutta eiköhän se taas parane kun saan hoitava lääkkeet ja pääsen kunnolla treenaamaan 🙂

 2. Essi kirjoitti:

  Moi! Mulla myös todettiin astma. Itseasiassa vuonna 2014. Mulla oireili juurkin niin, että olin jatkuvasti kipeä. Pientä lämpöilyä, yskää ja väsymystä. Mykoplasma myös löytyi verestä eli ilmeisesti vaikuttanut se myös astman syntyyn.

  Tsemppiä Jonna =)

  • Jonna kirjoitti:

   Mun kohdalla astma jäi hoitamatta, vaikka näin jälkeenpäin ajateltuna oireet olivat tosi selvät ja PEF-puhalluksissakin selkeä vasten avaavalle. Noh, lääkäri kun en itse ole niin uskoin ammattilaista. Toisaalta en olisi kyllä arvannut että mulla mitään astmaa olisi ollutkaan, koska olin pitkiäkin aikoja välillä tosi hyvässä kunnossa! Ihmiselimistö on melko mielenkiintoinen kapistus 😉

 3. Ahdistaa kirjoitti:

  Moikka! Itsellä todettiin astma pari kuukautta sitten ja alkuun oli kyllä järkytys! Olin kärsinyt jonkin verran hengenahdiksesta, mutta en ajatellut sen olevan mitään sen kummempaa. Aikuisiällä tulin allergiseksi about 10 eri aineelle, eläimet, ruuat, kasvit yms.. Olin myös altistunut monen vuoden ajan huonolle sisäilmalle joten ehkä astma oli jotenkin odotettavissa. Harrastan voimanostoa ja reeneissä aina mietin että kun väsyn niin äkkiä ja lihakset on koko ajan jumissa hieronnasta ja lihashuollosta huolimatta. Lääkkeiden saannin jälkeen olen huomannut kuinka aineenvaihdunta ja palautuminen on jokseenkin parantunut kun keho saa happea. Astmaoireet ovat lääkityksestä huolimatta edelleen mukana ja huomaa miten pitää totutella liikkumaan pakkasessa eritavalla kuin ennen! Mutta eteenpäin sanoi mummo lumessa ?

  • Jonna kirjoitti:

   Nuo jumitus ja väsyminen kuulostaa niin tutulta! Samoin allergiat..Oi että mä odotan, että aineenvaihdunta lähtis taas potkimaan niin kuin ennen ja että happi kulkisi. Kyllähän se nytkin muutaman tunnin avaavalla kulkee, mutta sitten ahdistus alkaa taas. Itse aloin epäilemään astmaa kun tuli ensimmäiset pakkaset. Sain järkyttäviä yskänkohtauksia ulkona, jotka ei vaan loppuneet. Sama kävi maanantaina kun kävelin tytön päiväkodilta takaisin kotiin koko matkan yskien.

   Eteenpäin sanoi mummo lumessa! Kyllä tää taas tästä kunhan saadaan homma balanssiin 🙂

 4. Tiia kirjoitti:

  Mulla todettiin astma tänä keväänä. Oon ollut jo vuosia todella pahasti allerginen siitepölylle ja keväät sekä kesät (oikeastaan siis maaliskuun alusta elokuuhun) ovat olleet täyttä tuskaa. En kuitenkaan koskaan olis uskonut että mulle puhkeaisi astma! Alkuvuodesta sairastin ekaa kertaa kymmeneen vuoteen kunnon kuumeen ja tuli ihan järkyttävä yskä, jota sitten tutkittiin, kun se ei yli kolmeen kuukauteen lähtenyt paranemaan. Astmatuomiohan sieltä tuli sitten. Oon tästä vuodesta yskinyt seitsemän kuukautta ja voin kertoa että aika loppu tässä alkaa olla. 😀 Selvisi myös että mulla on ilmeisesti saattanut olla joku mykoplasmakin tai muu, joka on pitänyt sitä yskää pidempään yllä.

  Oli se aika shokki saada astmadiagnoosi, kun siitä on vasta pari vuotta, kun sairastuin kilpparin vajaatoimintaankin. Tosin nämä vissiin saattavat kulkea käsi kädessä ja samaten tuo siitepölyallergia siinä nätisti mukana. 😀 Mutta ajan kanssa oppii hyväksymään ja odotan sitä aikaa, kun astma olis kunnolla hallinnassa, kun nyt sitä tulee kuitenkin vielä mietittyä useinkin.

  Paljon tsemppiä sinne! 🙂 Todella hyvä kuitenkin että nyt on diagnoosi ja tutkitaan asiaa, koska sitten ainakin tietää mikä vaivaa. Pahinta on se epätietoisuus! Toki liikunnan suhteen ainakin itse olen joutunut opettelemaan uutta asennetta ja ottamaan kevyemmin, mutta varmasti ajan kanssa alkaa taas sujua ne rankemmatkin treenit, kun saa oireet hallintaan. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla tämä on varmasti jäänyt kans sen takia huomaamatta, että oireet ovat pahimmat koivun kukkiessa. Muutenhan tässä on porskuteltu ihan hyvin menemään mitä nyt noita flunssia on ollut jonkun verran.. Kyllä tämä tästä! 😉

 5. Tepa kirjoitti:

  Mä en voi ihmetellä muuta kuin sitä, että vaikka säkin oot terveydenhoitoalalla töissä, mutta silti näin kauan jaksoit sitkutella epämääräisten hengenAHDISTUSoireiden kanssa 😀 Tiedän kyllä tämän ihmistyypin, vaikka ois pää kainalossa niin ”ihan ok, katotaan vielä huomiseen”. No, onneksi viimein selvisi!

  • Jonna kirjoitti:

   Äläpä nyt! 😀 Mä en olis oikeasti koskaan uskonut, että mulla on astma. Oireita on tullut vain pahimpaan koivuaikaan ja ne on liitetty aina vahvasti koivuallergiaan. Reilu kuukausi sitten mulla alkoi noi päivittäiset hengenahdistukset ja sillonhan aloin heti tekemään kotipuhalluksia ja siksi astma jäi nyt kiinni. Mun oireet ei siis todellakaan ole mitkään ihan tavanomaiset ja välillä on mennyt pitkiä aikoja ettei ole ollut kerrassaan mitään. Jos olisi ollut useammin oireita niin ihan varmasti olisin hakeutunut asian tiimoilta lääkäriin jo aiemmin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *