Hae
Palasia Arjestani

Huonekasvien keväthoidon abc

Huonekasvien keväthoidon abc

Taas on se aika vuodesta, kun huonekasvit saavat ylleen uuden multahunnun, joten tässä teille huonekasvien keväthoidon abc ja mun vinkit jakoon! Huonekasvien hoitoon liittyviä juttuja kyseltiin eilen instan puolella kovasti. Meillä on noin parikymmentä huonekasvia kotona ja lisää tuntuu tulevan koko ajan (uusimpana kahvipensas). Lahjoittelen niitä välillä myös eteenpäin, kun omasta kodosta ei enää löydy yhtään kasvin mentävää koloa. Mun yhtenä vaihtoehtona nuorempana koulutusta miettiessä oli floristi, mutta tie vei kuitenkin ihan muualle. Rakkaus kukkia ja huonekasveja kohtaan taisi tulla kotoa, sillä äidillä oli silloin tosi upeita ja näyttäviä kukkia. Nuorempana sain tapettua melkeinpä kaikki kasvini, mutta nykyään suurin osa säilyy hengissä, paitsi rahapuut. Niiden kanssa en tule toimeen ollenkaan (mystinen juttu)! Mun vanhimmat huonekasvit ovat noin 15 vuotta vanhoja eli pitkä taival on niiden kanssa jo talsittua 🙂

Vaikka rakastan huonekasveja, vihaan mullanvaihtoa. Siinäkin inhottavinta on lähinnä aloittaminen, mutta kaikki sen jälkeen on lasten leikkiä. Mulla on varastossa iso liuta erilaisia kukkaruukkuja, mutta aion tänä keväänä luopua suurimmasta osasta, joista en vain pidä enää. Erilaisilla kukkaruukuilla saa kivasti muutosta ja särmää omaan sisustukseen, joten kannattaa miettiä tarkkaan minkälaisista ruukuista itse (sekä myös kasvit) tykkää. Mutta mennäänpä sitten mun vinkkeihin!

Huonekasvien keväthoidon abc

Huonekasvien keväthoidon abc

Mullanvaihto kannattaa ajoittaa kevääseen tai alkukesään, sillä silloin kasvit heräävät eloon talven jäljiltä. Huonekasveille ei tarvitse vaihtaa multia joka vuosi, vaan hyvä väli on 2-3 vuoden välein. Jos kasvisi näyttää kovin kitukasvuiselta tai nuupahtaneelta tai sen juuret alkavat puskea ruukusta ulos, on aika vaihtaa mullat ja ehkä samalla myös uusi suurempi ruukku. Jos kasvi on vallannut juurillaan koko ruukun, hanki sille läpimitaltaan pari senttiä suurempi ruukku.

 • kastele kasvit kunnolla pari päivää ennen multien vaihtoa ja pese samalla myös uudet ruukut (jos vaihdat kasvit uusiin ruukkuihin)
 • hanki operaatiota varten multaa sekä lekasoraa/kiviä/saviruukunpaloja salaojitusta varten
 • nosta kasvi multapaakkuinen hellävaraisesti pois vanhasta ruukusta
 • rapsuta irtomulta pois paakusta
 • nyt on hyvä aikaa ottaa kasvista pistokkaita tai jakaa suuria kasveja pienemmiksi!
 • laita uuden ruukun pohjalle pari senttiä lekasoraa ja sen päälle hieman multaa
 • istuta kasvi suurin piirtein samaan syvyyteen kuin aiemminkin ja peitä kasvi sekä kasvin sivut kunnolla mullalla
 • mullan ja ruukun reunan väliin olisi hyvä jäädä pari senttiä tilaa kastelua varten
 • tiivistä multaa kevyesti
 • tässä vaiheessa on myös hyvä pyyhkiä kasvista pölyt ihan perusteellisesti!
 • toiset ohjeet neuvovat kastelemaan kasvin läpimäräksi mullan vaihdon yhteydessä ja toiset odottamaan pari päivää ennen kastelua. Olen testannut molempia ja kallistun ehkä hienoisesti jälkimmäiseen
 • Anna kasvin olla rauhassa noin viikko mullanvaihdosta ja aloita sen jälkeen kastelu normaalisti ohjeistuksen mukaisesti
 • muutaman viikon päästä kannattaa aloittaa myös lannoittaminen, jotta kasvi pääsee kunnolla kasvuun ja saa uutta puhtia alle. Tykkään itse käyttää nestemäisiä lannoitteita. Niitä löytyy ihan osasta ruokakaupoista, mutta ainakin suuremmista marketeista!
 • nauti kauniista kasvistasi <3

Huonekasvien keväthoidon abc

Huonekasvien keväthoidon abc

Huonekasvien keväthoidon abc

Kasvien hoidossa on ensiarvoisen tärkeää käyttää kasville sopivan kokoista ruukkua ja muistaa salaojittaa se. Salaojituksen ideana on, että ylimääräinen vesi valuu ojitukseen ja kasvin juuret saavat happea. Ilman salaojitusta vesi jää lillumaan kasvin juuriin tappaen koko kasvin. Muistathan käyttää oikeanlaista multaa eli esim. orkidealle ja kaktuksille on olemassa omat maa-ainekset, niitä ei voi istuttaa mustaan multaan. Paitsi että isovaari istuttaa ja hänen orkideansa kukkii läpi vuoden 😀 En silti lähtisi testaamaan asiaa!

pistokkaista uusia kasveja

Vaarin vanha kliivia sai tänä keväänä kokonaan uuden hienon metallinhohtoisen ruukun. Muut kasvit istutin vanhoihin ja jo olemassa oleviin ruukkuihin. Joulukaktuksilla oli ruukut niin täynnä juuria, että vaihdoin heille isommat ruukut. Jännä miten niin tyypillisestä joulunajan kasvista on kehittynyt puumainen hieno kasvi! Nämä minun joulukaktukseni ovat jo aika monta vuotta vanhoja. He asuvat kesät aina parvekkeella ja innostuvat syksyn tullen kukkimaan todella upeasti. Laitoin tänään niistä pieniä pistokkaita uuteen ruukkuun. Saa nähdä innostuvatko kasvamaan. Tämä oli nimittäin ensimmäinen kerta, kun otin niistä pistokkaita, joten ei ole mitään hajua miten juuri nämä kaktukset käyttäytyvät.Nostan melkeinpä kaikki meidän viherkasvit kesäksi parvekkeelle. Siellä ne ovat tuntuneet viihtyvän todella hyvin!

Viime keväänä annoin pari isoa kasvia kokonaan pois ja siihen on tilalle tullut ainakin neljä pientä. Pikku hiljaa pitäisi alkaa nostamaan kasveja seinälle, koska lattiatila loppuu kesken. Kuten ehkä huomaattekin, rakastan kasveja ja haaveilen ainakin ilmakasveista sekä yhdestä isommasta kaktuksesta. Ehkä muutama orkideakin mahtuisi meille kera parin kasvilampun ja terraarion 😀 Minusta olisi ihanaa alkaa kasvattamaan harvinaisempia orkideoja tai muita kasveja, mutta tila tulee tässä vaiheessa vastaan. Ehkä sitten kun voitan lotosta!

Tässäpä mun huonekasvien keväthoidon abc, toivottavasti on jotain hyötyä! Onko teillä paljon huonekasveja?

Edellinen postaus: Mistä 1000 euroa ylimääräistä rahaa?

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa

4 kommenttia

 1. anni kirjoitti:

  Olipa kiva ja selkeä postaus ! Itseltä löytyy kotoa 11 huonekasvia, mies vihjaisi et jos ei nyt hetkeen lisää ?

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, samoja vihjauksia tullut täälläkin jo kauan 😀 Mulla on muutama kasvi, joista voisi nyt ottaa pistokkaista, niin mietiskelin josko laittaisin paikalliselle fb-kirpparille vaihtoilmoituksen niistä! Saisi niiden tilalle hyvällä tuurilla taas jonkun uuden ihanan huonekasvin 🙂

 2. Annette Viitakoski kirjoitti:

  Kiitos mukavasta ja realistisesta kirjoituksestasi. Voin kauhistuttaa mullanvaihtajia kertomalla, että n
  50v. vanha joulukaktukseni on ollut kymmeniä vuosia samassa ruukussa ilman yhtään mullan vaihtoa ja voi hyvin. Se on noin metrin levyinen ja kukkii monta kertaa vuodessa.

  • Jonna kirjoitti:

   Wau! Anopilla on myös todella vanha ja upea joulukaktus. Mun kaktukset oli sen verran pienissä ruukuissa, että oli pakko vaihtaa jo suurempiin, kun juuret alkoi mönkiä ulos ruukusta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *