Hae
Palasia Arjestani

Saako rahalla brassailla?

saako rahalla brassailla?

Tykkään puhua rahasta!

Me suomalaiset ollaan hyvin vaatimattomia ja pidetään usein mölyt mahassa ja omaisuus piilossa. Rahasta ei mielellään puhuta, ainakaan omasta pankkitilin sisällöstä. Kukaan ei halua kertoa palkkaansa saati velkojansa. Lottovoitosta vaietaan visusti, paitsi pienestä voitosta voidaan mainita ohimennen kahvipöytä keskustelussa. Jos naapuri menestyy hiukka paremmin, ollaan kateellisia. Ainakin selän takana. Onhan sen nyt hemmetti soikoon väärin, että joku muu menestyy rahallisesti paremmin kuin minä! Ei se ole reilua. Ei ollenkaan.

Minä tykkään puhua rahasta ja olen puhunutkin täällä blogissakin. Olen kertonut avoimesti milloin on ollut rahasta tiukkaa. Brassailemaan en ole koskaan päässyt rahoillani enkä sellaista koskaan tekisikään. Ei ole mun luonteelle ominaista. Kuulun ehkä juurikin niihin ihmisiin, jotka salaisivat lottovoittonsa, jos sellainen osuisi tielle. Ostaisin uuden asunnon ja lähtisin matkoille. Loput todennäköisesti sijoittaisin rahastoihin ja osakkeisiin. Istuisin rahakirstuni päällä kuin kanat orrella 😀 Mun mielestä ihmiset saa tuoda varallisuutensa esille kunhan sen tekee tyylikkäästi, ei brassaillen ja henkseleitä paukutellen. Se, että joku on rikkaampi kuin minä, ei minua hetkauta yhtään. Turha siitä on olla kateellinen, koska tilanne tuskin sillä muuttuu mihinkään. On olemassa varakkaita ihmisiä, jotka eivät pidä asiasta kauheata haloota vaan elävät omaa elämäänsä ihan niin kuin muutkin. Sitten on taas niitä ihmisiä, jotka oikein korostavat omaa varallisuuttaan ja tuovat sitä esiin joka käänteessä. Tästä en oikein pidä. Olen tuntenut myös ihmisiä, jotka brassailevat olemattomilla rahoilla. Antavat itsestään kuvan, että rahaa on, mutta todellisuudessa eletäänkin täysin velaksi. Ei kovin arvostettavaa. Saako rahalla brassailla, jos sitä ei oikeasti ole? Miksi sellaista tehdään?

Ei mikään perusviikko

Koko ajatus tähän postaukseen tuli viime viikon MeNaisista. Lehdessä on joka viikko joku julkkis, joka on tehnyt rahapäiväkirjan yhdeltä viikolta. Päiväkirjat ovat yleensä olleet varsin normaalia kulutusta, kuten ruokaostoksia, bensaa, harrastusmaksuja, vaateostoksia, ravintolaillallisia jne. Viime viikolla juttu oli tehty Rita ja Aki Mannisesta ja kyseessä ei todellakaan ollut mikään joka jantterin normiviikko. Toki en tiedä heidän tulojaan ja varallisuuttaan, mutta jutusta tuli pieni brassailun maku suuhun ja karvat nousivat pystyyn. Viikon varrella oli uuden auton ostamista ulkomailta vanteineen, ulkomaanmatkaa, kalliita meikkejä ja ruokaan 150 euroa viikossa (kahdelta hengeltä). Ei kuulosta mun mielestä ihan perusviikolta! Yhden viikon kulut n. 32 000 euroa. Toki jos itsekin tekisin rahapäiväkirjan viikolta jolloin meille ostettaisiin esim. uusi asunto niin kyllähän summa silloin nousisi taivaisiin. Tämän juttusarjan idea on kuitenkin aina ollut esitellä peruskulutusta arjessa. Ainahan voi olla, että jutusta on haluttu tehdä juurikin tällainen pintaliitomeininki-juttu ja toivonkin, että niin on, koska olen pariskunnasta saanut aivan erilaisen käsityksen.

saako rahalla brassailla

Adidaksen pipo täältä // farkkupaita täältä.

Mikä on oikea tapa käyttää rahaa? Saako rahalla brassailla?

Mitä enemmän ikää on itselleni tullut sitä enemmän olen alkanut arvostamaan vakaata taloutta ja säästöjä. Jutun lukeminen sai ajattelemaan taas omaa kulutusta. Kyllä mekin syödään kolmen hengen perheessä hyvin ja terveellisesti, mutta ei meillä silti 150 euroa viikossa mene ruokaan. Olisi ihanaa panostaa enemmän itseeni (kampaajat, kosmetologit, kosmetiikka), mutta enemmin haluan kuitenkin säästää rahaa matkusteluun ja pahan päivän varalle. Tajusin juuri, että jos jatkan säästämistä samalla tahdilla kuin nyt niin eläkeiässä saan elellä pikkusen huolettomammin kuin moni muu. Jos edes elän sinne asti ja voihan se olla, että kun minä pääsen eläkkeelle niin raja huitelee jossain 75 vuodessa…Minähän en voi sanella mikä on oikea ja väärä tapa käyttää rahaa ja mihin sitä kannattaa ja saa käyttää. Jokainen vastaa itse omasta kulutuksestaan ja taloudestaan. Olin melkoinen huithapeli rahan kanssa nuorempana ja kaikki meni mikä tuli. Kerrassaan mitään ei jäänyt säästöön ja aika monesti olin suoraan sanottuna kusessa tiukan paikan tullen. Ei ollut minkäänlaista puskurirahastoa käytössä esim. pesukoneen hajotessa. Ei muuta kuin luotolla vaan uutta konetta kehiin. Nyt en uskaltaisi elää tuolla tavalla. On pakko pitää järki päässä ja miettiä suuremmat hankinnat ajan kanssa. Vieläkin on varaa vähentää kulutusta ja siihen suuntaan olen menossa koko ajan. En tiedä alkaako mulla viirata pahastikin päässä, mutta nuukailu, säästeliäisyys ja minimalismi (tähän tosin on vielä piiiitkä matka) kiehtovat minua koko ajan enemmän ja enemmän. Ehkä senkin takia tuo Mannisten viikkokulutus oli mulle suuri järkytys!

Herääkö aiheesta ajatuksia? Saako rahalla brassailla vai voisiko asian hoitaa hienotunteisemmin ja tyylikkäämmin?

Jos joululahja-asiat mietityttää vielä niin Elloksella on aika kätevä joululahjashoppi nyt avattuna. Siellä on paljon hyviä ideoita joululahjoihin! Tsekkaa ideat täältä. Mekoista saatte alennusta -30% 20.12 asti, myös merkkivaatteista! Mekkoihin tästä. Vuodevaatteet ja kylpyhuonetekstiilit ovat myös 20.12 asti -20% alessa. Itse ostin Ellokselta muutamat Gantin pyyhkeet joululahjaksi 🙂 Tsekkaa valikoima tästä.

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Edellinen postaus: Nyt saa olla ylpeä ja kiitollinen

 

21 kommenttia

 1. Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

  Mun mielestä 150e ruokaan viikossa kahdelta ei ole paljon, eihän se ole kuin noin 10e/päivä/hlö. Muistelen, että kun olen ollut parisuhteessa, on meidän kauppalaskut olleet noin 700-900e/kk kahdelta. Tässä tosin myös kotitalousjuttuja ym, mutta joo, ei oo tullut punaisia lappuja katseltua vaan ostettu just sitä mitä halutaan eikä tarjousten mukaan.

  • Jonna kirjoitti:

   No itseasiassa kun aloin itsekin laskeskella niin eihän se ole edes paljon. Kuulostaa vain äkkiseltään siltä, koska meillä menee kolmestaan ehkä just se 150e viikossa ruokaan. Saataisiin varmasti enemmänkin menemään, jos ostelisi luomua ym.

 2. Eve kirjoitti:

  Moi!

  Luin myös Akin&Ritan jutun ja se nauratti 😀 olihan se kunnon prassailua, samoten kun se et Aki mainitsi että jos rahat loppuu niin sitä sitten vaan taiotaan lisää.. :-D:-D huhhu!

  No mekin asutaan kaksin, toki meillä on 3 koiraa mutta kyllä meidän kauppakustannukset viikossa on se 100-150 €… Meillä syödään normi ruokaa mutta raaka-aineista en tingi, se tinkiminen tehdään sitten muista asioista jos tarvitsee.

  • Jonna kirjoitti:

   Mäkin haluaisin sellaisen rahapuun, josta taikoa lisää rahaa kun loppuu 😀

   Joo, kyllä ruoka on sellainen asia, josta en itsekään tiettyyn pisteeseen asti tingi. Liha ja kananmunat meillä ostetaan luomuna ja vihannekset pääpiirteittäin kotimaisina. Käytetään pääasiassa Lidliä ja Prismaa. Ostan kyllä paljon alennustuotteitakin, joita sitten pakastan, kuten leipää ja luomujauhelihaa.

 3. Suusanna kirjoitti:

  Insinöörinä (ja tarkkana kuluttajana) on tullut laskettua sentilleen päivittäiset ruokakulut. Syön aika perus bodysafkatyylillä, n. 2900kcal päivässä, mahdollisimman monipuolisesti mutta hyvinkin paljon sesonkeja ja tarjouksia hyödyntäen (lidl <3) . Täten laskien ruokakulut on tuon ylläkin mainitut 10e/pvä tai hieman jopa yli. Ulkoruokinnassa käymme vain muutaman kerran vuodessa. Tuon kympin kun kertoo kahdelle hengelle (mies syö about saman verran, hieman eri ruokia tosin) niin viikossa menee keskimäärin 140e pelkkään ruokaan. Enempää en tarjouksia jaksa etsiä, monipuolisuudesta en halua tinkiä, ja ruuan määrää pyrin ennemminkin nostamaa. Kallista vai ei?

 4. Jonna kirjoitti:

  Evelle tuossa jo kommentoinkin, että nyt kun aloin enemmän laskeskelemaan niin eihän se 150e/vko ole paljon. Miellä menee tosiaan kolmelta hengeltä sama summa viikossa, mutta mä olenkin aika haka säästämään ja etsimään tarjouksia kun sille päälle satun 😀 Lihaa ostan paljon alesta, samoin leipää. Meillä menee paljon vihanneksia, marjoja ja puuroa. Ehkä meidän pieniin kuluihin osa”syynä” on anoppi, joka laittaa joka kerta tytölle ruokaa mukaan (pari kertaa viikossa), joten käytännössä me tehdään pääasiassa ruokaa vain aikuisille. Viikonloppu nielee varmasti leijonan osan meidän ruokabudjetista, koska silloin tilataan pizzaa, ostetaan jadea ja karkkia jne.

  Pitäisiköhän pitää kuukauden ajan tarkkaa päiväkirjaa ruokamenoista…..? Käytätkö sä Exceliä vai millä laskeskelet?

  • Suusanna kirjoitti:

   No mä en oo varsinaisesti seurannut ruokakuluja ostoksien perusteella, mutta jos niin tekisin, nii exceliin ne tietty laittaisin. Ja ostoksien perusteella seuraisin, mikäli päivitäiset ruuat poikkeaisivat toisistaan riittävän paljon.

   Mutta itse siis oon laskenut ”peruskulutuksen” annoshinnoiksi. Esim. kookosöljy maksaa 10,9e/500g – > puuroon menee 10g eli 0,218e tai 50g riisiannos 10kg/30e säkistä on 0,15e.

   Itelleni tällainen laskeminen avasi silmiä parilla eri tavalla. Toisiinsa ravitsemuksellisesti verrannolliset raaka-aineet on käytännössä kaikki samassa hintaluokassa (siis tavalliset, luksuksista en tiiä) eli sillä ei oo rahamielessä juuri väliä syökö pastaa vai riisiä tai puuro- vai leipäannoksen vai raejuustoa tai heraa. Ikävämpi havainto (ja tämäkin vain rahassa mitattuna) oli se, että kaikki herkuiksi laskettava on ”annoshinnaltaan” suhteessa törkeen kallista, tai ainaki ne millä itse mässäilen eli viini, suklaat, suolaiset ja makeat leivonnaiset (lähinnä itse leivottuina).

 5. Riikka kirjoitti:

  Mielenkiintoinen keskustelu ja rahankäyttötyylejä tosiaan on paljon erilaisia. Meillä menee 5 hengen porukalla 7-800/kk ruokaan+bensaan (bensaa 2-3 tankillista). Yleenmäärinen tuhlailu on itselleni suorastaan ahdistavaa. Eilen mietin että mihin ne linnan juhlista yli jääneet ruuat sitten oikeen hävitetään. Joku muukin oli miettinyt ja tänään sen sai sitten pävän lehdestä lukea. Mulla olis ehdotus. Jätetään joku vuosi linnan juhlat välistä ja lahjoitetaan rahat eniten tarvitseville. Joulutuhlailusta puheen ollen täytyy tunnustaa etten ole vielä koskaan ostanut lapsille joululahjoja. Lapset 5&7. Huono äiti siis. Mutta ei lapsilta mitään ole puuttunut (kai). Mummu, mummi, kummit ym kantaa ihan tarpeeks lahjoja että on riittänyt availtavaa. Ja kyllä myös itsekkäistä syistä. ompa vähemmän siivottavaa 🙂 Joulun odotusta kaikille!

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   Mulla on jäänyt tuo linnanjuhlien juttu kokonaan lukematta! En itse asiassa jaksanut katsoa koko linnanjuhlia kuin ehkä 10 minuuttia…

   Tuo joululahjajuttu on muuten ihan totta. Sukulaiset ostaa niin paljon, että itse voisi jättää ostamatta. Me ollaan pari lahjaa tytölle ostettu. Hänen kummiltaan tuli hyvä lahja, kun sanoin ettei mielellään mitään kamaa lisää: kummi vie tytön ensi kesänä lintsille tai mihin hän nyt ikinä haluaakaan! Mun mielestä erittäin hyvin ajateltu 🙂

   Mua rassaa todella paljon kauhea tavaran määrä ja joulunahan se vain lisääntyy. Siksi olenkin kaikille sanonut, että ei mitään tavaraa kiitos!

 6. Ruokahedonisti kirjoitti:

  Olin itsekin tulossa kommentoimaan tuota ruokabudjettia, kun meillä miehen kanssa menee varmaan hieman tuon yli per viikko. Käytännössä meillä on joka kuukaudeksi varattu 600€ ruokatilille (s-pankin tili, mihin molemmilla omat kortit ja bonuskortti siinä samassa), mistä sitten maksellaan kaikki ruokaostokset. Tämä vähensi huomattavasti meillä vääntöä rahasta, kun itse oon tosi tarkka rahankäytöstä, mutta myös miestä innokkaampi tarjousten kyttääjä ->ostin useasti enemmän halvemmalla ->jäi tunne että itse maksan enemmän ja sehän kiukutti ?

  siirryimme tähän malliin jo viisi vuotta sitten ja silloin ruokarahasto oli 400€. Nyt tulojen noustua on kiva, että siellä on enemmän eikä tarvii pelätä että loppuu(paitsi kyllä tällaisille ruokahedonisteille on niinkin käynyt). Jos kuun lopussa rahaa jää, sen voi laittaa vaikka säästöön tai sitten käydä ravintolassa tai vain kasvattaa ruokarahapottia. Suosittelen vahvasti, kätevämpi kuin excel ja mobiilipankista näkee suoraan ruokaan kuluneen rahan määrän.

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   Sä olet nero!!!! Mun on ihan pakko markkinoida tämä ajatus miehelle. Käytetään pääasiassa S-kauppoja niin miksipä ei yhteistä s-tiliä ja sinne yhteiset ruokarahat? Ihan mahtava keksintö! Kännykällä voi kätevästi sitten tsekata paljonko on mennyt rahaa ja mihinkin. Kiitos!!! <3

 7. maikki kirjoitti:

  S-tililtä maksaessa on vielä se hyvä puoli, että siitä saa maksutapa bonusta, eli vähän paremmat bonukset 🙂

 8. KristiinaS kirjoitti:

  Meillä on viety toi S-tilihomma niinpäin käyttöön että meillä on yhteinen S-Visa jolla höylätään ruokaostokset ym yhteiset ja kun lasku tulee niin laitetaan puoliksi ja maksetaan heti pois. Näin ei tartte miettiä onko siellä tilillä rahaa vai ei. Menot on kuitenkin about samat joka kk, sellanen 600-700e/kk.

 9. LJ kirjoitti:

  Meillä myös käytössä yhteinen tili jonne molemmat laittaa 1000e/kk. Ruokaostosten lisäksi sieltä maksetaan vuokra, sähkölaskut, päiväkotimaksut ym. yhteiset menot. Omilta tileiltä maksetaan sitten esim. omat lounas ostokset töissä tai omat vaatehankinnat. Lapsen vaatteet maksan yhteiseltä tililtä ellei ole joku oma heräteostos niin sitten maksan ihan omista rahoistani. Ajattelen etten voi käyttää toisen rahoja omiin heräteostoksiini vaikka ne yhteiselle lapselle tuleekin ?
  Ruokakuluja ei ole tullut laskettua, vaihtelevat varmasti aika paljon. Olen itse ruokakaupassa töissä joten tiedän myös tulevat tarjoukset joka auttaa edullisemman ruokalistan suunnittelussa ? Sekä saan henkilökunta-alennusta ?

  • Jonna kirjoitti:

   Aika monilla tuntuu olevan yhteinen tili. Me ei olla sellaista edes harkittu 😀 Laina menee miehen tililtä ja minä maksan vastavuoroisesti yhtiövastikkeen, päiväkotimaksut ym. Ruuat ostetaan aika lailla puoliksi. Tarjoukset on parhautta! Tsekkailen itsekin ne tarkasti läpi 🙂

 10. Ninja kirjoitti:

  Itse ajattelin myös vuoden alusta siirtää ruokarahat ruokatilille, koska muuten saa kyllä kauppaan uppoamaan rahaa. Lisäksi suunnittelu on tosi tärkeää – myös yhden ihmisen taloudessa.
  Syksyn myötä olen huomannut, että mieliteot kasvavat: helposti pimeiden iltojen iloksi nappaa suklaapatukan, pullan ja aamulla saattaa kiskoa Batterya kahvin lisäksi. Olen huomannut, että satunnaisista jutuista tulee helposti tapa: pian huomaat iltaisin litkiväsi kofeiinipitoista limua veden sijaan ja terveellisen ruuan sijaan turvaudut suklaapatukkaan. Kova treeni pitää itselläni aika hyvin linjoja kurissa, mutta sokeripiikit eivät tee hyvää, eikä lompakko kiitä. Päätinkin nyt listata viisi turhakeostosta kaupasta, laskea niiden kulutusmäärän viikkoa kohden ja todennäköisesti se rahasumma saa ajattelemaan, pärjäisikö ilman sitä limupulloa. Pelkästään näistä karsimalla tippuu varmasti kauppalasku 20 %. 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä, satunnaisista jutuista tulee helposti tapa! Parina päivänä ostin töihin välipalaksi heran tilalle proteiinivanukkaan ja mielelläni olisin niitä seuraavinakin päivinä ostellut. Sitten kun alkaa miettimään paljonko ne maksaa niin ei ehkä kannata pitää kuin satunnaisina herkkuina. Kauppaan pitäisi lähteä aina listan kanssa ja pysyä siinä. Turhan usein kaupasta kantaa kaikkea mitä nyt vaan teki mieli…

 11. Heidi kirjoitti:

  Mielestäni sen mainitsemasi porilaispariskunnan ruokamenot olivat 300 euroa viikossa. 150€ kerrallaan. Aika hyvin syövät, mutta eihän se toki minulta ole pois eikä haittaa, jos rahaa on. 🙂
  Muuten heidän viikkonsa tuntui aikamoiselta kuplalta – mutta sekään ei onneksi ole minun harmini. Jos rahaa on noin rutkasti, niin kannattaahan sitä laittaa kiertämään. Moinen rahantekotaikasauva olisi kyllä tosin tervetullut varmasti monelle muullekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *