Hae
Palasia Arjestani

Mikä voisi olla seuraava henkilökohtainen ekotekoni?

henkilökohtainen ekotekoni

Ekologisuus ja ilmasto ovat nyt paljon tapetilla ja olenkin viime päivät mietiskellyt mikä voisi olla seuraava henkilökohtainen ekotekoni? Haluan edetä ekologisuusasioissa pikku hiljaa ja yhden tai kaksi asiaa kerrallaan haltuun ottaen. Pari vuotta sitten ekologisuudesta ja kestävästä elämäntavasta ei juurikaan puhuttu, mutta nyt tuntuu olevan suorastaan runsaudenpula! Uusia ideoita ja mielenkiintoisia juttuja tulvii vasemmalta ja oikealta enkä oikein tiedä mihin suuntaan seuraavaksi lähtisin.

Kierrätysasiat meillä on jo hyvin hallussa ja olen todella kiitollinen meidän taloyhtiölle aivan mahtavasta kierrätysvalikoimasta! Meidän taloyhtiössä voi kierrättää kaiken aina muovista metalleihin ja kartonkiin. Kun alettiin kierrättämään myös muovit, sekajätteen määrä pieneni todella paljon. Pidetään välillä viikkoa, jolloin kiinnitetään kierrättämiseen superpaljon huomiota. Sekin kun on asia, joka saattaa välillä unohtua lähinnä muovin osalta. Aina ei jaksa ihan kaikkea huuhtoa ja täytyy myös miettiä kannattaako jotain todella rasvaista kippoa alkaa pesemään.

Tiedän, että kaikista suurin ekoteko olisi alkaa vegaaniksi tai edes kasvissyöjäksi. Tällä hetkellä siihen vain ei ole aikaa eikä voimia. Mun kolmen kuukauden vegaanijaksolla oli aivan hemmetin raskasta kokata monet ruuat, koska mies ja tyttö ei mun ruokiin koskeneet pitkällä tikullakaan enkä voi heitä siihen pakottaa. Minun mielestäni on väärin pakottaa muut elämään omien päähän pistojen tai mielihalujen mukaan. Kasvisruokaa meillä syödään välillä, mutta siinäkin on petraamisen varaa, myönnän sen!

Nämä asiat haltuun pikku hiljaa

 • kaupassa katsotaan entistä tarkemmin pakkausmateriaaleja
 • ruokahävikki pidetään mahdollisimman olemattomana ja ostetaan kaupasta punalapullisia tuotteita
 • kuukupin käyttöön ottaminen (kauhistuttaa jo nyt!)
 • kissanruuat (yksittäispakatuista pusseista tulee kauheasti jätettä)
 • biojätepusseista luopuminen (tilalle sanomalehti tai esim. pahviset kaurahiutalepakkaukset ym)
 • useammin kasvisruokaa
 • itse tehdyt ekologisemmat puhdistusaineet
 • kestotalouspaperi ja kestovanulaput
 • muovipillien vaihto bambuisiin tai metallisiin
 • edelleen mahdollisimman vähän minkään asioiden ostamista, varsinkaan uutena (pl ruoka)

henkilökohtainen ekotekoni

Tulihan noita aikamoinen lista! Luulin etten keksisi kuin korkeintaan kaksi asiaa, mutta monessa asiassa on petraamisen varaa selkeästi. Kuukuppi kauhistuttaa minua ajatuksena, vaikka tiedän sen olevan loistava vaihtoehto terveyssiteille. Sanotaanko näin, että mulla on aikamoisia traumoja tytön syntymän yhteydestä, joten kaikki jutut kierukoista kuukuppeihin saa minut juoksemaan karkuun kirkuen. Kissanruoista tulevaan jätteen määrään olen havahtunut viime viikkoina. Ostetaan pääasiassa kissoille raakaruokaa pieninä palleroina, jotka säilytetään isossa muovipussissa. Pussi on helppo huuhtaista ja kierrättää. Hätävarana ollaan välillä jouduttu ostamaan kaupasta yksittäispakattuja pusseja ja niistä tuleva jätteen määrä on suorastaan valtava! Pahaa tekee joka kerta heittää sellaista pussia sekajätteeseen.

Kestotalouspaperia ja -vanulappuja olisi todella helppoa tehdä ja niitä mulla on itse asiassa muutamat jo valmiina. Kestovanulaput on todella helppoja ja nopeita virkata, mutta niitäkin saa olla useampi varastossa etteivät lopu kesken. Pikku hiljaa aion vaihtaa shampoon palaversioon ja hoitoaineesta minulla onkin jo muovipullon sijasta pala, joka on osoittaunut todella hyväksi! Tyttö käyttää meillä välillä juomissa (pääasiassa veden kanssa) muovipillejä ja olen ilmoittanut ettei niitä meille enää osteta. Seuraavaksi siirrytään bambuisiin tai metallisiin versioihin!

Näistä jokin voisi helposti olla seuraava henkilökohtainen ekotekoni! Joko sinulla on nuo kaikki hallussa tai tuleeko mieleen vielä jotain muita juttuja?

Edellinen postaus: Ateriaideoita viikolle 15

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa

10 kommenttia

 1. Tuuli kirjoitti:

  Roskien kerääminen! Mä ajattelin että kun olen koiran kanssa lenkillä, kerään edes yhden muiden jättämän roskan. Pienen jutun voi laittaa taskuunkin.
  Just oli telkkarissa nainen joka harrasti roskien keräystä rannoilta koko perheen kanssa. Lapsillehan se on ihan kiva leikki kunhan on sopivat varusteet.
  Tämä oli vähän kuin aasinsilta siihen tärkeimpään tekoon, eli huolehdit vaan siitä että kierrätys ja ekologisuus siirtyy myös teidän lapselle? Se on iso juttu.

  • Jonna kirjoitti:

   Joo! Tästä ollaan tytön kanssa puhuttu! Voisin huomenna ottaa pussin mukaan lenkille ja kerätä kaikki silmiin osuvat roskat 🙂 Olen instassa seurannut @arvokasmaailma Pipsaa ja häneltä sain idean roskalenkkeilyyn jo aikoja sitten! Hyvä muistutus, kiitos!

 2. Tinde kirjoitti:

  Tää oli tosi hyvä! ? tiellä vielä parannettavaa monella osa alueella!

  • Jonna kirjoitti:

   Teillä vai itellä 😀 Mutta joo, pikku hiljaa asiat haltuun! Kaikkea ei kannata yrittää omaksua kerralla 🙂

 3. Milleriina kirjoitti:

  Älä pelkää kuukupin käyttöönottoa! Sen lisäksi että se on ekoteko, se on todennäköisesti myös parasta mitä kuukautisiin voi liittyä. Alun opettelu palkitaan kyllä ruhtinaallisesti. Netistä löytyy kasa kaupalla oikein käyttökelpoisia vinkkejä kupin käyttöön, joten ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan. Tsemppiä ja rohkeutta. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla oli kuukuppi joskus aikoja sitten hetken käytössä, mutta se tuntui kauhean vaivalloiselta. Kaikki sen käyttäjät tosin sanovat juuri samaa kuin sinä eli ehkä mä nyt vain otan itseäni niskasta kiinni ja opettelen 🙂

 4. Ansku kirjoitti:

  Paljon on itsellä parannettavaa.. Kestovanulapuista olen ollut jo kiinnostunut pitkään, en ole vain saanut virkattua/tilattua vielä mistään..

  Meillä kans eläinten ruuasta tulee paljon (metalli)jätettä.. onneksi meidän pihassa voi lajitella.

  Mä pelkäsin kans kuukuppia aluksi tosi paljon, mutta nyt harmittaa etten aiemmin siihen siirtynyt. Olisi mm. monet reissut pelastanut kun sattui menkat loman ajalle..

  Oma seuraava konkreettinen haaste voisi olla tuo biobusseista luopuminen ja korvata se mm. sanomalehdellä. Kiitos vinkistä.

  • Jonna kirjoitti:

   Yksi asia kerrallaan haltuun! En ainakaan itse aio alkaa ahnehtimaan. Ehkä mulla voisi olla isoimpana askeleena se kuukuppi. En vai tiedä miten sen kanssa mökillä, kun ulkohuussit ja kaikki. Ala siellä nyt sitten venkoilemaan sen kanssa 😀

 5. Maikki kirjoitti:

  Noi itse virkatut kestovanulaput herätti kiinnostuksen 🙂 Minkälaisella langalla virkkaat niitä, ja miten niiden pesu / huolto ?

  • Jonna kirjoitti:

   Olen itse tehnyt niitä puuvillasta sekä bambulangasta! Pesu ihan koneessa, mutta kannattaa käyttää pesupussia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.