Hae
Palasia Arjestani

Masentava maanantai

Mä oon normaalisti kaikista pirtein ja aikaan saavin sunnuntaina ja maanantaina. Sunnuntai olikin ihan ok, mutta tämä päivä… Aamulla en meinannut saada silmiä auki ja fiilis oli muutenkin aika harmaa eikä oikein mikään innostanut. Kummasti väsyneenä mieli alkaa mustua ja ajatukset on kovin negatiivisia. Tyttö yski koko yön ja heräilin siihen parin tunnin välein. Lisäksi näin taas jotain aivan ihmeellisiä unia ja jäin miettimään niitä herättyäni. Ei mikään maailman paras yö!

IMG_20140823_091128

Olettekos käyneet lukemassa Even loistavan ja ajatuksia herättävän postauksen ”Pannukakut pois päiväkodista!” ? Suosittelen lukemaan, koska ainakin mulla se herätti paljon ajatuksia. Meillä on siitä hyvä tilanne tytön päiväkodissa, että siellä noudatetaan luomuruokalistaa. Kaikki ei siis ole luomua, mutta suurin osa on. Katsoin jo aikaisemmin, että mun silmään se näyttää aika hyvältä mutta nyt piti ihan pysähtyä ja lukea listaa ajatuksen kanssa läpi. Tytön päiväkodissa ei tosiaankaan tarjoilla hilloja tai sokerijogurtteja. Puuro syödään maidon kanssa ja ruuan kanssa on aina salaattia, leikkelettä ja maitoa/piimää tarjolla. Jälkiruuan saavat kerran viikossa ja synttäripäivinä lapset saavat yhden keksin per nenukka.

Tytön päiväkodin ruokalista.

Tytön päiväkodin ruokalista.

Meillä ei kotonakaan syödä viikolla mitään karkkeja, vanukkaita tms mutta viikonloppuna on yksi karkkipäivä millon tyttö yleensä valikoi itsellensä kinder-munan sekä muumilakun. Mielestäni ei kovin paha setti ollenkaan. Joku toinen voi olla toista mieltä? Mulla oli itselläni aina lapsena lauantaisin karkkipäivä ja niin se on edelleenkin. Kun on perusasiat kunnossa niin yhtenä päivänä voi ihan hyvin vähän herkutellakin 🙂 Silti jostain syystä tuota Even postausta lukiessani tunsin pienen epäilyksen: syökö meidänkin lapsi liikaa sokeria? Mutta ei, en usko. Joku kommentoi postaukseen, että tuskin kenenkään pienen lapsen vanhempi syöttää lapselleen rahkaa ja marjoja, mutta KYLLÄ, meillä tyttö syö välipalaksi rahkaa/maustamatonta jogurttia ja marjoja! Siitä olenkin todella onnellinen, että hänelle maistuu oikeasti terveellinen ruoka ja varsinkin hedelmät, marjat, pähkinät ja vihannekset on tytön suurta herkkua! Kyllä ne terveelliset elämäntavat opitaan jo kotoa lapsena 😉 Ei, en todellakaan väitä olevani mikään täydellinen vanhempi, mutta väitän että tyttö tykkää syödä terveellisiä ruoka-aineita, koska hänelle on niitä pienestä asti annettu. Eineksiä hän oikeasti suostu edes syömään ellei pinaattilettuja lasketa! Minkälainen tilanne teillä on lapsen päiväkodissa? Syödäänkö paljon eineksiä ja sokeria?

20140824_102418

Eilisen iltapala: banskulettuja ja kaneliomenoita!

Eilisen iltapala: banskulettuja ja kaneliomenoita!

Mökillä maistoin uutta Skyrriä. Ei ollut oikein mistään kotoisin.

Mökillä maistoin uutta Skyrriä. Ei ollut oikein mistään kotoisin.

Vietettiin viikonloppu mökillä ja hei, ruksi seinään, mä treenasin siellä! Vihdoin ja viimein käärin hihat ja tyhjentelin aittaa sen verran että sain treenikamat sieltä esille. Ei se oikeesti edes ollut kovin iso homma, kunhan vaan olen ollut laiska tähän asti 😀 Teinpelkän voimatreenin ja lisäksi kävin kävelemässä pienen lenkin. Shoulder pressiä tein ensin kolmosia ja sitten pari ykköstä ja sain puskettua uuden PR:kin eli 40kg! Videolla näkyy, että mitä isommat on painot sen enemmän alan dippaamaan jaloilla alussa. Ihan huomaamatta tosin. En itse tajunnut tekeväni niin!

Kelit oli vähän sateiset koko viikonlopun, mutta siitä huolimatta vietettiin aikaa paljon ulkosalla ja käytiin lauantaina sienimetsässäkin. Puolukoita näkyi jonkun verran, mutta kypsiähän ne ei vielä ole. Kanttarelleja löydettiin yhden kastikkeen verran ja olihan se nyt hyvää savustetun lohen ja uusien perunoiden kera 😉 Tänä viikonloppuna en leiponut ollenkaan enkä kyllä muutenkaan juuri herkutellut. Ei vaan ollut fiilistä siihen, joten nautiskelin ihan vaan normiruuasta 🙂 Ensimmäisen kerran keksin poimia nuoria nokkosia ja kuivattaa ne talven varalta. Kerättiin myös lisää marjoja pakkaseen ja istutettiin pari uutta vattupuskaa ja lisäksi marja-aronioita! Heh, mun kesäkurpitsakin on tehnyt yhden kurpitsan 😀

20140823_091715(0)

20140823_092045

20140823_095111

20140823_095116

Hihhii, mun kesäkurpitsa :)

Hihhii, mun kesäkurpitsa 🙂

Ja mökkinaapurilta saadut mötikät!

Ja mökkinaapurilta saadut mötikät!

Osasta tein jo kesäkurpitsalasagnea!

Osasta tein jo kesäkurpitsalasagnea!

Nyt meillä kasvaa myös marja-aronioita!

Nyt meillä kasvaa myös marja-aronioita!

20140823_172511

IMG_20140824_125047

Kierosilmä-Melli.

Kierosilmä-Melli.

Jospa tämä päivä tästä paremmaksi muuttuisi! Just äsken vetäsin välipalat nassuun kera kahvin ja reilun tunnin päästä olis vuorossa tempaustreeniä. Meneeköhän hyvin vai huonosti…? Ehh..

Välipalaa ennen treeniä :)

Välipalaa ennen treeniä 🙂

Krippers-arvonnan voittaja, Jules! Laittaisitko minulle sähköpostilla osoitteesi niin saan laittaa paketin postiin. Laitan krippersit uudelleen arvontaan, jos voittajasta ei kuulu mitään keskiviikkoon mennessä!!

18 kommenttia

 1. Jaanaba kirjoitti:

  On ihailtavaa, että syötätte lapselle terveellistä ruokaa, se kantaa varmasti pitkälle. =) Kissa on hauska.

  • Jonna kirjoitti:

   Syödään itsekin terveellisesti niin miksipä sitä lapsellekaan syöttämään epäterveellistä ruokaa!

 2. Mika kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus ja hyviä pointteja. Olen itse jo aika väsynyt niihin kovimpiin ”sokeri on hermomyrkky”-tyyppisiin kirjoituksiin, mun mielestä on ihan ok että lapsi saa kerran viikossa syödä karkkia. Sitä en ymmärrä että mehuja juodaan päivittäin ja jälkiruuaksi on keksejä ja kakkuja. Meillä jälkiruoka tarkoittaa jotain hedelmää. Juhlissa sitten mehut, keksit ja kakut.

  Meillä poika taisi syödä ekat karkkinsa noin kolmen vanhana, sitä ennen ei ollut mitään syytä niitä hänelle tuputtaa kun ei itse niitä myöskään pyytänyt. Sokerista voi tottakai tehdä kielletyn hedelmän mutta jossain vaiheessa todennäköisesti sille sitten käy kuten kielletyille hedelmille käy ja niitä syödään sitten salaa jos ei luvan kanssa saa. Se jos mikä on epätervettä.

  Itse kun olin lapsi meillä oli kotona aina karkkikulho olohuoneen pöydässä. Kaverit jotka tulivat kylään olivat ihan ihmeissään ja ajattelivat että asutaan jossain paratiisissa. Luulen että meillä syötiin silti vähemmän karkkia kuin niiden kavereiden kotona koska se ei ollut meille mikään erikoinen juttu.

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä myös sama systeemi eli jälkkäriksi hedelmiä ja marjoja. Viikonloppuna sitten jotain muuta hyvää, kuten se kinder-muna. Mä en edes muista oliko meillä lapsena viikolla ollenkaan karkkia kotona. Tai mitään muutakaan hyvää. Luulenpa ettei ollut, koska sen muistan että lauantaipussin saaminen kaupasta oli viikon paras hetki 🙂

 3. armi kirjoitti:

  hienoa, et sun tyty syö terveellistä ruokaa! 🙂 meille kotona on aina oikein urakalla tuputettu epäterveellistä ruokaa. alle vuoden vanhana sain jo hoidossa joka päivä sokerijuguja ja kun opin syömään kiinteää ruokaa niin kävimme usein mummolassa, ja menu oli veljeni toiveen mukaista: perunamuusia (täysmaito, suuri voinokare, suolaa) iso läjä, makkarakastiketta TAI ruskeaa sipulikastiketta ja 23% sikanaudasta tehtyjä kermaviililihapullia. jälkkäriksi aina kahvit, jossa saimme mehua tai limsaa sekä piparia, kakkua, piirakoita, pullaa, mokkapaloja … ei ihme että olin pullukka yläasteelle asti! vasta silloin aloin kiinnittää huomiota siihen mitä söin.
  yhä nykyäänkin äitini ja mummoni sanovat kuinka perusterveellistä ruokaa he tekevät. en ole samaa mieltä 😀 joka päivä on pullakakkupiirakka-kaffet, leipänä vaalea leipä, ei koskaan kalkkunaa vaan aina punaista lihaa, kanan rintafileen paistamiseen kuuluu kikka: niin monta pikkurilliä kun on filee pitkä, niin monta ruokalusikkaa menee öljyä yhden puolen paistamiseen, hillot on kuulemma terveellisiä ja täynnä antioksidantteja ja vitamiineja … pannukakkukin on kuulemma terveellistä, siinä kun ei ole sokeria melkein yhtään. 😀 äitikin innoissaan aina teki mustikkajogurttia itse meille – hienoa muuten, mutta luonnonjugun ja mustikoiden lisäksi tungettiin desi sokeria …
  mä olen ajatellut, että tulevat lapseni saavat makeita juttuja vasta kun oikeasti alkavat pyytämään. silloinkin alotan ihan yhdestä, pienestä karkista. mehuja ja limsoja en aio kotona tarjota, enkä valmisjogurtteja, muroja tai muutakaan höttöä. ehkä sitten tietysti, kun ikää on enemmän, ettei siitä tule kiellettyä hedelmää.
  mä olen saanut meidän perheen lauantaimätöt vaihdettua terveellisemmiksi: karkkien sijaan kuorin hunajapomelon (kannattaa kokeilla, hedelmien ykkönen ehdottomasti!!), suola- ja chilipähkinöiden sijaan paahdan itse manteleita, hasselpähkinöitä ja kikherneitä uunissa ja suklaatäytekeksien sijaan leivon usein kaurahiutale-banaanikeksejä. ei muuten uppoa enään ne rasvaset ja sokeriset jutut yhtä hyvin. 🙂 oon niin ilonen!
  meille tuli muuten kesäkurpitsoja ihan tajuton läjä!! jos luulit nähnees kaupassa ison yksilön, se on pieni avomaankurkku meidän omiin … ruokalistalla on siis paljon kesäkurpitsalasagnea, täytettyjä kesäkurpitsoita, dippiä ja kesäkurpitsatikkuja, kesäkurpitsapastaa … ja lisää vaan tulee – postitanko laatikollisen?? 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Heh, mä taas käyn anopin kanssa välillä keskustelua saako tytölle antaa viikolla (torstaina käydään aina anopilla) mitään makeaa, mutta mumma kuulemma saa 😀 Mä oon kans huomannut että varsinkin vanhemmilla ihmisillä on vähän erilainen käsitys terveellisestä ruokavaliosta kuin meillä nuoremmilla!

   Hei, tosi hyviä vinkkejä nuo itsepaahdetut mantelit ja pähkinät, niin ja kaurahiutale-banaanikeksit! Sitäähn ne lapset kuitenkin syö mitä antaa niin miksipä ei tekisi itse noitakin 🙂

   Haha, kyllä mulle kelpaa laatikollinen kesäkurpitsoja 😉

 4. Mirgga kirjoitti:

  Täällä toinen sunnuntai- ja maanantai-ihminen! Tuo sää vähän masentaa, mutta olen saanut pelottavan paljon tänään aikaiseksi, veikkaan ettei iltahommille rauhoittuminen ole helppoa.

  Mä olin alkuun tosi tarkka pojan syömisistä, varsinkin odotusaikana ja pikkuvauva-aikaan olin tarkka, nyt raskausaikana olen höllännyt itse niin paljon, että samalla on tullut annettua pojalle ensimmäistä kertaa mm. muroja viime viikolla (täytti kaksi vee reilu viikko sitten) ja muutenkin herkkuja on kulunut toivomaani enemmän ja koen siitä aika ajoin syyllisyyttä. Kuitenkin lohdutan itseäni sillä, että meillä syödään itsetehtyä lämmintä ruokaa joka päivä, poika pitää riisikakuista, marjoista, hedelmistä, paprikasta ja oikeista ruoka-aineista todella paljon. Jopa kaikki pakastekasvikset maistuvat! Ja fetajuusto 😀 Toki herkut menisivät jos niitä olisi tarjolla jatkuvasti, mutta pyrin näin raskausaikana mm. pitämään omat satunnaiset karkkikätköni piilossa.

  Poika aloitti päivähoidossa 1-vuotiaana ja sieltä kommentoitiin minulle kun poika ei syönyt esim. näitä perus viilejä; ei niitä oltu koskaan tarjottu. Mielestäni edellisen päiväkodin välipalat olivat todella ihmeellisiä; pelkkiä jugurtteja, soppia, kiisseleitä ja sen sellaisia. Päiväruuat olivat ok, mutta kotona teen erilaisempia ja pyrin lisäämään kasviksia aina tarjolle eri muodoissa, eikä meillä juoda mehuja kun erikoishetkinä ja sekin on itsetekemää. Petrattavaa olisi, mutta haluan kuitenkin ajatella, että perusrunko on kunnossa.

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä mä olen sitä mieltä, että niitä herkkujakin voi välillä syödä jos muuten on ruokavalio reilassa. Ja hei, meillä kans tyttö tykkää suunnattoman paljon riisikakuista, paprikasta ja fetajuustosta! Mä joudun nykyään pilkkomaan vihannekset eri lautasella ja voin antaa sen tytön nenän eteen vasta kun osa lämpimästä ruuasta on syöty. Muuten hän vetelisi pelkkiä vihanneksia nassuun ja ruoka jäisi syömättä. Käsittämätön määrä niinkin pieneen ihmiseen voi upota ruokaa!

   Näinhän se on ettei lapsi osaa syödä sellaista mitä ei koskaan ole tarjottu. Meillä ei tyttö itse asiassa syö tällä hetkellä välipalaa ollenkaan päiväkodissa, koska haen hänet sen verran aikaisin pois. On kuitenkin kiva tietää, että välipala on laadukas ja hyvistä raaka-aineista koottu eikä mikään hyperaktiivisuutta lisäävä sokeripommi. Kyllä tuon ikäisellä jo sokerin vaikutuksen huomaa. Tyttö on todella aktiivinen ja herkästi hermonsa menettävä aina kun syö sokeria. Ei sellaista jaksaisi joka päivä…

 5. laura kirjoitti:

  ihanaa, että teillä lapsikin syö terveellistä ja puhdasta ruokaa! mä vastaan aina, kun joku naureskelee, että ihan kun lapset söisi mieluiten ihan vaikka vaan sellaisia perusjuttuja kuin täysjyväviljoja, maustamattomia hapanmaitotuotteita tai lähes mitä vain kasviksia, että tervetuloa meille observoimaan, näitä syövät 2-, 5- ja 10-vuotiaat ja ovat aina syöneetkin. varmasti söisivät nuggetteja, vanukkaita ja eineslihapullia, jos olisivat niihin tottuneet. toki jotkut ovat silti nirsompia, meilläkään keskimmäinen ei tykkää esim. oliiveista, rahkasta, banaanista ja kanelista (noin niin kuin esimerkiksi…) mutta varsinkaan nakkeja, limua ja niitä sellaisia hyllyviä hedelmävanukkaita (?:D) se ei kuulemma voi oksentamatta syödä. hyvältä näyttää tuo teidän pk:n menu! maustamaton luomujugurtti, ei vitsit! taitaa olla yksityinen? 🙂 meillä koululainen valittaa usein iltapäivisin, että on kova nälkä, kun ”koulussa ei taaskaan ollut mitään syötävää”. kai se aina jotain syö, mutta vaikka kasvisruuan olemmekin valinneet, niin eineksiä sekin usein on. syö sitten kotona kunnon välipalan tai pidempinä päivinä kotoa otettuja välipalaeväitä. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Se on muuten jännä miten jotkut ei usko, että pieni lapsi tykkää rahkasta, maustamattomasta viilistä, riisikakuista, ruisleivästä… no kai ne tykkää jos ovat siihen oppineet! JOka kerta meillä käydään taistelua kaupassa saako ottaa vanukkaan tai jonkun viiliksen, mutta pikku hiljaa tyttö on alkanut jo oppia ettei viikolla sellaisia syödä. Eilenkin sit tyytyväisenä koppasi hyllystä maustamattoman viilon ja kotona siihen lisättiin vain tuoreita marjoja. Hyvin upposi ja hedelmää päälle 🙂 Omenat onkin meillä suurta herkkua!

   Tiiätkö kun meidän tyttö on kunnallisessa päiväkodissa! Sehän tässä ihmetyttääkin miten hyvät ruuat on kunnallisessa päiväkodissa 🙂

 6. marissa kirjoitti:

  Mullekkin maanantai ja sunnuntai on tosi vauhdikkaita päiviä, mutta tällä kertaa molemmat oli jotenkin ihan ankeita! Joku ihmeen syksy väsymys iski…Ehkä ens viikolla parempi onni 😉

  Ja mustakin on ihana katsoa miten hyvät siellä on sapuskat! Nams! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Nyt onkin selkeästi pimeempää aamuisin 🙁 Illalla saakin olla pimeetä mut aamulla olis mukavampi herätä valoon 🙂

 7. Kaa kirjoitti:

  Vähän murinaa… Ei tuota voi kyllä mitenkään pitää shoulder press PR:nä, kun kyseessä on push press. Noissa kolmosissakin viimeiset menee pushina, joten…

  • Jonna kirjoitti:

   No ei tuo kyllä push pressikään ole! Mut tänään taas vuorossa shoulder pressiä ja katon kyllä että jalat pysyy tikku suorina 😉

 8. LauraR. kirjoitti:

  Musta on aiheellista että asiasta puhutaan. Mä muistan kun ekaa kertaa vein tyttöä tutustumaan päiväkotiin ja oltiin välipala aikaan liikenteessä. Kyllä sydäntä kylmäs kun 1-3 vuotiatten ryhmässä vedettiin kidius vanukkaita välipalaksi! Mitä veetä kävi kyllä hiljaa mielessä. Puhumattakaan siitä että kaurapuuron päälle viljellään automaattisesti kanelisokeria aamupalalla?!
  Sit syksyllä kun oli kehityskeskustelu esitettiinkin, että meillä ollaan sokerittomammalla linjalla, joten tätä toivottaisiin tytön päiväkotiruokailuistakin. Kyllä se tuntui osassa tädeistä herättävän kummeksuntaa, mutta onnistui.

  Nyt kun tyttö on 2,5 vuotta ja vain parina päivänä viikossa tarhassa, en ole ihan niin tarkka ja annoin luvan antaa samaa kiisseliä kuin muutkin syövät kun asiasta kysyttiin. Siitä huolimatta tän keskustelun noustessa mediassa esiin alko mietityttää että onkohan tytöllä enää muiden asioden osalta sokerittomuutta. Tarkoitan siis että mielummin hedelmä välipalaksi kuin maustettu jogurtti tyyliin. Pitäisi varmaan keskustella asiasta taas jossain välissä, mutta jotenkin näin virikepaikan omaavana ne hetken keskustella tätien kaa on vähentynyt, eikä kuulumisiakaan kuule, kun vie välipala tilanne on päällä aina hakiessa…

  Kesän jäljiltä huomaa että tytölläkin meinaa olla vaikeuksia taas kotona sopeutua normaaliin ruoka ajatteluun ja uudet ruuat aiheuttaa en syö reaktion (mikä voi mennä kyllä uhmankin piikkiin). Onneksi syksy alkaa ja arki normalisoituu ja itsekin tässä kun on sopivasti aikaa jo synnytyksestä niin voi alkaa miettiä sitä oman ja samalla koko perheen parempaa ruokailua taas erilailla ja paremmilla energioilla.

  • Jonna kirjoitti:

   Ehkä osalla hoitajista on sit sellainen käsitys, että muksuille on ok syöttää sokeria pitkin päivää? Niille noi vanukkaat on varmasti ihan arkipäivää kun eivät paremmasta tiedä! Kyllähän siinä varmasti saa ”hankalan” vanhemman leiman otsaan, mutta sitten vaikka niin ennemmin kuin hyperaktiivinen ja kiukkuinen lapsi kotona.

   Meillä on myös nyt alkanut tytölle tulemaan samanlaisia hyiyök, en syö-reaktioita kuin teilläkin. Yleensä suostuu maistamaan kaikkea, mutta selkeästi pientä nirsoilua on ilmassa 😀 Millonkas teidän pienokainen saapui maailmaan? Hurjasti onnea 🙂

   • LauraR. kirjoitti:

    Positiivista kuulla, että tuo yökkiminen saattaisi ihan olla tosiaan ikään liittyvää, jos kerta muillakin tehdään samaa 😀
    31.7. saatiin viimein uusi perheenjäsen maailmaan 🙂

    • Jonna kirjoitti:

     Oi, teillä onkin ihan pieni palleroinen sitten siellä 😉 Meillä on suuri hitti nyt ”en mä jaksa”. Ensin on kauhea nälkä ja sitten kun saa ruuan eteensä, ottaa yhden lusikallisen ja ”en mä jaksa”. Leipää, hedelmää tms sitten kyllä jaksaisi. Omituista, hyvin omituista 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.