Hae
Palasia Arjestani

Mikä crossfitissä kiehtoo eli lajin plussat ja miinukset

Mä aloitin crossfitin heinäkuussa 2013 Vantaan Tammistossa sijaitsevalla Crossfit Vantaalla. Sitä ennen olin parin kuukauden ajan räpeltänyt crossfit-treenejä itsekseni Eastbody Malmilla. Luulin ekoihin treeneihin mennessäni olevani jotenkin kovassakin kunnossa, mutta luulinpa väärin. Ensikosketus oikeisiin treeneihin oli varsin mieleenpainuva. Pulssi hipoi maksimeja, lihakset väsyi ja kramppasivat ja hikoilin kuin pieni sika. Silti tiesin, että lukuisien punttivuosien ja salitreeneihin kyllästymisen jälkeen olin löytänyt oman lajini.

IMG_20150327_162212Mä hämmästyin todella sitä paljonkin pilkattua yhteisöllisyyttä, joka crossfitin parissa vallitsee. Treenikaveria oikeasti tsempataan viimeiseen asti ja aina saa jonkun varmistamaan sarjoja tai katsomaan tekniikkaa. Salilla ei koskaan tarvitse olla yksin, mutta siellä saa treenata omissa oloissakin jos niin tahtoo. Ehdoton plussa valmentajan läsnäololle joka ikisessä treenissä! Salille on kiva joskus mennä ihan vain hengaamaan ja tekemään lihashuoltoa. Samalla voi heittää läppää treenikaverien kanssa, sosiaalisuutta parhaimmillaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAItse tykkään crossfitistä juuri sen monipuolisuuden takia. Lajissa ei pyritä olemaan jossain tietyssä jutussa paras vaan yritetään kehittää useita eri osa-alueita tasaisesti. Crossfitissä treenataan paljon liikkuvuutta, ketteryyttä, voimaa, kestävyyttä, painonnostoa sekä voimisteluliikkeitä. Aina on jotain uutta opittavaa ja kehitettävää eikä yksikään treeni ole samanlainen. Mä olen ajan kanssa oppinut mitkä on mun heikkouksia ja yritän kehittyä niissä. Mun heikkouksia on ehdottomasti liikkuvuus sekä painonnostoliikkeet. Kestävyys mulla on kehittynyt huimasti ja voimatasotkin nousevat hiljalleen. Koska jokainen treeni on erilainen niin kroppa on melko ärsykeherkkä koko ajan. Itselläni tämä kostautuu aika ajoin todella suurina lihaskipuina ja jumeina, jotka vaativat extratreeniä lihashuollon parissa.

Mitä varustetasoon ja treenivaatteisiin tulee niin jokainenhan saa panostaa niihin just niin paljon kuin haluaa. Treenivaatteet kannattaa valita niin, että ne ovat hengittävät ja mukavan tuntuiset päällä. Itse en suosi mitään kovin löysiä housuja, koska lepattavat lahkeet olisivat vain tiellä. Crossfit-saleilla nähdään paljon painonnostokenkiä, Reebok nanoja sekä ylipäänsä Reebokin crossfit-vaatteita. Mun mielestä treeneissä pärjää aika pitkälle normisalikengissä sekä melkein missä tahansa vaatteissa. Mulla itelläni painonnostokengät oli todella hyvä hankinta, koska niiden avulla pystyn kyykkäämään paremmin ja saan paljon paremman asennon ja liikeradan painonnostoliikkeissä. Jos liikkuvuus on todella hyvällä mallilla niin nostokenkiä ei edes tarvitse!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMun ekat oikeat crossfit-kengät oli Inovit, mutta kun ekan kerran sain Reebokin Nanot jalkaan niin se oli menoa se. Voin rehellisesti sanoa, että kyseiset kengät on erittäin hyvin suunniteltu crossfitiin ja niiden avulla voi metconeissa tehdä melkeinpä kaiken. Salilla näkee myös nostovöitä sekä polvitukia, mutta itse en sellaisia käytä ollenkaan. Mun välinerepertuaariin kuuluu krippersit (hyvät esim. leuanvetotreeneissä), parit rannetuet (painonnostoon ja työntöliikkeisiin) sekä hyppynaru. Niin ja tietysti kamera kulkee mukana joka treenissä vaikken aina kuvia otakaan 🙂 Myös kompressiosukkia nähdään crossfit-saleilla paljon ja itsellänikin niitä on parit kaapissa. Mä en ole huomannut niistä mitään nimellistä hyötyä. Ne toimivat hyvin maastavedoissa naarmujen ja hankautumien estämiseen, mutta toisaalta mikä tahansa pitkävartinen sukka sopii samaan tarkoitukseen.

No sitten plussia ja miinuksia ihan listattuna.

Miinukset

 • Crossfit-varusteet ovat melko arvokkaita (jos niitä haluaa ostaa)
 • kuukausimaksut kalliimpia verrattuna kuntosaliin
 • loukkaantumisriski kasvaa suureksi, jos et tee liikkeitä huolella
 • rasitusvammat (ranteet, olkapäät, polvet)
 • laji vie aikaa myös treenien ulkopuolella (lihashuolto)
 • jos et opi käyttämään lantiota (niin kuin minä) niin moni liike junnaa paikoillaan

Plussat

 • yhteisöllisyys
 • lajin parista saa uusia ystäviä
 • lajin monipuolisuus
 • valmentaja paikalla jokaisessa treenissä
 • koko ajan oppii jotain uutta
 • kehitys nopea
 • sopii kenella tahansa
 • hyvä keino kasvattaa voimaa, kestävyyttä ja polttaa rasvaa
 • pakko panostaa myös liikkuvuuteen ja lihashuoltoon
 • mahdollisuus kilpailla monta kertaa vuodessa
 • jokainen oppii vetämään leukoja!
 • kaikissa treeneissä on hauskaa!

Unohtuiko jotain? Allekirjoitatteko sanomani vai oletteko vastaan?

16 kommenttia

 1. sra kirjoitti:

  Moi! Olipa taas hyvä teksti 🙂 Itse en käy virallisella crossfit-salilla mutta vähän vastaavalla. Aloitin myös v. 2013 tämän crossfit-tyyppisen treenin ja alussa oli ihan samat fiilikset kuin sulla; en ollutkaan niin hyvässä kunnossa kuin luulin 😀 Tosin kehitys oli tuosta eteenpäin todella nopeaa. Nykyään olen oikeasti hyvässä kunnossa (vedän jopa leukoja!), mutta treeneissä on kyllä vielä paljon haasteita. Eipä käy treeni tylsäksi, kun aina löytyy jotain parannettavaa! Ja ulkonäkökeskeinen treenaaminen ei ole enää niin tärkeää kuin se, että saa tehtyä isommilla painoilla kuin edellisellä kerralla. Mutta tuleehan siinä sivussa vatsapalat paremmin näkyviin ja se on vaan plussaa… 😛

  • Jonna kirjoitti:

   Toi ulkonäkäkeskeisyys muuten unohtui kokonaan listalta. Ihanaa ettei crossfit ole ulkonäkökeskeinen laji! Saa olla just sen näköinen tai kokoinen kuin on 🙂

 2. Annika kirjoitti:

  Allekirjoitan jokaista sanaa, olin myös kokussa heti ensimmäisen treenin jälkeen, jossa me muuten tehtiin Helen 🙂 Varsinkin ensimmäiset 6 kk oli verta, hikeä ja kyyneleitä, mutta pikkuhiljaa, ja olen erittäin tyytyväinen kuinka paljon olen kehittynyt. Olkapäät vaivaavat, ainoa miinus mun kannalta, alkoi viime syksynä, mutta muuten crossfit on parasta mitä tiedän, perheeni jälkeen 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Näin on! Täytyy olla tyytyväinen kehitykseen vaikka välillä tuntuu ettei osaa mitään. Tässä lajissa ei varmaan koskaan tule valmiiksi, aina on parannettavaa!

 3. lilli kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus jälleen. Ja kiitos mahtavasta blogista 🙂
  Hurahdin crossfittiin noin puoli vuotta sitten ja nyt olisi hankinnassa ensimmäiset lajiin soveltuvat kengät (tähän asti menty vanhoilla juoksulenkkareilla).. Olisiko sulla antaa jotain vinkkejä? Mistä kannattaa hankkia ja saako netistä tilaamalla edellisesti?

  • Jonna kirjoitti:

   Kannattaa käydä testaamassa liikkeissä eri mallisia kenkiä. Ite tykkään paljon nanoista, mutta kaikkien jalkaan ne ei ole hyvät. Netistä saa välillä tosi halvalla (esim sportamore) mutta xxl myy välillä tosi edullisia! Ostin omat nanot xxl:stä 25% alesta 🙂

 4. Nina kirjoitti:

  Stadiumista saa aika usein alennettuna Reebokin crossfit-varusteita, ostin mm. omat nanoni sieltäpuoleen hintaan.

 5. Outi Karita kirjoitti:

  Hyvä postaus!
  Kompressiosukista ja säärystimistä tuli mieleen posraus, jota en ole muistanut kirjoittaa 😀 Mulla kun on suonikohjut niin huomaan sekä aerobisilla jumppatunneilla että jalkatreeneissä hyödyn… Pitääkin muistaa kirjoitella 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   No nih, sulla onkin sit omakohtaisia kokemuksia niiden hyödyistä. Postausta kehiin!

 6. pinja kirjoitti:

  Allekirjoitan kyl kans kaikki! Ja tosiaan listasta puuttuu se ulkonäkökeskeettömyys ja siihen liittyen salien peilittömyys! Ei tartte miettiä et miten naama punasena siel millonki huhkii 🙂 ja tuota yhteisöllisyyttä ei voi kyl liikaa hehkuttaa! Se on niin kantava voima tässä lajissa!

  • Jonna kirjoitti:

   Joo saa mennä ihan räkää poskella eikä kukaan välitä! Mä en enää osaa treenata peilin edessä. Oon ihan hukassa enkä oikein tiedä minne päin katsoisin 😀

 7. mj kirjoitti:

  plussiin lisäys (ja korkeamman kk-hinnan puolustus): ohjelmointi! vaikka normisalilla käynti on halvempaa, cf hintaan sisältyy ohjelmointi ja se valmennus! 🙂 salilla oot yksin ellet palkkaa pt:tä tms.

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä! Itse olen sitä mieltä että juuri coachin läsnäolosta kannattaa todellakin maksaa 🙂

 8. Stefanie Hagelstam kirjoitti:

  Hyvä postaus!! 🙂

  x Steffi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.