Hae
Palasia Arjestani

Aivokuonaa..

Maarit ja Emma on parissa viime postauksessa kirjoittaneet hyviä juttuja ravinnosta. Ravintojuttuja olen itekin pyöritellyt pari päivää päässäni ja ajatukset alkaa olla pikku hiljaa kuta kuinkin ulos päästettävässä muodossa. Oon huomannut, että varsinkin punttailua harrastavien naisien keskuudessa ollaan nykyään mielettömän tietoisia omasta ravinnosta, mitä suuhun laitetaan, ruuan ravinnearvoista, kaiken maailman Ö-koodeista sun muista. Useammalta foorumilta oon lueskellut ihan aloittelevien tyttöjen juttuja ja suurin osa on lajia ”siis mä en voi syödä hiilareita ku maximissaan noin 24 gramma kun ne lihottaa ja ne vähätkin hiilut haluun ottaa mungopavuniduista ja koivunlehdistä, mut nää eväät kyl toimii mulla tosi hyvin ja haluankin tosi isoksi ja lihaksikkaaksi”… Noin niinku kärjistetysti. Toivottavasi kukaan ei ota tästä mun aivokuonasta itseensä, teen tässä vaan omia havaintojani niin itseni kuin muiden suhteen. Toivottavasti saisin ne jotenkin fiksusti kirjotettua… 😀

Ihan ensimmäisenä haluan sanoa, että musta on tosi hienoa, että toiset jaksaa tutkia eri ravintojuttuja ja testata niitä. Ite olen syönyt aina aika lailla samalla tavalla. Mä kun en oo mikään kokeilija ja saatan välillä innostua jostain jutusta ja kyllästynkin sit yhtä nopeasti. Superfoodeja oon testannut ja niistä kokeiluista jäi pysyvästi käyttöön ruususuola ja kylmäpuristettu kookosöljy. Olen kokeillut myös vähähiilarista ruokavalioo ja omien kokemuksien perusteelle en sitä toiste kokeile. Ei kerta kaikkiaan toiminut minulla. Siihenpä ne kokeilut onkin sit jääneet.

Luulenpa, että suurin osa bodareista (mitä olen osan kanssa keskustellut) syö edelleen ”vanhan kaavan” mukaan eli puuroa, rahkaa, raejuustoa, mehukeittoa ja muita potarin peruseväitä syödään niin massakaudella kuin dieetilläkin. Enkä mä ole huomannut kisaajien kunnossa tai lihasmassoissa mitään räjähdysmäistä eroa entiseen verrattuna, vaikka uusia hienoja ruokasysteemeitä tulvii koko ajan. Eikös tästä voida jo päätellä, että myös nuo vanhat systeemit on toimivia?

Tämän hetken ruokavaliossani hiilut otan tattarihiutaleista, riisistä/perunasta/bataatista, marjoista ja kasviksista. Rasvat tulee omegakapseleista, lesitiinistä, oliiviöljystä ja kylmäpuristetusta kookosöljystä. Protskunlähteinä käytän tunaa, seitä, broiskua ja pari kertaa viikossa jotain punaista lihaa, lisäksi rahkaa, raejuustoa ja heraa. Ja hei, mä kyllä vedän välillä lightmehua, zero-cokista (nam!) sekä mehukeittoa (tätä joka päivä). Niin ja maitoa (kalsiumia nääs :D)Onko näissä lisäaineita? ON. Pelottaako etten pääse niiden takia kuntoon? EI. Näillä mennään, en tosiaan jaksa stressata. Valmentajan tehtävänä on laatia minulle sopiva ruokavalio ja mielestäni hän on siinä onnistunut paremmin kuin hyvin. Olen kyseenalaistanut joitakin seikkoja ruokavaliossani ja saanut kaikille ihmetyksilleni loistavat perustelut. Mulla ei siis ole mitään syytä uskoa ettenkö näillä eväillä pärjäisi ja etteikö minun olisi mahdollista olla hyvässä kunnossa syksyllä.

Kaiken tämän erittäin hienon ja kekseliään johdattelun tarkoituksena oli herättää ajatuksia ja kysyä, että olenko mä tosiaan aivan juntti ja tietämätön urpo, kun en ole lähtenyt mukaan noihin uusiin villityksiin, en jaksa tutkiskella ruoka-aineiden ravintojakaumia ja vedän aamupalaksi puuroa ja mehukeittoa ja välipalaksi rahkaa? Valmentajan kanssa olen näistä asioista myös jutellut ja tultiin siihen tulokseen, että turha muuttaa toimivaa systeemiä. Hiilari on ystäväni, varsinkin jos se on puuroa tai leipää. Mulle kelpaa! Voisin vaikka antaa vasemman korvani kunnon sämpylästä.. kuola.. Seuraavaan sämpylään on jokunen kuukausi aikaa 😉

Tämän erittäin rikkaan ajatusvirran jälkeen sit juttuihin, jotka luulen hallitsevani suhteellisen hyvin eli treeneihin. Lauantaina oli siis se hieronta ja totaalilepo. Vietinkin lähes koko päivän vaaka-asennossa ja otin muun muassa kolmen tunnin päikkärit ja kattelin kaikki ohjelmat boksilta. Mielestäni varsin hyvä saavutus. Sunnuntaina heräsin jo seitsemän aikaan ja söin siinä jokusen aterian ennen salia. Salilla kiertojutskaa olkapäille ja ojentajille. Olkapäille liikkeinä sivuviparit, pystypunnerrus koneessa, pystysoutu mutkiksella ja viparit kulmassa. Näitä neljä rundia ja toistot noin 15 joka liikkeessä ja sarjassa. Ojentajille otin etunojapunnerrusta, pushdownia v-kahvulilla ja ranskalaista istuen taljassa. Näitä kans neljä rundia ja toistot noin 15 joka liikkeessä sarjassa. Treenin loppuun poseharjotukset ja vaparin suunnittelua. Päätin jopa biisinkin 😉

Maanantaina 60 minsan aamuköpö ja sain heti penikat ihan jumiin. Mulla on kuulemma jalkapöydästä jotkut nivelet tosi tiukalla ja sen takia noi penikatkin menee juntturaan. Naprapaatin kanssa katottiin salilla tolle mun selälle kuntouttavia liikkeitä ja ne on kyllä yllättävän rankkoja! Luulin, et se olis jotain kälystä keppijumppaa, mut mitä vielä. Hiki siinä hommassa tulee..

Tänään sit salilla etureisiä ja vattaa, kuntopiirijutskaa edelleen. Liikkeinä etureisille leveä kyykky smithissä, pallokyykky sekä prässi. Näitä 5 kiekkaa ja toistot 15-20. Olin ihan varma, että henki lähtee tossa jumpassa, mut yllättävän hyvin mä jaksoin! Lopetin muuten viikko sitten röökin poltonkin eli jalkareenit sen kun vaan kovenee tulevaisuudessa 🙂 Vatsoille otin jotain konetta, jalkojen+lantionnostoa lattialla ja vatsoja pallolla. Näitä kolme kiekkaa ja toistot 8-15. Tänään tein myös ensimmäisen erän selän kuntouttavia liikkeitä. Toinen erä pitäsi vielä tehdä tällä viikolla. Saa nähdä mille päivälle sekin jää..

Oli kuulkaa eilen melkoinen pyykinpesu episodi. Tuolla toisessa talossa muutaman sadan metrin päässä on pesutupa ja vaatteiden peseminen on siellä totta kai maksullista. Vaihdoin päivällä kaupassa pieniä hiluja euroks, että saisin pestyä pyykkiä. Hain sit illalla luokkakaverilta pesutuvan aivaimen ja raahuduin siinne suuren suuren pyykkivuoreni kanssa. Jumalauta, minimimaksu oli toiseen pesukoneeseen 1,4 egee ja toiseen 2 egee. Ihanan kallista. Eihän mulla ollu ku se euro. Kipitin sit luokkakaverin luokse lainaamaan siltä rahaa ja sit takasin pyykkitupaan. Laitoin hillot masiinaan, pyykit koneeseen ja koneen päälle. Kauhea vesisuihku tulvahti koneen takaa ja kasteli koko pyykkituvan ja puolet minustakin märäks.. Joku urpo ei sit ollu viittiny ilmottaa, että pesukoneen lämminvesiletku on irti! Tänks. Rahat oli jo siinä koneessa niin eihän siinä muu auttanu kun pestä pyykit kylmällä vedellä 😀 Ei siinä mitään, puhdasta tuli ja samalla säästin energiaa. Pitäskö liittyä johonkin ympäristöjärjestöön tai johonkin? Näillä meriiteillä mielestäni kyllä.

Jees, nyt suihkuun ja unille. Oon ollut tän alkuviikon tooooosi väsynyt ja tuntuu etten herää kuin treenin ajaks. Töissä on jengiä tosi paljon kipeenä ja pitää vaan toivoa etten ite saa mitään pöpöä. Huomenna aamuköpö ja illalla salilointia.

Ja saa kommentoida noita ruokajuttuja! Se on enemmän kuin toivottavaa. Kaikkien kommentoijien kesken arvotaan uusi Oxygen (kerran luettu :D)! Aikaa kommentointiin ensi sunnuntaihin saakka! Lisäravinnepakettia on tullut niin lisäravinnemestalta kuin Spiritiltäkin eli niistäkin juttua tulossa!

29 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Näin ravitsemustieteilijänä en voi kuin ihmetellä mistä näitä uusia ruokavillityksiä koko ajan tulee.. Jokainen syököön miten haluaa, ei siinä mitään, mutta jos jollekin ei tietynlainen ruokavalio sovi, ei se tarkoita etteikö se sopisi muille. Ihmiset kumoavat tieteellisten tutkimusten tuloksia yleisistä ravitsemusasioista vain, koska itse niin kokevat.Niissä lisäaineissa kun ei ole mitään pelättävää. Lisäaineellinen ruoka ei ole yhtään sen huonompaa tai parempaa kuin muukaan ruoka. Jokainen toki syököön omien vakaumustensa mukaan, mutta omien kokemusten julkituominen ravitsemuksellisina tosiasioina ei mielestäni ole suotavaa. Kuulostan ehkä nipolta, mutta kun netti ja nämä blogit ovat aika tehokas media, niin pitäisi aina muistaa painottaa ravitsemusasioiden olevan omia mielipiteitä (kuten Emma blogissaan tekikin).Eli aamulla keitetään täälläkin dieettilautaselle kaurapuuroa :)T: Petra

 2. Anonymous kirjoitti:

  Hei Jonna! Sun tekstejä pitkään lukeneena en todellakaan sanois sua tietämättömäksi juntiksi. Hassu, kun sellaista edes ajattelet!:-) Koko ajanhan sä olet noita juttuja pohtinut ja soveltanut erilaisia systeemejä. Nykyisin on niin paljon tietoa tarjolla useasta eri lähteestä ja musta on myös mielenkiintoista lukea niistä ja muiden kokemuksista. Itse oon jotenkin niin kaavoihin kangistunut ja mukavuudenhaluinen, etten oo jaksanut alkaa kikkailla enkä toisaalta ole kokenut mitenkään tarpeelliseksi muuttaa hyvin toimivaa ruokavaliota miksikään muuksi. Vuosi sitten tosin keskitin selvästi hiilarit pelkästään aamupalalle (aamupuuro, i love it!) ja treenin jälkeiselle aterialle ja muut ateriat sitten koostuukin proteiinista ja rasvasta ja niiden aterioiden hiilarit tulee ainoastaan kasviksista. Nälkä pysyy aisoissa ja fiilis on hyvä eikä tule mitään älyttömiä mielitekoja minkään ruuan suhteen. Ja myös sen oon huomannut, että kun ei ennen treeniä tankkaile hiilareita turhaan, niin jaksaa painaa treenin paremmin läpi, on jotenkin kevyempi olo. Treenin jälkeen saakin sit popsia sellaisen annoksen hiilaria, että mä tipahdan välillä pöydän ääreen syömisen jälkeen kun alkaa nukuttaa, mutta ei se mitään, unesta saa voimaa…:-) Muutenkin oon luopunut liiasta ehdottomuudesta niin syömistenkin kuin muidenkin asioiden suhteen ja huomannut tämän ansiosta tulevani paljon paremmin toimeen itseni kanssa – maailma ei kaadu, jos sitä proteiinia ei saa just kolmen tunnin välein jne.:-) Kokonaisuus ratkaisee. Innolla luen sun kisavalmisteluista. Tsemppiä joka ikiseen päivään ja aurinkoista mieltä!:-) –Anne

 3. Anonymous kirjoitti:

  Moi!Eka kommentti sulle evö.Älä ihmeessä jätä hiilareita pois ja turhaan kroppaas opeta hiilarittomuuteen. Siihen ku kerran opettaa, ni sen jälkeen hiilareitten syöminen onki hankalaa. Tai se että jos eka on ilman ja sit yrittää syödä taas niitä jonku verran enempi ni kroppahan menee ihan sekasin.Paljon urheilevan ja kovaa treenaavaan pitää syödä hiilareita- niin se vaan on!T:Kati

 4. Riinu kirjoitti:

  http://mike.pakkotoisto.com/?p=1476(lukekaa myös kommentit!)ja tohon perään helvetin ISO aamen!!!! Mua niin ärsyttää kaikki tsiipadaapa herneenpalonimiät ja sit vingutaan ku ei tapahdu kehitystä, no miksei, haloooo?? ”mä alotin sen ja sen gurun mukaisen sen ja sen spesiaalidietin”Jos pattii tahtoo, niin sopivassa suhteessa perussettiä ruokaa ja dietillä kulutusta vähemmän, ei se voi olla niin vitun vaikeeta :DEi siihen voi tarvita jotain orgaanisessa maaperässä kasvanutta mingupavunheldelmänjuurenitötä et kasvaa vasen reisilihas kisakuntoon… Mun mielestä Jonnalla on just SITÄ maalaisjärkeä ettei lähde noihin hupsutteluihin :)Ei muutaku kumartakaa kaakkoon ja ylistäkää uranusta 🙂

 5. Karoliina kirjoitti:

  täällä mennään saman koulun eväillä ja toimii ku tauti. rahkaa, marjoja, puuroa, keinomakeutettuja mehukeittoja, pottua, makaronia, riisiä, broiskua, tunaa, lohta ja vihanneksia. laittilimuja menee joka päivä ja purkkaa + jokunen läkerol sillon tällön. massu tietty pipi välillä, mutta kyllä läski palaa silti. mua ei kiinosta meneekö 100 g enemmän viikossa ja onko kaikki solut mssä kunnossa, kunhan syön mistä tykkään ja fiilis on hyvä. en usko mihinkään liian hifiin ja kaikki mikä kasvaa andeila saa mun puolesta kasvaa andeilla jatkossakin. mulle kelpaa kotimaiset marjat 😀

 6. Ninnu kirjoitti:

  No täällä sit ollaankin totuteltu jo pikkasen muuhunkin ruokavalioon, kun perus body-ruokaan. Tosin sillä syyllä, että itselläni se ei toimi kunnolla ja hiilarien jälkeen olen kuin pieni nestepallo kun pompin tuolla menemään. Toki, minäkin hiilareita syön, nykyään vaan enempi kasvisten, marjojen, hedelmien ja treenin jälkeen riisin muodossa, kun keho on parhaimmillaan ottamaan sitä minulla vastaan. Mutta olen kyllä todennut, että esim. leivän -tai pastan syönti kerää nesteitä kropassani aikalailla eli hiilarin sietokykyni ei ole kovinkaan hyvä. Käytän myös ns. superfoodeja tukemassa päivittäistä ruokavaliotani ja olen itse sitä mieltä, että esim. jotkut viherjauheet oikeasti parantavat vastustuskykyä. Mun mielestä jos löytää sen kultaisen keskitien, myöskin ruokavalioon niin mikäs siinä? Ottaa jotain vanhaa ja jotain uutta? Jokainenhan taplaa tyylillään, enkä mä lähtis sulkemaan liian kärkkäästi mitään pois. Kokeilee kerran, jos ei toimi, niin palaa vanhaan, niin kuin Jonna esimerkiksi teki. Ja mä voin toki todeta, että mua kyllä kiinnostaa missä kunnossa mun solut on, sillä niillä soluillahan me sitä pattia kasvatetaan? Ja toisaalta harvempi joka ihan jotain raakaravintoa vetelee niin sitä pattiakaan kasvattaa. Ne sit tavotteleekin jotain flowta tms.Ja toisaalta oon myös Katin kanssa samaa mieltä, ettei turha hiilareitten pois jättäminen auta mitään. Ketoilu ei mielestäni ole kropalle se paras vaihtoehto, sekoittaa turhaan vaan aineenvaihdunnan ja suoliston toiminnan. Näin itse ketoa kokeilleena, ei kiitos enää ikinä! 🙂

 7. Anna kirjoitti:

  Olen kans vakaasti sitä mieltä, että jokainen syököön niinku parhaaksi näkee. Kaikki ollaan kuitenkin yksilöitä ja vaikka itse noudatankin vähähiilarista, niin en todellakaan väitä sen olevan yksi ja ainoa oikea tapa syödä. Sattuu vaan toimimaan meikäläisellä.. 🙂 Onnea Jonna dietille, kohta kova työ palkitaan!

 8. Anonymous kirjoitti:

  Kyllä näin Naiset (miehet :)) on, että jokainen syö niiku tahtoo. Vaikka tässä ite koittaakin olla vhh, niin ei siitä leipäsestä tai pullasta mitään paniikkia oteta. Hankalaksihan tää elämä menee, jos vaan tuijottaa sisällysluetteloita. Ja jos jotain inhoan niin terveysterroristeja, joiden ajatukset ja teot ovat ne ainoat oikeat ja niitä tuputetaan kaikille vastaantuleville, haluaa ne sitä tai ei.Syödä täytyy muuten ei jaksa 😉 Tsemppiä ja voimmaa Jonna dietille, syksyllä kova työ palkitaan ja niiin sua kannustetaan!!!-Heini

 9. Anonymous kirjoitti:

  Siis eihän niissä lisäaineissa silloin tällöin (”karkkipäivänä”) ole mitään vikaa, mutta eikö arkena kävisi ihan tavan ruoka? Minä ainakin syön mieluummin ruokaa kuin jalostettuja elintarvikkeita. Tietenkin ruokaa kasvaa myös tällä puolella maapalloa, ei sitä tarvitse rahdata Etelä-Amerikasta tai Aasiasta… 😉

 10. Anonymous kirjoitti:

  Lisäaineellinen ruoka ei siis ole tavallista ruokaa..? Ei niihin lisäaineisiin kuulkaa kuole. Nehän on monet luonnollisia yhdisteitä. Eikä elintarviketeollisuus käytä niitä vain meitä ”myrkyttääkseen”, kyllä niillä on ihan tarkoitus.-Petra

 11. - hazu - kirjoitti:

  Itsekin samoilla linjoilla olen kanssasi, tulee sitä välillä jotain ”superfoodeja” kokeiltua mutta kuitenkin palaan takaisin omaan vanhaan ruokaan mistä oikeasti tykkään. En tiedä onko sitten mitään perää niiss viherpirtelöissä vaiko ei, jossain kohti harrastin tässä joitakin kuukausia persiljan yms. pistämistä niihin ja kun pois jätin pirtelöt kokonaan niin tuli flunssa. Kuitenkaan en voi tietää oliko oikeasti noiden poisjätöllä mitään tekemistä flunssani kanssa eli jääpi arvoitukseksi. Itsekin juon myös lightikolaa ja hyvältä maistuu!

 12. Memma kirjoitti:

  Moi Jonna! Hyvä postaus ja ootkin saanut monia hyviä vastauksia! Itse koen, että noista ruokahommista on ne niihin hurahtaneet ihmiset vaan pitäneet niin kovaa älämölöä, että tuntuu, että kaikki söis nyt vaan jotain ihme ruokia. Itse kun olen tavallisten ihmisten kuntosalilla tavallisten ihmisten kanssa tekemisissä niin en oo vielä törmännyt yhteenkään siellä joka kiskois jotain viherpirtelöitä. Ei siinä, siis niissä varmasti on hyvää tekeviä ainesosia ja niille, ketkä niitä käyttää, niin ne varmasti sopivat. Mut tuntuu, että pakkis on ainut paikka missä tämmösiin voi törmätä.Niin joo, vedänhän mä itekkin superfoodia, gogi-marjoja, siks koska ne on superhyviä! Niitä kun jättää yöks kuivumaan vielä ihan korpuiks (kuivattujahan ne onkin) ja säilyttää paperipussissa niin ne on niin saakelin rapeita ja ihanan kovia purra. NAM! Mut en söis jos olisivat pahoja. Mä en ite syö mitään pahaa enkä mitään mistä en tykkää. Mun aamupala ja iltapala, puuroa raejuustolla, marjoilla ja maidolla on jokapäivä sama. Myös välipala, rahkaa ja hedelmiä, on joka päivä sama. Ainoastaan päivän kaks ruokaa vaihtelee, nekin aina ravisevaa ja hyvää kasvisruokaa. Paljon keittoja, nami! Mun ruokia aina arvostellaan siitä, että ne on vähärasvasia. Mut entä jos ei tykkää rasvasta??? Onko pakko syödä? Syön mä välillä pähkinöitä… Ja joskus epäsäännöllisesti lasten pureskeltavia kalaöljykapseleita. Mut mä oon kuitenkin koko elämäni syönyt ”vähärasvaisesti” ja silti oon aina harrastanut kilpaurheilua ja pärjännytkin. Oon aina voinut hyvin ja oon aina ollut alhaisissa, vähän päälle 10 rasvoissa, mut silti voin näin ”silmätuntumalla” sanoa että lihasta on paljon enemmän kuin laihaläskeissä. Ärsyttää ku joka tuutista tulee juttua että lisää rasvaa. Mut entä jos mun kroppa tykkääkin noista hiilareista paljon enemmän? Entä jos se osaa käyttää ne hiilarit paremmin hyödyks? Mun solujakauma on sellanen, että on paljon enemmän nopeita soluja, joten anaerobinen energiantuotto hiilareista on se tapa, johon mun kroppa on koulutettu tuottamaan energiaa. Joten rasva ei varmaan vaan sit sovi.Oho, tulipa aiheen vierestä, mut tuli vaan tollanen idea niin piti se tohon kirjottaa, prosessoi omia ajatuksia samalla :)Mut kuitenkin, sä tunnut musta tosi fiksulta ihmiseltä kun et heti hyppää kaiken näköistä villitysten hurmioon. Tiiät varmasti ite mikä sopii sun kropalle. Voihan niinkin olla, että JOS teksit jonkun asian erilailla niin SAATTAISIT voida jonkun promillen paremmin, mutta onko sillä loppupeleissä jotain merkitystä? Elämässä on muutakin kun syöminen täysin optimaalisesti, ilman sitäkin pärjää ja voi kehittyä.Tsemppiä treeneihin!

 13. Mölliskö kirjoitti:

  Syököön jokainen miten tahtoo 😀 Toki muakin naurattaa aina nämä mulle tulevat ”et sää noilla eväillä voi kuntoon päästä” kommentoijat… No näköjään parempaan kuin sinä, saa yleensä todeta kuin heidän punttiblogeihinsa käy kurkistamassa :DDD

 14. Heidi kirjoitti:

  Samoilla linjoilla mennään Jonnan kanssa, ite vannon kans puuron, raiku, kanan, mehukeiton nimeen, prkl! 😀 Mutta joo tokihan jokainen saa kokeilla mitä erilaisempia ruokavalioita, itse yksinkertaisesti oon tollaseen ehkä jopa liian laiska. En jaksa valmistaa suklaata tai muuta vastaavaa itse,kaupasta saa paljon vaivattomimmin, jos tarve on kova 😀 Ainoita,joita harmittaa etten oo vielä päässy kokeileen on ne … Goji-marjat? tai jotku sellaiset. Sulla kuulostaa dieettiruokavalio suht samalta mitä itekki käytän. KYllä se paino puhtaalla ruualla tippuu, no hätä! Tsemppiä meille siis normiruokavaliota noudattaville dieettaajille. Btw, mulle tuli pöpö,pidähän huoli ettei sulle tulis, inhottavaa sairastaa ku pitäs vääntää reeniä ja lenkkejä täysiiiii 🙁

 15. Hera kirjoitti:

  Heh, hauskaa kun nyt alkaa blogeihin ilmestymään näitä vastakkainasetteluja että joko ollaan luomuruuan puolesta tai vastaan. 🙂 Hetki sitten sai lukea aika paljon ”vihreitä” aatteita koko touhusta (tai sitten jotenkin tiedostamatta hakeuduin sellaisiin blogeihin). Alkoi jo epäilyttää että onko mussa jotain vikaa kun on paljon liikkuva sekä ruokavaliosta ja hyvinvoinnista kiinnostunut henkilö, mutta silti nykyään jättää tekstit lukematta jotka käsittelevät tätä uusinta villitystä ”kehopiireissä”.Aluksi otin ko. tekstit mielenkiinnolla vastaan ja mielelläni valitsenkin kaupanhyllyltä esim. tummaa sokeria tai mahdollisimman ison prosenttiluvun omaavan kaakaojauhon. Se ei paljoa kukkaronpohjalla tunnu ja jos siitä on jollekin apua niin mikäs siinä. Jos ei muuta niin ainakin tulee hyvä mieli itselle, kun on valinnut omasta mielestä sen terveemmän vaihtoehdon. 🙂 Syömisiin menee jo muutenkin niin paljon rahaa, että jos alkaisin vielä kasvikset ja lihat hankkimaan luomuna (mitä ne eivät mielestäni todellakaan edes ole nykyään kaupanhyllyllä) niin voi moro sitä rahan menoa.Arvostan niitä jotka jaksavat kasvattaa omat rehunsa, mutta mulla ei into riittäisi sellaiseen kaiken muun kivan ohella. 🙂

 16. taru kirjoitti:

  Täälläkin vannotaan perinteisten herkkujen, eli kaurapuuron, kanan ja maitorahkan, nimeen! 🙂 Superfoodeja tuli itelläkin kokeiltua silloin kun se buumi oli kovimmillaan, mutta pikkuhiljaa mielenkiinto niihin lopahti ja ne jäi pois käytöstä. Minun mielestä jokainen saa toki syödä ihan sitä mitä haluaa, olipa se sitten superfoodeja ja viherpirtelöitä tai ihan kaurapuuroa ja mehukeittoa. Pääasia on, että kroppa ja mieli voi hyvin!

 17. Juhina kirjoitti:

  Olen aikaisemminkin tässä blogissa kommentoinut viljoista, ja käsitykseni niiden haitallisuudesta ja turhuudesta ihmisravinnoksi on entisestäänkin vahvistunut. Omien subjektiivisten kokemusteni lisäksi useat tuntemani ihmiset ovat saaneet helpotusta olotilaansa, sekä heidän suorituskykynsä esim eri urheilulajeissa on selkeästi parantunut viljojen poisjättämisen myötä. Henkilökohtaisesti en näe yhtäkään perusteltua syytä, miksi viljoja tulisi muka syödä….

 18. Juhina kirjoitti:

  Laitanpa vielä tähänkin…Hiilareista sen verran – muista ja omaksu tämä asia:”Hiilarit kontrolloivat insuliinia, insuliini kontrolloi rasvan varastointia.”Hiilarit eivät siis ole kehon rakennusaineita. Sen sijaan niitä käytetään vain ja ainoastaan energianlähteenä, joko välittömästi kulkeutuessaan eri elimiin ja lihaksiin tai varastoidaan myöhempää käyttöä varten. Kaikista eri hiilarityypeistä tulee lopulta glukoosia, joita aivot, veren punasolut ja hermosolut käyttävät ensisijaisena energianlähteenään.Useimmilla terveillä ihmisillä glukoosia jota ei käytetä heti (työskentelevät lihakset suosivat glukoosia jos suinkin vain saatavillla, mutta eivät välttämättä sitä tarvitse ellei kyseessä ole pitkäkestoinen ja kova intensiteetti), se varastoidaan ensin glykogeeniksi lihaksiin ja maksaan. Kun nämä varastot ovat täynnä, glukoosi konvertoidaan rasvahapoiksi ja varastoidaan rasvasoluihin.Elikä ellet käytä äärimmäisiä määriä energiaa päivittäin (kilpailevat kestävyysurheilijat, jne), ei ole olemassa fysiologista syytä suurien hiilarimäärien nauttimiseen. Itse asiassa niitä ei tarvita lainkaan samalla tavalla kuin rasvoja ja proteiineja ”ihmisen selviytymis ruokavaliossa”. Keholla on useita varamekanismeja glukoosin muodostamiseksi proteiineista ja rasvoista sekä viime kädessä proteiinien pilkkominen lihaksista. Jotkut tutkijat ovat arvioineet, että keho muodostaa päivittäin jopa 200g glukoosia ravinnosta saaduista proteiineista ja rasvoista! Kokonaiset sivilisaatiot ovat eläneet tuhansia vuosia 50g tai pienemmällä määrällä hiilareita päivässä (eli ketoosi). Paleo tyyppinen ruokavalio ei suinkaan ole erittäin vähähiilarinen/ketogeeninen, koska silloin jouduttaisin rajoittamaan tämän planeetan ravinnerikkaimpia ruoka-aineita – vihanneksia ja hedelmiä.Eli en suinkaan koe paleota ”low-carb” ruokavaliona, vaan ”eliminoi haitalliset hiilarit” ruokavaliona. On erittäin helppoa pysyä optimaalisella 100-150g hiilaria/vrk tasolla vaikka syöt roppakaupalla värikkäitä vihanneksia ja runsaita määriä hedelmiä.Nimenomaan eri hiilarimäärien vaikutukset kehossa ovat se kriittinen asia, ja niitä voi säädellä omien tarpeidensa ja tavoitteidensa mukaan (The Carbohydrate Curve)…1) 0-50g carbs/vrk: Ketoosi ja kiihtynyt rasvanpoltto. Voidaan käyttää ajoittaiseen 1-2 vrk Intermittent Fasting tyyppiseen aggressiiviseen rasvanpolttoon.2. 50-100g carbs/vrk, helppo painonpudotus. Minimoi insuliinin tuotannon ja maksimoi rasva-aineenvaihdunnan. Syömällä riittävän määrän proteiineja (/kg/ kiinteä kehonmassa), syömällä ravitsevia vihanneksia ja hedelmiä ja kärsimättä näläntunteesta syömällä rasvaisia ruokia (liha, kala, kananmunat, pähkinät, siemenet)voit polttaa 0,5-1 kg rasvaa viikossa pysymällä tällä tasolla.3. 100-150 g carbs/vrk. Ylläpitävä taso. Mahdollistaa geneettisesti optimaalisen rasvanpolton, lihasten kehittymisen ja helpon painonhallinnan. Ihminen on kehittyessään homo sapiensiksi ollut tällä tasolla miljoonia vuosia. Pääosa ravinnosta koostuu vihanneksista, hedelmistä, pähkinöistä, siemenistä ja eläinkunnan tuotteista. Viljatuotteet ja prosessoidut sokerit on eliminoitu!4. 150 – 300g hiilareita/vrk. ”Tasainen salakavala painon nousu”. Jatkuvat insuliinin eritystä stimuloivat vaikutukset estävät tehokkaan rasva-aineenvaihdunnan ja aiheuttaa väestössä laaja-alaisia terveysongelmia. Huolimatta selkeästä Metabolisesta Syndrooma vaarasta useimmat suositut ruokavaliot ja länsimaiset terveysviranomaiset suosittelevat lautasmallissaan 150 – 300g hiilareita/vrk!Kovaa treenaavat ja kasvavat nuoret voivat syödä näitä määriä pidempiä aikoja lihomatta, mutta ajan myötä rasvan kertyminen ja aineenvaihdunnalliset ongelmat ovat hyvin todennäköisiä. 4. 300g tai enemmän hiilareita / vrk. Vaaravyöhyke! Tyypillinen amerikkalaisen ruokavalio, joka pidemmän ajan kuluessa johtaa lähes varmaan painon nousuun ja aineenvaihdunnallisiin ongelmiin. Keskeisin sairaalloisen ylipainoisuuden ja tyypin 2 diabeteksen sekä muiden huomattavien terveysongelmien aiheuttaja.

 19. Anonymous kirjoitti:

  Eli jos syön 200-300 g hiilareita päivässä, tulen jossain vaiheessa elämääni lihomaan…? Ja mitään väliä ei ole sillä, että oloni on huomattavasti parempi runsaammalla hiilari- ja kuitumäärällä. Ja ei, en tule ikinä syömään niin paljon kasviksia, että saisin niistä kaiken tarvittavan kuidun.. Hiilari- ja rasvauskonnot jatkakoot kehittymistään.

 20. Juhina kirjoitti:

  Kiitoksia erittäin hyvästä perustelustasi Anonyymi 🙂 Milläköhän tavalla olosi kenties on sitten parempi parempi moisella hiilarimäärällä, ja paljonkos niitä kuituja sitten tarvitaan ja mistä ne sitten paremmin saat?

 21. Juhina kirjoitti:

  Anonyymille suosittelisin lisäksi seuraavaan Youtube luentosarjan katsomista joita riittävät 15 kpl :)http://www.youtube.com/watch?v=9cRrrDaBimk&feature=PlayList&p=37486AB475EAD61D&index=0Kyseessä on siis Paul Chek, jonka juttuja olen seurannut ja arvostanut erittäin paljon jo 1990 alkupuolelta asti…Mahtava artikkeli kaverista täällä:http://www.tmuscle.com/free_online_arti … _paul_chekLopuksi vielä muutamia koottuja hyviä lainauksia ko artikkelista:If you don’t want to have problems, eat real food. Stop eating all this cheap crap. I’ve had multi-millionaires and world-class professional athletes in my office tell me that organic food is too expensive.The people who say that organic food is no better then regular are what’s technically known as controlbots. A controlbot is somebody whose mind has been taken over by corporate entities or religion or anybody who has an agenda. The people who say organic food is no better are equivalent to people who don’t have enough mental capacity to ask and answer their own questions. They are puppets for the media. All they’re doing is regurgitating the garbage that’s been fed to them by people who have a strategic plan.sekä erityisesti tämä :)Most bodybuilders were not only world class athletes, they were a health cult. There was a lot of spirituality in bodybuilding – that striving toward something better. We’ve lost that component of it.Stand at the front door of any Gold’s Gym. It won’t take ten minutes before you see somebody who’s so big that he can barely walk, who hits his aerobic threshold just walking from his car to the door. He’s approaching death and he calls that bodybuilding. That’s not bodybuilding; that’s a dysfunction.Modern bodybuilders essentially wear their life force on their sleeve but they die on the inside. We have more sick, tired, and dying people that call themselves bodybuilders than we ever have before. They’ve let go of the spiritual components.Suosittelen lämpimästi, mahtava luennoitsija… 🙂

 22. Minni kirjoitti:

  🙂

 23. Minni kirjoitti:

  Tiivistetynä, pelkistetynä siis ihminen luotu syömään lähes kaikkea jonka voi suoraan poimia, noukkia ottaa suuhun.. Eli… Viljaa on hankala pupeltaa sellaisenaan 🙂

 24. Naina kirjoitti:

  Hallelujah! Olen viljattoman ja vähähiilarisen uskontokunnan edustaja ja löydettyäni vaihtoehdon leivän, puuron, pastan ja perunan pupeltamiselle, olen lähes hurmiossa siitä, miten hyvin keho voi ilman ko. tuotteita. Ei turvotuksia, ei vatsaoireita, ei väsymystä, ei infektioita, ei allergioita, ei iho-oireita jne. Ja mikä tärkeintä… Olo on energinen eikä v*tuta :DSuosittelen tutustumaan esim. Antti Heikkilän tuotantoon http://www.anttiheikkila.com/index.phpRaikasta kevättä kaikille! Myös puuroa syöville 😀

 25. Melli kirjoitti:

  Naina!! Loistavaa!!!

 26. Anonymous kirjoitti:

  Mitä helvetin perustelemista on omassa olotilassa?? Olkaa syömättä niitä viljatuotteita, mutta älkää tulko minulle väittämään, että minunkin pitää teidän löytämienne tutkimusten ja Antti Heikkilän ja teidän olotilanne vuoksi niin tehdä! Nämä viljattomat tai vähähh-ihmiset luulevat löytäneensä jonkin elämää suuremman totuuden ja pyrkivät nyt käännyttämään kaikki maailman ihmiset. Jättäkää nyt ihan oikeasti meidät rauhaan ja antakaa meidän syödä viljaa. Kiitos.

 27. Melli kirjoitti:

  Mumsmums rauhassa popsii vaan 😛

 28. Naina kirjoitti:

  Ihanan affektiivista tuotosta, arvoisa anonyymi 🙂 Minun puolestani jokainen voi syödä vaikka käpyjä, jos siltä tuntuu. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö voisi olla avoin myös uusille asioille ja ajatuksille 😉 Peace ja Hallelujah!

 29. Juhina kirjoitti:

  Kukaan ei ole vaatinut täällä yhtään mitään, vaan nimenomaan blogin pitäjän toiveesta on kerrottu omista kokemuksista… :)”Valitettavasti” niin käytännön kuin tieteenkin valossa nyt vaan on niin, että lähes 100% sti kaikkien tietämieni/tuntemieni viljattomuuden kokeilijoiden kokemukset oman olon suhteen ovat olleet yksiselitteisen positiiviset.Kirjoittaminen omista kokemuksistaan, ja vieläpä jos perusteleekin ne asiallisesti viitaten kenties joihinkin auktoritäärisiin tutkimustuloksiin – jotka eivät todellakaan ole suurimmalta osalta mitään uusia, vaan jo kauan tiedettyjä – ei käsittääkseni ole minkäänlaista käännytystä, vaan juuri sitä interaktiivista keskustelua. Näiden eri näkökulmien esiintuominen, kenties uusien asioiden oppiminen, tai oman ajattelun mahdollinen muovautuminen ja hioutuminen on juuri sitä kehittymistä johon jokaisen tulisi pyrkiä mielestäni kaikilla elämänalueilla … :)Tutkimusdata sekä useiden ihmisten omat henkilökohtaiset kokemukset näiden viljojen osalta on hyvin yksiselitteinen:Kaikki ruoan ravintoaineet imeytyvät suoliston seinämän kautta ja se vie aikaa. Kuitu, nopeuttaen ruoan kulkua suolen läpi niin, että vähemmän ravintoaineita imeytyy, estää raudan, kalkin, fosforin, magnesiumin, energian, proteiinien, rasvan ja A, D, E ja K vitamiinien imeytymistä. Tätä tapahtuu riippumatta kuitutyypistä, mutta tyypilliselle länsimaiselle, paljon ravintoaineita sisältävälle ruokavaliolle, vihannesten kuidusta aiheutuva menetys on epäolennaista. Vielä paljon tärkeämpää on että viljan kuidusta (leseet) löydetty phytaatti sitoutuu kalkin, raudan ja sinkin kanssa tehden niistä vaikeasti sulavia, mikä puolestaan aiheuttaa huonoa imeytymistä. Eräs tutkimus esimerkiksi osoitti että koehenkilöillä imeytyi enemmän rautaa valkoisesta leivästä kuin kokojyväleivästä, vaikka raudan saanti oli 50% korkeampi kokojyväleivästä. Leseiden on myös todettu aiheuttavan kalkin, raudan, sinkin, fosforin, typen rasvojen, rasvahappojen ja sterolien häviötä ulosteen mukana, siten tyhjentäen elimistöä näistä aineista. Nämä tutkimustulokset ovat huolen peruste useille väestöryhmille, joilla on huomattava riski syödä liikaa kuitua, erityisesti leseitä: Osteoporoosin (luiden haurastumistauti) esiintymistiheys lisääntyy ja nykyään vaivaa joka toista esimenopaussi-ikäistä naista, joista yksi viidestä kuolee sen seurauksena. Osteoporoosi vaivaa yhä lisääntyvästi myös miehiä. Osteoporoosia aiheuttavat useat seikat, mutta kalkin puute on perusongelma. Leseet sekä estävät kalkin imeytymistä, että tyhjentävät elimistöstä siellä olevaa kalkkia. Lisäksi sinkki, mitä luut tarvitsevat parantuakseen, on toinen mineraali, jonka imeytymiseen leseet vaikuttavat haitallisesti…mitä enemmän hiilareita, sitä enemmän tarvitsee kuituja. Väitteitä kuidusta muita sairauksia parannettaessa tai ehkäistessä:Esimerkiksi noin kolmekymmentä vuotta leseet on ollut suosittu tapa hoitaa ärtyneen paksusuolen syndroomaa (IBS), huolimatta siitä tosiasiasta, että yksikään plasebo-kontrolloitu tutkimus leseistä ärtyneen paksusuolen syndroomassa ei ole vielä osoittanut yhtään vakuuttavaa terveellistä vaikutusta. Tutkimus, joka julkaistiin vuonna 1994, sai selville että vaikka hedelmäkuitu oli tehokas, leseet vain pahensivat tilannetta. Ollen kaikkea muuta kuin parannuskeino ärtyneen paksusuolen syndroomaan, osoittautui että leseet aiheuttivat sitä! Leseet myös aiheuttivat suolistohäiriöitä, vatsaontelon pullistumista ja kipua. Omakohtaisiin kokemuksiini perustuen kantani on hyvin selvä:Vilja on surkeaa surkeampi lähde liukoisten kuitujen saantiin. Jopa kauran hypetetyt liukoiset tippuvat alle puoleen kun kylmäpuristetuista hiutaleista tehdään 5-15 minuutin Eloveenaa. Jokainen syököön mitä haluaa, ja mikä oikealta tuntuu. Niin kauan kuin erilaisten blogien pitäjät pyytävät kommentteja ja kokemuksia, on kuitenkin riskinsä joutua jopa käännytyksen uhriksi 🙂 Lukijoiden tehtäväksi siis jää ”puolustautuminen” näitä vastaan tarvittaessa , joko hiljaa tai omien perusteluidensa kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *