Hae
Palasia Arjestani

Entiset isännän lihapullat ja 7 tapaa laihduttaa ruokalaskua.

Olen virallisesti vanha. Julkisesti myönnän nyt lukevani Kodin kuvalehteä, joten eikös silloin olla jo lähellä aikuisuutta? Mä oon jo jonkun aikaa selaillut Kodin kuvalehteä anopilla ja koko ajan löydän siitä enemmän ja enemmän mielenkiintoisempia juttuja. Vähän aikaa sitten ajattelin sen olevan vanhojen ihmisten lehti. Onko kolmekymppinen vanha? No ei! Eihän?

Nyt olen sit alkanut itsellekin hankkimaan uusia numeroita ja tällä kertaa silmään sattui tällaista perus perheen äitiä ilahduttava juttu: 7 tapaa laihduttaa ruokalaskua (21/13). Musta on hauskaa ryntäillä tarjoushaukkana ruokakaupoissa ja yrittää käyttää kaikki raaka-aineet mahdollisimman perusteellisesti niin ettei mitään jää kaappiin mätänemään. Olenpa muuten huomannut, että itse tekemällä pääsee ruokamenoissakin paljon halvemmalla kuin eineksiä ostamalla… ehkä siinä on se terveellisyyspointtikin?

1. Leivo itse leipää.

Leivo kerralla vähän enemmän ja pakasta muutaman viipaleen annoksina. Joka-aamuinen tuore leipä on arjen luksusta.

Näin on! Siis jos leipää aamuisin söisin, mutta onpa vaan mukava silloin tällöin se sämpylä ottaa pakastimesta ja pyöräyttää mikrossa lämpöiseksi. Meillä ei viikolla juuri leipää syödä ja siksi ei viitsitä sitä kauheasti kaupasta roudata kotiin. Sämpylät on todella helppoja ja halpoja tehdä ja niihin saa helposti upotettua viilin jämät ja aamuiset puuron rippeetkin. Myös juustoköntsät ja juuresraasteet sopii sämpylöihin mainiosti. Teettekö te paljon itse leipää kotona?

kuvia 007

2. Jatka ja jalosta edellisen päivän ruokia.

Pyttipannu, pizza, lämpimät leivät, täytetty munakas – eilisen tähteistä syntyy maistuvaa ruokaa.

Tätä mä en juurikan harrasta. Meillä ei tähteitä jää oikeastaan kuin tytöltä, muuten jääkaapissa on lähinnä valmiiksi paistettuja broiskun suikaleita, jauhelihaa tai valmiiksi pilkottuja vihanneksia. Ne tähteet mitä jääkaappiin jää kuljeksimaan on yleensä sellaisia, joita kukaan ei oikeasti enää halua syödä eli sitä samaa ruokaa on syöty aivan liian monta päivää. Ja se pakastaminen unohtuu… Mutta tuo spydäri ja munakasidea on mainio!

Lautasellinen jämäsafkoja.

Lautasellinen jämäsafkoja.

3. Seuraa tarjouksia.

Käy kaupassa myöhään illalla tai varhain aamulla, jolloin hyllyissä on usein viimeisen myyntipäivän tuotteita edullisesti. Pakasta ja valmista ateriaksi kuukauden sisällä.

Alennettujen tuotteiden metsästyksessä me ollaan miehen kanssa jo pro-tasoa. Tiedetään tasan milloin meidän lähikauppoihin kannattaa mennä ja ollaan varmasti silloin siellä paikalla 😀 Meidän perheessä syödään paljon varsinkin kanaa ja ollaan säästetty pitkä penni -30% lapun tuotteilla. Lähikauppiaskin tietää aina mut nähdessään ilmoittaa mitä lihatiskillä on alessa 😀 Tiedetäänpä siellä muuten etten koskaan osta marinoituja tuotteita. Kannattaa siis seurata kotiin tulevia ruokakauppojen mainoksia ja ostaa kalliimmat lihat aina tarjouksesta. Lapsiperheenä ostetaan muuten aina vaippojakin tarjouksesta useampi paketti 🙂

Ei kai taas sisäfilettä!?

Ei kai taas sisäfilettä!?

 

Tarjouskanaa.

Tarjouskanaa.

4. Hyödynnä sesonki.

Varsinkin kasvisten hinta vaihtelee paljon. Satoisa kesäkurpitsa on syksyllä edullista.

Mun täytyy sanoa etten kauheasti seuraa kasvisten hintoja. Toki jos paprikan kilohinta hipoo 7 euroa niin jää kyllä laariinsa, mut jos jotain reseptiä haluan kokeilla niin ostan tasan sen mitä siihen vaaditaan. Lidlistä me kannetaan paljon vihanneksia, koska siellä käydään muutenkin paljon ja Lidlissä vihannekset on aina halpoja. Mä yritän upottaa vihanneksia ja juureksia mahdollisimman paljon itse ruokiin niin ei tarvitse niitä sitten enää erikseen kauheasti lautaselle latoa 🙂

Tästä tomaattilautasesta se ajatus sit lähti..

20130930_191324

5. Suosi pitkään haudutettavia lihoja.

Hitaasti kypsyvät ruhonosat ovat paitsi maukkaita myös edullisia.

Tässä osa-alue joka on mulle täysin tuntematon. En omista kunnon pataa missä haudutella, joten pataruuat on jääneet tekemättä. Tässä olis joulupukille lahjaidea! Teettekö te paljon pataruokia?

6. Valmista ruokaa sopivasti.

Älä kokkaa liian isoja annoksia sellaista ruokaa, jota et voi tai halua pakastaa.

Mä teen aina liian isoja annoksia.. Varsinkin ruokia, joita valmistan ensimmäistä kertaa. Niitä sitten syön koko viikon, mut eipähän tarvitse koko ajan olla kokkaamassa! Nimim. Just tein vuohenjuusto-punajuurilaatikkoa johon tuli KILO punajuuria ja joudun sen kokonaan syömään yksin… perinteisesti mies vaan maistoi ja loput jäi mun tuhottavaksi. Vielä on puolet jäljellä 😀 ja pissa on jo nyt ihan punaista…

kuvia 008

7. Metsä on ilmainen ruokakauppa.

Sieniä löytyy vielä! Marjoja ja sieniä säilömällä tai pakastamalla säästää pitkän pennin. 

Meillä on aika hyvät satsit sieniä ja marjoja pakastimessa talvea odottamassa. Metsän antimet kannattaa tosiaan hyödyntää, koska varsinkin marjat saattaa talvella olla kaupoissa todella kalliita! Mä en ole mikään suuri puolukoiden ystävä, mutta oon nyt opetellut niitä käyttämään smoothieissa ihan sen takia, koska puolukoita meillä on pakastin puolillaan. Sieniä ollaan saatu mökkimetsän lisäksi kuivattuna postin tuomana Kuopiosta asti ja niistä tekee hyvän lisukkeen kastikkeisiin tai vaikkapa piirakan 🙂

Smoothie, jossa puolukkaa, mustikkaa, banaania ja avocadoa.

Smoothie, jossa puolukkaa, mustikkaa, banaania ja avocadoa.

8. Bonuksena: leivo mahdollisimman paljon itse & tee ruokaa ystävien kanssa.

Leivoksista, kakuista ym pyydetään kaupoissa välillä aivan järkyttäviä hintoja. Parempaa, tuoreempaa ja halvempaa saa kun leipoo itse. Ei ole olemassakaan parempaa kuin itse tehdyt korvapuustit tai juustokakkua!

Yksi hyvä keino ruokalaskun keventämiselle on järjestää ystävien tai perheen kanssa yhteisiä brunsseja, päivällisiä ja lounaita. Ostakaa raaka-aineet porukalla ja kokatkaa yhdessä. Samalla voi vaihtaa kuulumiset ja olla yhdessä 🙂 Mehän harrastetaan paljon anoppilassa käyntiä ja tällä hetkellä syödään illallinen siellä kaksi kertaa viikossa. Silloin tällöin järjestetään kahvittelut ja ruokailut myös meillä. Tällä hetkellä suunnittelen itsenäisyyspäivän lounasta 🙂

Itse tehtyä toscakakkua.

Itse tehtyä toscakakkua.

Muistattekos, kun kerroin teille miten mahtavan hyviä lihapullia kera tomaattikastikkeen mun mies tekee? Siis se on jotain aivan mahtavaa ruokaa! Mies on tehnyt niitä muutamaan otteeseen ja joka kerta kehunut reseptiä omakseen. Lauantain ihmettelin kun se vähän väliä vilkuili iPadia ja tiiättekö mitä? Sillä oli padilla auki ohje Nigellan lihapulliin! Tyyppi on kehunut niitä omikseen, mut Nigellanhan ne oli. Tunnen itseni huijatuksi…

kuvia 002

Entiset miehen, nykyiset Nigellan lihapullat tomaattikastikkeessa

Lihapullat:

 • 700g sikanautajauhelihaa
 • 1 kananmuna
 • 2 rkl parmesaaniraastetta
 • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
 • 3 rkl korppujauhoja
 • oreganoa, mustapippuria, suolaa

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja pyörittele niistä pieniä lihapullia. Laita valmiit pullat sivuun tai jääkaappiin hetkeksi odottamaan.

kuvia 073

Tomaattikastike:

 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 tl oreganoa
 • 1 rkl voita
 • 1 rkl oliiviöljyä 
 • 1 tetra (500g) paseerattuja tomaatteja
 • hyppysellinen sokeria
 • suolaa ja pippuria
 • 1 dl täysmaitoa

Pilko sipuli ja valkosipulit pienen pieniksi ja kuullota niitä voin ja öljyn seoksessa pannulla matallalla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet. Lisää pannulle paseeratut tomaatit ja 3/4 purkillista kylmää vettä. Lisää joukkoon sokeri, suola ja pippuri. Anna porista hiljalleen kymmenisen minuuttia. 

kuvia 074

 

kuvia 075

Lisää kastikkeeseen maito ja sen jälkeen lihapullat yksi kerrallaan. Älä sekoita ennen kuin lihapullat muuttuvat ruskeiksi etteivät pullat hajoa. Peitä pannu/kattila osittain kannella ja anna pullien kypsyä noin 20 minuuttia.

kuvia 077

Lihapullat ja kastike toimii todella hyvin pastan kera, mutta myös pelkän leivän kanssa. Mulla on tapana lusikoida pullat kastikkeesta yksi kerrallaan ja sen jälkeen kaavin kastikkeet leivän avulla kulhosta 🙂

kuvia 001

kuvia 003

kuvia 004

 Bon appetit!

 

12 kommenttia

 1. Elina S kirjoitti:

  Mä tein yhteen väliin paljon leipää ite mutta nyt se on taas jääny. Pitäs taas vähä opetella uusiksi seki 🙂 Muuten melkeinpä tuleeki noudatettua noita muita aika hyvin, metsästä vois vielä enemmän tavaraa pakkaseen kantaa mutta on siellä nyt marjoja varsinki aika paljon. Metsästyssaalis jäi vähä huonoksi ku ei mies ehtiny käymään mutta ens vuonna taas uusiksi.

  Pataa ei mullakaan ole mutta viime vloppuna tuli äitin kanssa juurikin se puheesi ja hän aiko mulle sit sellasen synttärilahjaksi ostaa että pääsen pataruokienki kimppuun kohtapuolin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Se on kyllä iso bonus jos lihojakin saa suoraan metsästä! Varsinkin hirven liha on mielettömän hyvää 🙂 pistetään sit porukalla pataruokaohjeita jakoon jos pukki vaan kuulee mun toiveen 😉

 2. Mika kirjoitti:

  Meilläkään ei kyllä jää oikeastaan lainkaan mitään ruuantähteitä vaikka uutisten mukaan lapsiperheissä heitetään hirveästi ruokaa roskiin. Meidän biojäteastiassa ei oo oikeestaan muuta kuin jotain kananmunan ja banaanien kuoria ja kahvin suodatinpusseja. Ei mitään syötäväksi kelpaavaa siis 🙂

  Noi ruhonosat pitäs ottaa haltuun. Tein kerran lapaa ja oli tolkuttoman hyvää ja helppoa. http://kevyetkilometrit.blogspot.fi/2013/02/slow-foodia-la-kkrr.html

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä jää joskus vihanneslokeroon jotain piiloon pilaantumaan ja jotain hillopurkkien jämiä näkyi nytkin olevan jääkaapissa mut muuten biojätteeseen menee just banaaninkuoria yms.

   Kiitos ohjeesta! Täytyy pistää testiin kunhan saan oman padan 🙂

 3. riitu kirjoitti:

  Heiii..miulle on tullut Kodin Kuvalehti jo monta vuotta 😀 ei tässä mitään vanhoja vielä olla..siinä on byviä juttuja ja vielä parempia ruokaohjeita 🙂 Hyvä kirjoitus ruokalaskussa pienentämisessä, asiaa..tota tomaattikastikereseptiä pitää muutem testata. Itse en syö lihaa, mutta toimii varmasti myös soijapyöryköillä 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Juu! Mä hamstrasin anopilta kasan Kodin kuvalehtiä kotiin niin saa leikellä reseptit talteen 🙂

 4. Adelheid kirjoitti:

  Meillä yritetään myös hyödyntää kaikki ruoka. Pakkaseen vaan jos joku on vanhenemassa. Ja kun pitää pakastimen hyvässä järjestyksessä niin asiat ei unohdu sinne.
  Musta kodin kuvalehti on ihan huippu! Teininä jo lukenut sen aina kun äidille tuli se.
  Lihapullaohje kuulostaa sen verta hyvälle että menee testiin!

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyis sitä pakkasta vilkuilla vähän useammin.. turhan usein sieltä löytyy jotain lihoja jotka olis pitänyt käyttää jo aikoja sitten.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä oon ton joskus tehnytkin. Täytyy katsoa onko mulla mitään uutta kerrottavaa 😀

 5. Laura kirjoitti:

  Ihan sikahyviä pullia tuli, nam!! Suosittelen muuten tätä älyttömän simppeliä leipäohjetta vaikkapa siellä padassa tehtäväksi http://kadenvaantoa.blogspot.fi/2012/04/maa-vavahtelee.html.

  • Jonna kirjoitti:

   HYvä hyvä! Mun mielestä ne oli kans tosi hyviä 🙂

   Jee, täytyypä joskus testata tota reseptiä! Kunhan saan sen padan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *