Hae
Palasia Arjestani

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla – Mitkä fiilikset?

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Nyt olen ollut jo 1,5 kuukautta vegaanisella ruokavaliolla ja on aika tehdä pientä koostetta hommasta, sitä kun on kyselty ahkerasti! Kun puolitoista kuukautta sitten päätin pistää ruokavalioni päälaelleen, en itsekään uskonut, että tällaisena tuuliviiri-ihmisenä sitä kauan noudattaisin. Alkuun lähdin hommaan mukaan hyvin kriittisellä asenteella – se on tämä tai ei mitään, mutta ote on rentoutunut ajan kuluessa vaikken mitään ”ohi” ole syönytkään. Moni varoitteli, että elämä vegaanisella on vaikeaa, nälkäistä ja rajoittavaa. Jo tällä kokemuksella voin sanoa, että ei pidä paikkaansa yhtään! Kun jaksaa vähän penkoa ja kaivaa tietoa, hyvää ruokaa ja reseptejä on tarjolla yllin kyllin. Toiset väittävät, että vegaanit laihtuvat koska ruoka on niin pahaa, että sitä voi syödä vain vähän. Monen mielestä vegaanin elämä on yhtä kärsimystä ja asioista kieltäytymistä. Ei muuten pidä sekään paikkaansa. En miellä itseäni vegaaniksi, vaan noudatan vegaanista ruokavaliota omista syistäni. Vegaaninen ruoka on mielettömän hyvää, täyttävää ja makurikasta. Olen monta kertaa herkistynyt keittiössä pöperöitäni maistellessa: voiko ruoka oikeasti olla näin hyvää!? En muista koska viimeksi olisin samanlaista fiilistä saanut vanhalla ruokavaliolla. Uskokaa tai älkää, mutta totta se on.

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Sanotaan, että yleinen olotila muuttuu, kun ihminen siirtyy vegaaniselle ja voin allekirjoittaa tämän täysin. Olo on jotenkin energisempi ja freesimpi. On kevyt ja hyvä olo. Tuntuu, että jaksaa mitä vain! Palautuminen treeneistä on ehkä hieman nopeampaa kuin ennen ja treenit kulkevat entistä paremmin. Olen lisännyt treenimääriä ja saan nostaa treenipainoja viikko viikolta. Paino mulla on pysynyt kuta kuinkin samoissa koko ajan, mutta kroppa on selkeästi kiristynyt ja entinen jatkuva turvotus on poissa. Mikä parasta: vatsa ei ole sekaisin monta kertaa viikossa! Itse asiassa koko tänä aikana vatsa ei ole ollut sekaisin kertaakaan. Uskon, että juuri tällä asialla on suuri vaikutus mun treeneihin ja kropan kiristymiseen. Ravintoaineet oikeasti ehtivät imeytyä suolistossa kunnolla eivätkä solahda hetkessä koko kropan läpi pönttöön. Ilmankos mulla oli ennen niin usein tyhjä ja vetämätön olo, kun suurin osa ruuasta tuli sukkana pihalle.

Tykkään syödä paljon samoja asioita päivästä toiseen, mutta tarvitsen myös pientä vaihtelua. Ravintoaineita on hyvä saada useista eri lähteistä ja tämän pohjalta testailen ja etsin uusia hyviä reseptejä. Alkuunhan olin todella neuroottinen proteiinin saannin kanssa, mutta nyt en jaksa sitäkään asiaa stressata. Tiedän, että saan tällä hetkellä riittävästi myös proteiinia. Jotkut teistä saattavat muistaa mun taistelun hiilihydraattien kanssa. En voinut ennen syödä kovinkaan paljon hiilareita paisumatta ja jouduin tarkkailemaan määriä koko ajan. Nyt syön hiilaria huomattavasti enemmän päivässä eikä tunnu missään, päinvastoin! Myös rasvan määrä on noussut ennestään, mutta sekään ei haittaa ollenkaan, koska pähkinät ja hummus vaan on niin hyvää 😀

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Herkkujen määrä on vähentynyt roimasti. Ehkä alkuun sen vuoksi etten tiedä mitä voisin syödä enkä ole ehtinyt juurikaan leipomaan, mutta viime viikkoina ei ole oikeastaan tehnyt edes mieli muuta kuin jäätelöä. Vegaanista pullaa taidan tehdä viikonloppuna mökillä ja maistattaa muillakin. Saa nähdä mikä on tuomio! Mies on kysellyt välillä, että koska lopetan tämän pelleilyn, mutta on ilmeisesti alkanut ymmärtämään ettei tämä ole loppumassa, oli hänen mielipiteensä mikä tahansa. On ollut mielenkiintoista huomata miten mun ruokavaliomuutos on ollut isompi asia monelle muulle kuin mulle itselleni. Ihmisillä on hyvin vahva kuva vegaaneista eikä se kuva ole kovin imarteleva. En voi olla muuta kuin minä ja jos mun ruokavalio jotakuta niin kovasti haittaa, niin ei ole mun ongelma.

Ei tämä pelkkää ruusunterälehdillä tanssimista ole ollut ja joitain ongelmiakin on tullut vastaan. Ennen oli niin helppoa napata vain jauhelihapaketti kaupasta matkaan, jos ei keksinyt mitä ruokaa laittaisi. Alkuun oli vaikea keksiä tällaisia ”hätäratkaisuja”. Edelleen minua mietityttää mitä appivanhemmat ajattelee ja miten jatkossa hoidetaan anoppilassa syömiset, mutta se on sen ajan murhe. Viikonloppuna mökillä se sitten nähdään miten meidän yhteisruokailut ja -ruuanlaitot sujuu anopin kanssa. En usko, että siitä mitään ongelmia tulee. Vaati ehkä alkuun vain totuttelua. Instassa minulta kysyttiin, että kaipaanko kovasti joitain ei vegaanisia asioita ja pakko myöntää, että ikävöin kunnon suklaista jäätelöä, Fazerin sinistä, Polar-juustoa ja paistettuja kananmunia leivän päällä. En oikeastaan muuta eikä nämäkään asiat mitenkään ylitsepääsemättömiä ole. Kaikki on korvattavissa 😉 Minulta otettiin vajaa kuukausi sitten verikokeena mm. ferritiini, b12-vitamiini sekä d-vitamiini. Kaikki oli kunnossa, mutta näitä on tarkoituksena seurata noin vuoden välein. Sukurasitteena minulla on lisäksi diabetes sekä korkea kolesteroli, joten nekin ovat tarkkailun alla siinä ohessa!

Nyt on siis oltu 1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla ja  jatketaan hyvillä fiiliksillä siis eteenpäin!

Lue myös:

Kermainen nyhtökaura-curry

Viikon 27 ruokapäiväkirja – Vegaaniviikko!

Miten saada riittävästi proteiinia vegaanisella ruokavaliolla?

Edellinen postaus: Miten treenaan nyt?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

10 kommenttia

 1. Pee kirjoitti:

  Onko vegaanipainotteinen safka näkynyt kauppalaskussa? Jos niin miten?
  Ois mielenkiintoista kokeilla, mut tuntuu vaivalloiselta (muka!) 😉

  • Moikku kirjoitti:

   Mäkin haluaisin kuulla, onko vegaaniruokavalio ollut sekaruokavalioa kalliimpaa toteuttaa 🙂

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   Alkuun näkyi, mutta ei oikeastaan enää. Esim. ”jauhelihakastike” syntyy edullisemmin roijarouheesta ja meillä syödään muutenkin paljon nykyään riisiä ja pastaa ja kaikenlaisia ”kulhoja”, johon kasaan kaikkea jääkaapin ja pakastimien antimista. Ostan kerralla ison erän esim. nyhtökauraa kun sattuu olemaan -30% lappu päällä ja laitan pakkaseen. Käytän usein kikherneitä ja kohta aion siirtyä myös inhokkeihini papuihin 😀 Vihanneksia meillä menee paljon, mutta ne on tällä hetkellä edullisia. Jos haluaa syödä soijarahkaa, niin se on kyllä kalliimpaa kuin tavallinen, mutta olen siitäkin kytännyt -30 lappuja.

   Alkuunhan sitä halusi ostella vaikka ja mitä ja rahaa menikin ruokaan viime kuussa ennätysmäärä. Meiltä kolmelta yhteensä noin 1000e ja se on paljon! Pidän myös paljon ”en osta mitään”-päiviä eli vaikka joku juttu loppuisi niin en silti mene kauppaan, vaan keksin tilalle jotain muuta.

   Voisinkin jossain kohtaa toteuttaa taas rahapäiväkirjan, jossa voisin valottaa tarkemmin mistä raaka-aineet on peräisin meidän ruokiin 🙂

 2. Heli kirjoitti:

  Hieno juttui miten hyvin vegaaninen on sinuun vaikuttanut. Itse en syö punaista lihaa, kalaa ja kanaa kyllä. Vegaaninen kuullostaa houkuttelevalta mutta ruoka-aine allergioideni vuoksi tuntusi ainakin näin äkkiä ajateltuna aika vaikealta toteuttaa. Pähkinät, tofu, avokado, suurin osa hedelmistä kiellettyjen listalla.. Tsemppiä ja maistuvia reseptejä jakoon 😉

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   No joo, sun kohdalla homma voisi olla aika vaikeaa, mutta ei suinkaan mahdotonta! Vaatisi vain aika paljon pähkäilyä eikä toimivan ruokavalion tarkoituksena ole ketään stressata 🙂

 3. Viivi kirjoitti:

  Aloin syömään tammikuussa vegaanipainotteisesti ja sillä tiellä ollaan vieläkin. Välillä olen syönyt tonnikalaa ja juhlissa kakkua. Kauppalaskut mulla ainakin on puolittunut, nykyään laskut on suunnilleen 30-40e/viikko joka ennen oli lähemmäs 60 lohen, kanan ja jauhelihan ansiosta… Paljon kuulen palautetta että miksi syön näin ja saan arvostelevia katseita ja huokahduksia. Joskus tulee ” luuletko että voit pelastaa tuolla maailman” kommentteja. Ihmettelen tätä koska en minäkään arvostele toisten pihviä lautasella 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen myös törmännyt tuohon ajattelutapaan, että nyt kun syön vegaanisesti niin varmasti yritän samalla pelastaa koko maailman ja luulen olevani jotenkin parempi ihminen kuin muut. No en pelasta enkä luule. Niinpä olen alkanut sanomaan kaikille, että terveyssyistä syön vegaanisesti. Ei muuten kukaan enää kysele ja tottahan se on. En vaihtaisi tätä ihanaa olotilaa ja kivutonta vatsaa enää mihinkään!

 4. Nimetön kirjoitti:

  Hmm.. Noi vatsajutut ja kevyt olo houkuttelisi itseäkin vegeilyn pariin. Minä myös hiilariherkkänä olen ajatuksen tasolla kauhuissani että miten muka voisin elää puurolla ja papupastalla olematta itse pullataikinaa? Myös veriryhmädiettiajatus tukee kasvissyöntiä. Itsellä A-veriryhmä jolle veriryhmäideologian mukaan kaikista huonoiten sopii liha. Pitäisikö siis ryhtyä ajatuksista tekoihin?
  Mitä pähkinävoita käytät? Sehän menee jugurtissa kovaksi? (Olihan sitä jossain jugurtissa?, puurossa sen ymmärtää..)
  Mikä ”juusto” on hyväksi havaittu? Ei viitsis kalliita kokeiluita tehdä edellinen paketti meni roskiin kumujuutoa yök. Voin makua kaipaan jo nyt. Kunnon voiköntti leivän päällä olla pitää. Mistä korvaaja?
  Moni muu bloggaaja joka on kasvisruokavaliota kokeillu on kokenut turvotusta väsymystä ym. Ei varmaan sovikaan kaikille mutta ei ole kannustanut kokeilemaan. Tänään jo tein kikhernepastaa ja soijarouhesoosia 🙂

  • Nimetön kirjoitti:

   Ai kato en mä ollukkaan omalla koneella 🙂 Riikka

  • Jonna kirjoitti:

   Paisuminen muakin pelotti kovasti, mutta pelot eivät tosiaankaan ole käyneet toteen! Se on ollut tosi yllättävä juttu. Ehkä ne olikin liha- ja maitotuotteet mitkä paisutti eikä suinkaan hyvät hiilarit?

   Pirkan crunchy maapähkinävoi on ihan parasta! Toki jogurtissa menee hieman kovemmaksi, mutta ei kovetu täysin. Se on aivan jumalaisen hyvän makuista, slurps 🙂 Mä en enää ostanut leivän päälle edes juustoa. Se violifen juusto meni kyllä, mutta en ole sitä enää kaivannut sen jälkeen, kun aloin lastaamaan leivän päälle hummusta ja vihanneksia. Tortilloihin ym kyllä laitan edelleen vegejuustoa ja olen käyttänyt nimenomaan violifea, mutta kuulemma Porlammin on kans hyvää. Voin tilallehan voi ostaa esim. sinistä keijua, muistaakseni se on vegaanista tai ihan margariinia! Itse käytän hummusta tai påmackania.

   Oli mullakin alkuun vähän vatsan turvotusta, mutta se on kuulemma alkuun ihan normaalia. Ei ole enää sitä ongelmaa ollut! Väsymyksestä ei ole kyllä ollut tietoakaan! Sanoisin, että silloin on kyllä syöty liian vähän tai vääriä asioita.

   Kokeile rohkeasti, sillähän sen saa selville!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *