Hae
Palasia Arjestani

Ota vastaan ekologisuushaaste!

ekologisuushaaste

Mitä ekologisuus merkitsee sinulle? Minkälaisia ekologisia valintoja teet päivittäin vai etkö tee ollenkaan? Huolettaako maapallon ilmaston ja vesistön tila vai eikö kiinnosta yhtään? Luin vähän aikaa sitten Saran mielettömän hyvän postauksen ekologisuudesta ja miten itseään voisi haastaa sillä saralla. Itse olen herännyt asiaan vasta ihan viime vuosina. Ajattelin pitkään, että minun teoillani tuskin on kovin suurta vaikutusta maapallon tilaan, mutta jos kaikki ajattelevat näin, ja jättävät asioita tekemättä, kukaan ei tee loppujen lopuksi mitään.

En oikein itsekään ymmärrä mistä kaikesta hiilidioksipäästöjen vähentämisessä on kysymys ja miten siihen voisin vaikuttaa itse omilla teoillani. Sara linkkasi omaan postaukseensa todella hyvän artikkelin: Miten vähennän päästöjäni niin, että sillä on oikeasti vaikutusta? Linkkaan sen tähänkin postaukseen, sillä se kannattaa lukea läpi. Ajatuksella. Äärimmäisen hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli.

Mitkä asiat ovat nyt hyvin ja missä voisi vielä petrata? Mehän ei kauheasti matkustella, joten sanoisin että kerran vuodessa lento Eurooppaan lienee ok. Meillä kierrätetään kaikki mahdollinen, joten se puoli on kunnossa. Minä kuljen pyörällä tai bussilla ja mies omalla autolla. Ruokahävikkiä meillä ei enää juurikaan tule, mutta tässäkin asiassa on aina parannettavaa. Vaatteita en juuri uutena enää ostele ja nyt olen alkanut tekemään niitä itsekin. Jos jossain haluaisi alkaa petraamaan, niin se olisi vedenkulutukset vähentäminen (kyllä, minä rakastan lorottaa vettä suihkussa), sähkön vaihtaminen ekologisempaan sähköön, kodinkoneiden vaihtaminen energiatehokkaampiin, lihankulutuksen vähentäminen ja juuston kulutuksen vähentäminen (tulee olemaan vaikeaa juuston rakastajalle!). Artikkelissa oli monta muutakin kohtaa lueteltuna mihin meidän perhe voisi panostaa enemmän.

ekologisuushaaste

Kaikkea ei kannata ahnehtia kerralla, joten Saran ehdottama asia per kuukausi voisi olla hyvä tahti. Siinä ajassa ehtii sisäistämään asiat ja tekemään niistä tapoja. Mistä sitten aloittaisin? Sanoisin, että suihkussa lotraamista voisi hyvin vähentää. Tyttö käy meillä kylvyssä, joten hänenkin kohdallaan voisi joskus pitää suihkupäiviä. Toisaalta uskon, että sama vesimäärä kuluu kuitenkin lillui hän kylvyssä (pieni muovinen amme) vai suihkussa. Omalla kohdallani pystyn suihkuaikaa vähentämään reilustikin, joten otan tämän ensimmäiseksi askeleeksi! Niin ja kasvisruokaa voisin syödä entistä enemmän. Välillä se vain tuntuu niin turhalta, koska mies kuitenkin ostaa ja syö lihaa ihan entiseen malliin. Tiedän etten häntä saa vähentämään sitä millään. Ehkä naudanlihan saisi vaihdettua useammin kanaan, mutta olisihan sekin jo jotain. Ehkä siitä kuitenkin jotain hyötyä olisi, jos itse vain vähentäisi?

Se on varmaa, että alan tutkailemaan enemmän zero waiste -aihetta! Asia kiinnostaa koko ajan enemmän ja enemmän.

Minkä asian sinä voisit/haluaisit muuttaa ekologisemmaksi? Lähdetkö mukaan haasteeseen!?

10 kommenttia

 1. Annie kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Lähden ehdottomasti! Suihkussa läträäminen saa minullakin vähentyä, haluan edelleen lisätä luomu ja lähellä tuotettujen ruokien suosimista, ekologistem pesuaineiden ja kosmetiikan käyttöä (ilman mikromuoveja ym) ja muovipussien ostamisen haluan lopettaa kokonaan.

  • Jonna kirjoitti:

   Pesuaineet ja kosmetiikka pitäisi itsekin ottaa haltuun! Kiva, että postauksesta oli hyötyä 🙂

 2. Susana kirjoitti:

  Sattuipa tämä postaus sopivaan aikaan kun juuri tänään näitä asioita mietin ja googlettelinkin. Paljon olen tässä muutaman vuoden sisään jo muuttanut kulutustani ekologisemmaksi, esimerkiksi kiinnittänyt entistä enemmän huomiota kierrättämiseen, vähentänyt autolla ajoa sekä ruokahävikkiä, ja kiinnittänyt huomiota lapsen vaatteiden määrään. Lähes aina kaupassa on mukana kangaskassi, mutta joskus unohtuu, voisin laittaa kasseja valmiiksi esimerkiksi käsilaukkuun ja autoon, että niitä olisi aina mukana. Suihkussa olo aikaa voisin itsekin vähentää ihan reippaasti, minäkin pidän niin paljon lämpimässä suihkussa olemisesta. Sähköasioihin en valitettavasti pysty vaikuttamaan, koska taloyhtiö hoitaa ne hommat. Paljon olisi silti vielä itselläkin tehtävissä, pitääkin ottaa loppuvuoden haasteeksi vieläkin ekologisempaan elämään siirtyminen.

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla myös aina mukana kangaskassi kaupassa ja ajattelin itse tehdä myös hedelmäpusseja 🙂 Aika pienillä valinnoilla pystyy itsekin vaikuttamaan asioihin!

 3. maikki kirjoitti:

  Mä olin ennen kans ihan älytön suihkussa läträäjä, parikymmentä minuuttia lämpimässä suihkussa 😀
  Mutta sitten rupesin käymään salilla suihkussa, rahan säästön vuoksi 😉 Ja salilla kun ei viitsi mitään pitkiä kuumia suihkuja ottaa, niin rupesi oppimaan lyhyisiin nopeisiin suihkuihin, eikä nykyään kotonakaan tule käytyä kuin pikaisesti

  • Jonna kirjoitti:

   Mä taas en käy salilla, kun menen pyörällä kotiin ja sit oon taas ihan soijassa 😀 Ja kun pitää se lapsikin yrittää aina välillä raahata pesulle…

 4. Katja kirjoitti:

  Mukana ollaan! Nämä asiat ovat jo jonkin aikaa mietityttäneet ja olenkin meidän arjessa viimeisen vuoden aikana pyrkinyt radikaalisti vähentämään lihan syöntiä. Julkisilla liikutaan, sillä omaa autoa ei ole mutta seuraava askel voisi olla tuo vedenkulutuksen vähentäminen. Kiitos tästä kirjoituksesta!

  • Jonna kirjoitti:

   Jee, kiva juttu! Näitä asioita on välillä hyvä ajatella 🙂

 5. Anni kirjoitti:

  Monet jutut meillä jo käytössä – jee ! Yksi iso juttu, mihin pyrin tuomaan muutosta on kaikki kodin muoviasiat. Jos jonkun asian saa metallisena, lasisena tai puisena, niin pyrin vaihtamaan siihen ja välttämään muovituotteita. Toki ensin käytän nämä vanhat muovit loppuun ennen uusia hankintoja ! Lisäksi koko ajan tutkailee, että mitä tuotteita sitä oikeasti tarvii ja ostaako vain tottumuksesta? Mielenkiintoinen aihe ja jos enemmän innostut zero wastesta, niin olisi mielenkiintoista lukea sinulta siitä 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Me ollaan kans paljon laitettu muovia pois ja lasisia astioita tilalle. Ikeasta saa hyviä ja edullisia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *