Hae
Palasia Arjestani

Speltti-kauraleipäset

Processed with VSCO with a6 preset

Ihan aina kaikki asiat ei minullakaan mene keittiössä putkeen ja nämä leipäset olivat sellainen vähän mönkään mennyt juttu. Makuhan näissä oli aivan ihana, ei siinä mitään, mutta sämpylöitähän näistä piti alun perin tulla. Löysin reseptin spelttisämpylöihin Maku-lehden verkkosivuilta, mutta jäin mielessäni arpomaan tuota alkuperäisen reseptin hiivan määrää. Meillä oli kotona vain kuivahiivaa ja pussin mukaan sämpylöihin riittää yksi pieni pussi per 0,5 litraa nestettä. Ja niinhän minä laitoin. Uunissa ollessaan sämpylät lässähtivät leipäsiksi ja vaikka vähän harmittikin niin hyvin ne kelpasivat niinkin! Eli jos tahdot tehdä mieluummin sämpylöitä niin laita 50g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa. Tällä määrällä ulkomuoto muistuttanee enemmän sämpylää 😉

Speltti-kauraleipäset

 • 5 dl vettä
 • 3 rkl hunajaa
 • 1 tl suolaa
 • 7,5 dl spelttijauhoja
 • 1 pss kuivahiivaa
 • 4 dl kaurahiutaleita
 • 0,5 dl rypsiöljyä tai mietoa oliiviöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi mikrossa. Jos käytät normaalihiivaa niin sekoita hiiva tässä vaiheessa lämpöiseen veteen. Lisää veden sekaan hunaja sekä suola ja sekoita hyvin. Jos käytät kuivahiivaa niin sekoita kuivahiiva tässä vaiheessa pieneen määrään jauhoja ja lisää nesteeseen. Muussa tapauksessa lisää pikku hiljaa jauhot nesteeseen ja sekoittele kädellä tasaiseksi. Lisää lopuksi vielä kaurahiutaleet sekä öljy taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina lämpöiseen vedottomaan paikkaan kohoamaan noin 30 minuutiksi.

Leivo kohonneesta taikinasta pieniä sämpylöitä/leipäsiä jauhotetulla pöydällä ja nosta sämpylät kohoamaan pellille liinan alle vielä 30 minuutiksi. Voitele leipäset halutessasi munalla ja ripottele päälle kaurahiutaleita.

Paista leipäsiä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja nauti!

4 kommenttia

 1. Jaana kirjoitti:

  Jos käyttää tuoretta hiivaa niin kantsii kokeilla tehdä niin,että laittaa suolan,hunajan ja hiivan kulhoon ja lisätä sitten vasta neste+jauhot ?

 2. Noorat kirjoitti:

  Sää kun olet tuollainen jauhopeukalo, niin osaatko sanoa, mikä on tuon öljyn funktio sämpylätaikinoissa? Onko siis jotain käytännön merkitystä vai vaikuttaako vain makuun?

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyy sanoa etten tiedä itsekään sen varmaan funktiota, mutta tuo varmasti ainakin pehmeyttä taikinaan. Maussahan sitä ei oikeastaan huomaakaan, mutta koostumuksessa varmasti huomaisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *