Hae
Palasia Arjestani

Superruokia.

Innostuin superfoodeista mielettömän paljon silloin kuin ne oli ”in”. Kai ne on tavallaan vieläkin, mutta omalla kohdallani ne on jo vähän ”out”. Innostuis loppui yhtä nopeasti kuin alkoikin niin kuin mun kohdalla käy aina. Kaapista löytyy vielä ohran orasta, goji marjoja ja maca-jauhetta. Niin ja yksi pussi kaakaonibsejäkin. Tuskin tulen niitä enää hirveesti ostelemaan kunhan noi pussit saadaan tyhjiksi. Ainoat superfoodit mitkä jäi säännölliseen käyttöön ja mistä en luovu on himalajan kristallisuola ja kylmäpuristettu kookosöljy. Vähän väliähän mä innostun jostain ja varmaan tulen jotain uutuuksia hankkimaan dieetin aikana, mutta tarkoitus olisi panostaa enemmän ”oikeisiin” superruokiin. Siis niihin, joita saa melkin joka kaupasta. Niistä olen enemmän kiinnostunut kuin jostain Vinku-Intian peräpusikoista alkuasukkaiden keräämistä marjaloista ja jauholoista.

Uudessa Kunto Plussassa ja Oxygenissä oli aika hyvää juttua näistä melkein jokaisesta kaupasta saatavista superruoka-aineista. Vanhoja tuttuja taitaa olla jokainen tuote, mutta silti niin mielenkiintoisia 🙂 Ainakin mun mielestä. Vuoden 2009 superruokia oli mm. goji-marja, acai-marja, granaattiomena, mustikka, vihreä tee ja pinaatti. Vuoden 2010 näkemykseen kuuluu Kunto Plussan mukaan seuraavat tuotteet:

Kaurahiutale (muutkin kuin Elovena :D). Sisältää terveellistä rasvaa ja ravintokuitua sekä beetaglukaaneja, jotka alentavat veren kolesterolipitoisuutta ja vähentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Beetaglukaanit tasapainottavat verensokeria ja tehostavat kylläisyyden tunnetta.
Lohi. Sisältää runsaasti tyydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja. Näitä ihmiskehon on saatava ruuasta, sillä ihmiskeho ei tuota niitä itse. Lisäksi lohesta saadaan runsaasti D-vitamiinia ja seleeniä. Varsinkin talvella, kun iho ei saa aurinkoa, on D-vitamiinia saatava ruuasta, jotta luukudos pysyisi lujana.
Kaali. Sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua – enemmän kuin lehtisalaatti ja monet muut kasvikset.
Tomaatti (säilötty). Sisältää erityisen paljon lykopeenia, joka suojaa silmiä ja ihoa haitalliselta UV-säteilyltä.
Tämä vähän mietitytti koska säilöttyhän tarkoittaa tietääkseni myös lisäaineita…Enivei, tomsku ihan omana ittenään on ainakin hyvää 🙂
Ruisleipä. Sisältää mm. arabinoksylaaneja, jotka imevät itseensä tehokkaasti nestettä ja pitävät siksi suolen sisällön notkeana. Lisäksi rukiin kuidut saavat suolistobakteerit tuottamaan estrogeenin kaltaista enterolaktonia, joka puolestaan huijaa kehoa tehostamaan omien hormonien poistumista kehosta.
Mustaherukka. Sisältää runsaasti varsinkin C-vitamiinia, jota tarvitaan suojaksi bakteereja ja viruksia vastaan. Lisäksi C-vitamiinia tarvitaan sidekudoksissa tärkeän kollageenin valmistukseen pitämään jänteet, ikenet ja nivelet kunnossa.
Saksanpähkinä. Sisältää runsaasti ihmiskeholle tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja ja ravintokuitua.
Omena. Vähäkalorinen, mutta pektiinipitoisena täyttävä ja veren kolesterolia alentava ruoka-aine. Pektiini alentaa myös verensokeria ja tasapainottaa insuliinituotantoa. Pektiini sito runsaasti vettä ja edistää siksi ruuansulatusta ja painonhallintaa.
 
Manteli. Sisältää runsaasti E-vitamiinia, jota keho tarvitsee hermoston ja aivon toiminnan ylläpitämiseksi.
Probiottiset hapanmaitotuotteet. Ylläpitävät tervettä bakteerikantaa suolistossa ja voivat auttaa alentamaan verenpainetta, ehkäisemään lihomista ja vahvistamaan immuunipuolustusta. Sisältävät myös kalsiumia. 

Tämmöset oli Kunto Plussan 10 voimaruokaa. Haluan vielä sanoa, että noi on suoria lainauksia Kunto Plussasta enkä ole ruoka-aineista tähän hätään etsinyt lisää nippelitietoa eli varmasti niillä on vielä muitakin vaikutuksia kuin nuo luetellut. Tein muuten itse parin viikon ajan kouluun tehtävää, jossa tehtiin artikkelikatsaus tietystä määrästä tieteellisiä artikkeleita. Meillä oli aiheena juuri nuo probiootit. Tutkimuksia oli kahdenlaisia: toisissa oli löydetty näyttöä probioottien verenpainetta alentavasta vaikutuksesta ja toisista ei. Vaatinee lisää tutkimuksia, että saadaan selkoa asiaan..
Oxygenissä on myös paljon hyviä ruokajuttuja. Uusimmassa on juttu nimeltä ”3 vegetables you must eat”. Siitä löytykin pari johannesta, joita ei ole kauheasti tullut popsittua.

Munakoiso. Erittäin hyvä vesiliukoisen vitamiinin, tiamiinin, lähde. Tiamiinia tarvitaan ruoan muuntamiseen energiaksi,  tiamiini auttaa kehoa selviytymään stressistä ja sillä on myös hermostolle ja sydämelle terveellisiä vaikutuksia. Munakoiso sisältää myös kaliumia, joka mm. auttaa lihasvoiman, aineenvaihdunnan sekä vesitasapainon ylläpitämisessä sekä parantaa lihassupistusta.
Parsa. Sisältää runsaasti C-vitamiinia, folaattia sekä mangaania. Parsa auttaa hiilihydraattien aineenvaihdunnassa sekä energiantuotossa, joka tarkoittaa parempia treenejä. Parsa on myös luonnostaan mieto diureetti. C-vitamiini autaa kehon kollageenin tuotossa mikä vaikuttaa ihon, jänteiden, nivelten sekä verisuonten hyvinvointiin. Parsasta saa paljon myös K-vitamiinia, joka auttaa verensokerin hallinnassa.
Paprika. Yksi annos (noin pari desiä) sisältää yli 100% päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta. A-vitamiinin saanti on tärkeää keuhkojen, limakalvojen sekä ihon terveydelle. Paprika sisältää myös paljon C-vitamiinia, joka laajentaa verisuonia, parantaa ravintoaineiden kulkua ja kuona-aineiden poistoa. Paprikan A- ja C-vitamiini ovat erittäin voimakkaita antioksidantteja, jotka toimivat synergisesti neutralisoiden kehon vapaita radikaaleja. Paprika sisältää myös paljon foolihappoa, B-vitamiinia, joka lisää punasolujen tuottoa elmistössä. C-vitamiinin on todettu olevan mukana aivokemikaali, norepinefriinin, tuotannossa, joka on tärkeä rasvanpolttohormoni ja voi myös auttaa nostamaan mielialaa. 
No mutta tämmöstä sunnuntai-illalle. Mitä mieltä noista superruoka-aineista, tavallisista sellaisista? Mitä mieltä yleensä koko jutusta? Oliko täyttä paskaa vai lukisko joskus uudestaan samanlaista tekstiä?

20 kommenttia

 1. Ele kirjoitti:

  Minusta tämä oli mielenkiintoista luettavaa ehkä erityisesti siksi, koska et näytä suhtautuvan mitenkään erityisen fanaattisesti suuntaan tai toiseen. 🙂

 2. Aarne kirjoitti:

  Ite olen ikilaihuttaja, kilpailija, mitä luultavimmin tuleva anorektikko ja paasaan aina ravintohommista niin että suusta lentää vaahto, tällaset asiat on minun mielestä mitä mielenkiintosempia >:) Muutaman kerran kussu kisoissa niin täyellisesti tankkaukset ja ruokapuolet ettei yks tosikaan ja sittekkö vertaa tilaan jossa on syöny oikeasti hyvin niin se ero on aivan 2 ääripäätä, oma mielipide on että tällasilla saa oikeastikki buustattua omaa treenausta / aineenvaihduntaa ihan hulluna, jos jaksaa vähänkään kiinnittää huomiota. Tyksin!

 3. Annemari kirjoitti:

  Siinä tuli kyllä lista todellisista superfoodeista. Kaurapuuro, pähkinät, paprika ja omppu rocks 🙂 Macaa en oo ikinä maistanut enka kyllä noita gojimarjojakaan, ehkä pitäisi…

 4. Jonna1983 kirjoitti:

  Ele: joo mä aina innostun välillä jostain tosi kovasti ja yhtä nopeesti se innostus sit loppuukin. Tärkeintähän kuitenkin on syödä sitä oikeaa ja kunnon ruokaa, mahdollisimman ravinnerikasta sellaista. Ei ihminen pelkillä ihmejauhoilla elä 🙂 eikä niillä massukaan täyty.Aarne: olis mukava kuulla sun ravintopaasauksia!! Ravintojutut kiinnostaa aina. Oon vaan ite tosi laiska etsimään tietoa yhtään mistään :DAnnemari: todellakin! Kaurapuuro varsinkin on namia. Ja omppu. Ja paprika. Ja kaikki oikeestaan 🙂 Kannattaahan sitä macaa kokeilla, mut en ainakaan ite huomannut mitään maagisia vaikutuksia..

 5. Juhina kirjoitti:

  No minä ainakin olen jo aiemmin kantani viljoista – mukaanlukien Kaurapuuro tämänkin blogin kommenteissa ilmaissut – ja se ei todellakaan ole muuttunut… :)Mitä taas Loheen tulee, ja varsinkin lähes kaikkeen kaupasta saatavaan viljeltyyn moskaan, Hermis on pistänyt mielestäni hyvää infoa:http://uniqblogi.wordpress.com/2010/03/20/loistavaa-mainontaa-life/

 6. Anonymous kirjoitti:

  I just my opinion, and I am not trying to be critical at all. If you do follow this up then I would be interested. Thanks.

 7. Anonymous kirjoitti:

  Your site is really good and the posts are just wonderful. Thank you and keep doing your great work.

 8. Anonymous kirjoitti:

  I hope to give something back and help others like you aided me.

 9. Anonymous kirjoitti:

  I wish to read even more things about it!

 10. Anonymous kirjoitti:

  You lost me, buddy. I mean, I imagine I get what youre expressing.v

 11. Anonymous kirjoitti:

  Just like a video or a picture or two to get people excited about what youve got to say.

 12. Anonymous kirjoitti:

  Excellent post, mate! Thanks for the useful information

 13. Anonymous kirjoitti:

  I wish to read even more things about it!

 14. Anonymous kirjoitti:

  It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store.

 15. Anonymous kirjoitti:

  Enjoyed looking at this, very nutrients, thankyou.

 16. Anonymous kirjoitti:

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

 17. Anonymous kirjoitti:

  This site is absolutely poise! I found here alot of news that I was looking for. I am very happy to be a side of This area!

 18. Anonymous kirjoitti:

  Thanks for putting up this useful information and facts.

 19. Anonymous kirjoitti:

  Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.Have a look at my webpage :: Anabolic Cooking Recipes

 20. Anonymous kirjoitti:

  I blog often and I seriously appreciate your information. This article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed as well.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *