Hae
Palasia Arjestani

Meidän perheen hullunkurinen ruokarytmi

Meidän perheen hullunkurinen ruokarytmi

Sain viime viikolla lukijalta kyselyn meidän vähintäänkin omituisesta ruokarytmistä ja -systeemistä. Itse olen jotenkin niin tottunut tähän kaikkeen ja juuri tämä ruokarytmi on ollut meillä itsestäänselvyys jo vuosikausia. Jokainen perhe on erilainen ja ruokailurytmejä varmasti yhtä monta kuin perhettäkin. Toisissa perheissä syödään aina illallinen tasan klo 17 ja toisissa klo 19, kolmansissa ei ehkä ollenkaan. Tämän postauksen myötä toivoisinkin, että kertoisitte minkälainen teidän perheen ruokarytmi on? Poikkeaako valtavirrasta ja miten se käytännössä toimii? Veikkaan, että meidän perhe ei ole ainoa, jossa ei ole perinteistä ruokailurytmiä, jossa kaikki istuvat yhdessä ruokapöydässä tasan klo 18.

Meillä on miehen kanssa molemmilla vakiotyö. Mies tekee säännöllistä ns. toimistoaikaa ja minä työskentelen kahdessa vuorossa. Lisäksi me molemmat treenaamme säännöllisesti mikä asettaa arjelle tietyt haasteensa. Tyttö on päivät eskarissa, jonne minä vien hänet ja mies hakee. Tyttö syö kolme ruokaa eskarissa ja minä ja mies luonnollisesti omilla työpaikoillamme. Normaaliin arki-iltaan mahtuu vielä 2-3 ateriaa.

Meidän perheen hullunkurinen ruokarytmi

Meidän tyttö on ollut aina kova syömään. Tullut ilmeisesti isäänsä! Moni ei uskoisikaan minkälainen määrä ruokaa häneen mahtuu päivän aikana. Eskarissa syödään välipala puoli kolmen aikaan, mutta puoli neljän aikaan hän haluaa jo isomman aterian, seuraavan yleensä seitsemän maissa ja vielä iltapalan ennen nukkumaanmenoa. Tässä tullaankin sitten siihen minkälainen meidän perheen hullunkurinen ruokarytmi on. Yritän selittää sen mahdollisimman yksinkertaisesti kaikessa monimutkaisuudessaan 😀

Kun minulla on treenipäivä, menen salille suoraan töistä. Tämä tarkoittaa sitä, että tyttö syö ensimmäisen lämpimän aterian miehen kanssa ja seuraavat ateriat minun kanssani, kun mies on omissa treeneissään. Jos minulla on välipäivä, tulen suoraan kotiin ja silloin sama asiaa toistuu, koska mies ja tyttö ovat ennen minua kotosalla. Silloin minä saatan syödä töiden jälkeen jonkun välipalatyyppisen ratkaisun ja teen ruuan n. klo 18-18.30, joka syödään tytön kanssa yhdessä. Mies syö harvoin meidän kanssamme illallista, koska on aika lailla aina salilla, paitsi minun iltavuoropäivänä. Tällöin mies ja tyttö menevät anoppilaan syömään isommalla porukalla. Lauantaisin me syödään aina yhdessä ja sunnuntaina syödään taas isommalla porukalla anoppilassa. Tämä saattaa kuulostaa todella monimutkaiselta ja oudolta, mutta on meille todella luonnollista. Käytännössä tyttö syö kolme lämmintä ateriaa päivässä + aamupalan + 2-3 välipalaa.

Meidän perheen hullunkurinen ruokarytmi

Ihaile suunnattomasti niitä perheitä, joissa syödään joka päivä yhdessä koko perheen voimin. Meillä se ei vain toimisi käytännössä mitenkään. Silloin jompikumpi joutuisi luopumaan omista harrastuksistaan eikä siitä tulisi yhtään mitään. Kun olin pieni, meillä syötiin aina yhdessä illallinen. En muista noista ajoista mitään lukuunottamatta yhtä kertaa, kun isä teki niin mausteista nakkikastiketta ettei sitä syönyt kukaan. Meillä oli myös aina pakko syödä lautanen tyhjäksi. Ennen ei saanut nousta pöydästä mikä ei ollut yhtään kivaa. Oman lapseni kanssa en ole tätä noudattanut. Meillä pitää maistaa kaikkea, mutta ruokaa saa syödä sen verran kuin jaksaa. Inhosin lapsena pakottamista yli kaiken enkä suostu sitä omallekaan lapselle tekemään. En tiedä miten muissa perheissä toimitaan, mutta meillä asia on näin. Me myös keskustelemme ruuasta paljon lapsen kanssa. Mietitään mitä ruokia voitaisiin kokeilla tehdä ja lapsi saa toivoa jokaiselle viikolle yhden ruoan, kunhan ei ole aina samaa (eli nakkikastiketta). Haluan itse tehdä mahdollisimman paljon erilaisia ruokia, jotta lapsikin oppii niitä maistelemaan. Kaikesta ei tarvitse aina tykätä, mutta maistaa pitää. Anoppihan laittaa pari kertaa viikossa myös ruoka-annoksen tytölle matkaan ja kun noita ruokia on jäljellä, teen itselleni juuri sitä ruokaa mitä haluan! Mies kun on niin ”tarkka” omista ruuistaan, niin hän tekee illalla itselleen vielä ruuat. Usein jotain hyvin perusruokaa, kuten kanaa ja riisiä tai jauhelihaa ja jotakin. Itse taas kaipaan enemmän vaihtelua ruokiin 🙂 Kuten olettekin ehkä huomanneet, niin tykkään tehdä ruuat itse, mutta kyllä meillä joskus harvoin syödään myös valmisruokaa!

Tällainen on meidän perheen hullunkurinen ruokarymi! Minkälainen ruokasysteemi teillä on? Kuulostaako meidän systeemi hankalalta?

Edellinen postaus: Nyhtökaurapihvit – Helppoa kasvisruokaa!

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *