Hae
Palasia Arjestani

Miksi raha herättää edelleen kateutta?

Miksi raha herättää edelleen kateutta?

Olen hyvin kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta ja ylipäänsä rahasta. Haluaisin oppia elämään niin ettei rahaa kuluisi mihinkään turhuuksiin, koska jännästi sitä vain vieläkin käyttää asioihin, joihin ei välttämättä kannattaisi. Paljon olen saanut pois turhaa kulutusta, mutta parantamisen varaa on aina. Luin juuri viime viikon MeNaisista kahdesta eri henkilöstä, joiden keskipalkka on noin 2600 euroa. Toisella jäi hyvin rahaa käytettäväksi pakollisten maksujen jälkeen ja toisella taas oli sen verran velkaa, että ylimääräistä ei juurikaan jäänyt. Kuulun itse tuohon samaan palkkaluokkaan ja välillä on tiukkaa ja välillä taas ei. Olisi mielenkiintoista kokeilla paljonko oikeasti jäisi palkasta käteen, jos ei olisi kerrassaan minkäänlaisia ylimääräisiä kuluja. Olen seurannut instagramista Vuosi ostamatta -kanavaa ja sen innoittamana aion pitää ainakin tammikuun ostovapaana kuukautena. Jos se menee hyvin, jatkan helmikuullekin. Jotkin säännöt tähän asiaan tosin täytyy laatia, koska aina tulee jotain pakollista ostettavaa. Jotenkin näin joulun alla kunnon ostolakko tuntuu erittäin hyvältä idealta, vaikka rahaa ei olekaan mennyt läheskään niin paljon kuin viime vuonna. Nyt olen sentään pysynyt ihan budjetissa ja rahaa jää joulun jälkeiselle Tallinnan reissullekin! Jos siis sieltä haluaa jotain elintärkeää itselleen hankkia.

Raha on asia, joka meissä suomalaisissa herättää sekä mielenkiintoa että katetutta. Se on edelleen mystinen asia, josta ei mielellään puhuta, mutta ollaan kuitenkin uteliaita – ainakin toisten raha-asioista! On toki jokaisen oma asia haluaako kertoa omaa palkkaansa tai kulutustottumuksiaan, mutta minun mielestäni tätä tabua pitäisi saada jotenkin rikottua. Ei minulle ole mitään ongelmaa kertoa palkkaani. Se on mitä se on. Joku tienaa enemmän kuin minä ja joku taas vähemmän. Se ei muuta minun palkkaani tai rahatilannettani mihinkään. Ainakin itse haluan oppia muilta säästöniksejä ja saada motivaatiota säästämiseen. Olen itse aikanaan ollut sen verran fiksu, että perustin rahaston, jonne menee 150 euroa kuussa. Siellä alkaa olla ihan kiva pesämuna ja jos iskee katastrofi, me ei olla heti puilla paljailla ja isossa pulassa. Matkarahastoon en ole vielä saanut kasaan juurikaan mitään reissun jälkeen, mutta onhan tässä aikaa vielä säästellä vaikka kuinka kauan. Nyt on tarkoituksena maksella asuntolainaa vähän ylimääräistä pois, koska korot ovat vielä alhaalla. Asuntolainaakin on vielä ihan kivasti jäljellä ja siihen päälle noin 3000 euroa opintolainaa, että ei tässä makseltavat ainakaan kesken lopu! Olisi ihanaa saada kaikki lainat pois, mutta ihan normaalia elämää saadaan elää, vaikka lainat siellä taustalla elävätkin. Olen joskus haaveillut elämästä, jossa rahaa olisi säästössä niin paljon, että voisin lyhentää työaikaani. Tiedän, että se on mahdollista, mutta se vaatisi hirveästi ponnistelua. Ehkä? Haaveilu on mukavaa, mutta on eri asia alkaa toteuttamaan asioita ja saavuttaa haaveita. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka tässä itsekin innostuisi nyt tosissaan säästämään ja saisi enemmänkin pesämunaa! Kaikki on mahdollista tässä elämässä.

Vauras nainen -facebookryhmässä eräs perheellinen nainen kertoi eilen miten hän oli reilussa vuodessa yksinään lyhentänyt asuntolainaa noin 28 000 euroa. Ammatiltaan hän on sairaanhoitaja ja tuon ylimääräisen lainaerän hän oli saanut kasaan tekemällä toisessa firmassa ylitöitä. Mistään hän ei ollut elämässään tinkinyt ja oli kaikin puolin onnellinen. Vastaanotto hänen tarinalleen oli mykistävä: osa oli iloisia hänen puolestaan ja osa taas kommentoi todella rumastikin. Ihan järkyttävää miten jotkut eivät oikeasti osaa olla onnellisia toisen puolesta. Jos ei itse pystytä johonkin, niin eihän silloin kukaan muukaan voi! Tätä juttua lukiessani aloin itse ajattelemaan, että jos hänkin siihen pystyi, niin ihan varmasti minäkin pystyn haastamaan itseni säästämisessä. Niinpä tammikuu tulee olemaan ensimmäinen ostokseton kuukausi! Täytyy tätä asiaa vielä suunnitella ja pohtia, niin saan polkaistua vuoden käyntiin selkeissä merkeissä 😉 Itseni haastamisen lisäksi tässä on myös ekologisuusnäkökulma! Varsinkin näin joulun alla kuluttaminen on jotain aivan järkyttävää ja haluan kitkeä sen pois omasta elämästäni. Haluan mieluummin oppia ideoimaan ja luomaan uutta kuin ostamaan uutta!

Mitä luulette, miksi raha herättää edelleen kateutta ihmisissä? Näissä tunnelmissa viikonloppuna teen vielä itse muutamat lahjat ja sitten saan pysähtyä nauttimaan joulusta <3

4 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Kateus on ihan normaali tunne, jota ei pidä kauhistella ja demonisoida. Enemmän vahinkoa saa aikaan, jos kieltää itseltään inhimilliset tunteet ja esittää jotain pylväspyhimystä. Eli vastaus on, että raha herättää kateutta, koska kaikki haluaisivat enemmän rahaa, ja jos jollain on jotain mitä itsellä ei ole niin sitä kadehditaan, ainakin 5 sekuntia.

  • bdkd kirjoitti:

   Nyt olet kyllä väärässä. Ei kaikki ihmiset kadehdi. Itse en ole koskaan tuntenut kateutta. mitä minä sille voin jos joku on miljonääri ja minä en? Ehkä joskus tulevaisuudessa olen minäkin. Tottakai mietin, et oispa kivaa jos ois noin paljon rahaa, mutta se ei ole kateutta. Kateutta on se, että kyräilee sen vuoksi ja miettii, että miksi tuo saa enemmän kuin minä. Toisen onni ei ole koskaan ollut minulta pois. Ihmiset on vaan niin paatuneita, ettei voida edes käsittää, että kaikki ei ajattele samoin kuin itse.

   • Jonna kirjoitti:

    Hmm, sanoinko jossakin että kaikki ihmiset kadehtii? Tarkoitin näitä ihmisiä, jotka esim. tuossa Vauras nainen -ryhmässä alkoivat vähättelemään ja haukkumaan ihmistä, joka oli saavuttanut jotain mistä unelmoi ja jonka eteen teki kovasti töitä! Ei todellakaan kaikki ihmiset kadehdi, mutta välillä tuntuu että toisilla ihmisillä se on perusluonteessa. KYllähän se ihmisestä jotain kertoo, jos täytyy alkaa toista lyttäämään ja haukkumaan, eikö?

  • Jonna kirjoitti:

   Tuo on ihan totta, että kateus on normaali tunne. MUTTA se ei mielestäni saa aiheuttaa sellaisia tunteita, että täytyy alkaa ilkeilemään tai puhumaan toisesta pahaa saati vähättelemään kenenkään saavutuksia. Sellainen kertoo aika paljon ihmisestä itsestään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *