Hae
Palasia Arjestani

Olen energiajuoma-addikti

energiajuoma-addikti

Kyllä, olen energiajuoma-addikti enkä todellakaan sano ettenkö häpeäisi sitä asiaa. Häpeän sitä niin paljon etten ole siitä puhunut juuri kellekään. Paitsi nyt, sillä aion tehdä asialle täyden stopin. En yhtään ihmettele, että nuoretkin näihin juomiin addiktoituvat, sillä näin on käynyt minullekin. Pikkuhiljaa ja salakavalasti. Olen tiedostanut asian jo pitkään, mutta en ole saanut tehdyksi sille mitään. Miksikö? Koska en ole halunnut. En ole keksinyt riittävän hyvää syytä irrotautua energiajuomista. Minusta ne tuoksuvat ihanalta ja maistuvat parhaalta maan päällä. Joka päivä olen töissä korkannut yhden tölkin kahden maissa ja yleensä toisen kotona kuuden seitsemän maissa. Se on ollut mulle päivän paras hetki. Viikonloppuisin olen juonut yhden energiajuoman heti aamupalan päälle. Nautiskellut jokaisesta suullisesta ja harmistunut, kun juoma on loppunut. Tunne, että on riippuvainen jostain näin naurettavasta asiasta, on ahdistava. Haluan tehdä asialle jotain, mutta en kuitenkaan pysty.

Minulla kaikki alkoi Nocco-juomista, joita kaikki salityypit joivat. Eihän niissä silloin voi olla mitään epäterveellistä, kun kaikki niitä juovat, vai? Siitä pikkuhiljaa aloin tutustumaan Megaforceen, Redbulliin sekä Lidlin päärynän makuisiin bcaa-juomiin. Näitä neljää olen pääasiassa ostellutkin. Yleensä joko megaforcea tai Lidlin bcaa-juomaa, koska ne ovat halvimmat. Joku siellä voi nyt naureskella, että huh huh, ompa vakava riippuvuus, mutta kyllä, niin on. Siinä vaiheessa, kun et voi elää päivääkään ilman energiajuomaa, ollaan menty jo liian pitkälle. Lähdet vaikka talvipakkasessa ja rankkasateessa hakemaan sen yhden (tai useamman) tölkin, kunhan vain saat sen oman juomasi. Aina kauppalistalla ensimmäisenä lukee ”energiajuomat” ja aina niitä täytyy olla mukana töissä, mökillä ja mökkimatkalla. Mikään muu ei ole ollut niin tärkeää kuin se, että kaapissa on aina energiajuomaa (hieman kärjistettynä).

löysin hyvän syyn lopettamiseen

Olen jo pienen hetken etsinyt itselleni hyvää syytä lopettaa nuo juomat. Lueskelin pikkuhiljaa enemmän ja enemmän niissä käytettyjen makeutusaineiden käyttäytymistä elimistössä. Totesin, että se ”ihanuus” minkä ne hetkellisesti antavat, eivät ole terveydellä pelleilyn arvoista. Uskon, että mun aiempi ketokokeilu epäonnistui myös juuri näiden juomien sisältämien makeutusaineiden vuoksi, sillä makeutusaineilla on insuliinitasoja nostava vaikutus eli ne voivat katkaista ketoosin. Luin myös jonkin tutkimuksen minkä mukaan makeutusaineilla voi olla vaikutusta lihomiseen sekä erilaisiin muistisairauksiin puhumattakaan muista sairauksista. Kyllähän se vähän laittoi miettimään, että mikä järki tässä hommassa on? Kaiken lisäksi ne pilaavat vielä hampaat (vaikka joinkin sokerittomia versioita) ja rahaa niihin meni ihan älyttömästi. Havahduin tähän raha-asiaan viime viikonloppuna, kun vietiin miehen kanssa pulloja Lidliin. 85% meidän pulloista ja tölkeistä oli minun energiajuomia. Pulloja ja tölkkejä oli kolme kassilista reilun 14 euron edestä. Nyt kun alan laskemaan, että jos juon kaksi tölkkiä päivässä niin se tekee 2-5 euroa päivässä nesteenä kurkusta alas ilman mitään hyötyä. Helvetin tyhmää hommaa. Ihan niin röökin polttokin. Joo joo, sanotaan että ihmisellä pitää olla edes yksi pahe, mutta että tällainen? Mieluummin ei.

Kaikesta tästä voitaneen ehkä päätellä, että minä olen energiajuoma-addikti enkä ole siitä millään tavalla ylpeä. Viikonloppuna tein päätöksen, että nyt loppuu ja maanantaista lähtien olen ollut ilman noita juomia. Eilinen päivä oli ihan kamala, mutta siihen myötävaikutti myös kissan pois nukuttaminen maanantaina. Olisin niin halunnut juoda yhden energiajuoman pahimpaan tuskaan, mutta päätin etten sorru enkä sortunutkaan. Hetken niistä irti pääseminen kestää, mutta ei haittaa. Tiedän voivani paremmin ilman synteettisiä piristäviä aineita ja makeutusainepläjäyksiä. Mielenkiinnolla odotan, näkyykö mitään konkreettisia muutoksia olossa. Toivon ainakin pääseväni iltapäiväväsymyksestä eroon…

Onko siellä muita, jotka pyristelevät energiajuomista eroon?

Edellinen postaus: Seuraavaa lomaa odotellessa?

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

17 kommenttia

 1. Kati kirjoitti:

  Moi!
  Mulla riippuvuutena PepsiMax, onneksi en ole energiajuomia alkanut juomaan. Ei tuo PepsiMax:kaan mikään terveysjuoma ole. Olen siitä yrittänyt päästä eroon, mutta ei ole helppoa…

  • Jonna kirjoitti:

   Et muuten varmasti ole ainoa, joka on koukuttunut PepsiMaxiin tai Cokikseen. Meillä mies oli nuorempana todellinen cokis-addikti, veti pari isoa pulloa päivässä. Nykyään menee enää yksi tölkki. Minä taas en niin limuista välitä 🙂

 2. Anniina kirjoitti:

  Otan osaa kissan nukuttamisen vuoksi! Oliko kyseessä vanhin kisuista? Energiajuomia en ole itse juonut kuin muutaman hassun, mutta varmasti niistä on haastava päästä eroon, onhan niissä kofeiinia järkyttävästi? Tsemppiä siis, ajattele summaa mikä säästyy 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kiitos <3 Joo, vanhin kisuista lähti paremmille metsästymaille. Löydökset ct-kuvassa olivat sen verran vakavat, ettei ollut enää inhimillistä ottaa kissaa kotiin, vaikka kuinka olisi haluttu 🙁

   Energiajuomissa on tosiaan kofeiinia tosi paljon! En edes uskalla miettiä paljonko noihin on mennyt rahaa kuukaudessa…

 3. Ulla kirjoitti:

  Itsellä kahvin juonnin vähentäminen on antanut paremmat yöunet. ☺️ Energiajuomia en ole edes maistanut. Joskus olen miettinyt kun nuoret niitä juovat, joku montakin päivässä, että mitä seuraamuksia niistä voi heille olla vanhuuteen. Kun sitä ei ole vielä voitu todeta mitenkään.. ?

  • Jonna kirjoitti:

   Ihan varmasti sillä on seuraamuksia hampaiden huonosta kunnosta lähtien. Itsekin huomasin, että jos illalla liian lähellä nukkumaanmenoa join energiajuoman, niin sain kyllä unta, mutta uni oli hyvin kevyttä ja aamulla olin todella väsynyt.

 4. Kofeiini kirjoitti:

  Mun pahe ei oo energiajuomat, mutta kahvia kuluu ihan liikaa päivittäin. En halua kokonaan lopettaa, mutta nyt pyrin vähentämään. Ei oo kivaa saada iltapäivällä päänsärkyä, koska aamukahvit jäi juomatta ?

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, tuo kofeiiniriippuvuus on aikamoinen. Noissa Noccoissa sun muissa on myös kofeiinia järkyttävät määrät ja iltapäiväväsymystä olen alun perin niillä alkanut paikkaamaan, kun en juuri kahvia juo. Muistan kyllä sen kauhean päänsäryn ja zombieolon, kun muutama vuosi sitten lopetin kahvin juomisen…hyi!

 5. KohtaloToveri kirjoitti:

  Kiitos! Tämä auttoi minua ymmärtämään, ’kaikki’ aina puhuvat energiajuomat ovat pahasta, koskaan oikein kuullut faktatietoa. Tämä ketoosin katkeaminen oli tärkeä vastaus minulle. ?

  • Jonna kirjoitti:

   Kannattaa katsoa Thomas DeLauerin videoita YouTubesta. Hänellä on useammalla videolla asiaa juuri makeutusaineiden käyttämisestä ja ketosta. Sieltä tämä herätys mullekin tuli!

 6. Riikka kirjoitti:

  Olis mielenkiintosta kuulla, millaisia vaikutuksia sitten huomaat olossa yms kun olet ollut hetken ilman!

  • Jonna kirjoitti:

   Minä kerron! Testailen ja fiilistelen tässä hetken ensin 🙂 Neljäs päivä hei menossa! Woop woop 😉

 7. Batterykissa kirjoitti:

  Rakastan Batteryä ?

 8. Joonas kirjoitti:

  Miten on sujunut elämä ilman kofeiinia? Muuten noissa lidlin bcaa juomissa ei taida olla ollenkaan kofeiinia, ellen oo ihan väärässä. Nocoissa sen sijaan on 180mg eli todella paljon tölkin kokoon nähden. Itse olen koukuttunut pahasti näihin nocco juomiin. Jos en saa noccoa päivässä niin olen vihainen ja hyvin ärtynyt, päätä kiristää ja särkee sekä myös lihaskipuja.

  • Jonna kirjoitti:

   Erittäin huonosti! Olen taas palannut lipittelemään mm. Noccoa ja Lidlin bcaa-juomia. Yritän pitäytyä sellaisissa hetkissä kun oikeasti väsyttää, mutta kun nuo on niiiiin hyvänmakuisia….Lidlin bcaa-juomissa on kofeiinia 55mg/100 ml eli kyllähän niistäkin piristystä löytyy!

 9. Jarkko kirjoitti:

  Lidlin bcaa -juoma sisältää aivat samat ainesosat ja määrät kuin perus Nocco ja on yli puolet halvempaa.

  Nocco on saanut hyvin jalansijaa markkinoilla ja on varsin trendikäs juoma nykyään.

  Mikäs siinä jos jollakin on varaa ostaa ylihinnoiteltua juomaa, ainakin makuja riittää ja tölkit on värikkäitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *