Hae
Palasia Arjestani

Minkä ikäisenä lapselle kännykkä? (+arvonta)

Processed with VSCO with 6 preset

*Sis. mainoslinkkejä

*Yhteistyössä Moi

Kun olin itse lapsi niin ei ollut mitään kännyköitä. Isällä oli silloin autossa matkassa jumalaton Motorolan (?) mötikkä, jota silloin matkapahulemiksi kutsuttiin. Painoa sillä oli varmasti ainakin 10 kiloa ja ulkomuodoltaan se muistutti enemmän matkalaukkua kuin puhelinta. Mun lapsuudessa soitettiin lankapuhelimella ja kaverien kanssa oli aina sovittuna tietyt soittoajat. Toisaalta se oli hyvä juttu, mutta esimerkiksi vahingon tai onnettomuuden sattuessa todella huono juttu. Muistan eräänkin kerran, kun lapsuudenystäväni kaatui pyörällä keskellä ei mitään loukaten polvensa todella pahasti. Ei siinä auttanut kuin pikku hiljaa nilkuttaa kilometrien päähän kotiin.

Nykyään kun kulkee kaduilla niin jo pienillä lapsilla saattaa roikkua kaulassa kännykkä. Olen huomannut, että meidän vajaa viisivuotiaskin käyttää kännykkää todella näppärästi ja oppii sen toiminnot ihan hetkessä! Kasvatamme melkoista teknologiasukupolvea! Mun lapsuudessa oli videonauhuri ja kasibittinen nintendo (joka mulla on vieläkin tallessa!), mutta tänä päivänä löytyy härveliä jos jonkinlaista ja tahti vain kiihtyy. Puhelimillakin voi tehdä paljon muutakin kuin vain soittaa. Kohta ei varmasti tarvitse enää edes soittaa vaan ihmisiin on asennettu ajatustenlukulaite, jolla voi viestittää ystäville asiansa.

Processed with VSCO with 6 preset

Pikkuhiljaa mieleen on hiipinyt ajatus, että milloin on oikea aika hankkia tytölle oma kännykkä? Suurin osa hankkii lapselle kännykän varmasti kouluun mennessä, osa ei silloinkaan. Itse ajattelen, että oikea aika on silloin kun hän alkaa viettämän enemmän aikaa kavereidensa kanssa pihalla ja meidän poissa meidän näköpiiristämme. Viimeistään kännykkä on hankittava juurikin kouluun mennessä, koska silloin hän joutuu olemaan lyhyitä aikoja yksin kotona ja kulkemaan myös koulumatkoja yksin. Jos asutaan tulevaisuudessakin samassa asunnossa tai tässä ihan lähistöllä niin tyttö ei onneksi joudu ylittämään teitä, mutta on silti hyvä että väline avun kutsumiseen on aina mukana. Lasten kanssa kun ei koskaan teidä mitä tapahtuu… Ainakaan jos tytöstä tulee puoliksikaan niin aikaansaava kuin vanhemmistaan!

Silloin kun minä sain ensimmäisen kännykkäni niin puhelinlaskut olivat todella pieniä. Yleensä selvisin alle 20 eurolla. Vielä muutamia vuosia sittenkin minun puhelinlaskut olivat maksimissaan 30 euroa. Maksan itse liittymää kahteen laitteeseen: puhelimeen ja tablettiin ja pelkästään niistä ropsahtaa laskua yli 50e! Tarjolla on koko ajan enemmän ja enemmän dataa ja ohjelmistoja, jotka nostavat puhelimen kustannuksia. Tähän jos miettii vielä tytölle omaa laitetta niin taas saa laittaa parikymppiä lisää kuukausittain puhelimen kustannusten lisäksi. Mulla on jo jonkin aikaa ollut mielessä kilpailuttaa meidän liittymät, mutta suoraansanottuna ei ole ollut kauheasti hyviä vaihtoehtoja. Dna ei toimi mökillä ollenkaan, joten Sonera on ollut ainoa vaihtoehto eikä se tulee juuri sen halvemmaksi kuin Elisakaan. Nyt näille kolmelle on tullut markkinoille varteenotettava kilpailija Moi.

Processed with VSCO with 6 preset

Moi:lla on täysin uudenlainen laskutusmalli, jossa kaikkia perheen liittymät on sidottu yhteen tiliin. Simmejä voi hankkia perheen eri jäsenille tai vastaavasti useampaan eri laitteeseen. Meillä se olisi sekä että. Kaikille simmeille ladataan yhteinen dataämpäri, josta jokainen simmi ammentaa dataa käytön mukaan. Jos data loppuu sitä on ostettava lisää. Yksi vaihtoehto on Moi:n tarjoama rajaton data, joka maksaa 12 euroa kuukaudessa. Tämä on hyvä vaihtoehto henkilölle, joka käyttävät paljon nettiä ja katsova esimerkiksi videoita paljon (nuoret). Näihin datapaketteihin ei kuulu puhetta eikä tekstiviestejä ja niille on valittavissa myös useampi eri vaihto ehto. Laskeskelin, että jo tällä hetkellä meille tulisi paljon halvemmaksi ottaa Moi:n liittymät koko perheelle. Itseasiassa jos ei oteta vielä tyttöä huomioon, niin tulisi paljon halvemmaksi ottaa Moi:n simmit minulle ja miehelle + yksi simmi tabletiin kuin mitä nyt maksamme kolmesta eri liittymästä Elisalle! Tsekkaa Moi:n liittymät täältä*.

Kerro kommenteissa milloin sinun mielestäsi on oikea aika hankkia lapselle kännykkä tai jokin muisto kännyköihin liittyen ja olet mukana Moi:n merinovillaisten suomessa valmistettujen laatulapasten arvonnassa! Arvon näitä palkintoja 4 kpl. Muistathan laittaa kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi (ei näy muille), jotta voin ottaa voittajiin yhteyttä. Arvontaan on aikaa osallistua perjantaihin 16.12 klo 18 asti!

Onnea just sulle 🙂

119 kommenttia

 1. Satu kirjoitti:

  Itse sain kännykän lapsena myöhään (verrattuna nykypäivään) Mielestäni on oikea aika hommata lapselle kännykkä, kun hän ymmärtää sen käyttötarkoituksen. Jos lapsi tarvitsee ottaa yhteyttä vanhempiin helpottaakseen arkea, on kännykkä silloin tarpeellinen.

 2. Ellukka kirjoitti:

  Mielestäni sopiva ikä on silloin, kun lapsi alkaa liikkua itsekseen ja kavereiden kanssa eli juurikin koulun aloitusvaiheessa ?

 3. Riikka kirjoitti:

  Silloin kun lapsi menee kouluun ?

 4. Emilia kirjoitti:

  Kun lapsi menee kouluun, eli 7 -vuotiaana

 5. pex kirjoitti:

  silloin kun menee kouluun.

 6. Emma kirjoitti:

  Meillä eskarilla on kännykkä, koska leikkii kaverin kanssa kotipihalla joskus ilman aikuista. Puhelin on halpa Lumia ja prepaid-liittymällä varustettu eikä sitä muuhun tällä hetkellä käytetä kuin soittamiseen.
  Oikea ikä puhelimen hankintaan siis on mielestäni silloin kun lapsi alkaa liikkua ilman aikuista kodin ulkopuolella 🙂

 7. Kalle kirjoitti:

  Yksinkerteinen kännykkä vaikka eskarille, rajoitetulla soittomäärällä

 8. Miia kirjoitti:

  Meillä hommattiin lapsille kännykät, kun aloittivat koulun. Prepaid liittymät varmisti ettei tullut kammottavia puhelinlaskuja 🙂

 9. Mansikka kirjoitti:

  Ehkä 7-vuotiaalle voisi jo hankkia kännykän.

 10. jensu kirjoitti:

  Minä sain itse kännykän seiskaluokalla, ja hyvin pärjäsin siihen asti. Silloin 2000-luun alussa tosin ei vielä lapsilla ollut yleensäkään kännyköitä. Mutta voisin kuvitella, että kännykkä voisi olla hyvä hommata lapselle kun se menee kouluun, etenkin jos lapsi on yksin kotona iltapäivisin.

  • Jonna kirjoitti:

   Onnea! Voitit Moi:n merinovillaiset lapaset! Laitan sinulle sähköpostia 😉

 11. Sini kirjoitti:

  Mun varmaankin ensimmäinen muisto kännyköihin liittyen on isän Nokian 5110. Aina siskojen kanssa oltiin kinuamassa, että saataisiinko pelata matopeliä 😀

 12. Sikkuralla kirjoitti:

  Koulun alkaessa, 6-7 vuotiaalle.

 13. Laura kirjoitti:

  Kouluun mennessä viimeistään on hyvä hankkia puhelin, mutta myös ehkä vähän aiemmin jos lapsi liikkuu kavereiden mukana jossain.

 14. Anastasia kirjoitti:

  Kouluikäisenä eli noin 7-vuotiaana

 15. teemuk kirjoitti:

  Silloin kun alkaa liikkua itekseen pihaa kauempana. Ja varmistaa että osaa käyttää sitä. Akun säästämiseksi olisi ihanteellista että jokin muu vehe olisi pelikoneena.

 16. Täti tonttunen kirjoitti:

  Henk.koht. rajoittaisin voimakkaasti, onneksi en ole kenenkään äiti. On nimittäin säteilylle herkkiä ihmisiä, eikä tutkimustietoa ole vielä tarpeeksi, tai siitä ei haluta uutisoida. Käytännössä yhteydenpito lienee tärkeintä. Rentoa joulunaikaa kaikille !

 17. ella kirjoitti:

  7 vuotta

 18. Hippu kirjoitti:

  Riippuu tilanteesta, mutta ehkä koulun aloittamisvaiheessa voi kännykkää harkita.

 19. Nina kirjoitti:

  Kun lähtee kouluun eli 6 – 7 vuotiaana.

 20. Pirre kirjoitti:

  Kouluun meno tarkoittaa usein sitä, että lapsi jää pitkäksi aikaa yksin kotiin. Silloin kännykkä on hyvä lastenvahti, koska lapsi voi tarvittaessa soittaa vanhemmilleen, jos tarvitsee apua tms. Myös vanhemmat voivat tarkistaa, että lapsi muistaa lähteä ajoissa kouluun tai että hän on turvallisesti kotona.

 21. Essi kirjoitti:

  Kun lapsi aloittaa koulun =)

 22. Kiia kirjoitti:

  Minä sain ensimmäisen puhelimeni kun lähdin yläasteelle. Kaikilla kavereilla oli kännykät olleet jo paljon aiemmin, mutta erittäin hyvin itse olin pärjännyt ilman.
  Jos lapsen ja vanhemman arkea helpottaa (esim. koulukyydit, harrastukset) lapsen oma kännnykkä, on siitä silloin toki hyötyä.
  Muuten mielestäni alle 10- vuotias voi elää ilmankin. 🙂

 23. Kaisa Kaulio kirjoitti:

  Ehkäpä 7-vuotiaana. Itse ostin kännykän 54 vuotiaana.

 24. anne s. kirjoitti:

  Eskarilaiselle voi hankkia kännykän. Liikkuu yksin ja kavereiden kanssa ulkona, niin hyvä saada tarvittaessa kännyllä yhteys.

 25. nina kirjoitti:

  ekaluokkalaiselle hyvä,jos vanhemmat töissä
  lapsi saa yhteyden vanhempiin koulun jälkeen ja päinvastoin

 26. ninni kirjoitti:

  ekaluokkalaiselle hyvä,jos vanhemmat töissä
  lapsi saa yhteyden vanhempiin koulun jälkeen ja päinvastoin

 27. Nikolas kirjoitti:

  Ala-asteella, kun näyttäs siltä että sille ois tarvetta: ehkä tokalla luokalla ehkä kolmannella tilanteesta riippuen

 28. Suvi kirjoitti:

  Aloittaessaan koulun.

 29. Keke kirjoitti:

  Sitten kännykkä lapselle, kun menee ala-asteelle.

 30. Elinaaa kirjoitti:

  Minä sain aikanaan oman ekan kännykkäni vuonna -98 kun olin 11-vuotias. Nykypäivänä hyvä ikä on mielestäni ala-asteen aloittamisen aikaan, eli siinä 6-7-vuotiaana.

 31. Minskuliina kirjoitti:

  Kouluun meno on aika hyvä aika mielestäni!

 32. Jessica kirjoitti:

  Itse sain ensimmäisen kännykkäni, kun Nokian 3310 tuli markkinoille ollessani viidennellä luokalla. Omalle lapselleni saatan hommata kännykän jo ensimmäiselle luokalle tietyin rajoituksin. Älypuhelin ja datan käyttö annetaan sitten myöhemmin, kun peruskäyttö sujuu jo vastuullisesti eli ehkä viidennellä luokalla. Nämä ajatukset tänä päivänä, mutta eihän sitä tiedä josko tulevaisuudessa annetaan hilavitkuttimet jo vauveleille. 😀

 33. Tuulispää kirjoitti:

  Koulun alkaessa. Silloin on hyvä opetella kännykän käyttö ja olla tavoitettavissa

 34. Tiina kirjoitti:

  Kun ekaluokka alkaa.

 35. Sanna kirjoitti:

  Mielestäni siinä vaiheessa on hyvä hankkia lapselle oma puhelin, kun hän alkaa liikkua itsekseen eli mielestäni vasta kouluikäiselle.
  Itse muistan, kun sain ensimmäisen puhelimen. Se oli sellainen musta nokian puhelin, olisiko ollut 3110. Äitini oli hankkinut sen minulle yllätyksenä, itse en puhelinta ollut pyytänyt. Olin aluksi vihainen =DD äidilleni, kun hän oli kysymättä minulta mennyt ostamaan mulle kännykän.. Kyllä mä lopulta aloin tulla toimeen sen kanssa ja nykyäänhän sitä ei osaiskaan olla ilman kännykkää =D

 36. Minna kirjoitti:

  Eskarilaiselle tai ekaluokkalaiselle.

 37. mariem kirjoitti:

  Lapselle puhelin kun hän osaa huolehtia tavaroistaan. Itselläni olibvarmaan 1996 siemensin laatikko 😀

 38. Eva kirjoitti:

  Heti, kun kädessä vaan pysyy. Mitäs sitä turhaan välttämätöntä kapistusta pihtaamaan. Menee viel herkkyyskausi ohi. Pienenähän sitä just ihminen on kiinnostunu kaikest. Ja parasta opetella jo mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nuorena elämää varten.

 39. Liisa kirjoitti:

  Suunnilleen siinä 10-12-vuotiaana, ennen sitä kenties jokin kännykkä, jolla pystyy ainoastaan rajatusti pitämään yhteyttä vanhempiin tms. 🙂

 40. Sami kirjoitti:

  Aloittaessaan koulun.

 41. Ulla kirjoitti:

  Riippuen tapauksesta..omat poikani (2kpl) ovat saaneet kännykät koulun alkaessa, ts. silloin kun on tullut ajankohtaiseksi, että viettävät jonkin aikaa jo yksikseen kotosalla koulupäivän/ip:n jälkeen..
  Itse sain kännykän 17-18-vuotiaana..niin ne ajat muuttuu 🙂

 42. Mc kirjoitti:

  Kun aloittaa koulun, jotta saa pidettyä yhteyttä silloin tarvittaessa.

 43. Ripsu kirjoitti:

  Sopiva ikä kännykän hankkimiseen on mielestäni juurikin siinä vaiheessa kun lapsi menee kouluun.
  Silloin lapsella on jo varmasti sen verran monta kaveria, että yhteydenpito heihin käy helpoiten kun on oma kännykkä.

 44. Saara kirjoitti:

  Nykypäivänä on ihan ok että eka luokkalaisille hankitaan puhelin että lapsi voi ilmoittaa esim kun pääsee koulusta kotiin.

 45. Minttu kirjoitti:

  Itse taisin olla 15-vuotias saadessani ekan kännykkäni joululahjaksi. Ja nyt on orpo olo, jos luuri ei ole lähettyvillä pariin tuntiin 😀

 46. Tutu kirjoitti:

  alakoululaiselle

 47. Mira kirjoitti:

  Lapsen aloittaessa koulunkäynnin.

 48. Tarja Korhonen kirjoitti:

  koulun alkaessa

 49. Laura kirjoitti:

  Mä taisin saada ekan kännykkäni 10-vuotiaana, mikä oli 2000-luvun alulle verrattain aikaisin. Ihkaensimmäinen puhelin oli toki vanha tuttu Nokian 3210 – punaisena, ei kirkkaanvihreänä, kuten parhaalla kaverilla. Tämähän oli riittävän suuri syy olla kateellinen kaverille… 😉

 50. Minna kirjoitti:

  7-vuotiaalle voi hommata mielestäni.Mutta ei välttämätöntä,jos lapsi ei joudu olemaan yksin kotona.

 51. Maiqqu kirjoitti:

  Kun menee kouluun.

 52. riirii kirjoitti:

  Silloin kun ekaluokka koittaa, mutta silloinkin puhelin voi olla kotona ja tarvittaessa saa yhteyden vanhempiin.

 53. Maisa kirjoitti:

  Koulunalku, sillä silloin alkaa lapsen reviiri laajentua. 🙂

 54. Henna kirjoitti:

  Itse sain kun menin ykkösluokalle ja minusta se on ihan hyvä ikä saada puhelin. Varmaan myös oma poikani saa ekaluokkalaisena oman puhelimen. Silloin kun alkaa enemmän liikkumaan kavereiden kanssa ja kylästellä niin tykkään että saa paremmin silloin yhteyden poikaan missä hän menee ja milloin tulla kotiiin jnejne. 🙂

 55. Pifjo Holanti kirjoitti:

  Ekaluokkalaiselle kännykkä tuo turvaa, kun voi soittaa vanhemmille halutessaan.

 56. Piia kirjoitti:

  Tyttärelle annoin kännykän (oman vanhan näppäimillä), kun hän oli eskarissa. Hän aloitti kulkemaan silloin mummin luokse linja-autolla ja puhelin toi turvaa, sai soitella matkalta. Sittemmin hän sai kosketusnäytöllisen puhelimen ja nyt viidennellä luokalla ollessaan vähän arvokkaamman puhelimen.

 57. Tanja kirjoitti:

  Silloin on aika hankkia lapselle kännykkä, kun liikuu kotinsa ulkopuolella, vaikka vain naapurustossa. Omani olivat vasta(!) 5-vuotiaita, kun saivat ensimmäiset kännykkänsä.

 58. Sanna Koskinen kirjoitti:

  Noin 9v jos sitä ei aikaisemmin koulussa tai muuten paljon tarvita.

 59. sin kirjoitti:

  Ehkä kouluun mennessä. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Onnea! Voitit Moi:n merinovillaiset lapaset! Laitan sinulle sähköpostia 😉

 60. Pulu kirjoitti:

  Minulla ei ole lapsia. Olen kaikkeen vähänkin tekniseen liittyvässä viimeiseen asti vastarinnan kiiski, kaikki uusi vaan pelottaa. Ensimmäisen kännykän osti minulle ystäväni, hän ei enää kestänyt vanhoillisuuttani. Viime kesänä ostin elämäni ensimmäisen älypuhelimen, en enää kehdannut vastata kaupungilla puhelimeen 😉

 61. Jasmiina kirjoitti:

  Esikouluikäiselle minusta voi jo hankkia ??

 62. PIRKKO kirjoitti:

  Kouluun mennessä 🙂

 63. Leena kirjoitti:

  Esikouluun mennessä tai ekaluokkalaiselle.

 64. Jasmina kirjoitti:

  Kouluun mennessä 🙂 nimimerkillä pelastettiin pieni tyttö kotiin eilen. Oli kaverilla käynyt ja eksynyt reitiltä. Lieneekö puhelinta ollut mukana 🙂

 65. Linda kirjoitti:

  Kouluun mennessä hankkisin 🙂

 66. sirpa soares kirjoitti:

  viimeistään koulunalettua

 67. ulla kirjoitti:

  Kouluun mennessä 🙂

  Juu ei ollut kännyköitä omassa lapsuudessa, kuin tuo isän ” matkalaukku ” 😀
  Mutta silloin oli kaikki niin erilaista lapsienkin maailmassa. Nykyään tuntuu niin hurjalta ja raa alta pientenkin maailma. Hyvä olla puhelin.
  Omassa lapsuudessa kyllä oltiin kavareiden kanssa aina kasvotusten, kun ei ollut kailaisia laitteita ja ohjelmia, joita pitkin voi ystävää ” tavata ” . Ja jos oli tapaaminen sovittu, se piti . Ei voinut noin vain huikkasta viestillä : ” en pääsekään , ” .
  Ennen kaikki oli toisin 😀

 68. Suvi kirjoitti:

  Silloin viimeistään kun aloittaa koulun ja ymmärtää kännykän käyttöön liittyvät jutut.

 69. juhot kirjoitti:

  kouluun mennessä sopiva aika

 70. Teija kirjoitti:

  Meillä kännykät on hankittu kouluun mentäessä ja muistona että lapsen eka känny oli osittain kumikuorinen ja sitä oli kiva nakerrella.

 71. sini kirjoitti:

  Mielestäni puhelin on sopivaa hankkia lapselle kouluikäisenä. Muistan, kun oman puhelimen sain aikoinaan ’vasta’ 6-luokkalisena. Välillä kyllä ketutti ja kovaa, kun kaikilla luokkatovereilla oma puhelin jo löytyi 🙂

 72. Mikko Raimi kirjoitti:

  Koulun aloituksen yhteydessä.

 73. Anna kirjoitti:

  Moi toimii DNA:n verkossa, joten jollei DNA toimi mökillä, niin ei myöskään Moi.

 74. KM kirjoitti:

  Koulunaloittamisikä voisi olla hyvä.

 75. Joonas kirjoitti:

  Kouluun mennessä.

 76. Julia kirjoitti:

  Silloin kun lapsi aloittaa koulun ja mielestäni riittää että lapselle hommataan semmoinen puhelin millä voi soittaa ja tekstata , ei tarvitse olla nettiä .

 77. Katri kirjoitti:

  Meillä hankittiin ekaluokkalaiselle, on ollut hetken iltapäivällä yksin kotona. On ollut hyvä aika, tuonut turvallisen mielen, niin lapselle kun vanhemmillekin.

 78. Laura kirjoitti:

  6-vuotiaalle nyt joululahjaksi tulossa.

 79. Laura kirjoitti:

  Itse sain kännykän joskus ala-asteella. Siihen aikaan ei muutenkaan juuri surffailu tai pelaillut kännykällä. Nykypäivänä antaisin kännykän lapselle ehkä jo eskarista lähtien, mutta lähinnä turvallisuuden vuoksi. Mielestäni perheen pienimmille riittää että kännykällä pystyy soittamaan tilanteen tullen. Myöhemmin sitten älypuhelimet mukaan arkeen kun ikää karttuu.

  • Jonna kirjoitti:

   Onnea! Voitit Moi:n merinovillaiset lapaset! Laitan sinulle sähköpostia 😉

 80. anna s. kirjoitti:

  Mielestäni silloin, kun lapsi menee ensimmäiselle luokalle, on puhelin hyödyllinen 🙂

 81. salli kirjoitti:

  Mun mielestä 8 vuotiaalle voi antaa.kännykän

 82. Elisa n kirjoitti:

  Kun lapsi menee kouluun niin on ihan hyvä aika hankkia puhelin hänelle.

 83. sanna kirjoitti:

  Meillä lapset on saaneet kännykät kun ovat alkaneet liikuskella kylillä yksikseen pidempiä aikoja. Vanhin sai kun meni eskariin ja keskimmäinen sai 5 vuotiaana. Molemmilla on latausliittymät ja hidas datayhteys. Molemmat on osanneet lukea saadessaan puhelimet, joten sitä on voinut käyttää muuhunkin kuin soittamiseen, Nythän toisella luokalla käyttävät omia puhelimia ihan koulutyössä, joten ihan tarpeellinen on. Nuorimmainen kohta 2v käyttää lasten areenaa ja joitakin pelejä sekä kameraa jo vähän liiankin taitavasti… Näihin liittymiin ja laskuihin kuluva raha on kyllä jo aikamoista =O

 84. Jasmin kirjoitti:

  Mielestäni oikea aika on koulunaloituksen yhteydessä kun lapsi alkaa liikkua myös yksikseen, mikä tuo turvaa myös vanhemmille. Kuitenkin kotona puhelimen käyttöä tulisi rajoittaa, sillä en haluaisi lapseni kasvavan nenä kiinni ruudussa…

 85. Sus kirjoitti:

  Koulun aloituksen aikaan eli noin 7-vuotiaana on hyvä aika mielestäni hankkia lapselle oma puhelin.

 86. outi kirjoitti:

  Mielestäni 10 vuotta on sopiva ikäraja.

 87. sanna k kirjoitti:

  Silloin kun menee ekalle 🙂

 88. Suivi kirjoitti:

  Tuntuu hassulle, kun itse pärjäsi mainiosti ilman puhelinta 9-vuotiaaksi ja tuolloinkin sain puhelimen vain sen takia, koska siskoni sai uuden joten sain hänen vanhansa, en sen takia että sitä olisi tarvittu. Nyt tuntuu, että lapset eivät mitenkään pärjää 6-7 vuotiaana ilman puhelinta, eivät osaa lähteä kouluun ilman että äiti soittaa joka aamu ja viimeistään kun pääsee koulusta niin heti puhelua mammalle. Ennen sitä osattiin ihan itse eka-luokkalaisesta lähtien mennä taksilla/bussilla kouluun, olla koulussa, tulla kotiin ja odottaa ehkä tunti yksin kotona ennen kuin joku muu perheenjäsen tuli. Ja koko puhelinta ei saanut ottaa edes koko kouluun mukaan ala-asteella. Ja itsellänihän on ikää 22 vuotta, että en ihan miltään kivikaudelta kuitenkaan ole 😀 Olin myös ihan järkyttynyt kun joskus silloinen miesystäväni puhui, pitäisikö hänen 4-vuotiaalle pojalleen ostaa oma tabletti. Olin siihen että haloo et kyllä osta 😀

  Tottahan se on, että jos minullakin lapsia olisi, voisin kuvitella puhelimen ehkä siinä vaiheessa hankkivani, kun menee kouluun. Mutta uskon kyllä, että ilmankin pärjää vallan mainiosti kun vaan kasvatus ja ympäristö sen luovat 🙂

 89. Sabina kirjoitti:

  Kouluikäisenä, ja / tai silloin kun jää koulun jälkeen yksin kotiin ja tarvii saada yhteyden vanhempiin.

 90. Ritva Ahola kirjoitti:

  Ei alle kouluikäiselle. Turvallisuuden kannalta varmasti jo ekaluokkaiselle.

 91. Emppu kirjoitti:

  Kun lapsi aloittaa koulun ?

 92. ninna kirjoitti:

  Riippuu lapsesta kuinka hyvin on kasvatettu antamaan vastuuta sanoisin kuitenkin 7-9vuotiaana. Oma kännykkämuistoni liittyy 90luvun ikiihanaan matopeliin

 93. milla kirjoitti:

  90luvunb alussa autossamme oli ”Kännykkä” siis kamalan iso järkäle jossa ”tonnin”painava luuri. mietin niitä aikoja verrattuna tämän päivän höyhenkevyeisiin puhelimiin. Hyvä ikä lapselle on 7+

 94. E kirjoitti:

  7

 95. hilkka kirjoitti:

  Riippuu vähän tilanteesta, ehkä 5-6 vuotiaana 🙂

 96. Eve kirjoitti:

  Itse ostin ensimmäisen kännykkäni kun olin seiskaluokalla. Jos miulla olis omia lapsia niin hankkisin siinä vaiheessa kun lapsi menee kouluun koska silloin lapsi olisi tarpeen tullen tavoitettavissa (ja paikannettavissa :D).

 97. Anni kirjoitti:

  Nuorimmaiseni sai ensimmäisen puhelimen n.6-vuotiaana kun alkoi liikkumaan itsenäisemmin kavereiden kanssa ulkona. Riippuu lapsesta kuinka osaa pitää huolta tavaroista ja kuinka paljon liikkuu itsekseen kodin ulkopuolella.

 98. Sofia kirjoitti:

  Itse sain kännykän 5. luokalle mennessä, mutta eiköhän se kouluun mennessä olisi jo hyvä olla 🙂

 99. Mirja Marjoniemi Os Tikka kirjoitti:

  marjaana

  Minusta 9-vuoden ikä olisi hyvä saada kännykkä. Monet osaavat silti
  huolehtia siitä jo eka luokalla, riippuu lapsesta. Olisi hyvä, että lapsella olisi mahdollisuus
  soittaa vanhammalle, jos tulee jokin hätä.

 100. sini kirjoitti:

  Koulun alkaessa eli siinä n. 7-vuotiaana. Eikä tarvitse olla uusi eikä kallis.

 101. S kirjoitti:

  Meillä kännykän sai ekalla luokalla kun aamuisin alkoi lähtemään yksin kouluun. Toinenkin varmaan omansa saa sitten kun eka luokan aloittaa. Itsehän sain omani ysiluokalla että onhan tässä pieni digiloikka tapahtunut 😀

 102. Karoliina kirjoitti:

  Mielestäni lapsi tarvitsee siinä vaiheessa puhelimen kun aloittaa koulunkäynnin. Nykypäivänä valitettavasti puhelin on osa jo pientenkin lasten elääjuhlamekko ja tämä ei välttämättä ole automaattisesti negatiivinen asia. Toivon lasten soittavan koulupäivän jälkeen.

 103. Emilia kirjoitti:

  Itse sain eskariin mennessä ekan kännykän, se oli hyvä ikä, vielä en tiedä milloin omalle pojalle hankin 🙂

 104. MarjaStiina kirjoitti:

  Minulla on 2 poikaa. Heille hommattiin kännykät noin 10-vuoden iässä. Kouluun lähtivät omatoimisesti ilman kännyköitä.
  Meillä oli piirongin päällä Nalle Puh kirja, jonka sisällä kello, jossa käänettävät viisarit. Kello laitettiin aina joka päivä näyttämään sitä kellonaikaa milloin kouluun piti lähteä. Edellisenä koulupäivänä viisarit laitettiin paikoilleen ja varmistettiin,että ymmärsivät kouluun lähtöajan. Homma toimi loistavasti ja aina kouluun suunnistivat ajoissa. Sitten ip:llä marssivat koulusta iltapäiväkerhoon ja sieltä kotiin. Tämä järjestely toimi aivan loistavasti ilman kännyköitä.

 105. rita marttunen kirjoitti:

  ekaluokkalaiselle eli 6-7v.

 106. Heidi kirjoitti:

  Aloittaessaan koulun tai jo vähän aiemmin, jos on hetkentään ilman ”valvontaa” eli jos joutuu olemaan yksin.

 107. Iida kirjoitti:

  Sain ekan puhelimeni 3. luokalla, sellainen pinkki nokian kapula. Jos joku soitti ja puhelin oli taskussa, reisi repesi 😀 mielestäni lapselle voi hankkia puhelimen jo vaikka ekalla luokalla, mutta EI ÄLYPUHELINTA, vaan tavallinen kapula jotta voi soittaa. Älypuhelimen hankintaa täytyy siirtä myöhemmälle, ahdistaa pienten lastenn nettiriippuvuus (plus mitä kaikkea ne sieltä netistä löytävätkään….)

 108. Eeva kirjoitti:

  Mielestäni kouluikäiselle voi hankkia kännykän.

 109. Susanna kirjoitti:

  Silloin kun lapsi aloittaa koulun

 110. AnnaE kirjoitti:

  Kun on menossa kouluun.

 111. kka1968 kirjoitti:

  Koulutaival, kun alkaa, niin silloin!

 112. Gustavå kirjoitti:

  Mielestäni lapsen mennessä kouluun on hyvä aika ostaa kännykkä.

  • Jonna kirjoitti:

   Onnea! Voitit Moi:n merinovillaiset lapaset! Laitan sinulle sähköpostia 😉

 113. matti Ahonen kirjoitti:

  7vuotiaana mutta vsin peruspuhelin

 114. Kukka kirjoitti:

  Meillä ei ole vielä ajankohtaista, mutta mitä olen tuttavaperheitä seurannut, niin kouluiän koittaessa on ajankohtaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *