Hae
Palasia Arjestani

Ollaanko yhdessä vegaaneja (edes viikko)?

Ollaanko yhdessä vegaaneja

Olen täällä blogissa tuskaillut monet kerrat kuinka pitäisi syödä enemmän kasvisruokaa ja vähentää lihansyöntiä. Olen lueskellut aiheeseen liittyen todella paljon materiaalia, opiskellut lihansyönnin vaikutuksesta ympäristöön ja ollut koko ajan tietoinen omasta käyttäytymisestäni. Minulta on monia kertoja pyydetty pitämään vegaaniviikko ja kokeilemaan miltä se tuntuisi. Ensimmäinen ajatus oli etten siihen kykenisi (koska rakastan mun sandwicheja!), mutta ajatus on kypsynyt mielessä pikku hiljaa. Loman aikana tuli varmuus ja sellainen fiilis, että nyt jos koskaan on aika ryhtyä tuumasta toimeen. Niinpä vietin osan lomasta tutkaillen vegaanin ruokavaliota ja bongatessa reseptejä.

Kun ajatus pälkähti päähäni, mietin etten voisi syödä enää mitään mistä tykkään. En myöskään keksisi mitään hyvää (ja välillä nopeaa) syötävää arkeen. Kolmanneksi, muu perhe tuskin lähtisi hommaan mukaan ja silloinhan munkin haaste olisi ihan turhaa. Vai olisiko? Päätin toteuttaa asian kaikesta huolimatta, koska mua oikeasti kiinnostaa miten elämä muuttuu vegaaniruokavaliolla. Todennäköisesti se ei tule kovinkaan paljon muuttumaan ja senkin vähän vain parempaan suuntaan. Ihminen on pääasiassa tapojensa orja ja se pätee myös ruokavalioon. Olen niin tottunut syömään tietyllä tavalla, että kaikki siitä poikkeava tuntuu ”väärältä” ja vaikealta. Kuinka pystyisin enää selviämään kaupasta ilman hermoromahdusta ja tulisiko ruokavalio kalliimmaksi kuin perinteinen sekaanin ruokavalio? Ei voi tietää ellei kokeile!

Niin jotta ollaanko yhdessä vegaaneja? Edes viikon verran! Aion toteuttaa vegaaniviikkoni ensi viikolla ja mietin juuri kuumeisesti ruokalistaa. Odotan tältä viikolta uusia oivalluksia ja makuelämyksiä. Lisää innostuneisuutta ruokaa kohtaan ja inspiraatiota kokata ihan uudenlaisia aterioita. Enemmän väriä lautasella ja hyvää oloa. Parempaa omaa tuntoa, että yritän tehdä jotain meidän kaikkien hyväksi. Pohdintaa hyvinvoinnista ja ruuasta. Uusia oivalluksia. Toivottavasti intoa jatkaa samalla linjalla jatkossakin! Ehkä omalla esimerkillä saisin jonkun muunkin innostumaan ja kokeilemaan vegaaniutta edes viikon. Jos oikein hyvin käy, saan myös oman lapseni maistelemaan uusi makuja! Mieshän muuten kokkasi lomalla vegaanista chili con carnea. Hyvä etten pyörtynyt, kun kuulin tämän. Niin vannoutunut lihansyöjä hän on. Olen lueskellut paljon vegaaniudesta ja treenaamisesta. Ennen olin sitä mieltä etteivät ne sovi yhteen. Nyt olen pyörtänyt mielipiteeni täysin! Ei vegaanius ole este kovaa treenaamiselle, päin vastoin! Täytyy vain varmistaa, että ravinnosta saa myös kaikki tarvittavat hivenaineet ja riittävästi myös proteiinia.

Miten on: ollaanko yhdessä vegaaneja ensi viikolla?

Edellinen postaus: Parsa-basilikavoileipäkakku

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

26 kommenttia

 1. Jaanaba / liikuntapaivakirja.com kirjoitti:

  Onpa kiva. Ei siinä ole mitään vaikeaa, ainoastaan ehkä se, että muuttaa omaa asennettansa ja sitä paitsi itse tehty kasvisruoka on aina hyvää. Hyvä sinä. =)

  • Jonna kirjoitti:

   Juuri näin, oma asenne on ehkä se tärkein! Olen koko viikon selaillut ja laittanut muistiin vegaanireseptejä. Voin sanoa etten kuole ainakaan nälkään!

 2. Sari kirjoitti:

  Kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Itsellä on kanssa ajatuksissa koko ajan lisätä kasvisruokaa ja vähentää eläinperäisiä tuotteita, mutta jotenkin helppous ja nirsous voittaa usein. Nyt olen yrittänyt omaksua asenteen, että ei tarvitse olla niin ehdoton vaan kunhan vain lisäisi kasvisruokia tms enemmän, mutta päivän ei kokonaan tarvitse olla esim vegaaninen. Odotan innolla kun kerrot lisää tästä kokeilusta blogissa! 🙂 Kiitos muutenkin kivasta, mielenkiintoisesta ja elämänmakuisesta blogista!

  • Jonna kirjoitti:

   Tuo ehdoton asenne on monesti minunkin kompastuskivi. Tätäkin asiaa olen jo pitkään lykännyt ja lykännyt, koska se tuntuu niin vaikealta ja pelkään, että ”repsahdan”. Vaikka repsahtaisin, niin mitä sitten? Enemmän kasvisruokaa on parempi kuin ei yhtään kasvisruokaa! Ihan varmasti tulee paljonkin juttua ensi viikosta lähtien 😉

 3. Eve kirjoitti:

  Hei huippua! Jaathan sitten täällä kokeilemiasi reseptejä? Olisi kiva saada inspistä kokkailuihin 🙂 Olen itse ollut kasvissyöjä (lakto-ovo) jo todella kauan ja pyöritellyt päässäni kokonaan vegaaniksi ryhtymistä. Se ei ole ollenkaan vaikeaa nykyään ja 90% meneekin vegaanista ruokaa jo nyt 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   No sullahan se kävisi helposti! Jaan totta kai reseptejä 😉 Odotan innolla, että pääsen testailemaan uusia juttuja. Aamupala voi olla kova paikka aluksi, kun ei saakaan syödä munia 😀 Olen siihen yrittänyt etsiä useamman herkullisen vaihtoehdon ettei mene ihan sormi suuhun aamulla.

 4. Elli kirjoitti:

  Alku on aina hieman vaikeaa, mutta kun on perehtynyt asiaan aiemmin kunnolla kaikki on paljon helpompaa 🙂 Vegaaniuus ei ole vain ruokavalio vaan elämäntapa. Mielestäni on surullista kun ihmiset alkavat vegaaneiksi huolimattomasti ja sitten huomaavatkin että olo menee huonoksi ja syyttävät siitä ruokavaliota. Jos veganismia ajattelee vain ruokavaliona, muutosten tekeminen on hankalaa. Tosin kaikki pienet teot mitä voi tehdä eläinten ja ympäristön puolesta on kohti parempaa maailmaa!

  • Jonna kirjoitti:

   Näin minäkin uskon. Minua vegaanius on alkanut kiinnostaa pikku hiljaa, kun olen lueskellut maailman tilasta. Ehkä pysäyttävin juttu oli se miten paljon vähemmän hiilidioksidipäästöjä vegaanius aiheuttaa verrattuna lihansyöjiin. Kerroin oli melkoisen suuri. En toki sano, että tulen olemaan jatkossa 100% vegaani, mutta haluan ainakin yrittää vähentää lihankulutusta ja lisätä kasviksia. Ja vähentää omalta osaltani hiilidioksidipäästöjä 🙂 Korsi se on pienikin korsi kannettavaksi yhteiseen kekoon!

 5. E kirjoitti:

  Olet saattanutkin jo joitain reseptejä netistä katsella, mutta noilta sivuilta ainakin löytää runsaasti erilaisia vegaanisia reseptejä moneen tarkoitukseen! 🙂

  https://vegaanihaaste.fi/reseptit
  http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/ruoka/reseptit
  https://chocochili.net

 6. rimpelix kirjoitti:

  Haaste otettu vastaan! ->http://www.vegaanituotteet.net/ tää on hyödyllinen sivu nykyään on 50 sorttia kasvimaitoja, runsaasti vegaanisia valmisruokia ja herkkuja! vaihtoehtoja löytyy tuotteelle kuin tuotteelle. Suosittelen testaan Risenta linssikakut, friggs maissikakut, soijarahka, puurot (hirssi, kaura,riisi), smoothiebowlit, soijarouhetta ja kaurakermaa niin syntyy vegaanista kuin vegaanista ruokaa. Viikko on liian helppoa olla vegaani! Viikko menee kokeillessa ja siitä toivottavasti jää käteen muutamia vegaanisia vaihtoehtoja pysyvästikkin arkeen! :))

  • Jonna kirjoitti:

   Mä luulen kans, että viikko on aivan liian lyhyt aika, mutta sitähän voi jatkaa vaikka kuinka kauan 😉 Laitoin heti sivun kirjanmerkkeihin!

 7. maikki kirjoitti:

  Jään mielenkiinnolla odottelemaan sun ruokapäiväkirjaa tältä viikolta, ja toivottavasti vinkkailet myös reseptejä yms. vinkkejä, etenkin niistä välipaloista.
  jospa sais jotain uutta ideaa omiinkin syömisiin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Minustakin on jännää nähdä miten ruokapäiväkirja muuttuu! Katsotaan mitä keksin 😉

 8. Jutta kirjoitti:

  En missään nimessä lähde mukaan. Yritin kerran ihmiskokeena ja vetona (jonka hävisin). Hyviä reseptejä oli ensinnäkin vaikea löytää. Itse tein sienipastaa, pitsaa ja sitten haaste loppuikin jo osaltani infernaaliseen lihanhimoon. On muutenkin multa ihan periaatepäätös olla lähtemättä näihin ruokavaliohömpötyksiin mukaan. Ruoanlaiton täytyy olla helppoa eikä mitään tähtiedettä ja jeesustelua.

  • Jonna kirjoitti:

   Aika kovaa tekstiä kutsua vegaaniutta ruokavaliohömpötykseksi. Huomaa ettet ole ihan kauheasti asiaan perehtynyt. Minä en usko, että vegaanisen ruuan valmistaminen on yhtään sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan. Totta kai se alkuun tuo haasteita, kun käyttää erilaisia raaka-aineita. Esim. kasvispastan saa valmiiksi ihan samassa ajassa kuin jauhelihakastikkeen! Oliko lihanhimo enemmänkin mieliteko kuin ”oikea himo”? Sitähän himoitsee juuri sitä mitä on tottunut syömään 😉

 9. Elina / Hooray for Squats kirjoitti:

  Mahtavaa että lähdet kokeilemaan vegaaniutta! Nykyään kun on tosi paljon hyviä vegaanisia reseptejä tarjolla, sen ei pitäisi olla mitenkään vaikeaa. En ehkä lähtisi haukkumaan vegaaniutta ”ruokavaliohömpötykseksi” kuten tuossa yhdessä kommentissa, koska joissakin maissa vegaanius ja kasvissyönti on enemmänkin normi, kuin poikkeus. Toivottavasti jatkossa myös Suomessakin. Tsemppiä viikkoon – teet varmasti hyvää itsellesi ja maapallolle <3

  • Jonna kirjoitti:

   En itsekään usko, että se on yhtään sen vaikeampaa tai enemmän aikaa vievää kuin lihansyönti. Näen vegaanisessa ruokavaliossa vain hyviä puolia!

 10. Heidi kirjoitti:

  Olen seuraillut parin nuoren sukulaisnaisen siirtymistä vegaaniseen ruokavalioon ja ainakin he ovat jo saaneet kaikenlaista hyvää sapuskaa aikaiseksi. Esim. härkiksestä tehty lasagne mukavasti maustettuna on kuulemma varsin maukasta ja hyvää.
  Itsellänikin on hiukan runsas lihansyönti alkanut tökkiä – ei periaatteellisista eikä muistakaan tiedostetuista syistä (paitsi teuraseläinten kohtelu kyllä hirvittää) – mutta jotenkin vain kasvikset ovat alkaneet houkutella enemmän.

  • Jonna kirjoitti:

   Kasvikset ovat kauniita ja maukkaita ja niistähän saa laitettua vaikka mitä hyvää! Mä olen jo pitkään yrittänyt lisätä kasvistenmäärää isolla kädellä siinä onnistumatta. Aina kaupasta lähtee mukaan ne samat kurkut, tomaatit ja paprikat. Siksipä uskon, että vegaaniviikko (tai pidempi aika) saa silmät aukeamaan tämän asian kohdalla 😉

 11. Hanna kirjoitti:

  Hei, yksi ruoka, joka mielestäni on tosi jees aloittelevalle kasvisruokailijalle: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/bataatticurry. Itse siis syön lihaa jonkin verran, mutta tuossa ruuassa ei lihaa kaipaa 🙂

 12. Anna kirjoitti:

  Facebookin vegaaniryhmiä kannattaa myös kurkata jos on vertaistukea vailla. Itse tykkään erityisesti vegaanihaasteen ryhmästä, ja Hedelmälihasta -treeniryhmästä.

  Itse osallistuin tammikuussa vegaanihaasteeseen, ja vähän yllätykseksi jäinkin sille tielle. Jossain reissussa, kylässä tms. voin syödä jotain eläinperäistä jos menisi muuten liian vaikeaksi, mutta kotona olen täysin vegaanisella linjalla. Tää on kivaa eikä ollenkaan niin vaikeaa kunhan saa rutiinin päälle.

  Tsemppiä! ??

  • Jonna kirjoitti:

   Vegaanihaasteen ryhmässä taidankin muuten jo olla, mutta tuo Hedelmäliha on ihan uusi tuttavuus! Täytyypä liittyä 🙂 Sullehan kävi sitten hyvin!! Toivon, että jään itsekin samalla tielle 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.