Hae
Palasia Arjestani

Kaverini kurkuma

Processed with VSCO with c1 preset

On välillä melko jännää huomata, miten joku juttu, jota olen käyttänyt jo vuosia muuttuukin yhtäkkiä trendikkääksi. Yksi näistä asioista on kurkuma, mauste, joka on kuulunut meidän maustehyllyn vakiovarustukseen varmasti ainakin viisi vuotta. Pikkuhiljaa kurkumasta on alkanut tippumaan enemmän ja enemmän tietoa ja nykyään sen tiedetäänkin olevan melkoinen terveyspommi. Kurkuma valittiin vuonna 2010 vuoden rohdoskasviksi ja tämäkin kertonee jo jotain sen terveysvaikutuksista.

Kurkumalla on pitkä historia Aasian rohdos- ja ruokaperinteessä ja sitä viljelläänkin paljon Aasiassa, Intiassa ja Afrikassa. Kurkumaa on käytetty jo tuhansia vuosia mm. intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä sekä perinteisessä kiinalaisessa lääkinnässä. Suomessa kurkuma menestyy hiukka huonommin, mutta hyvällä tuurilla sen voi saada talvehtimaan kellariolosuhteissa. Kurkuma on inkiväärinsukuinen monivuotinen ruohokasvi, jonka juurakosta tehdään meilläkin mausteena käytettävää voimakkaan keltaista maustejauhetta.

Meillä kurkuman käyttö lähti liikkeelle siitä, kun mies luki kurkuman vaikutuksista jostakin ulkomaisesta tutkimuksesta. Ostettiin ja ihastuttiin. Kurkumassa on oma mieto ominaismakunsa ja minä tykkään käyttää sitä erityisesti broilerin maustamiseen. Mies laittaa kurkumaa usein myös riisiin, jolloin riisi värjääntyy hauskan kellertäväksi. Useimmiten meillä käytetään ihan päivittäistavarakaupoista saatavaa kurkumaa, jota löytyy maustehyllystä. Vähän aikaa sitten sain Nu3:lta testattavaksi myös kapselimuodossa olevaa luomulaatuista kurkumaa, jonka käytön aloitin joitakin päiviä sitten. Nyt käytän siis kurkumaa sekä ruuassa ja sen lisäksi otan sitä kapseleina.

No minkäslaisia vaikutuksia kurkumalla sitten sanotaan olevan?

 • juurakon kurkumiini hillitsee tehokkaasti tulehduksia ja kipuja
 • vähentää kaasunmuodostumista elimistössä ja parantaa ruuansulatusta
 • sillä on antioksidanttisia ja bakteereja torjuvia ominaisuuksia
 • kurkuma voi alentaa veren kolesterolitasoa ja estää hyytymien muodostumista
 • puhdistaa maksaa
 • ehkäisee syöpiä ja estää syöpäsolujen leiviämistä (perinteisten keinojen rinnalla)
 • kiinalaisessa lääketieteessä käytetty pitkään masennuksen hoidossa

Lisää kurkumasta ja sen käytöstä voit lukea esim. täältä. Lue myös Hanna Skyttän kirjoittama artikkeli kurkumasta täältä. Mä olen aina ollut todella kiinnostunut erilaisista rohdoskaveista sekä varsinkin kiinalaisesta lääketieteestä. Mulla on tämän alan kirjallisuuttakin jonkin verran kotona ja aika ajoin innostuksen kasvaessa palaan kirjoihin uudestaan ja uudestaan. Täytyy muistaa, että meillä on Suomen metsissäkin paljon hienoja hyötykasveja, joita kannattaa kerätä talven varalle. Itse laittelin juuri tänään smoothien sekaan viime kesänä kerättyä ja kuivattua nokkosta 🙂

Joko teillä on kurkumaa maustehyllyssä tai kapseleina? Oletteko te kiinostuneita erilaisista hyöty- ja rohdoskasveista?

*kapseli-kurkumat saatu Nu3:lta.

 

8 kommenttia

 1. Eve kirjoitti:

  Multa on menny ohi, että kurkuma ois jotenkin trendijuttu. Maustekaapissa sitä on ollu meillä käytännössä aina 😀 Koulussa opin yläasteella kotitaloustunnilla värjäämään sillä riisin keltaseks. Aika vähän kyllä muuhun tulee käytettyä, pitäis opetella!

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen viime aikoina huomannut enemmän ja enemmän juttuja kurkumasta! Varmaan se alkaa nyt enemmän tulla ihmisten tietoisuuteen 🙂

   Kurkumariisi on ihanaa <3

 2. Maikki kirjoitti:

  Moikka Jonna! Kurkuma on lempimausteeni ja käytän sitä päivittäin ruuassa ja leivällä esim kalkkunaleikkeen kanssa ? innostus lähti vuosia sitten kun intialaista ruokaa aloin laittaa ja vakiokäyttöön jäi. Ja hei, kuka ei innostu keltaisesta ruuasta? Vähintäänkin jännää ? vasta nyt kurkuman terveysvaikutukset ovat tulleet yleisemmin tietoon ja suosittelen kaikille? kiitos taas hyödyllisestä postauksesta! ?

  • Jonna kirjoitti:

   Oi, pitäiskin opetella tekemään intialaista! Olisko sulla hyviä vinkkejä mistä kannattaa aloittaa? Kurkuma leivän päällä kuulostaa jännältä, pakko kokeilla!

 3. Eikku kirjoitti:

  Oon käyttänyt kurkumaa koko aikuisikäni, ja se on kyllä hauska ollut huomata, että siitä on tullut trendikäs. Miehen veli ostaa sitä kilon säkeissä ja käyttääkin hullun lailla, mm. ”Golden Milk”:iin, joka on varmaan tulossa jossain vaiheessa trendiksi kans. : http://www.healthy-holistic-living.com/golden-milk.html

 4. skribentti kirjoitti:

  Mä niiiin rakasta kurkumaa, enkä tiennyt, että se on joku trendijuttu nyt. Mutta ollaanpa sitten nyt trendin harjalla näin 😀

  • Jonna kirjoitti:

   No niin, kerrankin näin päin 😀 Mä en ole koskaan trendien aallonharjalla 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.