Hae
Palasia Arjestani

Kuinka pitää koti siistinä – 6 vinkkiä!

kuinka pitää koti siistinä

Jestas, minusta on tulossa vanha. Olen aika moneen otteeseen kironnut miten vihaan siivoamista. Siis vihasin ennen. Nykyään tilanne on ihan toinen. Rakastan siistiä kotia ja voisin viettää tuntikausia kotona puuhastellen ja järjestellen paikkoja. Saan suurta nautintoa kaappien järjestämisestä ja turhan tavaran kiertoon laittamisesta. En olisi pari vuotta sitten uskonut, että näin on asiat muuttuneet! Elämäntilanteet muuttuvat ja ihmiset muuttuvat. Lapsiperheessä siivoaminen ja järjestely on pakollinen harrastus, jos ei halua hukkua tavaraan ja kaaokseen. Jännästi siitäkin touhusta vain oppii pitämään. Alla 5 vinkkiä kuinka pitää koti siistinä. Tämä on vain minun tapani, joten jaa ihmeessä omat vinkkisi kommenttiboksissa 😉

1.Mitkä kohdat kodissa keräävät helposti sotkua? Panosta niihin!

Meillä sotkua keräävät eniten keittiön pöytä sekä eteisen senkki. Niinpä aloitan aina siivousurakan niistä ja tsekkaan kyseiset paikat päivittäin. Kerääntyykö teillä vaatteet tietylle tuolille? Erittäin hyvä keino on hankkitua kyseisestä tuolista eroon. Käy sotkua keräävät paikat läpi säännöllisesti ja yritä olla jättämättä näihin paikkoihin ajelehtevia sekalaisia tavaroita.

2. Jokaiselle tavaralle oma paikka

Tämä on paljon toitotettu, mutta erittäin hyvä vinkki. Kun kaikelle on paikkansa, ei kamat jää sopimattomiin paikkoihin lojumaan. Ellei niitä ihan itse sinne jätä. Hanki kotiin koreja, säilytyspussukoita ja erilaisia säilytysjärjestelmiä. Meillä on keittiössä aivan liian vähän laskutilaa ja säilytystilaa, joten hankin sinne säilytyspenkin keittiönpöydän ääreen. Penkki toimii sekä istuimena että säilytystilana, jonne saan säilöttyä esimerkiksi suuret ja harvemmin käytettävät kattilat. Tsekkaile esim. Ikean sivustolta, blogeista ja Pinterestistä ideoita kauniisiin ja fiksuihin säilytysratkaisuihin.

kuinka pitää koti siistinä

3. Pidä ”Pitäisi tehdä” -päiviä

Kuinka moni teistä kulkee kodissa ja miettii ”tuokin pitäisi tehdä”. Minä teen tuota päivittäin. On asioita, jotka pitäisi hoitaa, mutta usein ne eivät ole niin akuutteja että toimeen pitäisi tarttua saman tien. Hommat lykkääntyvät ja lykkääntyvät. Ratkaisuna on pitäisi tehdä -päivä! Tuona päivänä teet vain asioita, jotka ”pitäisi tehdä”. Se voi olla vaatekaapin järjestely, kesävaatteiden läpikäynti, tavaroiden lataaminen myyntiin, rikkoutuneen senkin korjaaminen, mitä vain! Pitäisi tehdä -päivän varalle kirjoitan itse aina listaa hoidettavista asioista. Ah miten ihana fiilis, kun saa ylivedellä mustekynällä tehtyjä asioita listasta. Kiksinsä kullakin 😀

4.Katsele youtubesta siivousvideoita, ne motivoivat!

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, olen täysin koukuttunut youtuben siivousvideoihin ja olenpa muuten yhden sellaisen itsekin tehnyt. Melkein jokaisella mun videolla on jonkinlaista kodin järjestelyä. Siivousvideoista saa kummasti motivaatiota oman kodin puunaamiseen ja hyviä vinkkejä siivoustekniikoihin. Aika monta kertaa olen illalla katsonut siivousvideota ja ryhtynyt tuumasta toimeen saman tien. Ehkä siksi saan aina aivan liian vähän unta, koska mulla on paras siivousdraivi päällä klo 21.30 illalla…Kirjoita hakusanaksi esim. cleaning house tai decluttering, jolloin saat myös kodin järjestelyvideoita.

5. Hanki uusia siivousvälineitä

Ruokauutuuksien bongaamisen lisäksi harrastan siivousvälineuutuuksien bongausta. Voisin tutkia siivoushyllyillä erilaisia purkkeja, purnukoita ja rättejä vaikka kuinka kauan. Sain vähän aikaa sitten Kiillolta testattavaksi muutaman uuden tuotteen ja ovat olleet kyllä kovassa käytössä (eka kuva)! Uudet välineet piristävät mieltä ja motivoivat puhdistamaan kotia entisestään. Ja kannattaa muuten välillä bongailla tuotteita myös omista kaapeista: soodalla, sitruunalla ja etikalla pääsee jo aika pitkälle 😉

kuinka pitää koti siistinä

6. Karsi, karsi ja karsi

Tämähän se on kaiken a ja o: karsiminen. Jos tavaraa on liikaa niin mikään ei mahdu minnekään ja kotiin kertyy epämääräisiä tavarakasoja sinne tänne. Käy säännöllisesti kaappeja läpi ja mieti onko siellä sellaista tavaraa, jota et ole käyttänyt pitkään aikaan: turhia kodinkoneita, muovikippoja ja kappoja, papereita, vaatteita, rikkinäisiä asioita…Kaappien perälle jää mystisesti homehtumaan milloin mitäkin ja ne vievät tilaa oikeasti käytössä olevilta tavaroilta. Meillä on keittiössä ongelmana liian vähäinen kaappitila ja vaikka kuinka karsin sieltä tavaroita, osa ruokatavaroista joudutaan säilyttämään kaapin päällä näkösällä. En tykkää, mutta minkäs teen. Mieti myös onko kotona jotain harvemmin käytettävää, mutta tarpeellista tavaraa, jota voisi säilyttää varastossa? Varoitus: tästä voi seurata lumipalloefekti ja kohta huomaat tyhjentäväsi ja järjesteleväsi varastoa uuteen uskoon 😀 Been there done that. Monta kertaa.

Tässä mun tämän hetken top 6 vinkkiä kuinka pitää koti siistinä. Jos joku ihmettelee miksi olen niin innoissani siivoamisesta ja kodin järjestelemisestä niin syynä on ihan se, että kun koti on siisti ja kunnossa, jää aikaa paljon muuhun! Kuten neulomiseen, treenaamiseen, lapsen kanssa leikkimiseen jne. Jakakaahan ihmeessä omat vinkkinne! Onko näistä jo joku käytössä?

*ekan kuvan pesuaineet saatu

Ps. Jos kotiasiat ja kodin laittaminen kiinnostelee niin Ellokselta saatte nyt -20% alennusta kodinvalikoiman tuotteista, myös ALE- ja merkkituotteista. Ei koske huonekaluja. Tsekkaa valikoima täältä. Sporttimimmeille tiedoksi: urheiluvalikoimasta saa 29.1 asti -30% alennusta, koskee myös merkkituotteita! Valikoimaan tästä.

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Edellinen postaus: Tällainen minä olen

2 kommenttia

  1. Riikka kirjoitti:

    Hyviä vinkkejä! Siivousvideot on niin parasta =) Ootko kokeillut method-puhdistusaineita? Jos katsot samoja videoita kuin minä, niin käyttävät näitä paljon jenkeissä. Löytyy ihan perus marketeista. Ite oon hulluna siihen pink grapefruit yleispuhdistussuihkeeseen! Pesen sillä kaiken mahdollisen ja paikat kiiltää!

    • Jonna kirjoitti:

      Oon huomannut, että niitä käytetään paljon! En ole itse testannut, mutta vois jossain vaiheessa hommata testiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *