Hae
Palasia Arjestani

Kuka vie kaikki mun rahat?

Processed with VSCO with a6 preset

Joka kuukusi sama juttu. Tili tulee ja tili menee. Viimeistä euroa myöten. Toki saan aina pienen siivun säästöön, mutta muuten ylimääräistä ei juuri jää. Joka kuukausi mietin minne ne rahat oikeastaan menevätkään, koska mielestäni en tuhlaile tai käytä rahaa mihinkään turhaan. Silti ne vain katoavat. Suomalaisethan eivät mielellään tulojaan paljasta tai raha-asioista puhu muutenkaan. Itse olen oppinut puhumaan niistä enemmän ja sitä kautta olen saanut todella hyviä vinkkejä säästämiseen ja ylipäänsä perspektiiviä raha-asioihin. Sehän on fakta, että rahaa tarvitaan elämiseen. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Toiset tienaavat enemmän ja toiset vähemmän, mutta kaikki rahaa tarvitsee. Meillä on taloudessa kaksi työssä käyvää ihmistä ja pärjätään toistaiseksi ihan hyvin. On meilläkin silti tiukkaa, kun postilaatikosta tupsahtaa auton vakuutusmaksut tai kissaa täytyy kuskata eläinlääkärille.

Processed with VSCO with a6 preset

Vähän aikaa sitten mainitsin, että haluaisin seurata omia kulujani aktiivisemmin ja eräs teistä lukijoista vinkkasi mulle spending trackerin, jonka asensinkin puhelimeeni pari viikkoa sitten. Syötän sinne kaikki tulot ja menot pienintäkin senttiä myöten ja siitä ilmenee karu totuus mihin ne rahat oikeastaan kuluvatkaan. Mähän olen aina ollut hyvin tuhlaavainen ihminen, mutta viime vuosina olen alkanut säästää enemmän ja nyt haluaisin oppia säästämään vielä enemmän.

Processed with VSCO with a6 preset

Mun tulonlähteitä ovat palkka päivätyöstä, pieni palkkio bloggaamisesta, kirpparimyynnit sekä kelan lapsilisä, jonka siirrän kuukausittain tytön tilille. Muita tuloja mulla ei olekaan. Menoja sen sijaan on aivan liian paljon. Säännölliset menot liittyvät asumiseen, päiväkotiin, opintolainaan sekä ruokaan ja laskuihin. Tässä kuussa menoja on jo nyt ollut enemmän kuin normaalisti. Tytön synttärijärjestelyt on nielaisseet kivan siivun mun palkasta, lääkärissä ollaan käyty hänen kanssaan useaan otteeseen ja lisäksi vr halpuutti hintojaan niin paljon, että saan itseasiassa maksaa junalipuista enemmän kuin ennen. Vr:lle sellaiset terveiset, että tämä perhe vaihtaa kohta Onnibussiin! Pikapuoliin vaihdan bussilla köröttelyn polkupyörään ja taas säästetään satanen kuukaudessa.

Processed with VSCO with a6 preset

Spending trackeriin saa eriteltyä tarkasti kaikki menot ja ostokset ja kirjaan itse sinne aina mitä olen ostanut ja ruokaostoksiin paikan, josta olen ostanut (bonuksien seuranta). Mä rakastan tällaisia sovelluksia yli kaiken enkä ole tähän mennessä jättänyt yhtäkään menoa tai tuloa kirjaamatta. Haluaisin saada säästöön enemmän kuin tällä hetkellä pystyn laittamaan ja tämä on siihen erittäin hyvä keino. Tässäkään kuussa en ole olevinaan shoppaillut yhtään mitään, mutta pienistä puroista on kasvanut iso joki ja huomaamatta rahaa onkin kulunut liian paljon. Trackerin ansiosta tiedän tasan tarkkaan mitä olen ostanut, millä summalla ja minä päivänä. Vaatteita en ole mielestäni ostanut ollenkaan tässä kuussa, mutta silti niihin on kulunut jo 60 euroa. Shoppailu kattaa kaiken muun paitsi vaatteet ja ihan vain asioiden osteluun olen tuhlannut yli 200 euroa. Tähän tosin lukeutuu tytön synttäritarvikkeet, lahja, kameralaukku sekä jotain sisustusjuttuja. Niin kuin sanoin, pienistä puroista…Ihan älytöntä!

Näistä kuluista pystyn pelkällä itsekurilla ja pienellä miettimisellä karsimaan useamman satasen. Aika hyvä herätys tämä taas oli ja nyt ollaan vasta puolessa välissä kuuta! Ei muuta kuin kukkaronnyörit tiukemmalle ja säästöpuuhiin niin syksyllä päästään reissuun 🙂

2 kommenttia

  1. Maiju kirjoitti:

    Mua on alkanut nykyisin kiinnostaa tosi paljon omat (ja perheen) kulutustottumukset. Laitettiin helmikuussa jokainen pienikin kauppakuitti talteen ja laskeskeltiin mihin rahaa menee. Nykyisin tuntuu, että satanen ei ole yhtään mitään jos vähän huolettomammin elää ja se on ihan järkkyä! Mä toivoisin olevani järkevä kuluttaja ja opettaisin samaa myös lapsille. Siitä oon ylpeä, että jotkut vitosen hennes ostokset ajatuksella ’jos vaikka joskus tarvis’ on jääneet ihan kokonaan, koska ne on sitä turhinta turhaa.

  2. JonnaV kirjoitti:

    Kiitos sovellusvinkistä, mäkin latasin sen puhelimeen! Olen ollut samanlainen tuhlailija kuin sinäkin, mutta mies on opettanut säästämistä ja viime vuosi oli ensimmäinen, kun sain säästettyä rahaa, vaikka tulot olivatkin aiempiin vuosiin selkeästi pienemmät. Sovelluksen avulla on kyllä helppo seurata rahanmenoa, kun muistaa vaan kaiken kirjata ylös 🙂

    Aikaisempiin teksteihisi viitaten paluu salille/kevyemmät treenit varmasti tekevät kropalle hyvää, jotta paikat saisivat rauhassa parantua. Aika on paras lääke ja hoppuamalla ei puhdasta jälkeä välttämättä tule 😉 Vuosi on itseasiassa elämässä tosi lyhyt aika ja vaikka oma viime vuosi meni lähinnä oman kehon painon+ kuntouttavia liikkeitä tehden, niin täytyy kyllä sanoa, että himmailu kannatti. Tänä vuonna palkkasin PT:n ja tavoitteellinen treenaus on saanut ihan uuden suunnan, kun on kehon antanut levätä ja palautua, voimistua pikku hiljaa. Mielenkiintoisinta on ollut treenata tavoitteellisesti kuitenkaan ilman kilpatavoitteita, lähinnä terveysmielessä. Kroppa ja elimistö toimivat ehkä ensimmäistä kertaa ns. offilla parhaiten ikinä, treenit kulkee, ruokaa saa syödä paljon ja silti keho kiristyy, vaikka herkuttelisikin. Ja tämä siis kolmen viikon salitreeneillä 🙂

    Aurinkoista kevättä Jonna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *