Hae
Palasia Arjestani

Viikon 1 rahapäiväkirja – Ostolakko alkaa!

Viikon 1 rahapäiväkirja

Pitkästä aikaa laitetaan ilmoille rahapäiväkirjaa ja tässä teille siis viikon 1 rahapäiväkirja! Olen jo pitkään seuraillut omaa rahan käyttöäni ja havahtunut joka kuukausi siihen, että a) yllätyn aina laskujen määrästä loppukuusta b) en muka ostele mitään ylimääristä, mutta tiliote paljastaa asian olevan toisin. Eli missä mättää? Kun ostaa monia pieniä asioita kuukaudessa, niistä kasvaa yllättävän suuri summa. Juuri sillä ostohetkellä ei ehkä muista mihin kaikkeen muuhun on rahaa käyttänyt kuukaudessa. Päätin ottaa härkää sarvista ja asettaa itselleni ostolakon koko tammikuuksi. Itse asiassa haluaisin jatkaa tätä loputtomiin ja oppia miettimään mitä oikeasti tarvitsen ja mitä en. Voisiko himotusta aiheuttava asia löytyä jo kotoa tai voisiko sellaisen tehdä itse? Ehkä löytyisi käytettynä?

Ostolakolle piti asettaa myös jonkinlaiset säännöt, koska eihän kukaan voi olla ostamatta yhtään mitään. Eikä se ole tarkoituskaan!

Ostolakon aikana:

 • saa ostaa ruokaa ihan normaalisti, mutta katsotaan kuitenkin mitä ostetaan (ei lehtiä ym)
 • jätetään kaikki ylimääräinen shoppailu pois: vaatteet, tavarat, lehdet, ym
 • rahaa voi käyttää elämyksiin, kuten leffaan ja ravintoloihin
 • rahaa voi käyttää harrastusvälineisiin, kuten bullet journaliin, ompelu- ja neulontatarvikkeisiin, askarteluun (näissäkin järki mukana)
 • pakolliset ostokset hoidetaan, kuten esim. tytön luistelukypärä
 • tavoitteena järkevöittää rahankäyttöä ja oppia elämään vähemmällä

Olen myös ottanut aikoja sitten seurantaan meidän laskut ja niistäkin yritetään karsia mahdollisimman paljon. Opintolainan saan kuitattua parin kuukauden sisällä (tai siis toisen niistä) ja tytön puhelin tulee maksettavaksi ensi kuussa sekä synttärit järjestettäväksi maaliskuussa. Tyhjennän koko ajan meillä varastoa ja muutenkin pyrin poistamaan kodista kaiken mitä ei enää käytetä. Pelkästään viime viikolla tein kauppoja noin 150 eurolla eli niistä saatiin hetkeksi ruokarahat. Olen päättänyt ettei esim. askartelu ja neulontavälineistä tarvitse luopua, mutta niitäkin ostetaan vain jos on oikeasti tarve eikä kotoa löydy vastaavaa. Haluaisin tehdä lähiaikoina ainakin pillihimmeleitä, joihin tarvitsen sopivaa lankaa ja tytölle unisiepparin. Niihin yritän löytää edulliset tarvikkeet eli pistä vinkkiä tulemaan, jos tiedät!

Viikon 1 rahapäiväkirja

Viikon 1 rahapäiväkirja näyttää tältä:

Maanantai

Prisma 65,66e (josta 50euroa kuitattiin lahjakortilla): perusruokaa (vihanneksia, kanaa, leipää, välipalatarvikkeita, hedelmiä jne.) + tytölle luistelukypärä

Tiistai

Ei ostoksia

Keskiviikko

Suomalaisesta kirjakaupasta luonnoslehtiö x 2, liimaa ja lankaa lahjaksi meneviin lapasiin 25,91e

Ruokakaupasta pienet ostokset: luomujauhelihaa, salaattia ja tomaattimurskaa 7,72e

Viikon 1 rahapäiväkirja

Torstai

Ruokakaupasta (Alepa) perustarvikkeita, kuten vihanneksia, marjoja, turkkilaista jogurttia, kananmunia, maissikakkuja, tortillalettuja yht. 22,61e

Perjantai

Ei ostoksia

Lauantai

Smoothie Picnicistä matkalla leffaan 4,50e

Leffanamit prismasta 3,20e

Leffalippu + trip-mehu 12,85e

Spice icestä pehmis yhteiseksi leffan jälkeen 3,90e

Sunnuntai

Always-siteitä kaupasta 2,69e (en ole vieläkään oppinut käyttämään kuukuppia…)

Viikon ostokset yht. 99,04e, josta ruokakauppaan 48,68e, harrastuksiin 25,91e ja herkkuihin ja huvituksiin 24,45e.

Viikon 1 rahapäiväkirja

Leffassa käytiin katsomassa uusi Onneli ja Anneli!

 

Näiden lisäksi mies kävi kerran isommin kaupassa, jolloin hän kantoi kotiin vihanneksia, hedelmiä, kanaa, jauhelihaa, kalaa, kananmunia, leipää ym perustarvikkeita. Möin sunnuntaina turhia astioita pois ja niistä saatavan 50 euroa annoin miehelle. Suomalaisesti kirjakaupasta ostin keskiviikkona pari paksua luonnoslehtiötä, joihin saan liimata mm. reseptejä, ompeluohjeita ja muita inspiraatiojuttuja. Liima tulee samaan tarkoitukseen ja langat lahjaksi meneviin lapsiin. Lauantaina käytiin leffassa ja tytöllä oli lahjaksi saatu leffalippu sekä herkkulippu, joilla kustannettiin hänen leffansa sekä popparit. Tyttö osti myös omilla lahjaksi saaduilla lahjakorteillaan askarteluvälineitä sekä kaulakorun. Minullakin on muutamalla satasella lahjakortteja käytettävänä, joten jos jotain tarvitsee Jumbosta lähiaikoina ostaa, voin kustantaa ne lahjakortilla.

Huomaan, että kaupassa saa taas käydä useammin, kun olen alkanut taas kiinnittämään enemmän huomiota ruokavalioon. Vihanneksia ja hedelmiä menee hirveä määrä enkä vielä osaa ostaa niitä kerralla riittävästi. Tänään saan taas mennä kauppaan, vaikka vasta pari päivää sitten mies kantoi kaupasta ison satsin vihanneksia. Tällä ostolakolla haluan karsia entisestään turhia ostoksia. Viikon aikana teki mieli ostaa parikin lehteä, mutta jätin ne kauppaan ja päätin käydä lukemassa ne kirjastossa joku päivä. Lauantaina en myöskään halunnut jäädä Jumboon pyörimään ettei vain iske ostohalut. Harvoinpa siellä iskee muutenkaan. Enemmänkin haluaisin oppia tekemään entistä enemmän diy-juttuja. Koti kaipaa jotain uutta ja yritän miettiä mitä tänne keksisin. Voisin ehkäpä tehdä loppuun yhden taulukollaasin (kiinnikkeet puuttuu enää), ommella uusia tyynyjä, virkata koreja ym ja opetella tekemään makrameeta sekä himmeleitä. Olisihan niissäkin jo kaikenlaista uutta ja kivaa, mutta silti edullista ja itse tehtyä.

Miltäs viikon 1 rahapäiväkirja näytästää? Itse olen ainakin tyytyväinen!

Edellinen postaus: DIY pyykkietikka ja jalkakylpypommit

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

 

 

8 kommenttia

 1. kata kirjoitti:

  Mä sain sinulta inspiraation myös ostolakkoon, kiitos siitä! 🙂 en todellakaan aio kieltää itseltäni kaikkea mahdollista, koska ideahan ei ole olla ostamatta yhtään mitään, siihen ei edes tarvitse pystyä 😀 Enemmänkin just se, että ostaa mitä oikeasti tarvitsee ja jättää sen turhan pois.

  Mielenkiinnolla seuraan sun rahapäiväkirjoja, jos vaan viitsit niitä tehdä. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Just näin! Kävin eilen itse äidin kanssa ostoksilla ja ostin samalla reissulla siskon pojan tyttärelle myöhäiseksi joululahjaksi ihanan bodyn ja omalle tyttärelle paidan alennuksesta. Itselleni löysin tänään kirpparilta Selected femmen villatakin 3 eurolla ja nämä kyllä ostin itselleni, vaikka sisko kuittailikin ostolakosta 😀 En silti kokenut mitään näistä turhiksi ostoksiksi. Aion kotiin päästyäni heittää ainakin kaksi vanhaa ja virttynyttä villatakkia mäkeen! Toisen ajattelin kokeilla purkaa langoiksi, joista voisi kutoa jotain uutta 🙂

 2. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Hyvältä näyttää ja pitäisi tehdä itekin tälläinen pitkästä aikaa 🙂 Ja oon huomannut myös ton,että kun rupesin syömään enemmän salaattia ja hedelmiä ne on koko ajan loppu..en osaa ostaa kerralla vielä tarpeeksi:)

  • Jonna kirjoitti:

   Niitä pitäisi ostaa jättikassillinen joka kerta, että riittäisivät edes hetkeksi 😀

 3. Nanna kirjoitti:

  Mullakin on nyt tammikuussa samantyyppinen ostolakko meneillään, eli oon kieltänyt itseltäni kaiken vaatteiden ja tavaroiden ostamisen, mutta elämykset ja satunnaiset ravintolaruokailut sallin itselleni järkevissä määrin 🙂 Muutenkin tavoitteena vähentää erityisesti vaatteiden ostamista entisestään, jospa tällä ostolakolla saisi hyvän alun muutokselle 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Minä tein tänä viikonloppuna muutaman ostoksen, mutta en kokenut niitä millään tavalla turhiksi. Sen sijaan lehdet ym on jääneet kauppaan, vaikka onkin tehnyt mieli ostaa niitä välillä!

 4. PP kirjoitti:

  Vinkkinä että Kierrätyskeskuksen Näprä-tuotteista löytyy lankoja ym. tarvikkeita askarteluun ja käsitöihin. Ainakin Nihtisillan tavaratalo on todellinen löytöluola! Kirjastosta oon lainannut kirjoja, joista saa hyviä ideoita kierrätysmateriaaleista tehtäviin diy-juttuihin. Kuka haluaa ostaa valmista kun voi päästää mielikuvituksen valloille ja nauttia omien käsien tuotoksista!? 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Vitsi mun pitäis päästä tuonne Nihtisillalle! Saisinkohan ylipuhuttua miehen mun mukaan….? Olisi muutamakin eri juttu, joita tarvitsisin että pääsisin tekemään uusia juttuja kotiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.