Hae
Palasia Arjestani

Sadepäivän ravintofilosofiaa.

Heippati! Täällä aletaan olemaan jo elävien kirjoissa ja huomenna olis tarkoitus mennä taas treenaamaan, jei 🙂 Kevyesti täytyy aloitella, koska nämä syksyn flunssat ovat kuulemma olleet aika herkkiä uusiutumaan. Ulkona olen tytön kanssa käynyt ihan normaalisti, mut mitään hengästyttävää en ole harrastanut nyt puoleentoista viikkoon. Osaankohan mä enää edes treenata 😀

collage_54

Ulos lähdössä perjantaina. Tämäkin kuva löytyy instagramista, josta mut löytää nimellä jonnam1983 🙂

IMG_20130921_10555920130919_17545720130919_174853

Tänään leikkipuistossa.

Tänään leikkipuistossa.

20130922_10363620130922_103614Toissa päivänä soittelin ystäväni Annan kanssa ja vaihdettiin kuulumisia myös treeni- ja ravintojuttujen osalta. Anna kyseli miten mun paleokokeilu on mennyt ja kaikkihan tietää ettei se mennyt ihan niin kuin strömsössä vaikka kuinka olisin sen halunnutkin sujuvan. Annan kanssa pohdittiin, et miks pitäis yrittää lokeroitua johonkin tiettyyn ruokajuttuun, eikö olis parempi kehittää ihan oma systeemi joka tuntuu itsestä parhaalta? Siitä se ajatus sit lähti itämään tämänkin postauksen osalta 🙂

collage_55

Eilen kaupoille lähdössä.

20130919_072622kuvia 007Mä koin jotenkin epäonnistuvani, kun paleo ei toiminutkaan mulla niin kuin odotin. Toki sen terveysvaikutukset oli ihan selkeet, mutta ei mun iho ole esim. huonontunut yhtään sen jälkeen kun aloin taas syömään viljoja eikä vatsaan ole sattunut kertaakaan eikä pahempia turvotuksiakaan ole ollut. Jostain syystä oon aina yrittänyt sovittaa itseni johonkin muottiin enkä ole uskaltanut lähteä hakemaan omaa suuntaa ravinto- ja treeniasioissa. Bodausaikoina piti syödä ”bodarityyliin” tietyt ruoka-aineet tiettyyn vuorokauden aikaan ja kaikki makrot laskettiin tarkasti. Silloin kyllä lihoin ja paisuinkin todella helposti. Nyt kun hyppäsin bodauskelkasta pois ja vaihdoin crossfitiin niin yritin mahduttaa itseni paleomuottiin, koska kaikki crossfittaajathan noudattaa paleo ruokavaliota! Miks mä en sit pystynyt? Miks mun kroppa taisteli vastaan vaikka annoin sille mitä ravintorikkainta ruokaa ja jätin viljat ja sokerit kokonaan pois? En tosiaan tiedä. Olo oli kuin milläkin luuserilla kun kroppa ei totellut vaikka kuinka olisin halunnut. Mikä crossfittaaja se sellainen muka on joka ei paleoo noudata? Näin mä ajattelin.

kuvia 006

Paleoruokaa: jauhelihapihvejä ja kukkakaali-porkkanamuussia.

Paleoruokaa: jauhelihapihvejä ja kukkakaali-porkkanamuussia.

kuvia 004kuvia 005Noh. Sit kroppa alkoi ilmoittaa tyhjyydestä ja jonkinlaisesta energiavajeesta vaikka kuinka vetelin evästä kaksin käsin nassuun. Treenitehot laski ja olo oli surkea, väsynyt ja nälkäinen. Päätin nakata koko paleo ”lokeroinnin” nurkkaan ja alkaa syömään just sitä mitä mieli tekee. Lisäsin siis viljat takaisin ruokavalioon ja maitotuotteitakin aloin syömään enemmän. Myös sokeria vilahti takaisin mun lautaselle viikonloppuisin. Energiat palautui ihan muutamassa päivässä entiselleen eikä kroppa tuntunut tykkäävän yhtään kyttyrää viljoista, maitotuotteista saati herkuista.

kuvia 001kuvia 002kuvia 003

Nyt luulen löytäneeni kultaisen keskitien ja sen ”oman jutun” ravinnon osalta. Viikolla syön siististi ja monipuolisesti ja viikonloppuna on lupa herkutella. Syön sellaisia ruoka-aineita mitä mieli tekee ja näiden vuosien aikana on takaraivoonkin iskostunut aika hyvin luettelo hyvistä ja huonoista ruoka-aineista. Ihmeellistä kyllä, mun ei edes tee viikolla mieli mitään herkkuja. Olen kuitenkin päättänyt, että jos jotain herkkuja tahdon viikolla syödä niin ne teen paleomalliin eli ilman sokeria. Kuten oottekin varmaan jo huomanneet niin olen taas alkanut leipomaan niitä sokerisiakin  herkkuja eli tulevaisuudessa blogista löytyy jokaisella vähän jotakin: ihan normaalia kotiruokaa, paleoruokaa, kunnon herkkuleipomuksia sekä paleoleipomuksia 🙂

Torstaina tehtiin kesäkurpitsarieskoja.

Torstaina tehtiin kesäkurpitsarieskoja.


Toscakakkua tein eilen :)

Toscakakkua tein eilen 🙂

Ehkä mä en enää iske päätäni seinään yrittämällä sovittautua johonkin tiettyyn muottiin vaan meen ja rakennan ihan omia polkujani. Kaikista parasta tässä on kuitenkin se, että voin taas ihan vapaasti toteuttaa itseäni keittiön puolella, koska rakastan yli kaiken leipomista ja ruuanlaittoa! Eriasian onkin sit se minne kaikki mun tekeleet tungetaan…

Tänä viikonloppuna oon syönyt ihan kaikkea mitä mieli on tehnyt! Kroppa on suorastaan vaatinut energiaa ja sitä se on kyllä saanutkin. Tässä parin päivän aikana on mun napaan uponnut toscakakkua, pizzaa, cittarin tuoreita ja täytettyjä patonkeja, karkkia, suklaata, jädeä ja ihan normiaruokaakin. Mikä hauskinta niin paino ei ole inahtanut mihinkään suuntaan. Oli vissiin flunssan jäljiltä vähän tyhjä kroppa!

Osa lauantain "ruokaostoksista" :D

Osa lauantain ”ruokaostoksista” 😀

20130921_20140920130921_20140320130921_150853Olettekos te herkutelleet viikonloppuna?

Huuto.netiin lisäsin pari päivää sitten versa grippsit huudettavaksi ja lähipäivinä yritän saada ainakin yhden treenivaatepaketin sinne huudettavaksi. On taas vähän kertynyt noita treenivaatteita kaappiin… Huutamaan pääset tästä.

Eilen ostin iltalehden mukana tulevan Ilonan ja siinä on mielettömästä hyviä sisustusideoita! Mä suorastaan pursuan uusia ideoita meidän kotiin. Mutta miten saada mies vaihtamaan mun kans olohuoneen kalusteiden järjestystä?

33 kommenttia

 1. Karkki kirjoitti:

  Vallalla tosiaan tuntuu olevan käsitys Crossfittaajien paleovimmasta. Olen saanut kuitenkin sellaisen kuvan asiaa paremmin tuntevilta, että ainoat puritanistit ovat Crossfit-hipit. Kilpailijat varsinkaan eivät paleota juurikaan suosi, vaan sekaravintoa kukin tarpeensa mukaan. Itse en vielä ainakaan tiedä ketään täysin paleolla vetelevää kanssatreenaajaa. Itse kokeilin Crossfittiä vhh:lla, ja samaa paskaa se fiilis oli mitä kirjoituksessasi kuvailet. Leipää ja pottua siis mulle, ennen ja jälkeen treenien.

  • Octavia kirjoitti:

   Herättelevä postaus just siitä miten sitä helposti yrittää aina lokeroida itsensä johonkin tiettyyn lokeroon, ollako fitnessiä ja syödä sitä maitorahkaa, kanaa, riisiä ja parsakaalia vai ollako raakaruokaa suosiva joogaaja ja down siftaaja vai just crossfittaaja ja hylätä ne viljat ja maitotuotteet, koska eihän niitä ihminen tarvitse. Joka tuutista tulee sitä miten tulisi oikeaoppisesti syödä ja olla ja treenata sillä oikealla tavalla. Miten kukaan voi tulla sanomaan sulle mikä on se oikea tapa ja onko sellaista edes? Huoh.. 😀 Kaikki me ollaan erilaisia, miksi siis muovata itsensä jonkun massavirtauksen mukaan ihan siksi, koska oletetaan niin tekevän ja muutkin niin tekee. Itsekin oon pikkuhiljaa alkanut kyseenalaistaa omia tekemisiäni ja miksi näin teen. Kiitos hyvästä blogista <3!

   • Jonna kirjoitti:

    Mä olen onnellinen, että vihdoin tajusin että voi kehitellä ihan oman jutun. Ehkä tällaisenkin ymmärtäminen sit vaatii omia kokeiluja ja pohdintoja pidemmältä ajalta. Aikaisemmin (bodausaikoina) menin valmentajan ohjeiden mukaan enkä edes kyseenalaistanut mitään. En tuntenut kroppani toimintaa lainkaan,mut nyt alkaa jo pientä hajua olla näistäkin asioista 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Itsekin tulin siihen tulokseen, että täyspaleo on varmasti hyvä keino pudottaa painoa mutta kovan ja tuloshakuisen treenamisen kanssa se ei toimi. Kohtuullisen vähillä hiilareilla (bodaukseen verrattuna) meen edelleen, mut tankkailen kyllä aina kun siltä tuntuu! Leipää ja pottua mullekin 🙂

  • Milliskä kirjoitti:

   Hei!

   Löysin sun blogin ja tuli mieleen että käytkö sä olleskaan juoksulenkeillä? Ja miten usein herkuttelet? Tai milloin aina herkuttelet ja mitä esim.? 🙂 Kadehdin sun kroppaa!

   • Jonna kirjoitti:

    Moikka! Aika vähän käyn juoksulenkeillä. En ole oikein juoksijatyyppiä 😀 huomenna treeneissä tiedossa juoksulenkki jos vaan paikalle pääsen. Mut joo, juoksua pitäis kyllä lisätä ohjelmaan ainakin kerta viikkoon mut meinaan olla vähän laiska sen asian kanssa…

    Mä herkuttelen sillon kun mieli tekee mut pääsääntöisesti vain viikonloppuisin. Mun suurinta herkkua on jäätelö ja omat leipomukset. Suolaisista uppoo hyvin tortillat ja itse tehdyt burgerit!

    Täytyy sanoa, että mullakin on kroppa alkanut pysyä suht hyvässä kunnossa sen jälkeen kun alotin crossfitin. Se kehittää yleistä lihasmassaa ja voimaa todella hyvin ja wodit kiihdyttää aineenvaihduntaa moneksi tunniksi!

 2. maiju kirjoitti:

  Oonkohan aiemmin kommentoinut sulle paleojutskista? Mullahan oli tammikuussa kokeilu autoimmuunipaleosta ja mun maha veti ihan järkyttäväksi. Siis se oli todella huonossa kunnossa. Sitten otin maitotuotteet takaisin ja jo vain alkoi helpottaa. Mulla oli siis sairaudenhoidollinen syy kokeilla paleota. Mutta paljon siitä kuukaudesta jäi käteen enkä koe tällä hetkellä olevani riippuvainen oikeastaan mistään muusta raaka-aineesta kun jogurttia/rahkaa on saatava annos päivittäin. Tutustuin tuon kuukauden aikana myös paljon siihen, että mistä ravinto tulee ja mitä erilaisia vaihtoehtoja sen hankkimiseen on (ei kuitenkaan metsästys ;D)

  • Jonna kirjoitti:

   Hei, teepäs ihan kunnon postaus noista jutskista blogiisi! Olisi mielenkiintoista kuulla sun kokemuksista 🙂

 3. Merja kirjoitti:

  Hyvältä kuulostaa! 🙂
  Itsekin noudatan ”perusterveellistä” ruokavaliota ja liikun kohtalaisen paljon. En crossfittaa (vaikka mieli tekisi kokeilla), mutta muuten kovien treenien jälkeen kroppa kaipaa kunnon evästä, joka itselläni pitää sisällään hiilareita juuri perunan, pastan, riisin / leivän muodossa. Kova treeni saa aikaan sellaisen nälän, että sitä ei ihan hevillä selätetä. Kävin tänään body- circuitissa (rankka tunti, kun täysillä vedät 😉 ja söin päälle vähän nuudeleita (meillä harvinaisia), savulohta, raejuustoa ja iso satsi salaattia + lasi vettä ja lasi maitoa. Reilu tunti tuosta eväästä istun koneella ja söin vähän iltapalaa, kun maha kurnii niin vietävästi! Nyt toivottavasti jaksaa yövuoron alun ennen seuraavaa taukoa – ja ruokaa! 😉
  Toivottavasti pysyt terveenä!
  Omia ajatuksia on hyvä päästä funtsimaan muiden kanssa, itse jumittuu välillä niihin omiin aatoksiinsa niin, ettei näe mitä kaikkea muuta on tarjolla.

  • Jonna kirjoitti:

   Tuttu tunne tuo jatkuva nälkä 😀

   Onneksi sain oksennettua ajatukset päästäni tänne. Nyt ainakin huomaan etten ole yksin ajatusteni kanssa 🙂 Välillä sitä tosiaan jumittuu omiin uskomuksiin eikä näe metsää puilta.

 4. Em kirjoitti:

  Hyvä et oot löytäny itelle sopivan ruokavalion! Ite alotin maidottoman ja vähenisin leivän, pastan ja perunan syömistä. Syön enemmän kasviksia, marjoja, kananmunia yms. Olo on paljon parempi (4kk menny), ja tällä aattelin jatkaa. Maitorahkaa ja maitoa ei oikeesti tee enää mieli! Ainainen turvotus on ohi! 🙂
  Crossfit sujuu ja PRt paukkuu 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Heii, säkin oot sit löytänyt sulle sopivan systeemin, jee 🙂 Mä olen vähän ihmeissäni ettei turvotus ole vielä tullut takaisin vaikka maitotuotteita taas syönkin aika paljon,samoin viljaa! Toivottavasti pysyykin poissa 🙂

 5. fityoutoo kirjoitti:

  Siis MÄ olisin voinut kirjoittaa tän!! Ethän vaan hakkeroitunut mun koneelle ;)…??
  Oikeasti – I so feel you sister! Mäkin olen ollut jotenkin pettynyt itseeni, kun se maidoton ei onnistunut. Gluteenittomana olen ollut 80%, mutta ylipäätään aika vähän viikolla tulee mitään viljatuotteita syötyä paitsi kaurapuuroa aamuisin. Se on myös sopinut mun ilmaakeräävälle vatsalle todella hyvin ja tunnen sen heti nahoissani jos syön esim. pitsaa tavallisella pohjalla tai supersuosikkiani rullakepsua <3. No, nyt sitten sanotaan että gluteenitonkaan ei enää kelpaa, vaan viljat pitäisi kokonaan unohtaa…
  Kaikista suurin viisaus, mitä olen pitkään aikaan kuullut on eräs NLP-verkkokurssilla kuulemani lause; Mitä ikinä syötkin, on se pystyttävä syömään ilman huonoa omaatuntoa. Mun mielestä tässä piilee viisaus. Kun mieli on balanssissa, niin kaikesta voi nauttia ja tietää, ettei mopo karkaa käsistä. Ja niin kauan kun kroppa voi hyvin niin ei mitään absoluuttista totuutta ruokavalion suhteen ole!!

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen ajatustenlukija 😉

   Tuossa NLP:n lauseessa kiteytyy mun ohjenuora ravinnon osalta. Ylipäänsä ihmisten pitäis opetella nauttimaan ruuasta ja sallia pienet herkutkin silloin tällöin. Turha stressi pois ja jokainen voisi paljon paremmin! Mä en enää kiellä itseltäni mitään ja sen seurauksena ei mun tee mitään herkkuja viikolla mielikään. Jos jankkaisin itselleni koko ajan, että ”suklaa on saatanasta” niin varmasti himoitsisin sitä koko ajan! Mielellä on suuri voima ihmisen käyttäytymisessä 😉

 6. T kirjoitti:

  Ite sitä omaa elämäänsä elää, miksei siis söisi niinkuin itse parhaaksi kokee. Ruokavalioviidakko on nykyään ihan mahdoton ja en voi käsittää miten niin yksinkertaisesta asiasta kuin syöminen ollaan tehty niin hemmetin vaikeeta =)

  • Jonna kirjoitti:

   Näinpä. Harvemmassa taitaa olla normaalin ruokavalion noudattajat kuin kaiken maailman erikoisjuttuihin hurahtaneet!

 7. Emmah kirjoitti:

  Mä en ole koskaan edes vaivautunut kokeilemaan mitään paleoruokavaliota, enkä muutenkaan jättämään maitoja ja gluteeneja pois – joskin en ole kyllä kokeillut myöskään crossfittiä. Hirveästi kun näistä tunnutaan keskustelevan, niin toki pienessä mielessä on käynyt, mutta koska kroppa on aina toiminut hyvin noilla, niin miksi mennä korjaamaan jotain mikä ei ole rikki? Okei, ehkä kroppa voisi olla pari rasvaprosenttiyksikköä tiiviimpi, jos jättäisin vaikkapa leivän pois, mutta toisaalta sitten kärsisi syömisten helppous. Itsestäni kun nuo -ttomat ja -ttömät -reseptit ovat niin pirun vaivalloisia, kun ei sellaisia aineksia itseltä kaapista löydy ja muutenkaan ruoanlaitto ei kuulu tosiaan lempipuuhiini.

  Joten täältäkin ehdottomasti tsempit oman tien kulkemiselle!

  • Jonna kirjoitti:

   Ei todellakaan kannata lähteä korjaamaan jos olo ja vointi on kaikinpuolin hyvä! Paleoreseptejä aion jatkossakin testailla, kun multa noita raaka-aineitakin jonkin verran kaapeista löytyy mut muuten mennään ihan perussafkoilla!

 8. LauraR. kirjoitti:

  Mulla on siitä asti, kun pt:n palkkasin, noussut karvat pystyyn aina näistä ruokavalio lokeroinneista. Tuntui, että kaikki oli sitä mieltä, että mun pitäisi nyt pt:n kanssa syödä jollain tietyllä tavalla. Ja mä en halunnut mitään muuta kuin opetella syömään terveellisesti sitä tavallista kotiruokaa. Tietty tässä on kokeiltu vähän maidotonta (ei mitään vaikutuksia), lisäkehiilarit kokonaan pois (järjetön päänsärky ja kiukkusuus koko ajan) ja jotain raakaruokajuttujakin oon pt:n innostamana kokeillut.

  Mä siis syön niin kuin itse tahdon ja tuntuu hyvältä. Nyt tosin on projekti jo niin pitkällä, että sitä on alkanut miettiä sokerin kokonaan poisjättämistä, ainakin karkkien muodossa, niistä kun ei tuu enää yhtään olo. Mutta leivottuja herkkuja aion edelleen syödä silloin tällöin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Oikein 🙂 Testaamallahan kaiken saa selville suhteellisen helposti! Mä en juuri karkeista perusta, mut suklaa ja omatekoiset leivonnaiset on mun juttu 🙂 Ei niistä voi luopua!

 9. Vilma kirjoitti:

  Hyvältä kuulostaa ja näyttää!:) laitatko reseptiä kukkakaaliporkkanamuussiin ja kesäkurpitsarieskoihin, näytti superherkulliselta! 😛

  • Jonna kirjoitti:

   Kukkakaali-porkkanamuussiin ei tule muuta kuin kukkakaalia & porkkanaa, keitetään kypsäksi ja soseutetaan sauvasekoittimella. Maustetaan suolalla ja nokareella voita 🙂 Mielettömän hyvää!

 10. Arttorius kirjoitti:

  Tuo paleo&crossfit taitaa olla lähinnä myytti. Ite reenaan ko. lajia ja tunnen lukuisia muita, jotka eivät ole harkinneetkaan paleohifistelyä. Miksi pitäisikään, jos oma ruokavalio on riittävä sellaisenaan ilman mitään lokeroon asettamista ja systeemit on balanssissa. Tärkeintä, että voi hyvin ja jaksaa. :] Keho tarvitsee polttoainetta paljon urheillessa ja henk. koht. mielipiteeni on ettei mikään paleo sitä kykene tarjoamaan sellaisenaan.

  Hyvä, kun olet löytänyt oman tiesi!

  • Jonna kirjoitti:

   Mun piti näköjään testata, että voin todeta sen toimimattomaksi 😀 Mut näin kaikki menee mun kohdalla, kokeilen ja sit tiedän toimiiko vai ei. Juu, paleon hiilarimäärät ja sen laatu ei oikein sovi kovaa treenaaville.

   Teeppäs joku ruokajuttu omasta ravintomentaliteetistasi blogiisi! 🙂

 11. PetraBettina kirjoitti:

  Tietääkö joku mistä tuo CrossFitin ja paleon symbioosi on lähtenyt liikkeelle? Olen yrittänyt selvittää, koska jotenkin ne eivät itsestä tunnu luontevalta yhdistelmältä. Ja onko tämä tosiaan vain jokin myytti? Mistä se myytti oikeinon lähtenyt liikkeelle? Lajissa kai tärkeintä on saada riittävästi energiaa, jotta saa tehot treeneistä irti, joten siinä mielessä jokaisen on yksilöllisesti pohdittava se itselle sopiva ruokavalio. Sen on huomannut jo ihan tässä fitnessmaailmassakin, ettei se mikä sopii minulle, välttämättä sovi kaverille.. Ei siis voi olla lajin mukaisia ruokavalioita, vain yksilöllisiä.

  • Arttorius kirjoitti:

   Mulla on vain yksi veikkaus ja se on raha. ;] Crossfit on onnistuttu tuotteistamaan monelta osin järjettömän täydellisesti ja miksipä siihen ei myös olisi onnistuttu niputtamaan jokin terveellinen ruokavalio, vaikkapa tuo paleo. Sopii hyvin länsimaiselle ihmiselle, jonka oletetaan elävän epäterveellisesti. Paleo & crossfit = hyväkuntoinen terve ihminen. Onko sitten niin pidemmän päälle, sen saa selville kokeilemalla. Mun mielestä lähtökohtaisesti monipuolisesti syövän ei ole järkeä crossfitin harrastuksen alettuaan alkaa orjallisesti noudattamaan yhtään mitään ruokavaliota.

  • Jonna kirjoitti:

   Ei mitään hajua. Jenkkikirjoituksissa ja crossfit- aiheisissa blogeissa ja jutuissa paleoon törmää jatkuvasti. Instagramissa seuraan useaa jenkkiläistä crossfittaajaa ja järjestään kaikki noudattaa täyspaleota.

 12. riitu kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, kiitos sitä näin lukijan näkökulmasta ! Ite en oo tuota paleoyommaa koskaan tajunnut, enkä siihen lähtenyt mukaan. Resepteissä on kaikkia mielenkiintouksia, mitä tulee joskus kokeiltua, mutta esim.leipumukset teen ihan perinteisesti, niitä niin harvoin tulee lopulta tehtyä. En myöskään ymmärrä tuota armotonta lokeointia, että miten syö. Itse koitan syödä viikolla terveellisesti ja viikonloppuna herkutella, jos sille tuntuu, ruoan kun tekee ite niin tietää mitä syö. Paleoon littyy myös nuo kookosrasvat (jos en ole väärin ym,ärtänyt) ja kookosrasvahab ei taida kovin terveellistä olla, eikä ylenpalttinen punaisen lihan syöntikään. Tärkeintä on kuitenkin syödä siten mikä itsestä tuntuu hyvälle, kaikille ei sovi kaikki jne 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kookosrasvasta on tosiaan monenlaista mielipidettä ja tutkimusta. Osa markkinoilla olevista tuotteista ei nähtävästi ole tehty kookoksen ”parhaasta” osasta.. Älä kysy 😀 mies näitä juttuja meillä tutkii ja siks meillä käytetään vain tietyn merkkistä kookosöljyä, se kun on kuulemma sit parasta..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *