Hae
Palasia Arjestani

Mitä hyvä ja kestävä parisuhde vaatii?

mitä hyvä ja kestävä parisuhde vaatii

Nuorempana mun seurustelusuhteet katkesivat aina 1,5 vuoteen. Se oli mulle jokin maaginen raja, jossa huomasin ettei tämä ihminen ole oikeasti minua varten. Tai ainakaan lopun elämää kestävää parisuhdetta varten. Muistelen, että tuossa kohtaa arki alkaa hiipiä suhteeseen ja sen kestävyys todella punnitaan. Minulla ne eivät kestäneet, vaan koin kyllästyneeni kaikkeen: toiseen ihmiseen ja yhteiseen arkeen. Homma ei vain toiminut. On aina ikävää lopettaa parisuhde, mutta joskus se vain on tehtävä, vaikka se satuttaakin toista osapuolta. Elämme tätä elämää kuitenkin pääasiassa itseämme varten, joten minulle on ollut tärkeää lähteä suhteista, joissa en ole ollut enää onnellinen.

Nykyisen mieheni kassa ollaan tavallettu yhteistä matkaa yli 12 vuotta. Hänenkin kohdallaan mietin päättyykö tämä maagiseen 1,5 vuoteen vai saako suhde jatkoa. Kyllähän se sai eikä loppua näy. Me muutetiin yhteen 6 kk seurustelun jälkeen ja kihloihin mentiin muistaakseni kun yhteisiä vuosia oli neljä tai viisi. En jaksa edes muistaa niin kauas! Yhteinen asuntolaina otettiin 9 vuotta sitten ja tyttö syntyi vajaa 6 vuotta sitten. Häitä ei olla vietetty vieläkään. Ehkä jossain välissä nekin voisi hoitaa pois alta. Muita suhteen virstanpylväitä ei taidakaan olla enää ”suoritettavana”.

Mitä hyvä ja kestävä parisuhde vaatii? En toki voi puhua kuin omasta kokemuksestani, mutta kumppanin täytyy olla samalla aaltopituudella, erityisesti samankaltainen huumorintaju on mulle tärkeää. Meillä viljellään välillä todella mustaa huumoria, joka ulkopuolisen korvaan saattaisi kuulostaa hyvin erikoiselta. Jopa loukkaavalta toista osapuolta kohtaan. Kiero huumori on se meidän juttu. En sano, että ulkonäkö on ihmisessä tärkeää, mutta kumppanissa täytyy olla ”se jokin” mikä herättää huomion ja mikä saa kiinnostumaan toisesta. Jokaisella meistä on oma ”se jokin”. Itse kiinnitin huomion pilkkeeseen silmäkulmassa ja ihan yleiseen käytökseen. Olen aina tykännyt isokokoisista miehistä ja tässä yksilössä sekin pisti silmään jo ensimmäisellä kerralla. Hän oli suorastaan jumalallisen komea ja on sitä vieläkin. On kiva, kun vielä 12 vuoden jälkeenkään en meinaa saada silmiäni irti tuosta miehestä. Hänessä on minun makuuni kaikki palikat kohdallaan.

Hyvä ja kestävä parisuhde vaatii luottamusta, yhteisymmärrystä ja arvostusta toista kohtaan. On oltava halu pitää parisuhde kasassa tuli eteen mitä tahansa. Koska elämä on, niin välillä eteen tulee vaiketakin jaksoja ja ne täytyy vain jaksaa ylittää, jotta onni jälleen kukoistaa. Suhteen eteen täytyy jaksaa tehdä töitä, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. On osattava puhua ja pystyttävä puhumaan omista ajatuksista sekä tunteista. Harva meistä on ajatustenlukija, vaikka välillä sekin taito tulisi todella tarpeeseen. Miehistä kun ei aina ota selvää. No, ei varmaan naisistakaan (ainakaan minusta, kuultu on :D). Parisuhteessa on opittava nauramaan itselleen ja myös sille toiselle. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Hauskuus ja huumori kantavat aika pitkälle. Yhteinen arki on varsinkin lapsiperheissä melkoista palapelin rakentamista. Kun molemmat halauvat osallistua rakennukseen, jää aika hoitaa myös parisuhdetta sekä keskustella asioista. Yhteiset harrastukset ovat varmasti hyvä juttu, mutta eivät pakollisia, kunhan vain on jotain yhteisiä mielenkiinnon kohteita. On opittava rakastamaan myös niitä toisen ihmisen virheitä ja omituisuuksia. Meillä mun unohtelu ja keskittymiskyvyn puuten on ihan yleinen läppä. Eilenkin unohdin avaimet kotiin uimaan lähtiessä ja odoteltiin tytön kanssa rappukäytävässä miestä salilta reilun tunnin ajan. Ei kuulemma ollut ensimmäinen kerta kun unohdan avaimet kotiin. Eikä varmasti viimeinen! Sanoisin, että kaikista tärkeintä on kuitenkin ystävyys. Se tunne, kun huomaat, että oma kumppanisi on paras ystäväsi, tuntuu aivan mahtavalta. Rakkaus ei enää roihua niin intohimoisena kuin alkuaikoina (se oli ehkä enemmän hullaantumista silloin), mutta rakkaus yhdistettynä syvään ystävyyteen saa suhteen kestämään. On vaikeaa erottaa mistä alkaa rakkaus ja mihin päättyy ystävyys, kaikki on yhtä ja samaa. Jos meille tulisi joskus ero, surisin varmasti enemmän sitä, jos joutuisin luopumaan parhaasta ystävästäni. Sen kestäisin, jos rakkaus loppuisi, mutta ystävyyden loppumista en.

Toivon, että näillä eväillä jatketaan seuraavatkin 12 vuotta 🙂 Mitä hyvä ja kestävä parisuhde vaatii sinun mielestäsi?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Edellinen postaus: Kana-pekonimättösalaatti

10 kommenttia

 1. Gunagolu kirjoitti:

  Olen ollut yhdessä mieheni kanssa 11 vuotta. Hyvä ja kestävä parisuhde vaatii mielestäni molemmilta:

  -Sitoutumista ja tahtoa olla yhdessä niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina
  -Rehellisyyttä itseä ja toista kohtaan
  -Anteeksiantoa niin itselle kuin toisellekin
  -Ymmärrystä siitä, että suhde muuttuu ajan saatossa; myös parisuhde kasvaa ja kehittyy koko ajan. Se ei pysy samanlaisena
  -Syvää ystävyyttä
  -Toisen erilaisuuden hyväksymistä
  -Jotakin yhteistä, mikä sitoo teidät yhteen

 2. Sari kirjoitti:

  Toisen on oltava se täydentävä palanen, niin hyvässä kuin pahassa. Kunnioitus, luottamus, tahto, uudelleen rakastuminen, taito keskustella, halu kuunnella ja antaa aikaa toiselle. Hyvä parisuhde on yhtä aikaa hyvä ystävyyssuhde. Toisesta pitää pystyä puhumaan kauniisti ystäville, ei akkoja, eukkoja, muijia,äijiä, ukkoja. Hyvässä parisuhteessa pystyy näyttämään muille, että minä kunnioitan tuota ihmistä elämässäni, häneen minä rakastun aina uudelleen.
  Se ei tarkoita etteikö olisi erimielisyyksiä tai riitoja. Kyllä niitä on ja pitää olla, kunhan ei sano toiselle pahasti. Kunhan toisesta ei tule taakka, munhan pystyy rakastumaan taas uudelleen ja näkemöön sen ihmisen kenet aikoinaan valitsi.
  Mielestäni hyvään parisuhteeseen kuuluu myös se, että saa ja uskaltaa ottaa omaa aikaa ja tilaa. Ei tarvitse tehdä kaikkia yhdessä. Pieni ero tekee hyvää, ikävän tunteminen on upea tunne kaikessa kurjuudessaan. Se kertoo, että tuo ihminen on minua varten.

  • Jonna kirjoitti:

   Tuo uudelleen rakastuminen on kyllä ihan mahtavaa! Saattaa tulla aikoja jolloin toisen naama ei juuri kiinnosta, mutta sitten yhtäkkiä huomaakin miten tunteen muuttuvat <3

 3. Katri kirjoitti:

  Meillä on ollut tärkeää toisen kunnioittaminen; Kumpikaan ei ”sanele” ehtoja vaan molempia kuunnellaan. Meillä ei ole oikeastaan mitään, jossa pelkästään toisen sana olisi laki. Mieheni vaan harvoin jaksaa ottaa ihan kaikkeen kantaa ja antaa mun päättää 😀 … Sopii!
  Toinen juttu on se, että puhutaan kauniisti (kuten joku jo FB:ssä kommentoi). En koskaan voisi haukkua mun miestä ilkeästi saati loukata sanomalla jotain törkeää. Se ei mun mielestä kuulu hyvään parisuhteeseen! Vaikka toinen kuinka ottaa päähän, niin miten se asia helpottuu törkeyksiä latelemalla? Ylipäätään riitely on energian tuhlausta…
  Ja oon samaa mieltä siitä, että vetovoimaa pitää olla 😉 . Minulle (huom, vain mulle) on tärkeää pitää itsestäni kaikin puolin huolta ja odotan sitä myös mieheltä. Hyvä itsetunto ja kyky rakastaa itseään näkyy myös parisuhteessa. <3

  • Jonna kirjoitti:

   Toisesta kauniisti puhuminen on tärkeää, silloinkin kun ärsyttää! Ja itsetunto, miten voi rakastaa toista jos ei rakasta itseään?

 4. Marjo k kirjoitti:

  Naimisissa olevana vastaan kliseisesti, että tahtominen on se juttu. Pitää tahtoa selvitä vaikeuksista, tahtoa olla yhsessä, tahtoa rakastaa ❤

 5. Eve kirjoitti:

  Moi!

  Mä oon 25 vee ja ollaan oltu 10 vuotta tuon miekkosen kanssa yhdessä, lapsia ei vielä ole mutta kolme koiravauvaa löytyy. Me ollaan aika erilaisia tietyllä tapaa mutta kuitenkin samanlaisia, ei kuulosta varmaan järkevältä mutta näin olen todennut. Meillä on aina ollut vahva luottamus toiseen, minulle on aina ollut omat ystävät ja se oma aika tärkeitä. Ikinä ei ole tullut sanomista mistään menemisistä ja sitä todella arvostan. Odotan innolla tulevaisuutta ja mitä kaikkea se tuo eteen. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Toisen pitää tosiaan antaa mennä myös omia menojaan. Itse en kestäisi ihmistä, joka liimautuisi kiinni 24/7 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *