Hae
Palasia Arjestani

Lapset ravintolassa – uhka vai mahdollisuus?

lapset ravintolassa

Tästä kaikki sai alkunsa

Luin vähän aikaa sitten Hanna Sumarin paljon kritiikkiä aiheuttaneen postauksen lasten ravintolavierailuista. Voit lukea postauksen täältä, jos olet siltä vielä onnistunut välttymään. Me ollaan käyty tytön kanssa ravintoloissa syömässä ihan pienestä pitäen. Joskus on mennyt hyvin ja joskus niin huonosti, että välillä on käyty ulkopuolella jäähdyttelemässä. Meidän tyttö on todella eloisa ja energinen pakkaus ja välillä olen miettinyt, että olisi oikeasti voinut mennä paljon huonomminkin! Me ei ylipäätään käydä ravintolassa syömässä kovin usein. Jos sanon, että kerran kuukaudessa, niin sekin on varmasti liioittelua. Kerran kahdessa kuukaudessa saattaa olla lähempänä totuutta.

Lapset ravintolassa – vanhempien vastuu

Mun mielestä on tärkeää mennä yhdessä lasten kanssa ravintolaan ja muutenkin liikkua julkisilla paikoilla, koska niissähän sitä käyttäytymistä ja tapoja opetellaan. Olen ehdottomasti samaa mieltä Hannan kansa siitä, että on vanhempien velvollisuus valvoa ettei lapsi häiritse ravintolassa muita ruokailijoita. En minä itsekään haluaisi syödä kiljuvan ja riehuvan kakaralauman keskellä sen kerran kun raflaan pääsen. Ymmärrän sen, että aikuiset mielellään keskittyisivät keskustelemaan yhdessä ja viettämään laatuaikaa ravintolassa, mutta jos sinne otetaan lapset mukaan niin on myös huolehdittava etteivät he häiritse muita. Ei voi keskittyä vain itseensä tai kännykkäänsä, koska siitä ei yleensä hyvää seuraa. Muistan erään kerran, kun meidän tyttö oli ehkä vuoden ikäinen. Tyttö meni hetkeksi hoitoon miehen siskolle että me pääsimme viettämään kahdenkeskistä aikaa. Mentiin miehen kanssa ravintolaan syömään ja mites kävikään? Jouduttiin neljän perheen keskelle syömään ja jokaisen perheen lapset pitivät kauheaa mekkalaa ja juoksentelivat ympäriinsä. Se siitä rauhallisesta illallisesta ilman lasta. Seuraavan kerran osattiin varata pöytä sellaisesta ravintolasta, jossa saatiin olla ihan rauhassa.

lapset ravintolassa

Tyttö tunki kätensä hylkeen suun eteen niin, että kaikki vedet roiskuivat vieressä istuneen naisen päälle. Sen siitä saa kun keskittää huomionsa jonnekin muualle….(tarkoitin itseäni)

Kuka valitsee ruuat?

Sitä minä en ymmärrä ettei lapsi saisi itse valita ruokaansa ravintolassa. Toki jos lapsi on kovin pieni niin hän ei osaa tällaista valintaa tehdä, mutta noin 4-vuotiaasta ylöspäin lapsi kyllä tietää mistä pitää ja mistä ei. Me kerrotaan tytölle aina mitä on vaihtehtoina ja niistä hän valitsee mieleisensä. Tällaiset valinnat ovat Sumarin mukaan lapselle liian vaikeita! Eihän ravintolassa herranjumala sentään mistään suomen ulkopolitiikasta päätetä vaan siitä mitä lapsi haluaa syödä. en ihan ymmärtänyt ajatusta tämän ympärillä. Mielestäni huomattavasti fiksumpaa antaa lapsen päättää ruoka, jonka hän varmasti syö kuin tilata sellaista, joka jää syömättä. Se on sekä kallista että epäekologista (<- onko tuo edes sana :D). Ihan hyvin on onnistunut ainakin meillä ravintolareissut niin että tyttö saa itse valita annoksensa. Sama pätee myös buffetissa. Kysyn mitä hän haluaa ja hän valkkaa sieltä asiat, joista pitää. En minäkään ilahtuisi, jos joku päättäisi minun puolestani mitä lautaselleni laitetaan. Todennäköisesti osa jäisi syömättä.

Lapset ravintolassa – aina ei mene niin kuin suunnittelit

On totta, että lapset saattavat välillä käyttäytyä aikuisten mielestä huonosti, mutta täytyy muistaa että he ovat lapsia. Hei eivät toimi samalla tavalla kuin aikuiset. Energiaa piisaa ja se täytyy purkaa johonkin. Joskus se purkautuu väärässä paikassa ja väärällä tavalla. Näitä tilanteita vain ei voi ennustaa etukäteen. Mun mielestä aikuisen ihmisen on ihan turha mennä pahoittamaan mieltään ravintolaan, joka on tarkoitettu myös lapsiperheille. Jos ei pidä lapsista tai ei halua että kukaan häiritsee ruokailua, kannattanee valita ravintola jonne lapset eivät ole tervetulleita (niin surulliselta kuin se kuulostaakin). Lasten kanssa nimittäin saattaa sattua mitä vain. Ihan mitä vain. Vaikka kuinka yrittäisi, toivoisi ja ohjeistaisi.

Minkälaisia kokemuksia teillä on lasten kanssa ravintolassa syömisestä?

2 kommenttia

  1. Cindy kirjoitti:

    Ihan samoja mietteitä heräsi minulla kun luin sen tekstin. Meidän tyttö on 4,5 vuotias ja hän välillä käyttäytyy hyvin ja välillä ei niin hyvin.
    Tänään jouduin raahaamaan hänet huutavana pitkin Myyrmannin käytäviä pois sieltä. Sai raivarit kun en ostanut kirppikseltä jotain lelua. Kaikki vaan tuijotti, mutta ihan sama. Olen viimeisillään raskaana ja sattui itseäni saakelisti, mutta en osta jotain lelua vaan sen takia että saan lapsen hiljaiseksi.

    • Jonna kirjoitti:

      Hyvin toimittu! En itsekään suostu kaikkeen, vaikka kuinka tyttö huutaisi ja kiukuttelisi. Jos kaikki ostetaan ja tehdään lapsen mieliksi, jotta hänet saataisiin vain pysymään tyytyväisenä, eihän ne koskaan opi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *