Hae
Palasia Arjestani

Unohtuiko lihashuolto?

Processed with VSCO with c1 preset

Lihashuolto. Melkoinen kirosana monen treenaavan korvissa. Asia, joka on helppo unohtaa ja jätetään usein treenissä viimeiseksi tai jätetään kokonaan tekemättä. Ärsyttävää hinkkaamista ja ajan hukkaa. Itse jopa pidän lihashuollosta, venyttelystä, foamrullailusta sekä liikkuvuustreenistä, mutta aika ei ole koskaan puolellani. Liian usein jätän sen viimeiseksi iltaan ajatuksella ”sitten kun…”. Juu ei toimi. Silloin painaa kaikki ne muutkin tekemättömät askareet päälle ja lihashuolto jää usein niiden jalkoihin.

Omaan kropan, joka jumiutuu helposti. Työni on sellaista, joka jumittaa niskoja sekä hartioita. Lonkankoukistajat kärsivät istumisesta ja olkapäät jossain määrin näytteenotosta ja käsien kannattelusta vähintäänkin arvelluttavissa asennoissa. Treeneissä saan helposti koko kropan  melkoiseen kokovartalojumiin, joskin viime aikoina jumitus on ollut lähinnä vatsalihaksista alaspäin. Jäykistyn myös todella helposti eli lihashuollon pitäisi olla säännöllistä. Hierontaa, venyttelyä ja osteopaatilla käyntiä. Siihen päälle fysioterapiat. Hommaa riittäisi kyllä, mutta aikaa ei. Tai niin olen ainakin luullut.

Processed with VSCO with c1 preset

Lihashuolto vaatii oman paikkansa päivä- sekä viikkotasolla. Jos olet aamuihminen niin aloita aamusi venyttelysessiolla tai joogalla. Iltaihminen hoitaa saman homman iltaisin. Mikäs sen parempaa kuin vetää pieruverkkarit ja villasukat jalkaan, lämmin huppari päälle ja venytellä lemppariohjelmaa katsoen? Ja kroppa kiittää! Aloittaminenhan se kaikista vaikeinta on. Crossfitissä oli se hyvä puoli, että liikkuvuustreenit ja lihashuolto kuului osaksi treeniä. Salilla joutuu tämänkin asian suunnittelemaan ihan itse. Olen suunnitellut ottavani viikkoon yhden päivän jolloin teen vain lihashuoltoa ja liikkuvuutta. Salilla tai kotona, ihan sama, kunhan vaan teen. Ostin itselleni myös Kayla Itsinesin treeniohjelman kolmeksi kuukaudeksi ja ohjelmassa on se hyvä puoli, että siihen kuuluu kiinteästi myös venyttelyä eri tyyppisten treenien oheen. Kaikki lihashuolto on hyvästä! Pieninä tai isoina määrinä, kunhan vain tekee edes jotain. Eilen sain itseäni niskasta kiinni ja tein 40 minuuttia putkirullailua sekä sekalaista venyttelyä. Kyllä siitä helpotusta sai!

T. joka lihas kipeänä vatsoista alaspäin.

Mites teillä lihashuollon laita? Tuleeko tehtyä säännöllisesti?

8 kommenttia

 1. Annika kirjoitti:

  Mä oon aina siirtänyt venyttelyn sinne ”sitten kun”-ajankohtaan.. Viisi kertaa viikossa salia ja ehkä viisi kertaa vuodessa venyttelyä. Auts, aika karu yhdistelmä..
  Nyt oon ensimmäisellä bikini fitness-kisadieetillä syksyä kohti menossa eli treenaan kuin urheilija. Jossain kohtaa se venyttely oli pakko vain ottaa kuvioihin mukaan. Jos treenaa ja elää kuin urheilija, kuuluu urheilijan arkeen myös lihashuolto. Siltikin mun venyttely tuli kuvioihin vasta, kun kroppa meinas sanoa sopimuksen irti ja sukkien pukeminen oli tuskaa jumiutuneen alaselän takia. Aina täytyy oppia näköjään kantapään kautta. :/ 😀

  Nykyään venyttelen vaihtelevasti. Aina vähintään kaksi venyttelykertaa viikossa, vähintään 10 minuuttia kerrallaan. Parhaimmillaan venyttelen tunnin kerrallaan, viisi kertaa viikossa. Joka viikkoon venyttelyä kuitenkin mahtuu edes se 20 minuuttia yhteensä.
  Aluksi venyttely oli tuskaa; ärsyttävää, hikistä, yksinkertaisesti rasittavaa… Mutta nyt siitä on alkanut jopa pitää, ehkä sen myötä kun kroppa on liikkuvampi. 🙂 Venyttely on myös pikkuhiljaa tullut tavaksi ja mahtuu arkeen ongelmitta. Se kuuluu viikkoihin siinä missä treenitkin.

  Mun sanoma on siis se, että jos ennen on venytellyt tuolla viisi kertaa vuodessa-tyylillä, kuten minä, on kertakin viikossa jo huima edistys. Älä vaadi itseltäsi liikoja. Ei heti tarvitse venytellä joka päivä tai tuntia kerralla. Pikkuhiljaa vaikka sen 10 minuuttia kerralla, kyllä se lihashuoltokin tulee tavaksi ja arkeen jäädäkseen, kun vaan ensin aloittaa. 🙂

  Hyvin samaa sanomaa siis kuin sullakin (ja jopa vähän sun juttujen toistoa), mutta halusin nyt silti omankin kokemuksen laittaa. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Pitäisi itsekin muistaa, että edes 10 minuuttia on parempi kuin ei mitään. Pienistä puroista koostuu suuri joki 😉 EN itsekään ole mikään supervenyvä ja tuntuu välillä ettei venyttelystä ole mitään ”hyötyä” vaikka oikeasti siitä onkin. Paikat pysyy huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ilman. Ja onhan se rentouttavaa!

 2. ninna kirjoitti:

  mieluummin juuri vähän ja usein kun kauan ja harvoin. oma lihashuoltoni on (mielestäni) kunnossa joka ilta venyttelyä ja putkirullailua puoli yhdeksän uutisten ajan, tästä on tullut jo rutiini. kerran viikossa käyn hierojalla ja joogaakin mahtuu viikoittain kotona. aamulla en tosin koskaan venyttele kun lyhytkestoisesti koska treenaan aamupäivisin. aamuvenyttely ja hetiperään kuntosali ei kovin toimiva yhdistelmä. Samaa mieltä olen että kehonhuolto laiminlyödään. oiskohan siksi ettei se kuluta? ja siinä ei liikuta ja saada endorfiinikiksejä? en ainakaan minä.

  • Jonna kirjoitti:

   Ehkä se on juuri se ettei siitä saa heti mitään kiksejä. Ehkä paikallaan jököttäminen ja raajan venyttäminen on monen mielestä yksinkertaisesti niin tympeää hommaa? Minä tykkään kans aina samalla katsella jotain ohjelmaa. Aika lentää kuin siivillä!

 3. jennie kirjoitti:

  Joo, unohtui. En käsitä mikä siinä on niin vaikeaa. Oon päättänyt jo useaan otteeseen ryhdistäytyä mutta tässä sitä taas kirjoitellaan lihasjumien keskeltä ja vannotaan että nyt aloitan..

  • Jonna kirjoitti:

   No nyt viimeistään aloitat! Ainakin se 10 minuuttia tänään 😉

 4. Rita kirjoitti:

  Siitäkin tulee tapa, niin kuin hampaiden pesemisestä kun jaksaa olla aluksi sinnikäs. Mä en tarkkaan edes muista milloin venyttelystä tuli mulle tapa, mutta luulen että aivoissani tapahtui jonkinlainen ahaa-elämys aikoinaan, kun huomasin miten paljon helpompi on nukahtaa kun keho on rentona. Venyttelen siis joka päivä myöhään iltapäivällä tai iltaisin n. 20 minuuttia.

  • Jonna kirjoitti:

   Nukahtaminen on todella paljon helpompaa venyttelysession jälkeen. Olo on suorastaan raukea 🙂 Itse tykkään myös eniten venytellä juuri iltaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *