Hae
Palasia Arjestani

Roskaruokaa halvalla

Oletteko koskaan laskeneet paljonko teillä menee suurin piirtein rahaa kuukaudessa ruokaan? Onko ruokaan menevä rahamäärä kasvanut vai laskenut? Mä olen koko ajan entistä kiinnostuneempi ruuasta ja siihen kulutettavasta rahamäärästä. Kahden ihmisen taloudessa on se hyvä tilanne, että meidän ei tarvitse juuri miettiä kaupassa mitä ostetaan. Siitä huolimatta seuraan ahkerasti tarjouksia ja ostan monesti ruuat niiden perusteella.

C360_2014-11-06-11-43-56-483

Luin juuri MeNaisista jutun kahdesta naisesta, jotka molemmat tekevät kahta työtä selviytyäkseen arjesta. Toinen on parisuhteessa opiskelevan miehen kanssa ja toinen yh-äiti. Mietin miten onnellisessa asemassa olenkaan heihin verrattuna. Teenhän vain yhtä työtä, asun työssä käyvän miehen kanssa ja saadaan hyvin kaikki laskut ja muut menot maksettua. Kaupassa voidaan ostaa nimenomaan niitä terveellisempiä elintarvikkeita. Entä jos tulisikin ero ja joutuisin selviämään lapsen kanssa oman palkkani turvin? Tiukkaa olisi ja joutuisin varmasti luopumaan monesta asiasta ja miettimään tosissani mihin on varaa ruokakaupassa.

C360_2014-11-06-11-37-37-178

Katselin eilen tulleita kauppojen mainoksia ja tiedättekö mitä havaitsin? Roskaruoka ja ravinneköyhät einekset on huomattavasti halvempia kuin terveellisemmät ruoka-aineet! Miettikää, pussillinen ranskalaisia ja paketillinen kalapuikkoja yhteensä alle 1,5e! Ei ihme, että monissa perheissä ja yksin asuvien talouksissa ”joudutaan” syömään ravinneköyhää ruokaa, koska muuhun ei yksinkertaisesti ole varaa. Se on aika surullista. Mun mielestä terveellinen ruoka kuuluu kaikille ja sen tulisikin olla kaikkien saatavilla. Miten pysyä terveenä ja energisenä jos kuukauden budjetti riittää vain nakkeihin, makarooniin ja kaurahiutaleisiin? Vielä hankalammaksi elämä käy jos sattuu olemaan jotain ruokarajoitteita, kuten allergioita tai keliakia!

C360_2014-11-06-11-34-25-165C360_2014-11-06-11-41-15-545

Mua ihan hävettää miten paljon olen tämän viikon aikana joutunut heittämään vanhentunutta ruokaa biojätteeseen meidän jääkaapista. Olen heittänyt roskiin tytön syömättä jääneitä jogurtteja, yhden raejuustorasian, joitain vihanneksia ja muutaman pienen kipollisen valmista ruokaa, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta syömättä. Hirveää tuhlausta! Tässä asiassa olisi itselläkin kyllä huimasti parantamisen varaa, mites teillä? Olen vakaasti päättänyt aloittaa myös täpötäyden pakastimen tyhjentämisen eli yritän mahdollisimman paljon käyttää sieltä raaka-aineita ruuanlaittoon. Pakkasesta löytyykin vaikka mitä: sieniä, marjoja, vihanneksia, lihoja… Noista saan jo melkein parin viikon ruuat tehtyä heittämällä ellen jopa pidemmäksikin aikaa!

IMG_20141102_195147C360_2014-11-06-11-45-46-577

Terveys on nyt isosti pinnalla ja itsekin olen täysin hurahtanut raakakakkuihin, sokerittomiin leivonnaisiin, superfoodeihin ja muihin hömpötyksiin. Voishan sitä rahaa tunkea huonompaankin kohteeseen kuin ravintoon ja terveyteen, mutta kyllä nuo kaikki erikoisuudet on aika kalliita. Yhden raakakakun hinnaksi tulee nopeasti parikin kymppiä, kun mietitään pähkinöiden, kaakaojauheiden ja muiden superfoodien hintaa joita kakut on pullollaan. Kahviloissakin raakakakuista saa maksaa 7-8 euroa/pala! Superfoodien kilohinnat karkaavat useisiin kymppeihin, jopa satasiin, eikä kaikkien tehokkuudesta ole edes mitään tieteellistä näyttöä. Käytän itsekin muutamia superfoodeja, mutta olen miettinyt että kannattaako niihin enää rahojansa tunkea? Mulla on nyt todellinen itseni herättelykausi menossa ja aion toden teolla miettiä omia kulutustottumuksiani. Yritän panostaa enemmän kausituotteisiin ja ostaa entistä enemmän ruoka-aineita tarjouksesta. Ale-laputettuja lihoja hamstraan pakkaseen kerralla enemmän. Luomua ostan aika harvoin ihan sen kalleuden takia. Ilokseni olen huomannut, että joitakin luomutuotteita saa nykyään halvemmalla kuin ennen ja niitä ostankin harvakseltaan. Panostatteko te luomuun vai syöttekö ihan tavallista ruokaa? Kun ruuan edullisuudesta puhutaan niin Lidl on aika kova sana 🙂 Tunnustan olevani Lidlisti!

C360_2014-11-06-11-33-37-624IMG_20141102_142536

Tässä vielä muutamia vinkkejä kuinka syödä terveellisesti ja edullisesti (vinkit MeNaisista 44/2014)

 • Tee mahdollisimman paljon itse. Itseleivottuna saat leivästä terveellisempää ja se on myös halvempaa kuin kaupassa. Suunnittele viikon ruuat hyvin ja käytä myös kaikki jämät hyväksesi. Suosi sesongin kasviksia sekä juureksia. Juuri nyt niitä myydään isoissa säkeissä!
 • Marjoja voit saada halvemmalla esim. ruokapiirin kautta ja kannattaa kysyä marjoja myös ystäviltä, jotka poimivat niitä yli äyräiden.
 • Jos tahdot syödää kalaa niin seuraa tarjouksia. Useissa kaupoissa esim. lohta, muikkuja ja silakkaa on usein tarjouksessa. Myös pakastealtaista löytyy muutakin kuin seitiä! Älä kuitenkaan osta paneroituja kaloja, koska niissä kalanmäärä on aika pieni…
 • Jos et tahdo maksaa kalliista pähkinöistä niin muista, että myös siemenet sisältävät samoja hyviä rasvoja kuin pähkinät. Esim. auringonkukansiemenet ovat suhteellisen halpoja 🙂
 • Useimmat ruuat, kuten lihapullat ja makaronilaatikot, kannattaa tehdä itse. Einesversiot sisältävät hintaansa nähden todella vähän lihaa!
 • Pakastettua ruokaa saa usein halvemmalla kuin tuoretta. Vihanneksia voi yhtä hyvin ostaa myös pakasttuna sillä niissä on vielä hyvin ravintoaineita jäljellä.
 • Muista ettet tarvitse välttämättä mitään superfoodeja ruokavalioosi jos syöt terveellisesti ja monipuolisesti. Superfoodit eivät takaa parempaa ja terveellisempää elämää.

Tuossa oli hyviä vinkkejä, joita aion kyllä itse kokeilla. Vihanneksia tosiaan voisi ostaa enemmänkin pakasteena ja juureksia nyt isoissa säkeissä! Erilaiset sosekeitot on hyviä, halpoja ja täyttäviä. Siemeniä voisin itsekin käyttää välillä enemmän pähkinöiden tilalla, ihan vaikka vaihtelun vuoksi. Kaloista tahtoisin oppia valmistamaan muutakin kuin lohta ja perusseitä. Täytyykin tsekkailla kauppojen kalatiskejä sekä pakkasia entistä tarkemmin!

Oliko näistä vinkeistä mitään hyötyä teille? Herättikö postaus ajatuksia nykyajan ruokatrendeistä tai ruuan hinnoista?

31 kommenttia

 1. mari kirjoitti:

  Minä teen ruokaostokset kerran viikossa ja oikeastaan koskaan mikään ei lopu kesken eikä mitään tarvitse heittää pois. Olen käynyt kaupassa näin jo vuosia joten tiedän meidän kulutuksen. Meillä menee ruokaan viikossa noin 150€ (olen pitänyt kirjanpitoa toistakymmentä vuotta kaikista menoista ja tuloista) ja lisäksi mies käy syömässä työpäivinä huoltsikoilla tms. minä teen eväät töihin ja kaksi vanhinta syö koulussa ja kaksi pienintä päiväkodissa osan ruoista eli meillä on 6 hengen talous. Teemme kaikki ruoat itse ja eineksiä en osta (maks kerran kuussa tai kahdessa lapset saa valita nakit tai pinattiletut, joskus kalapuikot)
  Itse syön tuota bodariruokaa joten meillä tehdään kahdet eri ruoat. Minulla menee lisäksi lisäravinteita ja muutamaa superfoodia muuten mennään perus ruoilla.
  Aika harvoin leivotaan, synttäreille ja ehkä kerran kuussa muuten.
  Ostan yleensä halvinta, esim extran rahkoja ja rainbown raejuustoa. Käyn osan lidlistä ja mitä sieltä ei saa, prismasta.
  http://susirajanfitnessmimmi.blogspot.fi/
  -mari-

  • Jonna kirjoitti:

   Pitäis itsekin alkaa pitämään kirjaa menoista ja säilyttää kaikki kuitit. Tililtähän aika hyvin näkee mihin on rahansa laittanut, mutta ei sitä mitä on esim. ruokakaupasta ostanut. Meillä tietysti asiaa hankaloittaa se, että mies ostaa paljon ruokia joita laittaa itselleen ja minä taas laitan mulle ja tytölle. Mä leivon usein eli niihin menee jonkun verran rahaa jos ei tarvikkeita jo kaapista löydy. Usein jauhot yms on jo valmiina eli tarvitsee ostaa vain sellaiset, jotka ei kauan säily 🙂

 2. Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

  Mä kirjoitin just viime viikolla jutun kuinka fitnesselämä tulee kalliiksi http://queenofeverything.fitfashion.fi/2014/10/28/taa-fitnesstouhu-tulee-kalliiksi/ ja olen nyt alkanut seuraamaan ruokalaskuja, ja aion seurata niitä koko marraskuun ajan. Ihan kaikkea en ole muistanut kuvata mutta kuitit olen säilyttänyt, joten teen niistä koostetta omaan blogiini. Ja todellakin, tuosta samasta kirjoittelin että nuo pakasteranet sun muut on kaikista halvin vaihtoehto, ja proteiinipitoiset ruoat kalliimpia. Näin se vaan menee…

  • Jonna kirjoitti:

   Meidän lähikauppa on k-kauppa ja siellä käyn tekemässä kaikki pikkuostokset. Sieltä tulee aina henkilökohtaisia tarjouksia kännykkään, mutta aika usein ne on just jotain raneja ja kalapuikkoja joita meillä ei syödä. Hyvä oli toi sun postaus! Täytyy itsekin vähän tarkemmin alkaa seuraamaan ostoksia 🙂

 3. köyhäilijä kirjoitti:

  Terveellinen ruoka on paljon kalliimpaa. Ainakin jos haluaa ostaa mahdollisimman tuoreena, pakastettu ei aina maistu niin hyvältä… Itse pari kuukautta joutunut miettimään perheen ruuat tosi tarkasti ja kummasti on puolet lähtenyt ruokalaskusta pois, kun jättää terveelliset ostamatta ja ostaa huonompia valintoja senkin edestä… No onneksi on varaa edes johonkin ruokaan 🙂
  Pakastin on hyvä keino säilöä halvemmat marjat kesällä ja ostaa ruokaa silloin pakastimeen, kun rahaa on enemmän. Sitten köyhinä aikoina on hyvä mennä pakastimelle ”ilmaiselle” tarjonnalle 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä on myös pakastin täynnä marjoja pahan päivän varalta 🙂 Teen myös paljon samaa kuin sinäkin eli silloin kun on enemmän rahaa niin ostan lihoja yms pakkaseen. On sitten mistä ottaa kun kukkaro kumisee tyhjyyttään!

 4. hmpv kirjoitti:

  Itse oon työtön yksinasuva ja kyllä mulla on varaa syödä terveellisesti. Sehän riippuu ihan puhtaasti siitä, mihin sitä rahaa laittaa. Baariin? Autoon? Uusiin vaatteisiin? Vai sitten siihen hyvään ruokaan?

 5. Kallis(?) ruoka kirjoitti:

  Monesti sitä itsekin ihmettelee ruuan, etenkin sen terveellisen ruuan hintaa kun kaupassa käy. Suomessa ruoka maksaakin paljon verrattuna muihin Euroopan maihin. Vaikket tässä postauksessi verrannut suomalaisen ruuan hintaa muiden eu-maiden ruokien hintaan, pistää mua usein kismittämään kun valitetaan ruuan kalleudesta.

  Monet huokailevat, että voi kun Suomessa ruoka olisi yhtä halpaa kuin vaikkapa Virossa tai Puolassa. Mutta jos vaikka virolaisilta tai puolalaisilta kysyy, ei ruoka ole heistä varmasti halpaa. Monessa EU-maassa on alhaisemmat palkat kuin Suomessa, mikä näkyy tietysti myös ruuan hinnassa. Suomalaisten keskivertoon palkkatasoon verrattaessa suomalainen perusruoka ei ole varmasti niin paljoa kallimpaa, jos edes on kalliimpaa. Luin asiasta Hesarista tai Iltalehdestä artikkelinki, mutten sattunut nyt kyseistä artikkeli löytämään.

  Vaikka vanhempani tulot eivät päätä huimaa, ehei ei todellakaan, ja ruokaa kuluu paljon koska lapsia on neljä, ei olla koskaan tingitty ruuasta, vaan ostetaan kaikki mahdollinen ruoka suomalaisena. Okei, nyt en enää tiedä minkä takia tulin tänne sun blogin kommentiboksiin edes kirjottelee omiani… 😀 Mutta kivaa alkavaa talvea!

  • Jonna kirjoitti:

   Erittäin hyviä pointteja vaikka mietinkin asiaa pelkästään Suomen kannalta. Täytyy yrittää etsiä tuo mainitsemasi artikkeli, vaikuttaa kiinnostavalta! Itse suosin myös hyvin pitkälti suomalaista ruokaa ja varsinkin vihannekset on kotimaisina huomattavasti parempia kuin ulkomaiset! Jos kotimaiset tomaatit tuntuu talvella liian kalliilta niin jätän tomaatit kokonaan ostamatta. Niin helppoahan se on 🙂

   Kiva kun kommentoit, tosi hyviä pointteja!

 6. anna kirjoitti:

  Great minds think alike 😀 Käypä huvikses tsekkaamassa mistä just äsken kirjoitin 😀 Ei nyt onneksi ihan identtiset postaukset, mutta samaan aiheeseen liittyvät kylläkin.

 7. Gunagolu kirjoitti:

  Kun muutin omilleni vanhempieni luota vuonna 2007 tein excel-taulukon, johon kirjoitin ylös kaikki kuukauden menot ja tulot, sisältäen erillisenä sarakkeena ruoka-menot. Nyt marraskuussa 2014 sama taulukko on vieläkin käytössä ja on ollut kaikki nämä vuodet, tiedän sentilleen miten paljon olen ruokaan käyttänyt rahaa. Viime aikoina olen tehnyt myös oman taulukon ns. superfoodeille, minne merkkaan ostopaikan ja hinnan. Näin voin ryhtyä opettelemaan, mistä kyseistä tuotetta saa edullisimmin. Olen selvästi taulukko ihmisiä 😀

  En edes muista, milloin olisin heittänyt mitään ruokaa biojätteisiin. Kun jossakin ruuassa alkaa päiväykset lähestyä, nostan sen jääkaapissa etummaiseksi ja käytän sen seuraavaksi pois, vaikka mieli tekisikin jotain muuta. Esim. nuhjuiset juurekset voi keittää ja soseuttaa ja laittaa pakastimeen, mistä ne on helppo myöhemmin ottaa sulamaan esimerkiksi sosekeittojen pohjaksi. Jos avattu oliivipurkki on seissyt jääkaapissa liiankin kauan, pakastan oliivit ja heitän seuraavalla kerralla pizzan päälle. Pyrin käyttämään myös pakastetut ruuat mahdollisimman pian pois, ettei pakastin täyty sadoilla eri purkeilla ja pusseilla.

  Se on totta, että usein epäterveelliset ja ravinneköyhät ruuat maksavat vähemmän kuin terveelliset. Välillä katson mainoslehtisiä kriittisesti ja huomaan, että mainoksen aukeamalla ei ollut ainuttakaan tuotetta, minkä haluaisin ostoskärryyni laittaa. Onneksi kuitenkin sesonkien mukaan voi ostaa hedelmiä, vihanneksia ja juureksia edullisesti ja jos lihahyllyllä hinnat hirvittää, niin erilaiset pavut ja linssit ovat edullinen vaihtoehto. Kannattaa siis välillä valmistaa myös kasvisruokia, ihan vain vaihtelunkin vuoksi 🙂

  Summa summarum, ruoka on pääasiassa iso kuluerä, mutta ruokalaskua on mahdollista pienentää yksinkertaisesti opettelemalla uusia toimintatapoja. Ja loppujen lopuksi, jos nyt syö ravinneköyhää ruokaa halvalla, niin vanhempana siinä säästetyt rahat kuluvat sitten lääkkeisiin. Näin joku joskus sanoi ja minusta se on aika hauskasti sanottu, tiedä sitten onko se totta 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Viikossa pitäisi pitää aina yksi päivä jolloin siivoaisi jääkaapin ja siirtäisi vanhentumassa olevat tuotteet etualalle. Toi on aika hyvä pointti, että pitäisi syödä nekin tuotteet pois joita ei ehkä just sillä hetkellä tekis mieli… Siinä onkin petrattavaa!

   Papuja ja linssejä meillä on nyt jonkin verran kaapissa ja seuraava missio onkin niiden hyödyntäminen pakastimessa makaavien sienten ohella 😉 Ja toi on muuten niin totta, että nyt kun syö terveellisesti niin säästää sen hinnan vanhempana lääkkeissä. Ei varmasti ihan kaikkien kohdalla päde, mutta suurimman osan kuitenkin!

 8. Saara kirjoitti:

  En ookaan pitkään aikaan kommentoinut; vaikka ahkera lukijasi edelleen <3 Ja hei täällä bingo! 😀 Lidlhän on ihan ykkönen! 😀 Meillä toi ruokapuoli menee juurikin noin, että kaupassa joudutaan kyllä välillä miettimään tarkkaan mitä ostetaan ja tuleeko tuota syötyä. Aina viikoilla syödään terveellisesti ja eineksiä ei ikinä. Meistä minä vielä aikuisopiskelen, ja koulua on aika monta vuotta vielä jäljellä, joten puoliso maksaa käytännössä katsoen meidän ruuat lähes aina. Ruoka on kallistunut ihan hirveästi, ja varsinkin kasvikset on todella hintavia mun mielestä. Lisäksi molemmat urheillaan miehen kanssa joten sellainen 10€:n kanapaketti ei ihan hirveen kauaa huutele jääkaapissa. 😀 Voi siis siitä jo miettiä montako sellaista menee viikossa tai kuukaudessa ja paljoko niihin pelkästään menee rahaa! 😮 Olen samaa mieltä, että terveellinen ravinto kuuluu kaikille ja einesten pitäisi toimia enemmänkin hätävaroina ja tosi mälsää, että terveellinen ruoka maksaa enemmän… :/ Ja herkut ne vasta kalliita onkin! Pitäsköhän vähentää? :E Mukavaa talvenodotusta sinne! <3

  • Jonna kirjoitti:

   Lihat ja kanat on aikamoisissa hinnoissa ja meilläkin niitä menee paljon! Mies vetää pakettillisen kanaa tai j.lihaa varmaan kerralla 😀 Ite oon ehkä vähän vähentänyt lihan syöntiä, mutta kyllä sitä kuluu ihan kiitettävästi siitäkin huolimatta..

 9. Satu Ristimäki kirjoitti:

  Meillä on kahen hengen taloudessa molemmat opiskelijoita. Ilman mun osa-aikatyön henkilökunnanmyymälää oltais ihan kyllä kusessa 😀
  Ite syön tietty koulussa ilmasiksi hyvää ruokaa, enkä muulloin suostu syömään eineksiä tms.
  Ostin töistä 6kg naudan 10% jauhelihaa 10 eurolla!! ja 3kg broilerin naturellia sisäfilettä yheksällä eurolla.
  Pakko lappaa aina pakkanen täyteen kun tollasia tarjouksia tulee. Mutta juu, ilman tota etuutta varmaan vedeltäisiinkin pelkkiä kalapuikkoja aika pitkälti.

 10. armi kirjoitti:

  mä kapinoin meillä kotona ruokahävikkiä vastaan ja loihdin halvoista aineista usein ruoan. ja saan paljon kehuja ja ihmetyksiä kun kerronkin et lihan korvasin soijarouheella jne 🙂
  me ollaan tajuttoman onnekkaita ihmisiä kun tarkemmin ajattelee: 1. meillä on vene ja paljon sukulaisia maalla: saadaan kuhaa läpi kesän (38e/kg!!) melkeinpä milloin vain huvittaa, samoin ahventa. laatuaikaa perheen kanssa ja hyvän ruoan merkeissä 😉 lisäksi sukulaiset on hirvimiehiä ja saadaan aitoa luomua hirvenlihaa pakkasesta koska vain halutaan.
  2. naapurissa asuu torimyyjämies. usein viikon päätteeksi hän käy meillä ’jämien’ kanssa. viimeksi saatiin 2.5kg kuhaa + 7 tomaattia + 10 sipulia + 3 kurkkua + 2 isoa kaalta + suklaapatukat + 4 pussia salaattia yhteensä 30 eurolla.
  3. asutaan maalla, joten omaan perunamaahan ja puutarhaa on mahdollisuus. meillä on aari mansikkaa ja perunaa, sekä kaksi kesäkurpitsapuskaa, päärynä-, luumu- ja omenapuita, herukkapuskia ja metsää eli nokkosta kuivatellaan itse ja sienessä ja marjassa tulee käytyä melkein liikaakin jo!
  4. parin kilsan päässä meiltä on meidän tutuilla lihapalvaamo, jossa liha on kyllä hiukan kallista mutta aina luomua, lähitilalta ja erittäin laadukasta ja tuoretta. lisäksi saadaan aina kaupanpäällisiksi esim. lihaköntit joita ei voi oikein enää siivuttaa mutta vaikkapa hernariin sujauttaminen onnistuu vallan kätevästi!

  tänään juurikin tehtiin edullista mutta niiiiiin herkkua ruokaa: perunamuusia, halstrattuja silakoita (suosittelen kokeilemaan!!) ja pakastevihanneksia. oli hyvää, täyttävää, terveellistä ja ravitsevaa !
  kaalilaatikko, hernekeitto ja kalakeitto on tosi edullisia ja hyviä ruokia. myös erilaisia soveltavista laatikoista saa hetkessä terveellisempää perusruokaa: peruna-sipulisekoitusta, pakastevihanneksia, tarjouksesta lihaa (meillä usein ruskistetaan rasvainen j-liha ja samantien huuhdellaan kylmässä vedessä tmv.) ja perään lihaliemi ja uuniin. soijarouhe käy myös hyvin pakastevihanneslaatikoihin 🙂
  ja joilla on todella, todella tiukkaa: seurakunnan nettisivut auki! tai oman kaupungin meininki yleensäkin. nykyään järkätään paljon tapahtumia perheille, joissa on ruokailumahdollisuus 1e/nuppi tai myös ilmaiseksi.
  myöa useat lähileipomot ja kaupat viikon päätteeksi myy melkein-vanhoja tuotteita laatikoissa sekalaisesti erittäin edullisesti. kerran kävimme ostamassa ison lootan 10 eurolla leipomosta, joka sisälsi erilaisia leipiä ja sämpylöitä, leivoksia, yhden kakun, riisipiirakoita, lihapiirakoita, kääretortun ja piparipussin. pakkaseen heitettiin suurin osa tulevia juhlia varten. oli vieraille tarjottavaa ja varsin edullisesti 🙂
  ja opiskelijoille se kouluruoka! se on oikeasti ihan hyvää perusruokaa ja keittiöön soittamalla saa erityisruokavalion mukaisen aterian maksutta. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Hei, saisinko muuttaa teille? 😀 Aivan mahtava tilanne on teillä! Mekin saadaan jonkin verran tietysti mökiltä just marjoja talvea varten ja vihanneksia, mutta ei niillä pitkälle pötkitä 🙁 Missä kaukana sä asustat?

   • armi kirjoitti:

    haminasta ollaan, moikkamoi! 😉 tervetuloa käymään!! 😀 tää on aika syrjässä ja luonnon helmassa (huom. saatiin ekat liikennevalot tänne kuukausi sitten!) tosiaan 🙂

 11. Riikka kirjoitti:

  Olen pyrkinyt välttämään hävikkiä ruuan suhteen ihan viimeiseen asti. Tosin meikäläisen huushollissa se onkin kohtalaisen helppoa kun on kaksi suurehkoa koiraa, jotka eivät ole turhan nirsoja:-) Meillä menee todella vähän ruokaa hukkaan. Ihan kaikkea ei tietenkään voi tai saa koirille antaa, mutta aika vähissä ovat ne ruuat, joita ei saa antaa. Lisäksi suunnitelmallisuus säästää rahaa, se vaan on fakta. Arkiruuat kun miettii etukäteen ei tule hamstrattua turhaa kaupasta. Ja meillä syödään myös samaa ruokaa ainakin kahtena päivänä peräkkäin.

  Mulla on vähän sama juttu noiden superfoodien suhteen, että hiukan niihin olen hurahtanut. Mutta tosiaan ihan kaikkea ei varmaan tarttis ostaa ja syödä, perusruuallakin pärjää. Mutta kivaahan se raakakakkujen kokeilu on. Ja vaihtelua. Toisaalta kun saa kohtuullisen arsenaanlin eri aineksia kerättyä kotiin, niin kyllä niistä sitten valmistuu useampi kakkukin jo.

  Ja joo, LIDL on ihan hyvä juttu.Sieltä saa esim. kalaa edullisemmin ja sellaiset peruselintarvikkeet. Jos jotain hifistelyä kaipaa niin sitten täytyy suunnata suurempiin marketteihin.

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, koirat on aika hyviä hävittämään ylijääneet ruuat. Meidänkin sakemanni-rouva oli aikamoinen loppasuu ja kaikki kelpas mitä vaan annettiin 😀 Lidlistä kannattaakin hamsrata tarjouksesta aina pähkinöitä raakakakkuja varten 😉

 12. outi kirjoitti:

  Ite kyttään aina kauppojen lihapuolella alelappuja ja ostan pakkaseen 🙂
  Tuo superfood juttu on totta, mulla nyt allergiatkin niitä rajottaa, mutta kyllä niitäkin kannattaa miettiä jos haluaa säästää että saisko ne hyödyt halvemmallakin 🙂 Harmi että luomu ja super on niin kallista…. Lähiruokaa pyrin kyllä suosimaan, niistä ne helpolla tingi.

  • Jonna kirjoitti:

   Luomua ostaisin itsekin mielelläni, mutta kallis hinta tulee usein esteeksi. Pirkalla tosin on nykyään ihan kohtuuhintaisia luomutuotteita ja välillä Lidlissäkin 🙂

 13. Maiju kirjoitti:

  Jäin työttömäksi ja valitettavasti en enää pysty ostamaan niin terveellisiä ruokia kuin työelämässä ollessani. Pyrin kyllä ostamaan mahdollisimman terveellistä ruokaa, mutta aina rahatilanne ei sitä salli. Onneksi sentään pakastimessa on itsekerättyjä marjoja <3

  • Jonna kirjoitti:

   Marjathan on superfoodia parhaimmillaan 🙂 Itsekin suosin tarjouksista ostamista ja sillä linjalla jatketaan. Raha kun ei puussa kasva 🙁

 14. Aada kirjoitti:

  Tätä miettii kyllä joka kerta kaupassa käydessä.. Tosin eilen käytiin naapurikaupungissa muissa asioissa ja käytiin samalla Lidlissä koska siellä esim. rahkat on hurjasti halvempia, tuli hamstrattua taas toistakymmentä purkkia. Monesti on mietitty sitäkin että jos haluaisi viikonloppuna syödä vaikka pizzaa mutta haluaa tehdä sen itse jotta se olisi edes vähän terveellisempää ja tietäisi mitä se sisältää. No, jos ostaa kunnollista jauhelihaa eikä mitään halvimpia ”kinkkuja”, laittaa vaikka marinoimatonta kanaa koska marinadit on sellaisia pommeja ettei niitä halua suustaan alas laittaa, tonnikalaa, jotain hyvää juustoa jne. niin rahallisesti tässä ei ole mitään mieltä. Kerran laskettiinkin tätä ja kotona tehty pizza tuli maksamaan pitkästi toistakymmentä euroa kun taas jostain ravintolasta saa pizzan noin kuudella eurolla. Itse en tosin pysty usein edes syömään niitä pizzoja kun juustoa on niin älyttömästi että koko pizzalaatikkokin on kyllästetty rasvalla siinä vaiheessa kun pääsee kotiin. Äitini ansioksi on pakko mainita se, että meillä ei koskaan ollut kotona mikrohamppareita tai -pizzoja ja se on varmaan osasyy siihen etten ole niitä syönyt missään vaiheessa senkään jälkeen kun muutin pois kotoa. Toki joskus oli kalapuikkoja ja perjantaisin usein ranskalaisia ja nakkeja (mikä tuntui kersana juhlalta kun muuten syötiin ns. tylsää terveellistä kotiruokaa) mutta en kyllä ihmettele että monissa perheissä joudutaan turvautumaan noihin useastikin kun yleensähän juuri einekset on jossain tarjouksessa. Kommentoinkin Even blogiin että terveellisemmät valinnat tulee tosi kalliiksi. Marinoimatonta lihaa, ei sitä rasvaisinta sika-nautajauhelihaa, täysjyväleipää ja -pastaa, ei sokerijukurtteja vaan rahkaa, hedelmiä, vihanneksia, marjoja, ei eineksiä and so on. Ruoka on meidän ehdottomasti suurin menoerä ja välillä tulee mietittyä että mistä voisi tinkiä ettei siihen menisi niin tuhottomasti rahaa.. Mutta en ole vielä keksinyt että mistä voisin/olisin valmis tinkimään kun viime vuosina terveellinen syöminen on tullut todella tärkeäksi.

  • Jonna kirjoitti:

   Toi on kyllä ihan totta, että pizzeriasta saa pizzan paljon halvemmalla kuin itsetehtynä. JOskus on ihan kivakin tilata valmis pizza kotiin, mutta onhan se itsetehtynä huomattavasti parempaa 🙂 Mulla onkin tänään Lidlin reissu edessä töiden jälkeen niin tulee taas vähän säästöä ruokamenoihin. Mä teen paljon laatikkoruokia, joista syödään monta päivää ja niissä säästää myös selvästi!

 15. ff kirjoitti:

  Olen opiskelija ja haaveillut pitkään kaikista blogeista tutuiksi tulleista raakaherkuista. Kunnes tajusin yhteen kakkuun/muffinsseihin/mihin tahansa leivonnaisiin menevän monta kymppiä rahaa ja että raakasuklaan valmistuspaketti josta saa 20 suklaapalaa maksoi 25 euroa……….. Siis 25 eurolla saa melkein 20 tavallista suklaalevyä. Jäi ne haaveet sille tielle. Ei oo köyhille tää raakabuumi todellakaan, edelleen siis jatkan puuron syömistä + lounas koululla.

  • Jonna kirjoitti:

   Oikeassa olet, raakakakut ja -suklaat on todella kalliita! Toisaalta kun kerran tarvikkeet ostaa niin niistä riittää moneen kakkuun mutta esim. pähkinät on aika hinnoissaan… Sitä paitsa puurohan on todella hyvää 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *