Hae
Palasia Arjestani

Joulun jälkeinen ruokavalion putsaus

Kuinka monella teistä on menossa jonkinlainen ruokavalion putsaus tällä hetkellä? Onko moni aloittelemassa dieettiä tai tehnyt jotain uuden vuoden lupauksia ruokavalioon liittyen? Mä en ajatellut tänä vuonna tehdä yhtään mitään lupauksia. Ei ole oikeastaan tarvetta. Mulla ruokavalioasiat menee kausittain eli välillä ei jaksa kiinnostaa paskan vertaa ja syön mitä sattuu huvittamaan. Kunhan jotain syö. Välillä taas olen todella innoissani ja testailen uusia reseptejä ja luen kaiken mahdollisen ruokaan liittyvän. Joulun suklaamättöjen jälkeen omakin olo on ollut normaalia raskaampi ja väsyneempi ja tällä viikolla olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota siihen mitä pistän suustani alas. Innostumisvaihe siis alkamassa jälleen 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMä en koe mitään tarvetta painon pudottamiselle vaan haluan ruokailuillani ennemminkin tuoda lisätehoja treeneihin ja arkeen ylipäänsä sekä pysyä tietysti terveenä. Vihannesten lisääminen on edelleen työn alla, mutta positiivisempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa. Mies on todella innostunut gluteenittomasta ruokavaliosta ja kokkailusta ylipäänsä ja kyllähän sellainen innostuneisuus tarttuu! Mies on parina iltana värkännyt munakuppeja aamua varten ja täytyypä ehkä tehdä samanlaisia itsellekin tänään. Näitä suolaisia paleomuffinsseja olen joskus itsekin tehnyt ja sieltä taisi miehenkin idea taas lähteä liikkeelle 🙂

muffinssiSunnuntaina tein meille ruuaksi pitkästä aikaa kesäkurpitsalasagnea johon tungin sekaan kaikkea mahdollista jääkaapista. Lasagneen saa hyvin upotettua nahistuvat vihannekset, juustojen jämät ja creme fraichen jämät. Sekaan vaan mausteita ja tuoretta sipulia, tuli todella hyvää! Tätä syödäänkin vielä huominen ja sitten taitaa olla vihannessosekeiton vuoro (jota tyttö ei kuulemma aio syödä ollenkaan).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAMulla on talviaikaan tapana käyttää lasitettua parveketta jääkaapin jatkona eli vien sinne kaikki isommat uuniastiat. Kätevä tapa jäähdyttää ruokaa 🙂 Niinhän siinä kuitenkin kävi, että pakkanen yllätti ja eilen sain lusikalla hakata jäistä kesäkurpitsalasagnea. Koska nälkä oli treenin jälkeen jäätävä niin jotain piti keksiä. Jääkaapissa ei mitään valmista ja leipää en viitsi ateriaksi syödä. Ei muuta kuin puuron keittoon! Kylläpä maistui puuro mehukeitolla pitkästä aikaa todella hyvältä. Niin hyvältä, että tänään menen kotiin kaupan kautta ja ostan rasian raejuustoa. Puuroa siis tiedossa ennen treeniä 🙂 Raejuustolla, lesitiinillä ja mehukeitolla maustettuna, nam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERALauantaina tehty raakakakku ja kaikki raakasuklaavarastotkin on jo syöty eli leivontahommiakin voisin harrastaa tänään tai huomenna. Pukki toi Virpi Mikkosen loistavan kirjan Kiitos Hyvää ja siitä aion testata yhtä mielenkiintoisen oloista reseptiä. Kirjassa ei itse asiassa ole yhtään huonoa reseptiä eli vähäksi aikaa riittää taas tekemistä niiden kanssa 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lifestä täydennystä raaka-ainevarastoihin.

Lifestä täydennystä raaka-ainevarastoihin.

Mä olen proteiininlähteiden kanssa aika lailla kaikkiruokainen. Välillä on kausia jolloin en syö punaista lihaa juuri ollenkaan ja välillä syön sitä melkein päivittäin. Kalasta tykkään todella paljon, mutta kanaruoat on olleet viime aikoina vähemmän nähtyjä meidän ruokapöydässä. Ei vaan jaksa innostaa. Seistä voisin yrittää tehdä jotain syötävää ruokaa. Uunissahan siitä saisi loihdittua vaikka mitä! Onko teillä heittää mitään hyvää reseptiä seihin?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieriää ja perunamuussia, ei huono!

Nieriää ja perunamuussia, ei huono!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASami Sundvikilla on muutama hyvä neuvo ruokavalion laadun parantamiseen: 1) Lisää kotimaisia marjoja ja vihanneksia 2) Vähennä valmisruokia ja sokeria 3) Etsi kaupasta uusia ruoka-aineita 4) Yksinkertaista aterioita ja 5) Kokeile kolmen viikon ajan viljatonta ruokavaliota. Artikkelin löydät kokonaisuudessaan täältä.

Heräsikö ajatuksia?

15 kommenttia

 1. Tea kirjoitti:

  Mä alotin joulun jälkeen rentouta syömiset- projektin 😀 Syyskuun puolesta välistä jouluun saakka punnitsin ruokani ja söin tietyn ruokavalion mukaan. Mentiin jouluks mun vanhemmille ja autossa oli aikaa jutella miehen kaa esim. ens vuodesta ja kävi ilmi, että mies haluaisi, että höllään pikkasen tän ruokavalioasian kanssa ja en olisi niin ehdoton itselleni.. Mä oon vaan sen tyylinen ihminen et kaikki tai ei mtn ja nyt opetellaan sitä kultaista keskitietä ja et mun ei tarvitse punnita kaikkea. Myönnän tää on vaikeeta, mut tekee hyvää mulle, mun miehelle ja meidän parisuhteelle 😀 Vaikka mä nautin suunnattomasti siitä tunteesta, et pystyn noudattamaan tiettyä ruokavaliota ja se hyvä olo kropassa vaan motivoi jatkamaan niin en huomannut, että mun ruokaehdottomuus työntää miestä kauemmaks ja saa sen aikaan, että mun miestä ei kiinnostanut ruoanlaitto enää lainkaan. Nyt ollaa yhdessä tehty ruokaa ja tein eilen molemmille banaanilettuja välipalaks, nautin kyllä siitäkin kun tehdään ja häärätään yhdessä. Tää juontaa juurensa siitä kun oon ollut joskus ylipainoinen ja saanut pidettyä ne kilot poissa eli mulla on se tunne et jos syön ruokavalion ohi ni lihon ja oon luuseri.. Vaikka syön pääsääntöisesti terveellisesti. Myös kaikki kekkerit, joissa on ruokaa tarjolla on ahdistanut mua, koska en oo halunnut syödä niissä mtn. Eli mun projekti liittyy vahvasti ruokaan mut siihen et saisin sen tasapainoon ja rentoutettua, vinkkejä saa antaa 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Toi onkin hyvä projekti! Mulla oli samanlaista ehdottomuutta havaittavissa kun kisasin jokunen vuosi sitten. Oli tosi vaikeaa päästä irti totutuista tavoista ja luulin lihovani ihan muodottomaksi sillä sekunnilla kun pistin jotain suuhuni ohi puntarin tai ruokalistan. Kyllä sellainen kiristää myös parisuhdetta 🙂 Nyt en itse varmaan edes osaisi syödä minkään tarkan ohjeen mukaan 😀

 2. Tea kirjoitti:

  Seitifileet on mun mielestä hyviä, oon paistanut ihan pannulla ja päälle puristanut sitruunamehua ja tuoretta timjamia! uunissa tulee kans hyviä ja siihen kylkeen uunikasviksia! Entäs seitifileet kookoskermassa/maidossa? Mun alko tekee mieli puuroa ja mehukeittoa 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Uu, toi timjami kuulostaa hyvältä! Oon todella huono käyttämään tuoreita yrttejä ja tuossahan niitä tulisi.. ja kookosmaito vois olla kans hyvää! Kiitos 🙂

 3. Saara kirjoitti:

  Hoy Jonna! 🙂

  Vakkarilukija kiittää rivakasta postaustahdista :/ Tai aika useinkin 😀

 4. Sanna kirjoitti:

  Täytyy myöntää, että jonkin sortin (joskus jopa maksettu) dieetti alkaa aina vuoden alusta ja sitten muutaman viikon päästä kyllästyn siihen. Painoa pitäisi saada pois ja reilusti, mutta kyllä siihen on nyt etsittävä muut keinot ja tehtävä työtä omassa päänupissa. 🙂 Jospa ensi vuosi olisi se rennon painonhallinnan (Patrik Borg) vuosi (http://www.suomalainen.com/tietokirjat/terveys-kasvatus/rentoa-painonhallintaa-sku-p9789511238478?gclid=CPjtpf3m7cICFYHbcgodZUkA0g). Kävi mielessä osallistuminen tähän: http://puls.twid3.com/product/tammikuun-dieettiryhma-2015-naiset, mutta hylkäsin kuitenkin ajatuksen. Miksi maksaa jostain, mihin kyllästyy nopeasti.

  • Jonna kirjoitti:

   Vuoden vaihde on melkoista dieettien aikaa! Se on ihan totta, että omassa päänupissa niitä muutoksia täytyy käydä läpi ja miettiä mitä haluaa. Siitä se muutos lähtee ja samalla ehkä ymmärtää mitä oikeasti tahtoo tehdä ja millä keinoin. Laihtumiseen riittää yleensä elämäntapamuutos pienissä erissä. Toki alussa vaaditaan hieman itsekuria, mutta sen jälkeen kaikki alkaa rullata omalla painollaan 🙂

 5. Saara kirjoitti:

  Apua mitä mun kommentille tapahtu! :’D kirjoitin hirveen pitkän kommentin ja nyt tossa on vain kaksi epämääräistä lausetta 😀 Argh! No, pointti oli etten myöskään tee mitään lupauksia vaan jatkan liikuntaa ja syömistä sopivassa suhteessa niinkuin tähänkin asti. Olen todennut että kun viikot syö suhteellisen terveellisesti niin viikonloppuisin herkuttelu on jees, ja tällainen ruokarutiini tekee mut onnelliseksi 🙂 Haluan mussuttaa viikonloppuisin karkkeja tai käydä panchossa syömässä jos huvittaa. Mies aloittaa dieetin helmikuussa mutta mä en jotenkaan jaksa. Ei vaan kiinnosta 😀 Tsemppiä uhmaikäisen kanssa, ei ole helppoa vaikka normaali lapsen kehityksen ja itsenäistymisen vaihe on kyseessä. Hyvää uutta vuotta <3

  • Jonna kirjoitti:

   Mä meen myös aina viikolla tietyllä ruokarytmillä ja ruokamäärillä. Viikonloppuna on sit kiva heittää vapaalle ja syödä rennommin ja palautua viikon tohinoista. Meillä on kans mies aloittanut perinteisesti dieetin tammikuussa, mutta luulen ettei tänä vuonna aloita. Toki jos häntä itseään huvittaa olla dieetillä niin mikäs siinä. Ei se mun elämään juuri vaikuta 🙂

   Haha, yhden uhmaikäisen kanssa taas tänä aamuna vähän ”keskusteltiin” että miksi täytyy käydä pissalla ja miksi täytyy laittaa vaatteet päälle päiväkotiin 😀

 6. A kirjoitti:

  Seiti uuniin kananmuna-juustokastikkeessa niin hyvää tulee..

  • Jonna kirjoitti:

   No nam! Kuulostaa niin herkulliselta että pakko testata, kiitos 🙂

 7. armi kirjoitti:

  Voideltuun uunivuokaan alaskanseifileitä ja katkarapuja, päälle pippurikermaa ja mausteita sekä halutessaan hiukan juustoa. Uuniin 1h 200 astetta. Nappisuoritus! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Tämän kun kerroit niin tuli mieleen, että anoppi tekee seitiä aika usein just tuolla tavalla ja se on taivaallisen hyvää! En muuten juurikaan välitä katkaravuista, mutta seitin kanssa se sopii 🙂 Nam!

 8. Elina/ Ellu jumppaa kirjoitti:

  Jouluna ei tullut syötyä kuin oikeastaan kahtena päivänä ohi normiruokien, ja mikä mahtavinta, ilman ähkyä! 🙂 Oli helppo palata takaisin normaaliin arkeen ja perusterveellisiin ruokiin. Tammikuussa jatkan samaan malliin ruokavalion kanssa kuin aikaisemmin, mutta treenien määrää olisi tarkoitus lisätä vähän. 🙂

  Hyvää uutta vuotta ja kiitos loistavasta blogista!

  • Jonna kirjoitti:

   Mikähän siinäkin on, että joskus muutama vuosi sitten piti aina änkeä itsensä ihan ähkyyn suklaasta ja jouluruuista? Vähempikin riittäisi varmasti! Tänä vuonna söin vähän ohi normiruokavalioni ja sekin alkoi jo tuntua kropassa. Mitenkähän sitä on jaksanut niitä ähkyolotiloja??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *