Hae
Palasia Arjestani

Hävikkiviikko on taas täällä!

hävikkiviikko

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään tällä viikolla eli 10.-16.9.2018. Tiesittekö, että Suomessa 10-15% tuotetusta ruuasta eli noin 450 miljoonaa kiloa menee hukkaan. Vuosittain jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin noin 24 kiloa (lähde). Kuulostaa todella hurjalta määrältä ja kun kääntää määrän vielä rahaksi, niin puhutaan todella suurista summista! Ruokahävikkiä syntyy niin kaupoissa, ravintoloissa kuin kotitalouksissakin. Hävikkiviikko on todella hyvä keino herätellä ihmisiä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan sekä asennettaan ruokaa kohtaan. Ostetaanko ruokaa aina liikaa ja meneekö osa joka kerta roskiin? Vai rakastaako ruokaa niin paljon, että on halukas oppimaan käyttämään sen kaiken tavalla tai toisella? Keinoja ruokahävikin vähentämiseen on monia!

Minulle kierrättäminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat todella lähellä sydäntä, joten olen pikkuhiljaa luonut omat rutiinit niitä ajatellen. Tänä päivänä meillä kierrätetään lähes kaikki ja sekajätettä syntyy koko ajan vähemmän ja vähemmän. Aloitin kierrättämisen vähitellen ja samaa systeemiä olen käyttänyt myös ruokahävikin pienentämiseen: yksi asia kerrallaan haltuun.

hävikkiviikko

hävikkiviikko

hävikkiviikko

 • Kerran viikossa käydään läpi pakastin, jääkaappi ja kuiva-aineet. Mitä niistä saisi aikaiseksi? Kauppalistan teossa olen vieläkin todella huono, mutta nykyään pärjään ilman sitäkin jo mainiosti. Jo olemassa olevien raaka-aineiden pohjalta etsin uusia kokeiltavia reseptejä tai kehittelen omia.
 • Siirrän jääkaapissa kaikki pian vanhenevat asiat etualalle, jotta ne tulee käytettyä nopeasti. Kuiva-aine kaapeissa siirrän vajaat purnukat etummaiseksi ja kehittelen aterioita niiden ympärille. Rakastan sitä, että saan viskata tyhjentyneen purkin kierrätykseen!
 • En usko sokeasti parasta ennen -merkintöihin, vaan tarkastelen, haistelen ja maistelen ruoka-aineita. Samaa tyyliä käytän myös viimeinen käyttöpäivä -tuotteiden kanssa. En syö enää lihaa enkä kalaa, mutta valmistan niistä ruokaa tyttärelleni ja näiden raaka-aineiden kanssa olen tarkka.
 • En osta enää kastikkeita tai muita ruoka-aineita, jos niitä tarvitaan reseptiin vain pieni määrä. Mietin voisinko korvata kyseisen aineksen jollakin muulla? Pyrin ostamaan vain asioita, joille on oikeasti usein käyttöä.
 • Suosin kaupassa alelappuja. Kukkaro kiittää eikä ruokahävikkiä synny näin kauppiaalle! En silti osta alennuksellakaan asioita vain sen takia, että ne ovat halpoja. Tässäkin asiassa mietin tarvitsenko sitä alelapullista asiaa oikeasti? Tuleeko se käytettyä vai haluanko ostaa sen vain sen takia, että saan sen halvalla?
 • Pyrin tekemään usein hävikkiruokia, joihin saan upotettua jos jonkinlaisia kaapin jämiä. Erilaiset laatikot ja sosekeitot ovat mitä parhainta hävikkiruokaa! Rakasta myös kaikenlaisia bowleja sekä ”pannuja” joihin uppoaa niin nahistuneet vihannekset, riisipussin jämät kuin viimeistä käyttöpäivää lähenevät proteiinin lähteet. Minusta on ihanaa, että lautaselle on sen kymmentä eri sorttista asiaa!
 • Pakastaminen on ruokahävikin vähentämisessä suuri apu. Jos teen isompia satseja ruokaa, laitan osan saman tien pakkaseen. Päivämäärä vain päälle, niin tiedän milloin ruoka täytyy viimeistään käyttää pakkasesta. Muistathan ettei ruoka säily pakkasessakaan ikuisuuksia! Myös kasviksia ja hedelmiä voi pakastaa hyvällä omalla tunnolla ja heitellä niitä pakkasesta vaikkapa smoothiehin.
 • Erilaiset smoothiet ja itse puristetut mehut ovat hyvä tapa käyttää nahistuneita hedelmiä ja vihanneksia.
 • Jos sinulla on lapsia, muista ilmoittaa päiväkotiin tai kouluun, jos lapsesi on sairas tai pitää vapaata. Näin ruuan määrät voidaan arvioida uudestaan eikä hävikkiä synny.
 • Jos vierailet usein lounasbuffeteissa, ota ruokaa vain sen verran kuin jaksat syödä!
 • Tilaa ruoka-aineita hävikkiruokakaupoista! Olen aivan rakastunut Matsmartiin sekä Fiksuruokaan. Tällä hetkellä olen tilannut enemmän Matsmartista, koska sen valikoima on sopinut minun tarpeisiini paremmin. Tänään juuri hain kotiin yhden Matsmartin paketin…
 • Joko sinun paikkakunnallasi on hävikkiruokarinki facebookissa? Jos ei, niin suosittelen perustamaan! Hävikkiruokaringin sisällä ihmiset voivat ilmoitella tarjolla olevista ruuista, joita eivät itse saa käytettyä. Ehkä olet leiponut ison kakun etkä saa sitä yksin syötyä? Tai ehkä olet lähdössä matkalle ja sinulla on iso vuoallinen makaronilaatikkoa jäljellä? Meidän seudulla ei ole vielä hävikkiruokarinkiä, mutta mietin josko perustaisin sellaisen…
 • Jäikö jotain sanomatta? Kerro kommenttiboksissa omat vinkkisi!

Minulla pistää suunnattoman paljon välillä vihaksi, kun näen miten paljon ihmiset heittävät hyvää ja syömäkelpoista ruokaa roskiin. Meillä on lapsellekin opetettu pienestä pitäen, että se mitä otetaan myös syödään. Mieluummin pieniä annoksia useampia kuin yhtä suurta, jota ei jaksa syödä. Rinnastan itse aina ruuan roskiin heittämisen suoraan rahaan ja jos kaikki ymmärtäisivät tämän, saisimme varmasti ruokahävikkiä pienemmäksi. En todellakaan ole itsekään täydellinen tässä asiassa ja lipsahduksia sattuu itse kullekin, mutta se riittää kun kiinnittää asiaan huomiota ja opettelee pikku hiljaa! Vai mitä olette mieltä asiasta? Onko ruokahävikin vähentäminen lähellä sinunkin sydäntäsi?

hävikkiviikko

hävikkiviikko

Hyödyllisiä sivuja tsekattavaksi:

 • Marttojen Ekokokki (ja muutenkin koko Martat -sivusto!)
 • Saa syödä! –verkkopalvelu (syötä reseptihakuun raaka-aineita, joita sinulla on kaapissa ja saat hyviä reseptejä niihin pohjautuen)
 • Hävikkiviikko (tärkeää tietoa ruokahävikistä täältä)
 • Tarjottavaa tähteistä (Yhteishyvän ja Marttojen vinkkejä hävikkiruokaan täältä)
 • Asiaa ruokaringeistä täällä

Edellinen postaus: Vähän iloa murheiden keskelle

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

4 kommenttia

 1. maikki kirjoitti:

  Itsellä ei ole oikeastaan ikinä tullut pahemmin ruokahävikkiä, ehkä joskus jotain juuston jämiä, ja itsestä on tuntunut aina jotenkin hassulle että miten ihmisillä voi esim. jogurtteja unohtua kaappiin. Aina olen siis ruokaa ostanut vain tarpeeseen.
  Nykyään tulee vielä enemmän panostettua, enkä edes muista milloin viimeksi ois mennyt ruokaa roskiin. Monesti ostan mm. kauapasta sellaisia käyräkurkkuja, joita muut ei ostaisi, ja jotka sitten menisivät joskus hävikkiin
  Tuli tuota fiksuruokaa testattua nyt ekan kerran, kun oli ilmaiset postikulut kampanja, ja tuli tilattua edullisesta mm. proteiinipudding jauhopusseja ja juomia, hyviä lisukkeita aamupalapuuroon ja välipalalle. Samalla säästi rahaa, kun olivat mm. halvempia kuin raejuusto kaupasta, ja samalla tietenkin sitä ruokahävikkiä 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä on valitettavasti joskus mennyt isojakin määriä ruokaa roskiin, mutta nykyään ei juuri mitään. Yksi hyvä keino on pitää jääkaappi aina siistinä niin sieltä jopa löytääkin jotakin 😀 Mä olen nyt tilannut enemmän matsmartilta, mutta täytyy taas tsekata myös Fiksuruuan tarjonta 😉

 2. Emma / Harkittuja herkkuja kirjoitti:

  Moikka Jonna! Mun kommentti ei nyt liity hävikkiviikkoon (vaikka se hurjan hyvä aihe onkin), vaan siihen, että pyysit joku postaus sitten kertomaan, mitä tykätään siitä ohjeesta (kikherneet appelsiinikastikkeessa). Ihan hurjan hyvää 🙂 Tosin mä jonkun verran muokkasin sun ohjetta, voit käydä kurkkaamassa mun blogin puolella, miten valmistin sen: http://harkittuherkku.blogspot.com/2018/09/appelsiininen-kikherne-porkkanahoysto.html
  Ja taisinpa samassa tekstissä vähän kehaista sun blogia 🙂

  Kivaa viikon jatkoa sulle Jonna!

  • Jonna kirjoitti:

   Ihanaa kuulla, että maistui! Reseptejä saa ja pitääkin muokata oman näköiseksi. Teen niin aina itsekin 😀 Kiitos kehuista!!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.