Hae
Palasia Arjestani

Turvattu tulevaisuus vai elämä tässä ja nyt?

turvattu tulevaisuus

Olen seurannu viime päivinä paljon säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä ryhmiä ja osallistunut niissä keskusteluihinkin. Linkkasin myös blogin facebook-sivulle jutun 28-vuotiaasta Harrista, jonka tavoitteena on vähentää työntekoa tuntuvasti viimeistään 50-vuotiaana. Tavoitteeseen hän pääsee säästämällä ahkerasti ja sijoittamalla rahansa osakkeisiin, rahastoihin sekä sijoitusasuntoihin. Ajatuksena mielenkiintoinen, mutta toteutunee vain harvalla ja todella asiaan vihkiytyneeltä. Olen itse aloittanut rahastoon säästämisen noin 10 vuotta sitten, kun ostettiin miehen kanssa ensimmäinen asunto. Rahaston perustaminen oli fiksuin teko ikinä. Sitä ennen en ollu koskaan säästänyt penniäkään ja elin täysin kädestä suuhun. Kaikki mitä tuli myös meni. Haaveilin ulkomailla reissaamisesta, mutta en tehnyt asian eteen mitään konkreettista. Ihmettelin miten kaikilla muilla on varaa matkustaa, mutta minulla ei. Näin jälkeenpäin ajateltuna siihen olisi ollut varsin yksinkertainen keino: säästäminen.

Tällä hetkellä maksan kolmea eri opintolainaa pankille ja lisäksi maksamme yhdessä miehen kanssa asuntolainaa. Yhden opintolainan saan maksettua pois ensi kuussa ja asuntolainakin menee huhtikuun puolella alle sadantonnin! Olen aina ollut kova tuhlaamaan, mutta pikku hiljaa ajatusmaailma on alkanut muuttumaan. En halua työntää rahaani enää materiaan, vaan mieluummin kulutan sen elämyksiin, kuten matkustamiseen, ja laitan lopun säästöön. Moni kritisoi säästämistä sillä, että haluaa elää elämäänsä tässä ja nyt mieluummin kuin Sit kun -elämää. Entä jos kerron teille, että voit tehdä molemmat! Säästämisen kanssa ei tarvitse mennä nollasta sataan, vaan voi ihan hyvin myös elää eläämänsä tässä ja nyt. Kaikkien ei tarvitse säästää jokaista ylimääräistä pennosta, joka laskujen jälkeen jää yli, vaan rahaa voi laittaa myös vain pienen summan sivuun ja kuluttaa loput. Jasmin Hamid antoi omassa blogissaan melkoisen hyvän neuvon, jota hän oli itse aiemmin käyttänyt. Hän laski ensin itselleen säästämistavoitteen, siis summan joka täytyy säästää vuodessa. Jos hän sai kyseisen summan säästöön, hän sai kuluttaa 20% summasta ihan mihin vain huvitti: käsilaukkuun, matkaan tai hemmotteluhoitoihin. Näin säästämisessä oli jokin konkreettinen ja palkitseva tavoite. Nerokasta, eikö?

turvattu tulevaisuus

Jokainen meistä voi säästää vaikka vain pienen summan kuukaudessa. Itse olen vakuuttunut rahastoista, koska niissä summa kasvattaa pikku hiljaa korkoaan ja raha on hyvin hajautettua. Tämäkään ei ole rakettitiedettä. Valitsin itse omat rahastoni yhdessä Dansken pankkivirkailijan kanssa, koska en ymmärtänyt rahastoista yhtään mitään. Ensin säästin 50 euroa/kk, äitiyslomalla 30e/kk ja tällä hetkellä 150e/kk kahteen eri rahastoon. Lisäksi tytön lapsilisät menevät hänen omaan rahastoonsa. Hänellä on täysi-ikäisenä kohtuullisen hyvä potti odottamassa esimerkiksi omaa asuntoa varten! Näiden lisäksi olen alkanut ostamaan pienillä summilla osakkeita hyviksi havaituista yrityksistä. Osakkeita ostan vain jos ylimääräistä rahaa jää muun elämisen jälkeen. Kaiken tämän muun säästämisen lisäksi laitan joka kuukausi pienen summan sivuun ulkomaan reissua varten. Nyt te mietitte tässä vaiheessa, että mistä multa jää tuollainen summa laittaa sivuun? No palkasta tietenkin. Mun alalla bruttopalkka on n. 2600-2700 euroa, riippuen toki työpaikasta. Olen koko ajan alkanut enemmän ja enemmän tiedostamaan mihin raha oikeastaan menee. Aika paljon sitä on kulunut ihan turhuuksiin ja niistä olen saanut nipistettyä nyt jonkin verran pois. Siksi uskalsin avata toisen rahaston, johon menee 50 euro kuussa (toiseen menee 100e/kk). Myös mies laittaa joka kuukausi suunnilleen saman verran omiin rahastoihinsa. Uskon, että halutessani voisin säätää kuukaudessa vieläkin enemmän, mutta en tiedä halauanko!

Tämä varmasti kuulostaa siltä, että elämä meillä on kauheaa kituuttamista? Voin kertoa ettei ole. Me eletään elämää myös tässä ja nyt, mutta haluan henkilökohtaisesti turvata myös tulevaisuuteni. Tiedän ettei ole takuita elänkö edes eläkkeelle asti, mutta ajattelen että sitten ainakin lapsi saa hyvät avut tulevaisuuttaan varten. Mulle säästäminen ei myöskään ole mikään pakko. Jos näyttää, että kuukaudesta on tulossa todella tiukka, silloin ei laiteta mitään säästöön. Mulle on tärkeämpää saada pesämunaa tulevaisuutta varten kuin tuhlata kaikki saman tien. Me ei oikeastaan tarvita mitään ja siksi rahaa ei mene mihinkään turhuuksiin. Haluan toki laittaa kotia ja siihen kulutan rahaa aika ajoin, muttta en joka kuukausi. Mieluummin säästän rahaa hetken haluamaani asiaan ja mietin ostopäätöstä kuin ryntään suin päin ostoksille. Usein se kauheasti haluamiani asia jää kuitenkin kauppaan. Avain liian usein jonkin asian ostaminen on enemmän mieliteko kuin oikea tarve. Tämän kun ymmärsin, kuluttaminen väheni todella paljon.

Jos pitäisi valita turvattu tulevaisuus tai elämä tässä ja nyt, niin valitsisin turvatun tulevaisuuden. Onneksi ei tarvitse valita, vaan voi halutessaan toteuttaa molemmat! Säästeliästä viikkoa kamut <3

Mihin asioihin te säästätte vai säästättekö mihinkään? Paljon kuukaudessa irtoaa säästämiseen?

24 kommenttia

 1. Pipsa kirjoitti:

  Moikka! Nämä rahajutut on mun mielestä tosi kiinnostavia! Voisitko linkata jotain hyviä raha- tai nuukailublogeja, joita luet?

  • Jonna kirjoitti:

   Olen itsekin niitä vasta alkanut etsimään, joten vielä ei ole vinkata kuin tuo Nuukablog, Jasmin Hamid sekä Niina Nordlundin blogit. Voisin vaikka tehdä asiasta postausta kunhan perehdyn asiaan enemmän 😉

 2. ninna kirjoitti:

  Kaikki menee säästöön elää muutenkin niin säästeliäästi olen todella tarkka menoista pakolliset vastike ja asuntolaina menevät automaattisesti en tuhlaa rahastoihin ja sijoituksiin en jaksa perehtyä siinä säästää myös kun ei pelaa uhkapelejä kuten Lottoa mahdollisuudet voittaa ovat niin pienet etten halua laittaa rahoja siihen haluan laittaa rahat niin sanottuun varmoihin kohteisiin Mistä en tingi on salimaksu ja hieronta Vinkki hyvää blogi Veera saloheimo rikasta elämää blogi Laske myös aika tarkasti seuraavan kuukauden budjetin se välillä ahdistaa jos tulee ylimääräisiä menoja kuten nyt oma tietokone meni rikki ja mietin Ostanko uuden vai Pärjääkö tabletilla ja kirjaston koneella samoin jos tulee sairastumisia

  • Jonna kirjoitti:

   Rahastoihin ei tarvitse juurikaan itse perehtyä, sen kuin vain marssii pankkiin ja kertoo että haluaa sellaisen avata. Pankkivirkailija kertoo miten homma toimii ja yhdessä valitsette sinulle sopivan systeemin. Rahastoissa on kuitenkin aika hyvä tuotto pitkällä aika välillä verrattuna tavalliseen käyttötiliin 😉

 3. Sanna kirjoitti:

  Kumpaa vaan jäisi tuollaisia summia säästöön. Toisaalta onhan elämä valintoja ja arvokysymyksiäkin. Tavallaan laitan saman summan säästöön joka kk lasten ”pääomapankkiin”, kun kustannetaan lapsille heidän itse valitsemansa harrastukset, joita on 4 kpl ja yksi isommista raharei’istä on esikoisen lätkä… No varmaan vielä joskus tulee se hetki, jolloin jotain voi säästää, vaikka periaatteessa kannatankin omien raastavien kokemusten liittyen rahaan jälkeen enemmän nyt kun elämistä..

  • Jonna kirjoitti:

   Olet ihan oikeassa! Lasten harrastukset on kuin rahaa laittaisi pankkiin. Ja hei, meillä tuo aika on vasta edessä ja sitten ei jää kyllä näin paljon säästöön, kun tyttö alkaa tosissaan harrastamaan jotain.

 4. Outi Karita kirjoitti:

  Olipa hyvä ja inspiroiva kirjoitus. Kiitos! ?

 5. maikki kirjoitti:

  Minä olen myös säästämistä harrastanut oikeastaan aina,toiselle tilille on laitettu rahaa jemmaan.. ennen tuli hankittua aika helposti materiaa, mutta ei mielestäni kuitenkaan mitään älyttömän turhaa, muutama vuosi sitten käytin säästöjä siihen että pystyin olemaa 9kk opintovapaalla. Viimeisen vuoden aikana olen säästänyt juuri enemmän matkusteluun, ja tällä hetkellä se on juuri se mihin ajattelen haluavani säästellä, ja muutenkin nykyään laitan mielummin vähemmän rahaa materiaan, ja kun laitan niin sitten kunnolliseen, esim. vaatteissa en ole kyllä ostellut enää pitkään aikaan ns. halpoja kertakäyttövaatteita. Mielummin kunnollisia tarjouksista, käytettyinä,
  Mutta toki säästöillä tulee edelleen ostettua materiaa, koska isoja hankintoja ei pysty ostamaan ilman säästöjä, kuten viime kesänä uusi pyörä. Tai kun pyykkikone hajosi. Koska osamaksuilla en halua ostella

  • Jonna kirjoitti:

   Mutta juuri tuon takia kannattaa säästää: kun tulee isompi ostos eteen, ei tarvitse ostaa osamaksulla tai lainalla! Munkin täytyy nyt ihan oikeasti alkaa vaatepuolella panostamaan enemmän laatuun. Pitkässä juoksussa järkevämpää 🙂

 6. Jess kirjoitti:

  Mulle on vanhemmat säästäneet samalla tavalla rahastoon ja voin sanoa, että olipa upeeta kun oman asunnon ostaminen kävi niin ”helposti” juurikin sen rahaston avulla, joka oli valmiina odottamassa. Lisäksi säästin itsekin sinne aina kaikki synttärirahat/ylioppias/rippirahat.
  Olin myös helppo lapsi, sillä en harrastanut mitään joten siihenkään ei mennyt kuluja! Lisäksi asuttiin maaseudulla, jossa kaikki lapset kulki millon missäkin ryysyissä, ei ollut niin väliä onks päällä jotakin merkkiä. Ei ollu iPhonea ja sellasta, vanha nokialainen hoiti hommansa (kunnes 2 luokalla ollessani ilmeistyi ensimmäinen väripuhelin wow). Mä veikkaan et nää nykyajan teknologiat ja muotihommat syö vanhempien pussista tolkuttomasti rahaa.

  Oon aina ollut tosi tarkka rahasta ja säästän kuukaudessa kahteen eri rahastoon sekä lisäks vielä osakkeisiin. Säästöä tulee rahastoiden osalta 200€/kk ja osakkeet sitte menee silleen et ostan yleensä kerralla isomman potin eli siihen ei välttämättä mene joka kk rahaa. Lisäks mulla on sellainen toiminto maksukortissa, et aina kun maksan sillä menee 2€ säästötilille. Se on muuten ihan sairaaaaaan kätevä homma. Tulee säästettyä ihan huomaamatta. Kaiken tän lisäks mulla on erikseen aina ”Hankinta/Loma tili” johon kerään vuoden mittaan pienen potin sitten omia juttujani varten (Tänä kesänä siitä maksettiin Kreikan matka) ja sinne jäi sopivasti rahaa johonkin kivaan laukkuun heh. Niin ja on mulla myös ”hätävaratili” johon oon kerännyt pohjalle x määrän rahaa kun hätä joskus iskee. 😀

  Säästämisen lisäksi saan hyvin lyhennettyä puolison kanssa asuntolainaa ja muita menoja (autot, vakuutukset jne.) ja vielä ostettua asioita joita haluan.

  Oon vaan kartoittanut tosi tarkkaa omaa rahan käyttöä ja nipistänyt turhuuksista. Esim. ruoan kanssa voi säästää aika paljon. Jos opettelet kokkamaan kotona ja tekemään kerralla paljon pääset jo pitkälle. Monia ruokia voi esim jatkaa. Jos teen ison kattilan bolognesia ja alkaa tympiä niin jatkan kastiketta muutaman päivän päästä ja teen lasagnen jne. Metsästä saa kerättyä marjat/sienet ja kukaanhan ei estä kaatamasta omaa riistaansakin. Partsilla voi kasvatella kasviksia ja sen sellasta. 😀

  • Heidi kirjoitti:

   ”Kukaanhan ei estä kaatamasta omaa riistaansakin.” Jos nyt tarkoitat riistaa, etkä esim. mahdollisesti omistamiasi kotieläimiä kuten lampaita, lehmiä, sikoja jne, niin eipä sitä riistaa voi mennä noin vain kaatamaan. Sinun tarvitsee kustantaa mm. metsästäjätutkinto, ase tai kaksi (riippuu mitä kaikkea aiot kaataa…), aseenkantolupa, riistanhoitomaksu, metsästysseuran jäsenmaksu, mahdollinen osuutesi vuokramaista, jos hirviä aiot kaataan, niin osuutesi hirvenkaatolupamaksuista jne. Aika monesti metsästys katsotaan ilmaiseksi ruuanhankintatavaksi. Eipä ole.

  • Jessj kirjoitti:

   Heidi
   Kyllä joo, ei sitä noin vain voi mennä kaatamaan, mutta tarkoitin kommentillani että näinkin voi tehdä (eli hommata luvat ja jne).
   Ja mitä lupiin tulee niin kyllä ne maksavat, kuten ase ja metsästyskorttikin, siinä olet oikeassa ettei se ilmaista ole.

  • Jonna kirjoitti:

   Mun täytyy tsekata onko Danskella tuota systeemiä, että pieni summa menisi jokaisesta ostoksesta toiselle tilille. Mikä pankki sinulla on? Olen jonkun verran nyt perehtynyt osakkeisiin ja saanut hajun mihin on kannattavaa sijoittaa. Onko sulla hyviä vinkkejä? Ei toki pakko ole kertoa ellet halua!

   Sä taidat olla mun sielunsisko 😀 Niin paljon samoja ajatuksia!

  • Nimetön kirjoitti:

   Jonna
   Mulla on käytössä Nordea, siellä ainakin on tällanen korttimaksulla tehtävä säästö, mut voisin kuvitella et Danskella vois myös olla.

   Mä luen paljon netistä mihin kannattais sijoittaa, yks hyvä on Nordnetin tilattava aamukirje (ilmainen), josta saa hyviä vinkkejä. Nordnetilla muutenkin on semi hyvä tuo Superrahasto Suomi, joka on kuluton. Lisäks siellä heidän sivuillaan on erilaisia ilmaisia koulutuksia jos kiinnostaa perehtyä enemmän rahastoihin ja sijoittamiseen.
   Eli aika paljon vaan netin avulla tutkailen ja toisinaan vähän kantapään kautta 😀 Hetki sitten kokeilin onneani ja sijoitin Welloon. Joko oli iso riski tai sitten menestys, aika näyttää!

   • Jonna kirjoitti:

    Hauskinta osakkeissa on just se ettei koskaan voi tietää mitä tapahtuu. Mullakaan ei ole isot summat noissa kiinni niin ei haittaa vaikka vähän tekis tappiotakin. Jännää seurailla uusia yrityksiä ja käyn kyllä päivittäin tsekkaamassa tietyt firmat, että missä niiden osakkeet oikein menee 😀

 7. Tuhlari säästää kirjoitti:

  Entisestä tuhlarista on tullut innokas säästäjä viimeisen puolen vuoden sisällä. Aina olen pistänyt jotain sivuun ja esimerkiksi ASP-tilille säästänyt viimeiset viisi vuotta, mutta tän vuoden puolella tein kunnon suunnitelman varallisuuden keräämiseksi. Rahastoihin menee 100e/kk ja vanhemmat on sinne jo valmiiksi keränneet n. 7500e arvoisen potin. ASP-tilille menee 700-800e kuukaudessa ja lisäksi puskurirahastoon 100-150e kuukaudessa. Kuukauden säästöaste on about 50% ja tämän mahdollistaa pienet asumiskulut sekä muutenkin täsmällisyys ja harkitsevaisuus rahan käytössä.

  Itse haluan saavuttaa pitkällä tähtäimellä (ainakin) osittaisen taloudellisen riippumattomuuden. Lisäksi saan mielenrauhaa kun tiedän, ettei maailma kaadu vaikka palkka jäisi joltain kuulta tulematta tai sattuisi jotain muuta yllättävää. Mikään ei oo stressaavampaa kun elää kädestä suuhun.

  https://tuhlarisaastaa.blogspot.fi/

  • Jonna kirjoitti:

   Sulla onkin mielettön säästöaste! Mun täytyy ihan itsekin laskea paljonko olisi mahdollista säästää kuukaudessa. Nimenomaan tuo mainitsemasi mielenrauha on mullekin tärkeää. Haluan, että tilillä on hyvä summa odottamassa elämän mullistuksia varten. Koskaanhan ei tiedä mitä tapahtuu…

   Täytyy tulla tsekkaamaan sun blogi!!

 8. Suvi kirjoitti:

  Kiva postaus! Mä oon koko ikäni säästänyt vaan säästö – tai asp-tilille, ja nyt kyllä oon alkanut miettiä noita rahastoja… Siinä tökkii vaan se kun ei tajua niistä mitään niin aattelee että se vaatisi hirveää perehtymistä, mutta jos kerta pankissa käynti riittää niin pitääpä ottaa agendalle! Syksyllä kun häätkin on pidetty niin voi taas keskittyä paremmin säästöasioihin, mistä saan kyllä minäkin kummasti kiksejä 😀

  • Jonna kirjoitti:

   en mäkään niistä mitään ymmärtänyt, kun ensimmäisen perustin! Kyllä ne pankissa osaa 😉

 9. Maria kirjoitti:

  Heippa Jonna. Olen lukenut blogiasi jo useamman vuoden ja nyt kommentoin ensimmäistä kertaa (shame on me ?). Oikeastaan ainoa blogi, jota nykypäivänä enää seuraan. Nämä säästöjutut ovat niin mielenkiintoisia ja oikeastaan sun motivoimana olen aloittanut myös omien kulutustottumusten tarkkailun ja säästämisen.
  Danske bankilla ei valitettavasti ole tuota e-possua, itsekin sitä yritin etsiä.
  Parhaimmaksi olen omalla kohdallani havainnut BN talletustilin puskirirahastolle, 1.75% korolla. Hyviä vinkkejä lisäksi löytänyt FB:n vauras nainen ryhmästä, suosittelenkin sitä nykyään kaikille.
  Hyvää kevään jatkoa, täällä taustalla ollaan 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Oi, kiitti vinkistä! Oliko tuo talletustili siis Danskella vai missä? Vauras nainen on todella hyvä ryhmä! Seurannassa mullakin 🙂 Kiva kun jätit kommenttia!

 10. Anile kirjoitti:

  Jälleen kerran hyvä ja mielenkiintoinen postaus. Itse olen innostunut säästämisestä myös ja kaikki vinkit ovat tervetulleita . Minulla on myös kaksi rahastoa joihin laitan pienen summan kuukausittain. Myös arjen pienissä asioissa pystyy säästämään paljon kun vain asialle tekee jotain eli käytännössä jättää kaikki turhat ostokset ostamatta, sillä ne ovat usein vain mielitekoja. Innolla jään seuraamaan tuleeko tähän postaukseen jatkoa ja millaista. Sinulla on kiva blogi 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Omallakin kohdalla nimen omaan nuo turhat ostokset ja mieliteot tekevät ison loven kukkaroon ja siitä yritän päästä eroon. Kiva kun kommentoit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *