Hae
Palasia Arjestani

Kanaemon gluteeniton herkkuleipä.

Ehdin juuri tänään sanoa eräälle asiakkaalle miten olen niin onnellinen kun olen itse pysynyt nyt jo kolmatta viikkoa terveenä eikä tyttökään ole sairastellut juuri ollenkaan koko syksynä. Tuntia myöhemmin tuli puhelu päiväkodilta: tyttö on kuumeessa… Musta tulee varsinainen kanaemo aina kun tyttö sairastuu: onko nälkä? Haluatko jotain syötävää? Mitä haluaisit? Ottaisitko vettä? Eikö varmasti ole nälkä? Entä jos kuitenkin söisit jotain? Pitäiskö laittaa pattereita kovemmalle? Paleltaako? Tässä on peitto jos paleltaa. Olisko sulla nyt kuitenkin nälkä tai jano? Koskeeko johonkin? Eikö varmasti? Äiti hakee mitä vaan tarvitset, sanot vaan. Ihan jatkuvaa pommitusta ja tyttökin jo hermostu aamulla mun kyselyihin, mut kun mä oon niin sydän sykkyrällä huolesta saman tien kun toinen sairastuu! Onneksi sain tytön syömään suht hyvin ja nyt hän tuhisee tuolla sängyssä jo kolmatta tuntia. Mun muru <3

Päivällä mussutettiin jo instassakin (@jonnam1983) kovasti hehkuttamaani gluteenitonta leipää jota tein sunnuntai-iltana. Mieskin kehui leivän maasta taivaisiin, joten sen on pakko olla superhyvää! Ja sitä se onkin 🙂 Alkuperäinen ohje on jo lopetetusta Kiitos Hyvää-blogista ja ohjeen löydät täältä. Omaani olen muokannut sen verran että käytin kaurahiutaleiden tilalla tattarihiutaleita, lisäsin suolan määrää ja vettä jonkin verran enemmän kuin ohjeessa sanottiin. Tämä leipä on todella helppo tehdä, mutta ei ole pitkän tekeytymisajan vuoksi mikään pikaleipä. Hyvää tosin kannattaa odottaa 😉 Suurin kiitos tämän mestarillisen ohjeen löytymiseen kuuluu treenikaverilleni, kiitos Noora! Olit niin oikeassa 🙂 Tämä leipä on jumalattoman hyvää!

kuvia 012

 

kuvia 011

Kanaemon gluteeniton herkkuleipä (Gluteeniton, hiivaton, maidoton)

 • 2,5 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl pellavansiemeniä
 • 1 dl hasselpähkinöitä
 • 2 rkl chia-siemeniä
 • 3,5 dl tattarihiutaleita
 • 3 rkl psylliumkuitujauhetta
 • 2 tl suolaa
 • 1 rkl hunajaa
 • 3 rkl voita tai kookosöljyä
 • n. 4 dl vettä (laita alussa 3,5 dl)

kuvia 001 kuvia 002

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Jos perheessä on pieniä lapsia, kannattaa hasselpähkinät pilkkoa pienemmiksi veitsellä.

kuvia 004 kuvia 003 kuvia 005

Sulata voi/kookosöljy sekä hunaja vesihauteessa tai mikrossa juoksevaksi. Mittaa vesi valmiiksi omaan kulhoonsa ja kaada sekaan voi/kookosöljy-hunaja-seos. Sekoita ja kaada heti kuivien aineiden joukkoon. Sekoittele kunnes taikina alkaa paksuuntua. Jos taikina tuntuu liian jämäkältä ja vaikealta sekoittaa niin lisää vettä vähän kerrassaan. Taikinan kuuluu jäädää melko jähmeäksi, joten älä lisää vettä liikaa, vain sen verran että sitä on helpompi sekoittaa.

kuvia 006 kuvia 007

Kaada seos pitkulaiseen leipävuokaan, mutta älä missään nimessä käytä leivinpaperia vuoassa niin kuin minä tein. Ihanan rapsakka kuoriosa nimittäin jää paistamisen jälkeen kiinni leivinpaperiin… Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.

kuvia 008 kuvia 009

Paista leipää uunissa keskitasolla 175 asteessa ensin noin 20 minuuttia, kiepsauta leipä sitten pois vuoastaan ritilän päälle ja jatka paistamista 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputtaessa. Anna leivän jäähtyä hieman ennen viipalointia. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna jääkaapissa viitisen päivää.

kuvia 010 IMG_20140126_201906

Jos vielä yhden ottaisin…. ehkä vielä toinen… on kyllä niin hyvää että yksi pala vielä… ja kohta oli melkein koko leipä syöty! Tein tämän leivän itselleni sillä ajatuksella että syön siitä koko viikon. Tuhottiin siitä kuitenkin 3/4 yhdeltä seisomalta, joten ei leivästä paljon mulle evääksi jäänyt 😉

10 kommenttia

 1. Liina kirjoitti:

  Oh, hyvältä näyttää ja kuulostaa! Mutta ääh, tuo pitkä tekeytymisaika taitaa olla liikaa tällaiselle pikaleipojalle 😀 Pysyn siis edelleen omassa pikaohjeessani, jolla saa aikaiseksi niin hyvää leipää, että sekin katoaa ihan hetkessä – ensimmäisellä leivontakerralla söin koko leivän vuorokauden sisällä ja niin on tainnut käydä jokaisella myöhemmälläkin kerralla. Vaarallinen leipä, indeed 😉 Jos et ole bongannut niin ohje löytyy täältä: http://isompihymy.blogspot.fi/2013/12/luukku-12-gluteeniton-ruisleipa-eli.html

  Ps Nauran näille meidän leipäkuville, eli noille samis-leikkuulaudoille! 😀

  • Jonna kirjoitti:

   No mun kyllä tarttee kokeilla tota sunkin reseptiä! Se ei voi olla kun hyvää 🙂

 2. Nium kirjoitti:

  Alkuperäinen ohje täällä: http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

  Tämä leipä on erinomaista, tein sitä omiin häihini.

  Jonna sulla on ihana blogi! Olet täysjärkinen, uskottava etkä tippaakaan tyrkky niinkuin monet fitnesbloggarit tuntuvat olevan. Huomaa, että sulla on itsetunto ja asenne kohdillaan!

  • Jonna kirjoitti:

   Uuuu, kiitos! Täytyy pistää korvan taakse 🙂 Eihän se voi olla kuin hyvää!

   Ehkä se ikä alkaa tehdä jo tepposiaan eikä jaksa tyrkyttää itseään joka paikassa 😉 Ei vaan, kyllä tässä elämän vaiheessa jo tietää kuka on, mistä asioista pitää ja miten elämäänsä tahtoo elää. Sillä pääsee jo pitkälle!

   Ihana kommentti Nium <3 Päiväni piristys 🙂

 3. Petra kirjoitti:

  Oi oi oi…vaikuttaa hyvältä! Miksi meillä piti hajota uuni juuri nyt?! 😀

 4. Pipsa kirjoitti:

  Tätä leipää olen halunnut kokeilla jo pitkään, ehkäpä viimein olisi aika uskaltautua, kiitos havainnollistavan ohjeistuksesi 🙂 Näyttää nimittäin ihan kuolattavan hyvältä tuo leipä + sulava voi <3

 5. soofia kirjoitti:

  Niinhän siinä sitte kävi että tämä leipä meni parempiin suihin alta aikayksikön ; D ei varmaan auta muu ku pistää uutta tulemaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *