Hae
Palasia Arjestani

Ei päihteiden käyttäjiä lapseni lähelle!

Ei päihteiden käyttäjiä lapseni lähelle

Tänään liikutaan vähän vakavemmalla asialla. Tyttäreni on aloittamassa koulun ensi syksynä. Meidän lähellä, ja samalla tytön tulevan koulun vieressä, on alkoholistien hoitokoti, joka on rakennettu 1970. Talon asukkaat ovat varmasti kovia kokeneita, mutta varsin harmitonta väkeä. Monesti olen heihin lenkillä törmännyt eikä siinä ole ollut sen kummempaa kuin muidenkaan ihmisten kohtaamisessa. Olen itse kasvanut alkoholistiperheessä, joten tiedän ettei alkoholisteista yleensä juuri ole harmia kuin omalle perheelle.

Nyt tähän samaiseen rakennukseen ollaan suunnittelemassa muutoksia. Nykyinen rakennus aiotaan purkaa pois ja tilalle rakennetaan erillisiä asuntoja hoitokodin asukkaille. Asukkaille, joilta ei vaadita päihteettömyyttä niin kuin tähän asti. Tämä muuttaa asian täysin. Uudet asukkaat tulisivat siis olemaan asunnottomia päihteiden käyttäjiä, jotka halutaan sijoittaa aivan ala-asteen viereen. Pienten ja puolustuskyvyttömien lasten viereen. Tätä en aivan ymmärrä. Jos päättäjien omia lapsia olisi kyseisessä koulussa, rakennettaisiinko alueelle tällaisia asuntoja? Epäilen suuresti!

Eniten tässä pelottaa se lisääntyykö alueellamme levottomuus sekä päihteiden välittäminen lapsille ja nuorille? Mitä nämä uudet asukkaat tekevät lapsille? Kenelläkään ei ole takeita lasten turvallisuudesta. Kuka vain näistä päihteiden käyttäjistä voi hyökätä lasten kimppuun, varastaa tavarat ja huonolla tuurilla vielä pahempaakin. Toki voi olla ettei mitään tällaista tapahdu, mutta sen verran olen itse ollut tekemisissä aikanaan narkkarien kanssa, että heille mikä vain on mahdollista. Tiedän, ihmisiä hekin vain ovat, mutta silti en toivo tällaisia ihmisiä asumaan oman lapseni lähelle. Varsinkaan pienten koululaisten, jotka kulkevat yksin koulumatkat. Luulisi löytyvän asuntoja muualtakin.

Ei päihteiden käyttäjiä lapseni lähelle!

Sosionomi Janne Leskinen kertoo Helsingin uutisissa, että asukasvalintoihin tullaan kiinnittämään huomiota ja he tiedostavat asiaan liittyvät uhkakuvat. Henkilökohtaisesti en ymmärrä miksi tällaisella asialla lähdetään edes leikkimään. Kyseessä on nyt kuitenkin pienet lapset ja heidän turvallisuutensa. Otetaanpa esimerkki. Meidän pihalla asui viime kesänä vanha kärttyinen mummo, jonka parveke oli juuri lasten leikkipaikan kohdalla. Tämä mummo huuteli illat pitkät lapsille. ”Ette saa olla täällä”, ”suksikaa vittuun täältä” ja mitähän kaikkea muuta. Monena iltana lapsi tuli itkien sisälle eikä loppujen lopuksi enää uskaltanut mennä kyseiselle leikkipaikalle. Nyttemmin mummo on saatu kuriin vai lieneekö jo saanut asunnostaan häädön. Jos tällainen tapaus saa jo lapset pelkäämään, mitä tapahtuu jos joku asuntolan asukas hyökkää lapsen kimppuun? Yksikään lapsi ei nää uskalla mennä kouluun sen jälkeen yksin!

Oma mielipiteeni asiaan lienee selvä: Ei päihteiden käyttäjiä lapseni lähelle! Jos näin kuitenkin käy ja he tekevät lapsille jotain, on piru todennäköisesti irti. Tänne sijoitettiin jokin aika sitten sarjakuristaja Michael Penttiläkin ja koko pitäjä oli pelosta ja raivosta sekaisin. Mitä se on sitten jos lapsille käy jotakin? En pysty edes kuvittelemaan. Tällaisissa hankkeissa ei todellakaan ajatella riittävän pitkälle. Välillä tuntuu ettei näillä päättäjillä ole järkeä päässä yhtään. Toivon todella, että kaikilla on katto päänsä päällä, mutta en oman (tai muiden) lapseni kustannuksella. Onneksi alueella on muitakin kouluja, joten jos harmia näistä uusista asukkaista koituu, haemme koulupaikan jostain muualta. Vaikka sitten kauempaakin!

Jos haluat auttaa, käy allekirjoittamassa adressi täältä!

Mitä mieltä te olette asiasta? Onko uhkia enemmän kuin mahdollisuuksia?

Edellinen postaus: Hauska kakkakakku synttäreille

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa

8 kommenttia

 1. Suvi kirjoitti:

  Moikka,
  Oon aikanaan itse käynyt ko. koulun, koko ala-asteen ajan ja eskarin silloin kun se oli vielä siinä ala-asteen yhteydessä. Silloin vielä alhaalla olevan parkkiksen tai pallokentän..mikä se nyt onkaan oli vielä parakit. Eli sen alkkistalon vieressä, sillon oli rauhallista.
  Myös koriskentän paikalla mikä on metsän kupeessa oli muinoin joku alkkisten omakotitalo, joka sittemmin paloi. Ala-asteen alkuakoina se yläpihalla ollut omakotitalo oli pelottava ja tarpeensa nämä tyhjensi pihalle. Veikkaan ettei talossa ollut juoksevaa vettä eikä vessaa.

  Oon myös asunut samoissa taloissa. Silloin yhdessä talossa asui joku huumeiden käyttäjä, aina tosi kalpea ja outo. Sen talon edessä oli usein poliisiauto. Muistan ku tää tyyppi kerran käveli veripäissään ”laattatietä” ja katsottiin ikkunasta kun se kaatui puskaan. Kaverin äiti meni sitä auttamaan, oli pelottavaa. Naapurissa asui mummo, joka vei meidän hiekkalelut. Me tyhjennettiin sen pyörän kumit kostoksi. Ja ostarin ”rubbari” on aina ollu sellainen kun se on vielä tänä päivänä. Ja mun mummo asuu siellä taloissa nykyään.

  Oli siellä hyvääkin, siellä oli silloin vielä talli toiminnassa(lampaita, heppoja). Rauhallinen ympäristö. Naapuritalon labbikset joita käytiin ulkoiluttamassa(selkeä vaikutus, koska nykyään on yksi oma). Ekan kerroksen pariskunnan poika(joka ylästeella oli sijaisena). Vastapäätä ja samassa talossa asuneet kaverit.

  Käyn allekirjoittamassa adressin. Mielestäni muutoinkin tämän tyyliset asuntolat joissa tarjotaan tukea, pitäisi olla päihteettömiä ja vaatia sitä. Asun itse Kalliossa, diakonissalaitoksella on useamman kerran viikossa ambulanssia ja poliisia. (*pyörittelee silmiä*) Ja nyt sitten ollaan vaatimasaa niitä piilityshuoneitakin?!?Miksi, se ei ole laillista, eikä missään muotoa pitäisi ollakaan. Vielä olisi muutama #!!# lisättävä, mutta ehkäpä jätän tämän vaan tähän.

  • Jonna kirjoitti:

   Oi, jännää että oot asunut samalla seudulla! Siis missä täällä oli talli? Tuomarinkylän talli on vielä hengissä ja tuolla yhden leikkipuiston yhteydessä on kesäisin lampaita ja kaneja. Niitä ollaan käyty katsomassa ja ruokkimassa monta kertaa. Kyllähän täälläkin aina välillä narkkeja asuu.Kaverustuin erään naapurin naisen kanssa. Pariskunnasta molemmat olivat ehkä eläneet aika kovaa elämää, mutta lapsen saamisen jälkeen pääsivät kuiville. Jostain alkoi sitten alamäki ja pariskuntaa alkoi näkemään ihan aineissa pihalla. En tiedä missä lapsi oli, koska sitä ei koskaan näkynyt matkassa. Loppujen lopulta mies pahoinpiteli tämän naisen niin pahasti, että nainen lähti kävelemään. Lapsi oli jo huostaanotettu siinä vaiheessa. Mieskin sai häädön hyvin nopeasti tämän jälkeen. Näitä näkee välillä, mutta ei niistä mitää harmia ole, paitsi meluhaittaa välillä.

   Mutta kyllähän se ajatuksena pelottaa, että täällä alkaa pyörimään enemmänkin jengiä piripäissään. Varsinkin koulun lähellä, jossa lapset ovat puolustuskyvyttömiä, jos joku hyökkää kimppuun ja varastaa tavarat, jotta saa itselleen lisää aineita. Toisaalta, voihan se olla että näistäkään ei ole mitään harmia. En silti haluaisi ottaa riskiä!

 2. Peetu kirjoitti:

  Minne ne asunnot pitäisi sitten sijoittaa? Autiolle saarelle? Minne tahansa asunnot sijoittaa, on se jonkun asuinaluetta. Jos asunnot laitettaisiin jonnekin tosi kauas syrjään, eivät nämä päihdepotilaat lähde sinne asti vaan toikkaroivat öiseen aikaan kaduilla ja pihoilla.
  Työskentelin pitkään kaupassa alueella, jossa liikkui paljon päihdeongelmaisia, denoja, entisiä rikollisia ja muuta epäilyttävää sakkia. Narkkarit kahnaavat vain keskenään, niillä on ihan omat jutut. Tietenkin vaikuttavat vähän pelottavilta, mut ei niitä ulkopuoliset ihmiset kiinnosta.

  • Jonna kirjoitti:

   No itsekin olen aika paljon joutunut narkkien kanssa olemaan tekemisissä ja niissä piireissä nähnyt miten rahat kamaa hankitaan nimenomaan varastamalla puolustuskyvyttömiltä, kuten lapsilta ja vanhuksilta. Varsinkin nykyään lapset kantavat puhelimia sun muuta elektroniikkaa mukanaan, joista saa hyvät rahat. Uskoisin, että on muitakin paikkoja tällaisille asuntoloille kuin koulujen viereen. Eiköhän tästäkin kaupungista lääniä löydy. Ihan yhtä lailla ne vaeltaa ostareilla ja kaduilla, asuivat missä tahansa. Totta kai voi olla niin ettei heistä ole mitään harmia, mutta voi olla myös se toinen ääripää..

 3. Allekirjoitan kirjoitti:

  Kyllä kaikkialla on niitäkin alueita minne mahtuu kyseisiä paikkoja ilman, että vieressä on lasten koulu/päiväkoti tms. Ja ei muuten tarvitse autiolle saarelle asti lähteä saati maalle mennä ja sen nyt luulisi varsinkin olevan päivän selvää.

  Eli niin, ymmärrän todellakin huolen! Vaikkei ne narkit nyt ensisijaisesti muille mitään varmasti teekkään (mutta haloo arvaamattomiakin osaavat olla) niin kyllä pienikin lapsi sen heidän mahdollisen poikkeavuuden yleistilassa tai ulkonäössä aistii, ja tästä seuraa mahdollinen pelko. Ja minun mielestä se pelko taas on tervettä! …huomioiden se että lapsi kun voi pelätä muutenkin helposti mitä vain ja missä vain, ja kun eihän sen niin pitäisi menn, että näitä pelkotilanteita sinne koulumatkalle tai yleensäkin koulunkäyntiin lisätään tietentahtoen.
  Harmi juttu ja toivotaan että heille muu hyvä paikka lopulta löytyisi!

  • Jonna kirjoitti:

   Ei ole montaakaan päivää aikaa, kun tytön kanssa Tikkurilassa liikuttiin ja vastaan käveli ilmiselvä nisti. Tyttö kysyi heti miksi tuo käyttäytyy niin oudosti ja näyttää kummalta. Eli kyllä, lapsikin jo tunnistaa ulkonäöstä ja osaa pelätä. Ihan jo tämän vuoksi en halua epämääräisiä tyyppejä koulun lähelle pyörimään. Mutta katsotaan miten tässä keississä käy!

 4. NN kirjoitti:

  Ymmärrän huolesi, mutta….

  Itse asun tällä hetkellä talossa, jonka vieressä on päiväkoti. Läheltä löytyy myös psykososiaaliset palvelut, kehitysvammaisten asuntola, ”varikko” (kaupungin ensisuoja johon saa tulla vaikka aineissa) ja asuntola niille, keillä on esimerkiksi päihdeongelma.

  Melkoinen mix siis, mutta asuinalueena tämä on silti ihmeen rauhallinen. Häiriötä aiheuttaa ainoastaan muutama parikymppinen opiskelijanaapuri. Katukuvassa näkyy välillä niin alkoholisteja, karkkeja, päiväkotiryhmiä kuin kehitysvammaisiakin. Ja kaikki mahdumme tänne aivan hyvin.

  • Jonna kirjoitti:

   Niin, en sano etteikö kaikki voisi mennä hyvin. Mutta entä jos ei mene? En ymmärrä näiden päättäjien logiikkaa. Miksi sijoittaa päihdeongelmaiset nimenomaan koulujen ja päiväkotien lähelle, jos mahdollisuuksia olisi muitakin? Miksi ylipäätään tämän kyseisen hoitolan konsepti täytyy muuttaa? Toivon todella, että kaikki menee hyvin, sillä pieni koululainen voi saada ikuiset traumat, jos joku nisti hyökkää koulumatkalla kimppuun. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä tapahtuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *