Hae
Palasia Arjestani

Influenssarokote – Otitko?

Processed with VSCO with 5 preset

*Sis.mainoslinkin

Influenssasta ja influenssarokotteesta kohkataan nyt mediassa paljon. Täällä Suomessa influenssakausi alkoi aiemmin kuin viime vuonna ja kuten tavallista – se alkoi rytinällä. Työskentelen itse terveydenhuollossa, jossa otan influenssatestejä päivittäin. Näihin aikoihin potilasmäärät ovat suuria juurikin influenssan vuoksi. Se on helposti tarttuva ja suhteellisen kova tauti ihan perusterveellekin ihmiselle. Itse olen ottanut influenssarokotteen nyt neljänä vuotena peräkkäin ja tulen ottamaan sen jatkossakin. Päällimmäiset syyt sen ottamiseen ovat voimakas altistuminen influenssalle päivittäin sekä nyt perussairautena astma. Olen kuullut influenssaan sairastuneilta astmaatikoilta ettei tauti ole heille todellakaan mikään helppoa ja useat ovat joutuneet sen vuoksi sairaalahoitoon. Rokotteella yritän itse välttää tällaiset reissut ja samalla estän myös itse levittämästä tautia.

Tänään uutisoitiin Aamulehdessä rokotteen toimimattomuudesta. Vanhuksilla sen teho on ollut vain 30%, pikkulapsilla hieman parempi. Ongelma rokotteen valmistamisessa on se, että se joudutaan valmistamaan joka vuosi niin aikaisin. Maailman terveysjärjestö WHO valitsi jo viime helmikuussa rokotteeseen tulevat kannat. Virukset ovat siitä katalia tyyppejä, että ne voivat muuntua matkan varrella jolloin rokote ei enää välttämättä tehoa niihin niin hyvin. Muistan, että viime vuonna työpaikallani oli muutama rokotteen ottanut influenssa sairastava tapaus. Tänä vuonna niitä ei ole ollut vielä yhtään. Se ei tosin kerro yhtään mitään, koska olemme loppujen lopuksi melko pieni yksikkö verrattuna esim. keskussairaaloihin.

Ihmisillä tuntuu olevan se uskomus, että influenssa torjuu kaikki flunssat. Kuulen päivittäin jonkun sanovan ”otin rokotteen, mutta silti olen ollut kuumeessa/sairaana/flunssassa.” No daa! Rokote ei suojaa muilta flunssilta, joita muuten tällä hetkellä on liikkeellä todella paljon! Influenssan rinnalla kulkee toinen viruskanta, joka aiheuttaa täysin samat oireet kuin influenssa olematta kuitenkaan influenssa. Muita sairauksia rokotehan ei siis torju. Ja täytyy muistaa aina sekin, että kun ottaa rokotteen niin oireet ovat lievemmät, vaikka influenssan rokotteen ottamisesta huolimatta saisi. Tänä vuonna influenssan aiheuttamat jälkitaudit ovat olleen sen verran kovia (useilla esim. keuhkokuume), joten jo noiden takia halusin itse ottaa rokotteen. Minä sain jännittää rokotteen ottamista ja sen tehoa loppumetreille saakka, koska sairastuin kaksi kertaa ihan putkeen enkä voinut rokotetta sen vuoksi ottaa. Sain otettua sen vasta influenssakauden alettua, mutta toistaiseksi olen ainakin säästynyt siltä. Rokote alkaa tehota noin kaksi viikkoa sen ottamisesta.

Influenssa A:n aalto on tällä hetkellä pahimmillaan, sanoisin että meidän yksikössä ehkä jo hiukan laantumaan päin. Mutta odottakaas vain! Jos vanhat merkit paikkansa pitävät niin tässä tulee pieni suvantovaihe ja sen jälkeen iskee Influenssa B. Sitä odotellessa… Lue Aamulehden kirjoitus täältä.

Otitteko te rokotteen? Miksi otitte tai miksi ette ottaneet?

Ps. Sportamorella uuden vuoden ale! Treenivermeitä jopa -60% alella 😉 Tsekkaa tarjoukset täältä*.

 

29 kommenttia

 1. Ninna kirjoitti:

  en ottanut vaikka ilmaiseksi olisin saanut. äiti kertoi kauhutarinoita kipeästä kädestä ja pari tuttua saanut kauhean kuumeen sen seurauksena. enkä pode flunssaa kun ehkä kerran vuodessa pari päivää kurkkukivun kanssa joten ajattelen ettei tarvitse.

  • Maria kirjoitti:

   Ihan ku et ois lukenu koko tekstiä ollenkaan… Influenssa ei ole flunssa, eikä sen oire ole ”pari päivää kurkkukivussa”. Kipeä käsi tai päivän kuume ovat pieni hinta verrattuna jopa 10 päivän korkeaan kuumeeseen ja lihaskipuihin sekä mahdollisiin jälkitauteihin kuten keuhkokuumeeseen. Tietenkään rokote ei ole täysi suoja, mutta tilannetta seuranneena rokotetut ovat sairastaneet reilusti lievemmin kuten Jonna mainitsi.

   Hyvä kirjoitus Jonna!

   • Jonna kirjoitti:

    Nyt on ihmiset olleet influenssassa todella kipeitä ja sairaus on kestänyt juurikin sen 10 päivää ellei ylikin. Jälkitauteina keuhkokuumetta, poskionetelotulehdusta, korvatulehdusta…ja jälkitauteja paljon! Ei paljon houkuttelisi mokoma tauti..

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla ei ole kertaakaan kipeytynyt käsi eikä noussut kuumekaan 😉

 2. Nimetön kirjoitti:

  Otin rokotteen, työskentelen terveydenhuollossa ja potilaina paljon mm. ikäihmisiä. Henkilökunnan rokottaminen on suositus, mutta potilaan suojaaminen velvollisuus. En myöskään halua kantaa kotiin influenssaa, koska perheessä pieniä lapsia. Eihän rokote täydellistä suojaa anna välttämättä, mutta onpahan ainakin itse yrittänyt sitä ehkäistä ja jospa rokote edes hieman lieventää taudinkuvaa jos sellainen on tullakseen. Raskaana ollessa olen sairastunut 2x influenssaan eikä ollut kiva tauti.

  • Jonna kirjoitti:

   No itsekin näin ajattelen, että jos ihmiset ottaisivat enemmän rokotteita niin tauti ei leviäisi aina niin rajusti. Monet pöljät menevät vielä kipeinä töihin ja samalla tartuttavat muitakin. Vanhustyössä varsinkin todella huono homma! Moni ei vain tunnu ymmärtävän sitä, että rokottamalla itsensä voi toisten henkiä säilyä. Olikohan viime vuonna, kun eräs asiakas kertoi että hänen mummonsa vanhainkodissa influenssa oli vienyt puolet asukkaista 🙁

 3. S kirjoitti:

  Opiskelen lähihoitajaksi joten rokote on meille paljolti suositeltu. Eli olen sen nyt kahtena vuotena ottanu itselle ja lapsille, mies ei halua niin ei sitä ota. Erikoistun vanhusten hoitoon ja en ikäpäivänä menis ilman rokotetta harjotteluihin ja tulevaisuudessa töihin. Kellään meistä ei oo rokotteet aiheuttanu mitään erikoisempaa. Käsi on ollu kipeenä itellä pari päivää ja lapsilla vähä pitempään. Normiflunssia tietenki on mutta esimerkiksi nuorimman astmaatikon kohdalla nyt huomattu ettei yksikään flunssa ei oo pahentanu oloa niin että ois tarvetta spiirareissulle oltu. Ennen se oli ihan vakio että siellä käytiin välillä ku pahemmin kipeeksi tuli.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä koen myös velvollisuudekseni olla levittämättä kyseistä tautia eteenpäin. Sehän voi tartuttaa parikin päivää ennen kunnon oireiden puhkeamista, joten varsinkin terveydenhuollossa sekä riskiryhmissä (sekä heidän lähipiirillään) pitäisi aina olla rokote otettuna. Moni vain tuntuu ajattelevan, että en ota kun en ole koskaan aiemminkaan sairastanut. No, entäs jos se kerta tulee nyt ja samalla sairastutu vaikka vanhan mummosi, joka kuolee tautiin?

 4. susanna kirjoitti:

  Otin rokotteen tänä vuonna. Olen ottanut ehkä vain kerran aiemmin, mutta luulen, että tästä eteen päin otan aina. Minulla ei varsinaisesti ole ollut mitään rokotetta vastaan, mutta perusterveenä nuorena naisena, joka ei työskentele terveydenhuollon parissa, en ole varsinaisesti ollut ”kohderyhmää”. Nyt sain rokotteen, koska olen raskaana ja jatkossa tulen ottamaan rokotteen pienen tyttöni vuoksi ? mielestäni on jokaisen oma asia ottaako rokotteen, mutta hieman silti ihmetyttävät esim vanhusten parissa työskentelevät, jotka eivät rokotetta ota. Eihän se influenssa itselle ole tappava, mutta entäs sille vanhukselle.. Jokaisella on varmasti omat periaattensa ja syynsä rokotteen ottamiselle tai sille ettei ota, mutta toivottavasti jokainen harkitsee asiaa myös lähipiirinkin kannalta ?

  • Jonna kirjoitti:

   Juu kyllähän se näin on, että jokainen päättää. Moni ei vain mieti muuta kuin itseään. Ei ymmärretä sitä, että rokottamalla itsensä voi säästää monen muunkin ihmisen taudilta ja parhaimmassa tapauksessa säästää henkiä. Tokikaan kaikki eivät sairastu, mutta toivon että ne jotka sairastuvat, ymmärtävät myös pysyä poissa työpaikalta ja julkisilta paikoilta taudin aikana!

  • Nimetön kirjoitti:

   Oikeesti HYVÄT IHMISET
   Oletteko jo täysin unohtaneet ne tuhannet tuhotut elämät ja kymmenet tuhotut läheist ,,,jotka kärsivät NARKOLEPSIASTA !!!
   Edelleen tutkimattoman rokotteen SUOMEEN tilanneet vastuulliset ovat vapaalla jalalla,ilman rangaistusta ???

 5. Tiia kirjoitti:

  Itse otin nyt ensimmäistä kertaa influenssarokotteen ja juuri keväällä diagnosoidun astman takia. Päätös oli aika selvä luettuani muutamia kokemuksia astmaatikkojen sairaalareissuista. 😀 Otin tuon jo marraskuun ekalla viikolla, kun en halunnut jättää myöhemmäksi ja juuri siksi että ehtisi se suoja muodostua ennen pahinta vaihetta. Itseäni lohduttaa rokotteessa myös se että vaikka influenssan saisi niin luulisi sen olevan ainakin vähän lievempi. En kyllä ole tainnut vielä koskaan elämässäni influenssa sairastaa, mutta en halua ottaa yhtään sen enempää riskejä kuin on pakko eli jos nyt sen jostain syystä saan niin sitten ei voi mitään. 😀

 6. Suivi kirjoitti:

  Kun poikaystäväni veli sai rokotteesta johtuen aivokalvon tulehduksen, sanoi jopa lääkärinä toimina poikaystäväni äiti ettei tule enää ikinä suosittelemaan influenssarokotusta kenellekään perusterveelle nuorelle. Sairaus ja muut riskiryhmät sitten asia erikseen. Itse olen vaan sitä mieltä että monet rokotukset ovat humpuukia, ehkä nämä on taas niitä kuuluisia viimeisiä sanoja, voihan se mieli muuttua jos joskus oikeasti itsekin sairastuu tautiin, joka olisi rokotuksella voitu (huom! voitu) estää.

  Ja mikä ihme on tämä vesirokkorokotus??

 7. ulla kirjoitti:

  En ole koskaan ottanut rokotetta. En kyllä ole ONNEKSI potenut mitään flunssaa varmaan kymmeneen vuoteen. Siis kop kop,,,, onneksi niin. Vaikka työnantaja olisi rokotteen tarjonnut niin en ole ottanut .

  • Jenni kirjoitti:

   Influenssa ja flunssa on täysin eri asia. Influenssaan voi jopa kuolla.

 8. Emmi kirjoitti:

  Todellakin otettiin koko perhe rokotukset. Meidän pienimmäinen kuuluu riskiryhmään sekä ikänsä että terveydentilansa puolesta. Kaverin vauva kuoli influenssaan, mikä on vaan lisännyt rokotusmyönteisyyttäni tässä asiassa.

 9. Johku kirjoitti:

  Minä olen näitä perustavisihmisiä, jolta meni usko ja luotto rokotteisiin sikainfluenssan myötä. En enää uskalla ottaa rokotteita, jotka ehkä tehdään kiireellä tai muuttuvaa ”vihollista” vastaan niinkuin influenssavirukset ovat. Minusta tämä on sääli, koska tietenkin haluaisin suojata itseni ja lapseni viruksilta. Ja töiden puolestakin se olisi hyvä ottaa.

 10. Emmah kirjoitti:

  En ottanut, vaikka töissä olisi ilmaiseksi saanut. Syystä koska olisin ihan mielelläni kotona saikulla vällyjen välissä, jos sattuisi iskemään. Työmotivaatio vähän hukassa…

 11. Jullellson kirjoitti:

  Juuri tänään iskettiin piikki käsivarteen 🙂

 12. Katja kirjoitti:

  Kahtena vuotena olen ottanut piikin metotreksaattilääkityksen takia, se kun tuppaa vastustuskykyä laskemaan. Mutta saas nähdä iskeekö tauti siitä huolimatta 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Toivotaan ettei iske! Mulla ainakin toistaiseksi teho pitänyt hyvin, vaikka mulla käy asiakkaan päivässä useita influenssaan sairastuneita 🙂

 13. laulau kirjoitti:

  En ottanut ja influenssa A jo ennen joulua sairastettu. Kuumetta oli vain 3 päivää – se oli kamalaa, mutta melko vähällä selvitty. Vähän turhan kovilla sanoilla influenssasta varoitellaan, luulin paljon pahemmaksi. Lihakset toki oli ihan jumissa ja kurkku kipeä, muttei tuo nyt niiiiin paljon kamalampaa ollut kuin ärtsy flunssa nuorelle terveelle aikuiselle. Toki tiedostan riskit esim. vanhuksille ja sairaille ihmisille.

  • Jonna kirjoitti:

   Sä olet selvinnyt todella helpolla. Suurin osa sairastaa sitä keskimäärin 10 päivää ja ovat aivan tillintallin taudin aikana. Siihen lisäksi mahdolliset jälkitaudit keuhkokuumeesta lähtien niin taudille tulee kestoa useampi viikko. Ja vielähän tässä on influenssa B aalto tulossa!

 14. Katri kirjoitti:

  Tänä vuonna sain rokotteen.

  Kävi niin, että lähdin vaihtoon Singaporeen ja ennen lähtöäni rokotetta ei ollut missään vielä saatavilla..
  Yksityiseltä olisi kuulemma ehkä saattanut se jo löytyä, mutta päätin että koska en ole ollut niin pitkään aikaan oikeasti sairaana niin tuskin mitään nytkään tulee (eihän nyt niin huono tuuri voisi olla).. ja Singaporessa ei ole edes kylmä, eli ei se kylmyyskään altista.

  Joopajoo.. sairastuin rajuun keuhkoinfektioon, astmani paheni, jouduin lopulta sairaalaan yöksi… Viikon olin sairaslomalla koulusta, mutta kun astma ei näyttänyt millään palautuvan normaaliksi edes steroidikuurin jälkeen, niin lääkäri täällä ihan ihmeissään kysyi enkö ole astmani takia saanut rokotetta suomessa.

  Selitin tilanteen, ja lääkäri ei suostunut päästämään ulos vastaanotoltaan ilman, että otan rokotteen 😀

  • Jonna kirjoitti:

   O-ou! Sulla kävi huono tosi huono tuuri. Mulle oli jo duunin takia itsestään selvyys, että otan rokotteen, mutta nyt vielä varmemmin kun astma todettiin. Monet astmaatikot on meiltäkin lähteneet suoraan sairaalaan, kun ei oikein happi ole kulkenut influenssassa…Ei kiva!

 15. Cassie kirjoitti:

  Otin rokotteen, ajoissa, mutta sairastuin a-influensaan. Tämä toinen kerta kun näin tapahtuu. Olen hoitaja, rokotan myös itse, mutta usko influenssarokotteeseen on kohta mennyt.

 16. Cathy kirjoitti:

  Itse otin. Otin aikoinaan sikainfulenssa (tai mikä ny olikaan) ja tulin siintä todella kipeeksi. Sitte en ookkaan moneen vuoteen ottannut ja viime talvena sairastin tosi kovan flunssa ja tuntu et henki lähtee. Itselläni kanssa astma niin en todellakaan halua viime talvista oloa takasin ja varsinkaan infulenssa ja sen jälkitautien muodossa.

 17. Hanna kirjoitti:

  Otin rokotteen juuri samoista syistä kuin kirjoittajakin, eli työskentelen terveydenhuollossa, kohtaan influenssaan sairastuneita, haluan olla levittämättä virusta ainakaan omaan perheeseeni, enkä kyllä muihinkaan. Eristysvarotoimet sairaalaolosuhteissa ovat jo itsessään sen verran hankalat, etten halua omalta osaltani olla lisäämässä meidän työtaakkaa sairaaloissa, työtä riittää niiiin paljon joka tapauksessa.. Joka vuosi sitä vaan saadaan kuulla niin työkavereiden kuin muidenkin taholta näitä samoja ”en oo koskaan ottanu rokotetta enkä ota”, ”mulla ei oo flunssaa ollu kymmeneen vuoteen” jne.. Hohhoijaa. Keuhkokuumeen sairastaneena toivon välttyväni siltä jatkossa, siinäkin syytä kerrakseen ottaa rokote, niin perusterve ihminen kuin olenkin.

 18. Kaarina kirjoitti:

  Jos tämä ”superinfluenssa” on sukua ”superhelteelle” yms. Median superhypernoper-hömpötyksille, niin ei hätää, tää kiertää Suomen tuosta päiväntasaajan kohdalta.

  Ihan tavalliseen flunssaan kuolee vuosittain yli 1500 henkeä, pakkaseen (kylmyyteen) yli 2000, lääkäreiden hoitovirheisiin yli 1000 ja yli 200 reseptivapaisiin kipulääkkeisiin, ja tässä on vain tutkitut tilastot eli todellisuus on todennäköisesti paljon suurempi määrä kuolleita ihmisiä.

  Jos 1000 rokotetaan ja 500 sairastuu, niin rokotevalmistaja väittää, että rokotteella on 50% suoja. Ja katin villat. Todennäköisesti nää 500 sairastumatonta ei olisi sairastuneet muutenkaan. Näin hyväuskosia hölmöjä kusetetaan, jotta saadaan rahat rokotteisiin, jotka heikentävät vastustuskykyä ja näinollen saa kaiken maailman muut virukset ja bakteerit riesakseen, joita on läpi vuoden liikkeellä. Tämä on ihan yleisesti tiedossa oleva asia, josta vaietaan virallisen tahon puolelta, jotta rokotekauppa ei häiriinny. Rokotteella on parhaimmillaankin vain alle 40% suoja, koska virukset muuttuvat kaiken aikaa ja itse rokote täytyy valmistaa jo kuukausia ennen mahdollista virusten saapumista maahamme.

  Rokotetut henkilöt voivat levittää influenssaviruksia siinä kuin rokottamattomatkin, vaikka olisivat itse oireettomia. Tieteelliset näytöt ovat kiistattomia.

  Lisäksi rokote heikentää vastustuskykyä, kun elimistö valmistaa vasta-aineita rokotteessa oleville viruksille. Näinollen elimistö on pitkään altis muille sadoille viruksille ja bakteereille, joita on aina liikkeellä enemmän ja vähemmän. Näinollen todella moni on sairas koko talven influenssarokotteen otettuaan. Mahdollisia kuolin tilastoja rokotteen ottaneista ei ole saatavilla, koska heitä ei tutkita. Helppoa antaa diagnoosiksi millon mitäkin, jotta suku on tyytyväinen ja arkunkannen voi sulkea.

  Varsinaiseen influenssaan kuolee Suomessa vain 20–60 henkeä vuodessa. Influenssia on suomessakin ollut jo tuhansia vuosia joka talvi. Ihmisiä nyt vaan kuolee, jos on huonossa kunnossa. Myös ns. terveitä voi kuolla. Se, että ei ole todettua sairautta ei kerro yhtään mitään ihmisen vastustuskyvystä.

  Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: kasvoissa, hiuksissa, vaatteissa, käsissä, kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa jne… . Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria ja virusta. Ja näinollen rokotettu ei mitenkään suojaa ympärillään olevia ihmisiä, koska virukset elävät jopa päiviä iholla ja vaatteissa. Ja siten myös rokotettu levittää mahdollista influenssaa ja kaikkia muitakin sairauksia, vaikka ei sitä itse sairastaisikaan.

  Pesu saippualla poistaa ihosta ihoa suojaavan rasvan, jolloin iho on altis taudeille. On eri asia, jos työskentelee hoitoalalla.

  Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita.

  Moni kärsii tietämättään erilaisista ravintoainepuutoksista. Yleisimmät ravintoainepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, B12-vitamiini, folaatti, D-vitamiini, C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä sydämen, verisuonten ja luuston hyvinvoinnille.

  Ihmisen vastustuskyky sijaitsee suolistossa. Kunnon ruokaa ja riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiini on hämmästyttävän tehokas virusten vastainen aine. Se tuottaa kehossa 200-300 erilaista virusten vastaista peptidiä, jotka tappavat bakteereja, viruksia ja sieniä. D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan, influenssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen tarvitaan iästä riippuen 30-150µg D-vitamiinia päivässä. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa.

  Keuhkokuume on yleisin influenssan mahdollinen jälkitauti. Keuhkokuumeen saa myös ilman influenssaa. Se voi olla kohtalokas, jos tupakoi tai on muuten heikko vastustuskyky. Tupakoitsijan keuhkot ovat vaarallisen myrkyttyneet tupakassa olevista myrkyistä, että mahdolliset antibiootit eivät keuhkokuumeen bakteereihin välttämättä tehoa. Siten ihminen kuolee keuhkokuumeeseen, vaikka itse syyllinen on tupakointi ja huono vastustuskyky.

  Ja mahdollista influenssaa hoidetaan tamiflu-nimisellä lääkkeellä. Miksi?

  Tamiflu on todettu täysin tehottomaksi lääkkeeksi jo vuonna 2005. Mutta silti joku rahanahne lääkäri vielä kehtaa määrätä sitä potilaalleen.

  Tästä uutisoitiin jo vuonna 2005, uudestaan vuonna 2009, uudestaan vuonna 2014 ja uudestaan vuonna 2016.

  http://www.anttiheikkila.com/blogi/tosi-paha-vedatys-flunssan-hoidossa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *