Hae
Palasia Arjestani

Miten syön tällä hetkellä?

miten syön tällä hetkellä
Sain lukijoilta toiveen kirjoitella tämän hetken ruokavaliosta ja ajatuksista siitä sekä vegaanisesti ruokavaliosta. Kesäkuussa loman jälkeen päätin kokeilla vegaanista ruokavaliota, jota olin halunnut kokeilla jo pitkään. Tein todella radikaalin muutoksen ja käytännössä päivässä jätin kaiken eläinperäisen ruuan pois. Mulle radikaalien muutosten tekeminen ei ole yhtään vaikeaa, mutta niiden muutosten ylläpito saattaa käydä hankalaksi, jos elämässä tulee muutoksia. Kolmisen kuukautta ehdin elää täysin vegaanisella ravinnolla ennen kuin lähdettiin lomamatkalle Turkkiin. Olin jo alun perinkin päättänyt, että syön siellä sitä ruokaa mitä on tarjolla. Vegaanius ei olisi ollut sielläkään mahdotonta toteuttaa, mutta ruokailut olisivat olleet aika suppeita. Reissun aikana tein päätöksen ottaa kananmunat ja kalan takaisin ruokavalioon, koska en ollut siihen päivään mennessä onnistunut saamaan vegaanisella riittävästi proteiinia päivässä. Sekään ei varmasti ole mahdottomuus, mutta vei minulta ihan liikaa aikaa ja voimavaroja olla koko ajan laskemassa makroja. Niinpä otin kananmunat ja kalan takaisin ruokavalioon.
Olin jo vegaanisen aikana todennut, että hiilareita ja rasvaa tulee todella paljon ja mun paino oli alkanut nousta pikku hiljaa ylemmäs ja ylemmäs. Vegaanisten kuukausien aikana painoa tuli melkein 4kg mikä on tähän varteen aika paljon. Kun siirryin ns. normaaliin ruokavalioon takaisin en halunnut asettaa itselleni minkäänlaisia rajoitteita. Ranne oli sökönä ja olin henkisesti ihan rikki. En pystynyt treenaamaan juurikaan ja istuin päivät sohvalla syömässä suklaata. Siitä huolimatta paino pysy aika lailla samoissa koko ajan, kunnes alkoi taas nousta muutama viikko sitten. Kesästä mulle on kertynyt kiloja jo 6 eikä loppua näy, vaikka ruokavaliota on siistitty. Vatsa oireilee nyt mm. nyhtökaurasta, soijasta, pavuista ja kikherneistäkin. Ei paljon jää vaihtoehtoja kasviproteiinipuolella, vaikka niitä haluaisinkin käyttää välillä.
miten syön tällä hetkellä
miten syön tällä hetkellä
Tällä hetkellä syön kananmunia, kalaa ja maitotuotteita. Lihaakin, jos sitä on tarjolla esim. anoppilassa. Nyt olen niin loppu kaiken maailman ruokavalioasioiden kanssa etten jaksa edes miettiä. En ole vielä lihaa tai kanaa kotiin ostanut, mutta luulenpa, että sekin päivä on jo lähellä. Tälle kuulle jäi niin vähän rahaa isojen laskujen jälkeen, että on mentävä sieltä missä aita on matalin. Tuntuu, että tämän hetkinen tilanne on melkoinen kaksiteräinen miekka. Toisaalta todellakin haluaisin syödä mahdollisimman ekologisesti kasviperäistä ruokaa, mutta toisaalta se tuntuu aivan liian vaikealta tällä hetkellä. Mulla on itselläni todella syyllinen olo koko hommasta eikä sitä yhtään helpota viestit, joissa surkutellaan mun vegaanisen lopettamista. Mulle se ei vain sovi tällä hetkellä ollenkaan ja that´s it. En tiedä lähtikö mun paino nousemaan liiasta rasvasta ja hiilareista, vai stressistä jonka sain liian tiukan ruokavalion noudattamisesta. Nyt on joka tapauksessa sekä suolisto että koko kroppa muutenkin sekaisin.
Haluaisin kovasti pudottaa nuo kertyneet kilot pois, mutta näyttää vähän siltä ettei se ole tällä hetkellä mahdollista. Sekä pää että kroppa laittaa vastaan. Yritän syödä riittävästi ja terveellisesti. Herkkujakin, jos mieli tekee. Haluan vain sen vanhan rennon otteen ruokaan ja mun kehoon takaisin. En tiedä mihin hittoon sen hukkasin kesän jälkeen. Yritin olla parempi ihminen, mutta yritin ilmeisesti liikaa ja tämän siitä sain.
t. Pullukka

2 kommenttia

 1. Nasu kirjoitti:

  Voi et ole ainoa jolla on vaikeuksia! Itse olen myös lihonut kesästä 4-5kg, herkkujen syönti on lähtenyt totaalisesti käsistä aina ajoittain… Olen arkena rajoittanut aivan liikaa ja pyrkinyt puhtaaseen ruokavalioon ja syönyt liian vähän > jossain kohtaa napsahtaa ja sitten mätän pari päivää mitä huvittaa > takaisin ruotuun ja kohta sama. Asiaa ei ole auttanut se, etten ole pystynyt treenata vammojen vuoksi kunnolla kesäkuun jälkeen. Voih kun harmittaa tää että annoin tän tapahtua, mutta oma vika, jos nyt vihdoin oppisin ettei dieetit vaan sovi mulle 😀 nyt tein päätöksen hylätä ruokavaa’an ja sallia kaiken ruokavaliooni, mutta kohtuudella. Painotus terveellisissä jutuissa. Nyt pystyy treenatakkin normaalisti joten jos tää tästä lähtis taas kulkemaan! Päätavoite olis olla taas tyytyväinen omassa kropassa, saada vatsa ja muu keho taas toimimaan kunnolla ja se, että kaikki vaatteet ei puristaisi! Tsemppiä syksyyn!

 2. Babysteps kirjoitti:

  Tämä on oikeastaan kommentti sekä sun tekstiin, että vähän yleisemmällä tasolla siihen, kun jengi ryhtyy elämään täysin ehdottomasti uuden ruokavalion varassa. Minulla on paljon kavereita, jotka ovat alkaneet syödä ehdottoman vegaanisesti, esimerkiksi ilmastohuolen takia tai jonkun hurjan dokumentin säikäyttämina. Yleensä viimeistään kolmen kuukauden kohdalla tulee täysstoppi. Kaikki on liian vaikeaa, ei jakseta laittaa ruokia, tulee terveyshuolia ja esimerkiksi suolisto-ongelmia.
  Noh, ennen kuin lähdetään soitellen sotaan olisi hyvä aina muistaa armollisuus ja edetä rauhallisesti uuden suhteen. Jos ihminen on 30 elinvuotta syönyt tietyllä tavalla ja muuttaa ruokavaliota yhdessä yössä, ihan varmasti ruokavalio tuntuu hankalalta, puhumattakaan siitä, että on siinä kropalla sopeutumista.
  Itse olen ollut yli 20 vuotta joustavasti kasvissyöjä. Tarkoittaa sitä, että arkena pyrin syömään vegaanisesti, mutta jos ei löydy itselle sopivaa vaihtoehtoa niin saatan syödä maitotuotteita tai jopa kalaa. Varsinkin matkoilla syön joustaen. Esimerkiksi Ranskan reissun syömiset olisivat vegaanille olleet aika aneemisia. Haluan kuitenkin itse matkustaa nähtävyydet, ei ravintolat edellä.
  Omassa lähipiirissä ihmisten kasvissyönti on usein loppunut siihen, ettei uusi ruokavalio ole sopinut. Se aina vähän särähtää omaan korvaan, että ihmiset puhuvat ettei ”kasvisruokavalio vaan sovi minulle”. On aika luonnollista ettei sovikaan, koska varmasti kropalla ottaa aikansa tottua muutokseen. Sen vuoksi ei kuitenkaan kannata kokonaan heittää kirvestä kaivoon.
  Kunpa ihmiset muistaisivat olla joustavampia ja edetä vähän malttavaisemmin, pienin muutoksin. Esimerkiksi Jonnan tilanteessa kannattaisi varmaan nyt rauhoittaa koko ”ruokasekoilua”. Voisithan vaikka pitää yhden vegaanipäivän viikossa ja muuten syödä sitä, mikä tuntuu hyvältä. Todennäköisesti tästä kokeilusta jäi kuitenkin käteen hyviä kasvisreseptejä, joita soveltaa jatkossakin. Ja ehkä myös mielenkiintoa kasvisruokia kohtaan.
  Toivottavasti alkaa helpottaa, eihän sen syömisen pitäisi hallita koko elämää. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *