Hae
Palasia Arjestani

Aika laittaa taas kukkaronnyörejä tiukemmalle

Aika laittaa taas kukkaronnyörejä tiukemmalle

Vuotuinen ulkomaan reissu on heitetty ja matkatili jälleen tyhjänä. Perinteisesti aloitan säästämään saman tien seuraavaa matkaa varten, joten on aika taas miettiä rahaa ja talousasioita. Minä olen perinteisesti kustantanut meidän ulkomaan reissun, koska mies maksaa meillä asuntolainan ja minä muut juoksevat kulut, kuten yhtiövastikkeen, sähkö- ja autopaikkamaksut, päiväkotimaksut jne. Tämä systeemi on toiminut meillä mielettömän hyvin. Laitan muiden menojen lisäksi kuukausittain 50-200 euroa matkakassaan riippuen mikä tilanne rahapuolella sattuu olemaan. Perustin itselleni juuri kolmannen rahaston, jonne alan säästämään myös säännöllisesti. Niinpä on aika miettiä mistä voisin säästää lisää? Minulla säästeliäisyys menee aalloissa. Välillä olen supernuuka ja välillä taas hövelimpi. Viime aikoina olen ollut hövelimpi, joten on aika laittaa taas kukkaronnyörejä tiukemmalle ja keskittyä olennaiseen: säästämiseen.

Millä keinoin aion sen sitten tehdä?

Aion olla tarkkana ostosten ja tuhlailujen kanssa. Minulla on odottamassa pari isompaa laskua ja rahaakin tulee ensi kuussa vähemmän, koska en ole pystynyt kirjoittamaan blogia säännöllisesti käden vuoksi. Niinpä blogipalkkio (jonka laitan yleensä säästöön) jää ensi kuussa normaalia pienemmäksi ja säästöön laitettava raha on otettava muaalta. Säästämisestä en nimittäin luovu. Laitan taloudellisen hyvinvoinnin materian edelle ja yritän pitää tämän mielessäni. Ei siis heräteostoksia tai muuta turhaa. Ei edes ruokakaupassa (mun sudenkuoppa)! Seuraavana parina kuukautena maksan myös hieman enemmän opintolainaa pois, jolloin saan taas yhden maksettua kokoaan, jei! Vältän kaikin tavoin paikkoja ja tilaisuuksia, joissa normaalisti haksahdan ostamaan jotain ylimääräistä.

Ostan edullista ruokaa edullisista paikoista. Mulla on huono tapa kipaista lähi-Alepaan ostamaan jotain tarpeellista ja tulla siellä sieltä ison kassin kanssa takaisin. Alan käyttämään enemmän työpaikan lähellä olevaa isoa S-markettia sekä työmatkan varrella olevaa Lidliä. Alepassa käyn katsomassa vain alennustuotteet ja hankkimassa pieniä akuutteja juttuja. Olen todella hyvä metsästämään ale-lapullisia tuotteita ja esimerkiksi alennuksella olevia nyhtökauroja ostan yleensä useamman paketin ja laitan pakkaseen. Selvää säästöä! Eikä varmasti tarvitse enää mainita satokausiruuasta mitään? Pari kuukautta sitten ihmeteltiin miehen kanssa miten menee koko ajan niin paljon rahaa. Arvatkaa paljonko meidän kolmen hengen ruokalasku oli kuukaudelta? 1000 euroa!!! Eikä mitään hajua mitä kaupasta on oikeastaan kannettu kotiin. Se oli ehkä sellainen vähän hövelimpi kuukausi…Ruuassa säästämiseen mulla liittyy tällä hetkellä hyvin vahvasti sekä Resq Club -sovellus että Matsmart!

Aika laittaa taas kukkaronnyörejä tiukemmalle

En syö (tai käy) ulkona, ainakaan kovin usein. Viime aikoina on mennyt aivan liikaa rahaa noutoruokiin, ravintoloihin ja ulkona käymiseen. Yhteen baarireisuunkin saattaa heilahtaa taksimaksuineen kaikkineen pitkälti yli satanen illassa. Mulle ravintoloissa käyminen on arjen luksusta ja sellaisena se olisi hyvä pitääkin. Tykkään tehdä kotona ruokaa, joten miksi käydä ostamassa töihin lounasta muualta, kun sen voi tehdä kotonakin? Kotona tehdyn lounaan saa huomattavasti edullisemmin! Ihmettelen ihmisiä, jotka päivittäin tilaavat ruokaa esim. woltista ja tuhlaavat näihin kymmeniä euroja päivässä. Kun jaksaisi laittaa vähän eforttia asiaan, niin saisi huomattavasti edullisemman lounaan ja rahaa jäisi johonkin muuhunkin. Mutta kukin tyylillään toki.

Ostan käytettynä tai lainaan mitä voin ja tarvitsen. Tämän asian olen nostanut esille kymmeniä kertoja ja teen sen uudelleen. En pidä siitä, että ostellaan halpoja rättejä viikottain, kun ihan yhtä hyvä kuntoisia saisi käytettynäkin. Rahaa saa toki uppoamaan myös käytettyihin asioihin, joten siinäkin täytyy pitää järki päässä. Osteletko vain sen vuoksi, että on halpaa, vai tarvitsetko asioita oikeasti? Minulla on tulossa työkaverin halloween-juhlat vähän ajan kuluttua ja ajattelin käydä jostakin lainaamassa asun sinne. Turhaan ostan asua, jota pidän kerran, kun sellaisen voi lainatakin tarvittaessa. Tiesitkö, että voit Stadin aikapankin kautta tarjota osaamistasi ja saada vastapalvelukseksi vaikkapa apua lasten hoitoon, remontointiin tai vaikkapa kyydin jonnekin?

Aloitan taas pitämään tarkempaa budjettia. Tunnustan, että minullakin on joskus huono tapa tehdä hankintoja, vaikka en yhtään tiedä paljonko tilillä on saldoa. Pankkikortilla ostaessa tämä on varsin helppoa. Sitä vain luulee, että onhan mulla vielä rahaa, mutta tilillä odottaakin yllätys, kun seuraavan kerran kirjaudut nettipankkiin. Edessä on siis tarkempi budjetointi, johon kuuluvat asuminen, ruoka, säästäminen, matkustaminen, lapsen kulut, kauneus (sokerointi) sekä ylimääräiset menot, kuten apteekki, bussimamksut, lemmikit jne. Aion toki jättää humputteluunkin pienen summan, koska haluan viedä tyttäreni vaikkapa elokuviin silloin tällöin! Olen kovin innoissani macin omasta budjettiohjelmasta!

Opettelen sanomaan useammin ei. Harvemmin tarvitsee sanoa ei muulle kuin tyttärelleni. Kaverit eivät juuri kysele baareihin tai kahvittelemaan, joten heille ei tarvitse opetella sanomaan ei. Kaikkihan varmasti tietävät lapset, jotka mielellään ostattavat vanhemmillaan joka kauppareissulla kaikenlaista. Tai pyytävät päivittäin päästä uimaan flamingoon/kirmailemaan HopLopiin/leffaan tai milloin minnekin. Aivan liian usein itsekin päädyn ostamaan tytölle jotain kauppareissulta ja tällainen toiminta saa loppua. Totta kai meillä ostetaan ruokaa ym tärkeää ja hänen toivomiaan välipalatarvikkeita, mutta tarrat sun muut hömpötykset saa jäädä kauppaan. Opetelkoon säästämään itse niitä varten, kun kerta viikkorahaakin jo saa!

Elän vähemmällä. Kaiken kaikkiaan haluan opetella elämään entistä vähemmällä. Elämässä on harvoja asioita, joita enää tarvitsen. Meillä on kotona kaikkea ja vähän ylikin. Mieluummin vietän aikaa perheeni kanssa vaikka futista potkien kuin lähden ostoksille. Haluan löytää lisää keinoja säästeliäisyyteen ja testata niitä omassa elämässä. Pienistä puroista muodostuu iso joki ja pienillä teoilla voi olla suurikin merkitys omaisuuden kerryttämisessä. Itse kun kuulun niihin, jotka säästävät mielellään tulevaisuutta varten.

Palautan välillä muistiini tavoitteeni. Mun tavoitteena on oikeasti kerryttää omaisuutta niin, että tulevaisuudessa on mahdollisuus tarjota perheelle muutakin kuin Turkin matkoja silloin tällöin. Haaveilen pidemmästä ajanjaksosta ulkomailla ja turvatusta vanhuudesta. Moni ei ymmärrä sitä miten pienet eläkkeet nykyään ovat ja jos ei itse ymmärrä säästää sitä varten, voi tulevaisuutena olla varsin kurja vanhuus. Silloin kun sitä aikaa olisi, ei olekaan rahaa toteuttaa haaveita. Toivon todella, että esim. moni ammatikseen bloggaava ymmärtää maksaa itselleen kunnollista eläketta tulevaisuutta varten. Luin juuri jutun eräästä yrittäjästä, joka oli vuosikymmenet maksanut itselleen minimieläkettä ja eläkeiän koittaessa kuukausittainen eläke oli reilusti alle 700 euroa. Tulisitko itse toimeen sellaisella summalla? Moni teistä ehkä miettii, että mitä minä tällaisia asioita jo nyt pohdin? Ehkä juuri siksi etten halua kituuttaa vanhempanakaan! Tavoite on hyvä pitää mielessä, varsinkin jos rahankäyttö alkaa muuttua hövelimmäksi.

Kaikesta tästä ”paasauksesta” huolimatta en aio elää kituuttamalla, vaan tehdä järkeviä valintoja. Tällä hetkellä mun rahan kulutusta voi varmasti vähentää ainakin muutaman sata euroa helposti. Ja onhan se aina eettisestikin parempi vaihtoehto jättää krääsä kauppaan ja käyttää se raha ennemmin tulevaisuuteen tai vaikkapa palveluihin! Palveluista puheen olleen, olen taas miettinyt, että panostaisinko yhden osuuden palkastani siivoojaan? Vaikka se maksaa rahaa, niin se myös maksaa itsensä takaisin henkisenä hyvinvointina 😉

Onkos siellä muita, joiden on aika laittaa taas kukkaronnyörejä tiukemmalle? Millä keinoin ajattelit sen toteuttaa?

Ps. Tuo kuvan kirja on aivan huikea opas säästämiseen ja sijoittamiseen! Kannattaa lukea tuota ennen kirjailijoiden vanhempi teos myös 🙂

Edellinen postaus: Viikon 36 ruokavalio – Kakkua ja skumppaa

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

5 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Joko olet tutustunut Pennoon. Erittäin ilmainen, helppo ja myös palkitseva tapa pitää kirjaa tuloistaan ja menoistaan. Kirjoitin blogiini postauksen aiheesta taannoin. Kannattaa kokeilla. https://penno.fi/home

  Ja tässä vielä linkki blogini pennopostaukseen. https://vacciniumoxococcos.blogspot.com/2018/09/penno_15.html

 2. Päivi kirjoitti:

  Äitiysvapaa muuttuu kohta hoitovapaaksi ja tulot romahtaa. Pakollisten asumiskulujen jälkeen suurin kulu on ruoka. Rrrakastan kahvittelua ja kahviloissa käyminen saakin nyt jäädä harvemmaksi herkuksi ? Ruokamenot tuppaa meilläkin paisumaan. Suunnitelmallisuudella ja kerta viikossa taktiikalla saa varmasti ne kuriin. Välillä täytyy toki hemmotella itseään ettei elämä ala maistua puulta ? Onneksi oon työssä ollessa hankkinut laadukkaita kenkiä ja ulkovaatteita joilla pärjään edelleen ja jos jotain tarvitsen niin etsin kirpparilta. Salimaksuja oon kans miettinyt koska esim. ilmaisia ulkotreenipaikkoja on olemassa ja kotona vois jumpata muttamutta… Sekin on ehkä sellasta mihin haluan panostaa vaikka harvoin pääsen salille. Lopulta kun nyt mietin niin oon jo vähentänyt suurimman osan mitä vähentää voi. Enää ne kahvit ja pullat ?

 3. Siiri / Pilkettä kirjoitti:

  Minäkin olen katsellut tuota kirjaa kiinnostuneena – kiva kuulla että tykkäsit! 🙂

  Pilkettä-blogi
  http://blogit.terve.fi/pilketta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *