Hae
Palasia Arjestani

Kaura-kookossämpylät

Processed with VSCO with c1 preset

Julistan maailman parhaiden gluteenittomien sämpylöiden ohjeen löytyneeksi! Mä olen kokeillut vaikka kuinka monta gluteenittomien sämpylöiden ja leipien ohjetta. Millon ne on liian kovia tai täysin mauttomia. Yleensä ne on vähintäänkin rumia kuin mitkä. Toisinaan kaikkia noita kolmea. Mutta nämä kaura-kookossämpylät….täydellisiä! Ulkonäkö 5/5, pehmeys 5/5 ja maku 6/5. Ja bonuksena ovat vielä helppoja ja nopeita tehdä. On myös yksi miinus. Me menee parempiin suihin aivan liian nopeasti! Meillä hävisi pellillinen hetkessä 😀

Alkuun vähän vierastin ajatusta kookoksen mausta sämpylässä, mutta tiedättekö mitä? Se sopii näihin erinomaisesti! Tästäkin reseptistä voimme kiittää ja kumartaa Virpi Mikkosta ja hänen loistavaa kirjaansa Kiitos hyvää pikaruokaa, jonka joulupukki minulle ystävällisesti toi 🙂

Ohje on gluteeniton ja halutessasi myös maidoton sekä vegaaninen. Taikinasta tulee noin yhdeksän sämpylää.

Kookos-kaurasämpylät

 • 3 rkl chiansiemeniä +1 dl vettä TAI 2 kananmunaa (itse käytin munia)
 • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai jaurajauhoja
 • 1 dl kookosjauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
 • 0,5 tl merisuolaa
 • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa (itse käytin kauramaitoa)
 • 50g luomuvoita tai vajaa 1 dl kookosöljyä (käytin voita)
 • 1 tl kookossiirappia tai kotimaista hunajaa (käytin hunajaa)
 • 0,5 tl omenaviinietikkaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita. Lisää chiageeli (tai kananmunat), kauramaito, sulanut voi tai öljy, siirappi tai hunaja ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota noin 5 minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää, hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa – siis hiivataikinan kaltaista. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Lisää tarvittaessa jauhoja tai nestettä.

Ota taikinasta paloja ja pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista sämpylöitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes ne saavat hieman kullanruskeaa sävyä. Ota uunista, tarjoa ja nautiskele!

13 kommenttia

 1. Anniina kirjoitti:

  Kiitti ohjeesta! Mäkin vierastan kookosjauhojen makua, mutta näitä voisi kokeilla, kun jauhoja vielä kaapista löytyy 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Näihin sämpylöihin pieni vivahde kookosta sopi mun mielestä todella hyvin!

 2. ansu kirjoitti:

  Hyvä ohje! Kaikki muu paitsi psyllium löytyy kaapista, tiedätkö pystyykö sen korvaamaan jollai perusraaka-aineella? Ja montako sämppistä tuosta tulee? Sulla on aina niin hyviä ohjeita!

  • Jonna kirjoitti:

   Psyllium on gluteenittomissa sämpylöissä aika must juttu, koska se tuo sämpylöihin sitkoa. Chocochili-blogista luin että psylliumia voi koittaa korvata liotetuilla pellavansiemenillä (tai chiageelillä), mutta lopputulos ei ole ihan samanlainen. Psylliumia saa ihan normikaupoista!

   Ohjeesta tulee yhdeksän sämpylää 🙂

 3. Priitta kirjoitti:

  Huoh, verrattuna normisämpylään, on tuossa hillittömästi raaka-aineita, mutta täytyy laittaa testiin jossain vaiheessa. Alkuruokaahan tämäkin on! Kiitos siis jo etukäteen :).

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, niin on joo mutta nämä on tuplasti nopeampia tehdä eivätkä ainakaan maussa jää kakkoseksi 😉

 4. Elina kirjoitti:

  Pitääpä testata, tulee aina väännettyä samalla reseptillä 😀

 5. Diana E. kirjoitti:

  Kiitos Jonna aivan ihanista resepteistä ja inspiraatiosta! Olen sun blogiasi seurannut jo pitkään, mutta nyt vasta saan aikaiseksi kiittää! 🙂 Nämä reseptit ovat huippuja ja näitä sämpylöitä tehdään meillä joka viikko. Oon saanut sulta paljon ihania vinkkejä arkiruokailuun ja uusia on melkein aina pakko testata 🙂 Aurinkoisia kesäpäiviä & ihania muistoja sinulle ja perheellesi & tsemppiä treenailuhin!

  • Jonna kirjoitti:

   Voi ihana Diana! Kiva kuulla positiivista palautetta ja mahtavaa, että reseptit ovat olleet hyödyllisiä ja hyviä 🙂 Noiden sämpylöiden ohjehan on Virpi Mikkosen käsialaa, mutta olivat minunkin mielestä niin hyviä, että oli pakko jakaa eteenpäin 🙂 Lisää reseptejä tulee varmasti! Itseasiassa pari kappaletta odottamassa julkaisua 😉

   Mukavaa viikonloppua!

 6. Laura kirjoitti:

  Äsken tein ensimmäistä kertaa ja ai että! TAIVAALLISIA! KIITOS <3 <3 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *